Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къща на село

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Къща на село

    Здравейте, колеги!

    Има голяма вероятност и тази тема да стане доста дълга.

    От малък са ме замъкнали да ходя на село. Разбира се, като дете, не ходих през повечето случаи с голямо желание, защото, както знаете, на село работата край няма.

    През далечната 2017-та година, баба ми и баща ми, Бог да ги прости, починаха. Баба ми постоянно си живееше в къщата на село, освен през определен период от зимата, когато условията станат доста тежки. Баща ми си ходеше сравнително често на село, за да помага. Те двамата бяха основните лица, които се грижиха и поддържаха къщата, както и всичко около нея.

    След като починаха, къщата остана наследствена, като наследниците не са малко хора. Разбира се, всички сме рода.

    Година-две минаха, като другите наследници решиха да ходят по-често на село, да си сеят нещо в градината, да почовъркат нещо друго и така. Като цяло нищо съществено от моята гледна точка.

    Отвреме навреме се повдигаше темата тази къща да бъде продадена на трети лица. Аз не бях съгласен, но, понеже виждах, че имат интерес, им предложих да се захванат с продажбата.

    За да се случи една такава продажба, къщата трябва да има документи. А тя няма. Тук следват няколко месеца обикаляне по институции от тяхна страна, за да могат да извадят документи за собственост. По спомен, през 2019-та година къщата вече имаше документи.

    Аз им бях подхвърлил идеята аз да им откупя къщата, като разбира се, се договорим за някаква цена. Да, обаче, както можете да се досетите, когато са намесени пари, хората вече си показват рогата.

    Както споменах, идеята ми беше да договорим цена. А тяхната идея явно е била да ми кажат, колко да им платя. Много голяма грешка от тяхна страна. Поискаха една сума, която нямаше как да се случи да им я дам. Техният предтекст беше, че къщата е поддържана. Да, поддържана е - от баща ми. И затова, че той я е поддържал, те искат двойно по-висока цена. Тук ще спестя много приказки, които съм изговорил лице в лице, както и по телефона, относно този техен довод. Накратко - няма как да се случи.

    Минаха се още година-две и пак се повдигна темата с къщата. Да приемем, че играем игра - "На каква цена да се продаде къщата?". От едната страна съм аз - Купувачът, а от другата страна се те - Продавачите. Аз съм сам. Те са 4 (четири) човека. Обаче аз знам, какво правя и как да си отстоявам позицията. Предложих им цена, която беше двойно по-ниска от тази, която те искаха. Не, защото да им направя напук, а защото прегледах обявите, как вървят къщите в селото, както и много други фактори. Не се съгласиха. Тук може би ще вметна и едно друго нещо. Преди време помня думите на бащата, които бяха: "... Един ден тази къща ще остане твоя...". Нямаше как да подмина тези думи. Предложих им малко по-висока цена, но те отново отказаха. Понеже много бях набрал от цялата ситуация, както и тяхното отношение към мен, защото може би за тях все още съм онова пешлеме, което са свикнали да виждат. Но нещата вече не са такива, каквито са били. Явно са свикнали нещата да стават така, както те ги виждат. Да, обаче, за съжаление светът не е така устроен. Та им казах следното - щом не искат да ми я продадат, нека да я наснимат, да пуснат обява, да дойде клиент и аз ще им кажа, дали ще съм съгласен да се продаде за цената, която евентуалният клиент евентуално би предложил. Да, нарочно използвам думата "евентуално" няколко пъти. Защото това са много променливи. Аз съм "Клиент", както се казва - топъл, топъл, но явно хората искат повечето пари. Добре. Да, обаче, като им предложих това, отново не се съгласиха. Явно няма да се разберем с тях. Та ги оставихме нещата за известно време.

    След няколко седмици ми звънят. Съгласни са на моето предложение. Викам си на акъла - "А, можело значи.". Цената беше договорена. Минахме през нотариус и успяхме да прехвърлим къщата. Ако трябва да бъда честен - голям камък ми падна от сърцето. Досега не се бях сблъсквал с нещо подобно. Явно хората искат да правят пари и на гърба на роднините си. Но както и да е, това са мои размисли и страсти.

    Та къщата е прехвърлена. Нямам конкретни планове за действия. През акъла ми минаха всякакви неща. Да срутя всичко до основи, да направя проект и да започна да строя изцяло наново. Няма да изпадам в подробности и накратко ще кажа, че за седмица-две тези мои мисли бързо отминаха, поради най-различни фактори. След това реших, че няма да събарям нищо, а ще я постегна лека-полека.

    Какво представялва самата къща - едноетажна къща с няколко обособени стаи. По спомен стаите са четири отделни, като има отделно помещение за кухня и баня (няма тоалетна). Тоалетната е на септична яма отвън. Под къщата има една маза около 15-20 кв.м. В другия край на парцела има един гараж. а по средата на парцела има друга постройка - сайвант.

    Парцелът е близо два декара. Има голяма градина, която нямам желание на този етап да обработвам. Пробвах да садя картофи, но след това се отказах да садя, каквото и да било друго.

    Какви са ми плановете за момента - първо смятам, живот и здраве, да започна с почивстване. Всичко и навсякъде. Където, каквото го видя, че е за хвърляне, да се хвърля. Много натурии има не само в къщата, не само в гаража, не само под сайванта, а и на самия двор. Много неща са. Обмислях да взема контейнер, но за момента се спрях на бус. Смятам да подготвя всичкия боклук, който е за хвърляне и да извикам една фирма, да се натоварени и да се изхвърли. Ако имате други предложения - споделяйте. Като цяло ще започна с чистенето първо на двора.

    След като разчиствя двора, смятам да пооправя малко дърветата. Има няколко дървета - череша, която е точно пред къщата, една черница, която е до сайванта, друга череша, която е до гаража и друга черница, която е отвън до оградата. Като цяло много искам двора да светне. Така ще ми дойдат повече идеи и повече неща ще успея да видя.

    После смятам да започна с къщата. Вътре също има много неща за изхвърляне. Някои ще ги запазя вероятно, но други ще ги хвърля. Тук може би трябва да вметна, че не всичко ще бъде хвърлено. Някои неща вероятно ще се продадат. Но накратко казвам хвърляне. На този етап плановете ми за къщата са да я почистя изцяло. Както се казва - да остане по БДС. После ще започна да мисля, кое и как да се прави.

    След къщата може би ще дойде ред и на гаража. Вътре, както можете да се досетите, има доста неща. Много от тях сигурно ще се продадат, но вече нямам спомен, какво има там. Живот и здраве, ще се разбере. После идва ред и на сайванта. По принцип тук имам една идея да го превърна в лятна кухня, но все още съм на етап идея. Зад сайванта се намира външната тоалетна. Ако ще го правя лятна кухня, тази тоалетна трябва да изчезне. Ако изчезне тоалетната, трябва да се измисли ново място. Новото място ще е добре да е в къщата. Да, обаче, това не е предвидено. Вероятно ще трябва да се копае нова септична яма. Когато се поразчистят нещата, вероятно ще ми дойдат разни други идеи.

    Та мога още много да говоря и да споделям, но за момента смятам, че това е достатъчно. В процеса на обсъждане ще споделям и допълнителни неща.

    А сега е ред и на снимки, като за всяка снимка ще казвам по някое друго изречение.

    Това е снимка от улицата. Вляво е къщата, вдясно е гаражът, а отзад вляво от гаража се вижда леко и покривът на сайванта.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:730
Размер:644.3 КБ
ID:6819625

    Това е гаражът от друг ъгъл. Имам желание да сменя тази дървена врата с метална, но понеже в горната част на вратата има дървена греда, която вероятно поддържа тухлите, нямам представа, как ще се случи.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:672
Размер:940.2 КБ
ID:6819628

    Тук бащата направи изолация само на тази част на къщата, защото в нея живееше баба ми. Спомням си, че нещо майсторите го подведоха с нещо, но вече нямам представа, какво е било то.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:673
Размер:715.9 КБ
ID:6819626

    Това е оградата зад къщата. Реално къщата грани с този главен път, който минава покрай нея, с къщата на съседите и с една река.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Прегледи:682
Размер:1.02 МБ
ID:6819630

    Това е просто друг изглед.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5.jpg
Прегледи:668
Размер:784.8 КБ
ID:6819629

    Това вече е зад къщата. Не се вижда много добре, заради всичките клони и дръвчета, но тук някъде е извода от банята, както и от чешмата в кухнята.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6.jpg
Прегледи:683
Размер:1.07 МБ
ID:6819627

    Това е и градината. За съжаление така я оставих, защото не ми се занимаваше да я почиствам. Ще се наложи да си отделя ден-два само да я почистя, комшията да я мине с трактора, а после да мисля, какво да правя, за да не се появяват такива плевели.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7.jpg
Прегледи:674
Размер:951.4 КБ
ID:6819631

    Ето го и сайванта. Него мисля да превръщам в лятна кухня. Как - все още не знам.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9.jpg
Прегледи:677
Размер:865.4 КБ
ID:6819632

    Гаражът от друг ъгъл. Наложи се да се правят подпори, защото почна да се свлича с годините. Същите подпори има и на къщата, както и на оградата.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10.jpg
Прегледи:705
Размер:973.4 КБ
ID:6819634

    В задната част на гаража. Заради клоните не се вижда добре, но е направена подпората.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:11.jpg
Прегледи:677
Размер:899.3 КБ
ID:6819636

    Нямам представа, как се наричаше това, но тук се държеше царевицата.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12.jpg
Прегледи:679
Размер:928.2 КБ
ID:6819635

    Входа на кокошарника.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:13.jpg
Прегледи:673
Размер:738.5 КБ
ID:6819637

    Зад кокошарника.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14.jpg
Прегледи:662
Размер:575.9 КБ
ID:6819638

    Сайванта от друг ъгъл. Вляво се вижда и тоалетната.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:15.jpg
Прегледи:666
Размер:795.6 КБ
ID:6819640

    Панорамна снимка на цялата градина, че не успях да я хвана в един кадър.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:16.jpg
Прегледи:667
Размер:693.1 КБ
ID:6819661

    Поглед към къщата от долната част на градината, откъм реката.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:17.jpg
Прегледи:664
Размер:576.2 КБ
ID:6819639

    От същото място поглед към сайванта. Около него има пуснати метални греди, а отгоре ламарина. Вероятно е предвиждано навремето за допълнително складиране.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:18.jpg
Прегледи:673
Размер:600.1 КБ
ID:6819641

    Май не сме успяли да извадим всичкия чесън миналата година. Тук има една интересна история. Когато прехвърлихме къщата, родата искаше да си прибере чесъна. Няколко пъти ми звъняха, за да се уговорим, кога да дойдат да си го оберат. Един наш съсед заклал едно агне, като половината е за мен, а другата половина за тях. Казах им да го задържат и да си го хапнат със здраве. След няколко седмици ми се обади да ми кажат, че не им се идвало да си оберат чесъна и щял да остане за мен.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:19.jpg
Прегледи:674
Размер:1.10 МБ
ID:6819643

    Друг кадър на чесъна.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20.jpg
Прегледи:672
Размер:754.2 КБ
ID:6819642

    Зад сайванта.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:21.jpg
Прегледи:662
Размер:766.7 КБ
ID:6819646

    Да видим, какво има вътре, но от външната страна.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:22.jpg
Прегледи:668
Размер:658.5 КБ
ID:6819644

    Друг кадър на къщата, сниман от градината.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:23.jpg
Прегледи:671
Размер:769.0 КБ
ID:6819645

    Това е в задната част на къщата. Тук се вижда и част от изолацията. Реално тук къщата също се наложи да бъде укрепена. Предполагам, че е заради свободното стичане на водата от мивката и банята.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:24.jpg
Прегледи:670
Размер:1.00 МБ
ID:6819648

    От същото място, друг кадър.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:25.jpg
Прегледи:665
Размер:837.5 КБ
ID:6819647

    Тук не помня скоро да съм стъпвал, заради многото клонаци. Вляво може да се види една сива PVC тръба, която идва от банята и кухнята, а долу се вижда и черен маркуч, който наскоро беше сложен, но явно отново е паднал.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:26.jpg
Прегледи:668
Размер:1.06 МБ
ID:6819652

    А това дърво сякаш излиза от основите на къщата.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:27.jpg
Прегледи:670
Размер:947.9 КБ
ID:6819650

    Това е вече зад сайванта, под ламарината. Старата дограма от апартамента във Варна. Мисля, че повечето прозорци са здрави. Ако на някого нещо му трябва - да казва.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:28.jpg
Прегледи:664
Размер:580.6 КБ
ID:6819649

    Това е един инструмент, който бащата беше гледал в интернет и ми го сподели просто ей така. След което с едно приятелче се хванахме да го изработим и му го подарих за рождения ден. Много се зарадва. Едва ли го е ползвам често, защото тази голяма градина трудно ще се обработва с този инструмент, но все пак.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:29.jpg
Прегледи:664
Размер:573.2 КБ
ID:6819651

    Същото място - друг кадър.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:30.jpg
Прегледи:689
Размер:569.6 КБ
ID:6819653

    Това е вече пред къщата. Вляво се вижда външната мивка. Между нея и прозореца се намира и водомера. На метър и нещо дълбочина. Голямо навеждане пада, когато трябва да пускам или спирам водата. А това дърво е черешата пред къщата. Нея също трябва да я поизрежа малко, че клоните ѝ много отидоха в покрива на къщата.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:31.jpg
Прегледи:671
Размер:991.6 КБ
ID:6819654

    От същото място, друг кадър, леко вдясно. Преди 6-7 години направиха асмата с един съсед.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:32.jpg
Прегледи:662
Размер:1.02 МБ
ID:6819656

    Това е и ограта от вътрешната страна. И на нея се наложи леко укрепване.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:33.jpg
Прегледи:668
Размер:836.4 КБ
ID:6819657

    Гаражът от друг ъгъл.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:34.jpg
Прегледи:676
Размер:823.1 КБ
ID:6819658

    Това пространство между къщите дори не знам, на кого се пада. Трябва да питам. Иначе явно и гаражът е укрепван и от тази страна.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:35.jpg
Прегледи:664
Размер:584.0 КБ
ID:6819662

    А това е черницата пред къщата.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:36.jpg
Прегледи:669
Размер:930.8 КБ
ID:6819660

    И един кадър от по-високата част.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:37.jpg
Прегледи:658
Размер:595.3 КБ
ID:6819659

    Та това е за момента от мен.

    Сигурно има много неща, които съм искал да напиша, но съм ги пропуснал. Тях и в движение мога да ги напиша.

    Плановете за самата къща не са да се направи ударно и след няколко месеца да е годна за живеене. Самата къща смятам, живот и здраве, да я правя малко по малко, като целта тук не е да се живее целогодишно, а да си направя едно местенце, където да идвам да разпускам от напрежението в града.

    Благодаря и поздрави!
    Прикачени файлове

  • #2
    Не искам да те плаша, но дупе да ти е яко, колко работа те чака. Аз съм в този филм от година и половина и съм доникъде, но при мен къщата или това което беше останало след 16г. безстопанственост, беше много по зле.
    ________________________________________________
    Subaru OUTBACK 2,5
    Hyundai TUCSON 2.0

    Коментар


    • IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Сам няма, да. Поразпитай в селото за хора, които срещу някой лев да помагат в разчистването и други подобни трудоемки дейности.

    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Да, благодаря, мислил съм го това. Като цяло в това село съм прекарвал много време. Даже сега, когато започнах по-често да ходя, виждам и си говоря с все повече познати хора от онези години, в които бях невръстно пешлеме, което го караха само да работи, хаха. И това, че виждам познати хора, много ме радва. Разказват ми много неща. Някои от тях съм ги чувал и си ги припомням, а други са изцяло нови за мен. Даже ми се иска да седнем там и с комшиите да пием по една ракия, но уви, рано е още. Работа ме чака, хаха.

    • IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      тук ще получиш доста съвети, но ако имаш фейс и време, виж групата Селският дом ремонти - доста полезни неща ще намериш и там

  • #3
    Баси...не съм само аз в това положение..В момента се грижа за две такива къщи,като миналата пролет купих и съседния двор на едната къща,та стана двойна.

    Ми какво да ти кажа...имаш работа за цял живот!

    В едната къща има 4 водомера,две шахти,с по два водомера в шахта.Като каза че твоята е 1.5 метра....мойта е даже малко по дълбока...аз съм почти 120 кила и вчера се наложи тея тръби 1 цол ,да ги режа...преправям и сменя водомерите.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20220219_175531.jpg Прегледи:0 Размер:379.3 КБ ID:6819675Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20220219_175325.jpg Прегледи:0 Размер:372.9 КБ ID:6819676Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20220219_175258.jpg Прегледи:0 Размер:393.1 КБ ID:6819677

    Това ми отне една цяла събота ,като сутринта шахтата беше пълна със 1.60 м.вода заради спукана тръба


    Та пожелавам ти успех.За всичко трябва да се въоръжиш с инструменти,превоз и т.н

    Резачка за дърва,коса,пръскачка за плевели и една за астмата.......Осигури къщата от взлом,решетки на долния етаж,врати и т.н. Незнам как е с циганите.
    ​​​​​

    Аз съм на това положение
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG-56248d6946c1a6bc9e575a7b8d513cb3-V.jpg Прегледи:0 Размер:580.4 КБ ID:6819687 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20211226_151154.jpg Прегледи:0 Размер:203.2 КБ ID:6819688


    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20220214_203913.jpg Прегледи:0 Размер:624.4 КБ ID:6819691

    Успях да докарам оптика,и кича безжичните точки за интернет..

    Споделям това,защото съм на същия хал...а имам и голям мерак ,мисля това лято да се нанасям за постоянно живеене...Току виж,още някой се запалил ,и взел правилното решение да избяга от града в къща.
    Последно редактирано от Roninn; 20-02-22, 21:26.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

    Коментар


    • Чавдар (V93)
      Чавдар (V93) коментира
      Редактиране на коментар
      Дистанционното отчитане си зависи от конкретното ВиК дружество. Последния път когато попитах дали и какъв водомер с дистанционно отчитане да сложа, за да им е съвместим с уредите, ме гледаха много интересно.

    • Roninn
      Roninn коментира
      Редактиране на коментар
      И двата имота се намират в Пловдив,изрично ми казаха да сложа такива водомери.Ако са новопостроени ,да,там мой няма възможност май да сложиш такива без дистанционно отчитане.Колегата ми от вчера получи акт 16 и ще погледна при него какво има.

    • Asen Kushlev
      Asen Kushlev коментира
      Редактиране на коментар
      Както казах, не слушайте "компетентните" хора от местното ВиК. Наредба 4 https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135506122 . За дистанционно отчитане въобще не питайте, те даже не знаят за какво им говорите. Те още не знаят, че общия водомер го поддържат те, вие такива модерни работи ги питате. На село ми смениха водомера миналата година, има опция за дистанционно отчитане, добавя му се някаъв не знам как се казва точно и става модерен. Но местния от ВиК е доста грамотен човек, за разлика от повечето индианци. Пък за селски водопроводчик и наредби.....

  • #4
    Ами честито и от мен. Вкарал си се в брутален филм. За съжаление посоката е само напред.
    И аз съм в него. Нито е да се откажеш и да зарежеш всичко, нито да продължиш да наливаш пари, време и труд.
    Аз го реших.. продължавам напред, да му мислят тези след мен

    Моят съвет е, не бързай с плановете. Гледай, поработвай малко, приеми мястото като твое и чак тогава започни.
    Абсолютно сигурно е, че това което сега ти се струва правилно и нормално да направиш, след 1 година няма да има нищо общо.

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря! Да, и аз си мисля, че ще е сериозна борба, но за мен беше важно да прехвърля къщата и да си дам малко почивка, защото не очаквах да е такова напрежение общуването с родата за спазаряване на къщата. Но пак добре, че и това мина.

      Да, за момента не бързам, Минах през периода, в който всякакви идеи ми минаха през главата и видях, че трябва повече време да мине, за да разбера реално, какво искам към дадения момент и какво трябва да направя.

  • #5
    Ставаме все повече Ама както си го подреди човек Срещу нас са пуснали една къща ,днес дойдоха четири огледа и всичките млади хора ,което е добре ,че от 15 къщи само 5 са обитаеми целогодишно
    Успех в начинанието

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря! Аз също се радвам, че хората малко или много започват да си търсят спокойствието на село. Да, там може да има много и различна работа, отколкото тази в града, но все пак е друг вид работа.

  • #6
    Честито ,
    много хубаво изглежда .
    От снимките ,което виждам на прима виста , и къщата и гаража и сайванта са в мн.добро състояние.
    Солидни каменни основи ! И то на всякъде ! / особенно оградата !!! /
    такова редене на камък , в сегашно време НЯМА да намериш тикъв майстор
    ,ако ще и да е най-скъпия в БГ.
    Покривите изглеждат изпънати . може би са пренареждани .
    Мжето виждане.:
    1 чистиш всичко около 3 те постройки.
    2 После двора / сега е точното време до пролетта за подрядване на асмата , овошките и капини /малини... и др.
    3 Запази или поправи това нещо зад къщата или на др. място , за да имаш сушина за дървата
    които като почнеш да режеш в двора и натурии, ще станат голям куп!
    4 сайванта /лятна кухня - провери ваншния тоалет колко е дълб. ямата ! Като си пуснеш ВиК да можеш я заустиш там ./ може и да " залепиш /" НОВ " съвременен/ за сайвата като се влиза дир. в него.
    стига да е дост. септичната/ стара / яма.
    5 Продължаваш изолацията на къщата с смена на дограма. Без да мажеш каманнта зидария!!!!
    6 Вратата на гаража - искаш да я сменяш !
    Тухлите навярно са с хоросанов р-ор. ,еле с кал !
    6.1 Подпираш 2 те столици / най горните преди билната с хюнебеци .
    6.2 избиват се 2 реда единички над дървената греда / щурц / над вратата. 25-30 бр.
    6.3 Кух мет .профил 12х12 по 3.5 или колкото да легне на размера на дървената греда .захващане към нея само в сраищата .извън отвора.
    6.4 Зазидване обратно над него . и ако ти е ниска врата,, Режещ дървината в двата края.
    Ако не , напрягаш дървенат с хюнебеци , крик и я долепяш да металната .Подле захващаш за нея .
    / има планки , здрави винтове и др./
    7 нова септична за WC къщата / зад нея гледай денивелацията.Поне 3-4 метра от къщата мин.
    Ако разгледам на живо , доста неща ще ме споходят .
    Успех.


    Да ЖИВЕЕШ означава да се БОРИШ!
    Робът се бори за СВОБОДА , А свободния за СЪВЪРШЕНСТВО!

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря!

      Доколкото съм наясно, дядо ми, Бог да го прости, когото не познавам, защото е починал, когато баща ми е бил на 15-16 годишна възраст, та дядо ми сам е построил къщата. Сега, едва ли е бил напълно сам, предполагам със сигурност и други хора са му помагали, но той е бил главното действащо лице. Даже някъде из шкафовете в къщата бях видял негова книжка, нещо от типа на удостворение за майстор. Едва ли се изказах правилно, но се надявам да бъда разбрах. Ако се сетя и я намеря отново, ще я снимам.

      Единият покрив, този на сайванта, е наскоро правен изцяло. За съжаление нямам снимки на ремонта, защото това е било преди 5-6-7 години и баща основно се занимаваше с бригадата. Ако ходя натам, мога отдолу да снимам. Иначе другите два покрива не са ремонтирани, но ми се струва, че няма да е зле да се огледат и ремонтират, ако има нужда.

      Това с тоалетната до сайванта е добра идея. Ще го имам предвид. Благодаря!

      Това за вратата на гаража също много добре звучи. Ако се реализира по този начин, ще имам по-голяма височина. Само трябва да видя гредите вътре, на каква височина са, за да не стане така, че да влезе през вратата, а после да опре в някоя греда.

  • #7
    Мислих да пускам тема в форума за съвет...Та ако е удобно да ползвам тази на колегата.

    Двата гаража ,покрива е на 0 със пода на втория етаж.Искам да ползвам покрива като открита тераса.Как и с какво да направя парапет ...така че да се впише със съществуващия интериор.(екстериор) или както се казва.

    Широк е 3.10 метра и дълъг 12 метра
    ​​​​​​Около 37 квадрата.

    п.п Снимката е от гугъл мапс.Има леки промени в оградата отпред и има вече декоративни решетки на прозорците .

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot_2022-02-20-22-49-22-671_com.google.android.street.jpg Прегледи:0 Размер:294.5 КБ ID:6819702
    Последно редактирано от Roninn; 20-02-22, 22:03.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Разбира се, няма проблеми. Стига да могат колегите да ти помогнат.

    • gy6ter
      gy6ter коментира
      Редактиране на коментар
      Тръби и винкел за парапети .

    • Dilyan Zagorchev
      Dilyan Zagorchev коментира
      Редактиране на коментар
      Това е твоя имот или кооперацийка нещо?Заради комшулука питам, да не им призлее на хората като ти видят голямата веранда. А бялата къща отляво? Почерпи някой архитект и да ти даде акъл, пък било то по снимки само

  • #8
    Ей Тоше, честито, супер готин имот, няколко сгради в добро състояние, голям двор, на края на селото, значи може да купиш и имотите около теб.

    Както няколкомъдри колеги споделиха, и аз ги подържам - бавно, търпеливо и не бързай.

    С почистването, ще се изкушиш да изхвърлиш всичко - НЕДЕЙ. Сега разни стари гуми и други боклуци, действай но железа, дървения освен прогнилата и т.н. - недей. Защо, ами защото с времето ще натрупаш опит + идеи и след време наличното ще се намества само в проектите ти.

    Старите керемиди, масивни дървении стоели на завет, бурето и т.н. това са ценни неща и ни хляб ни вода искат.

    Моите две стотинки.

    И на края, ти си сбъднал еднал детска мечта, аз моята не успях, нашите продадоха селската ни къща и дори да опитам да я откупя тя вече е на половина пропаднала, всеки миг инвестиран там ще продължи духа и(на къщата, и за идните поколения, а това е безценно.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Жоре, благодаря ти!

      За имотите наоколо едва ли. Както се казва - аз този не мога да поддържам все още, хаха.

      Да, знам, че не трябва да хвърлям всичко, затова ще гледам да отсявам.

      Под влиянието на негативни емоции, покрай разговорите с роднините, ми мина мисълта да се продаде тази къща, но просто нещо вътре в мен не ми позволи да го направя. Не исках да продавам спомените си за пари.

  • #9
    Подравления ! Прекрасен имот !

    Това го казвам , тъй като от известно време и мен ме е обхванала идеята за къща на село ( за разпускане ) , но наследствената е доста далеч , макар че там ми е душата както се кава и в момента има страшно голям интерес към имотите в селата...

    Но къщата и постройките са в много добро състояние , мястото и самото разположение поне от снимките ми иглежда прекрасно !
    Почвай от някъде и те така....
    Успех ти желая и няма да съжаляваш !
    Който търси , намира !
    Човекът е човек, когато е на път !

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря!

      Да, трябва да я започна отнякъде. Досега се чудих, откъде да я почна, хаха. Но вече ми стана ясно, че здраво чистене на двора ще падне.

      Миналата година косих тревата пред къщата с електрическа косачка. Разказа ми се играта.

  • #10
    Честито! Това с роднините ми е дежавю едно към едно.

    А относно къщата - нищо друго не планирай освен разчистването. И още едно - каквото и да изхвърлиш няма да съжаляваш. Какво запазиш с мисълта, че уж ще ти трябва - ще си скъсаш нервите да го местиш насам-натам преди да го изхвърлиш.
    А след като изхвърлиш всичко ненужно може и да ти дойде и друг поглед върху нещата. При всички положения ти пожелавам успех с начинанието.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря!

      Това с разчистването сме го играли преди години. С бащата решихме да почистим гаража. Изкарахме всичко навън. Съседите се насъбраха да гледат, може би някой е искал нещо. Да, раздадохме някои неща, които на нас не ни бяха нужни. А бащата реши да прибере отново някаква част вътре. И после му викам - "Е ние сега какво, уж разичстваме гаража, а накрая пак прибрахме всичко, хаха.". Той също се смее.

      За съжаление някои неща е трудно да се изхвърлят, но все пак ще се постарая наистина ненужното да изхвърля.

  • #11
    Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
    ... Вкарал си се в брутален филм. За съжаление посоката е само напред.
    И аз съм в него. Нито е да се откажеш и да зарежеш всичко, нито да продължиш да наливаш пари, време и труд.
    Аз го реших.. продължавам напред, да му мислят тези след мен
    ...

    Тъй де! Ама пък е чудесно разтоварване и е приятно като видиш нещата да стават.

    Два декара двор си е бая занимавка само да не го оставиш да буреняса. Интересното е, че растенията, които искаш, обикновено отнемат доста време и грижи за да оцеляват, но за сметка на това буренаците, които не искаш, растат бясно от само себе си. Оставиш ли ги за някой месец и са те превзели.

    Проблемите с правенето на такива обекти по селата, ако са по-далеч от голямо населено място, са доста.

    Най-често няма хора, които да свършат някаква работа (срещу заплащане става въпрос), а още по-малко са тези, които могат да свършат работата читаво.
    Трудно и скъпо е да докараш хора отдалеч.

    Проблем е доставката на всичко. Ако в някой голям град търговците може да ти доставят материали и безплатно, "на село" транспортът става съществено перо. Особено сега, както са тръгнали цените на горивата ...

    В случая къщата, поне външно дава вид да е в добро състояние.
    Каменните зидове изглеждат много добре. Наистина сега няма кой да направи такива.

    Евентуално ще може с немного средства да се направи годна за обитаване, та да има човек къде да се подслони, като отиде да работи.

    Успех!






    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря!

      За момента имам един познат майстор, който ми е вършил доста неща заедно. С него все се каним да отидем до селото и да го огледа, но неговата идея е да има къде да се спи, за да не пътува всеки ден. За момента това няма как да стане, докато не разчистя. Но, да е живот и здраве, лека полека ще ги движа нещата.

  • #12
    Честито! Супер занимавка за сваляне на напрежението и отдих от ежедневието.

    Можеш ли да споделиш:
    На колко разстояние от "вкъщи" ? За час-2 стигаш ли?
    Каква е "политическата" обстановка на село - краде ли се, разбиват ли къщите ?

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря!

      Селото се намира в област Варна, на около 50 км. в посока Шумен. Стига се за под един час с нормално каране.

      Както във всяко село, така и тук се краде. Преди време съседи ми бяха разправяли за техен познат съсед, който, когато се напие, започва да влиза в имотите и да взима разни неща, но уж било рядко. Та един ден бях ходил да оставям разни неща, но ги оставих на двора, защото за мен не бяха нещо ценно. Явно той е видял нещо ценно и е прескочил оградата. Както се вижда, не е особено трудно да бъде прескочена. После са го хванали и са му казали две приказки.

      Като цяло хората в селото се познават и за момента не ескалира напрежение, но нищо не се знае, какво ще е за в бъдеще.

      Даже сега се сетих, че кметът на селото ми е кръстник. Една вечер, когато бях там, около 19-20 часа да е било, отидох да го видя, но негов приятел ми каза, че е бил заспал. Има хора, които отдавна не съм виждал и ми се иска да видя, но и този момент се надявам да дойде скоро.

  • #13
    Мое мнение, всичко, което не е очевидно ценно и не може да се нареже за подпалки, се изхвърля. Иначе постоянно излизат все нови и нови боклуци и никога няма да е разчистено и подредено. Личен опит, направих точно това и нищо не ми е залипсвало и има сигурно още поне един курс изникнали боклуци.

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Аз предполагам, че изхвърлянето ще бъде на няколко етапа. В единия етап нещо ще отделя, а на другия сигурно ще го изхвърля. Двойна филтрация го наричам аз. Може би така се подсигурявам, че това нещо наистина няма да ми трябва.

  • #14
    Преди година и половина се заех със къщата на село, която от 20-тина години беше занемарена и от опит мога да кажа, че работата е страшно много и е бездънна яма за наливане на пари. Мислех, че ще мога да се справя сам, ама не. Добре, че синовете и племенника ми идват понякога та ми помагат. Аз изхвърлих абсолютно всичко от къщите, от сайванта и от двора. Изкъртих и остатъците от бетонните пътеки и направих нови. Орязах излишните дървета и подрязах останалите. Миналата пролет в двора нямаше абсолютно нищо за изхвърляне. Сега има за един самосвал клони и боклуци. Работата няма край. Тъкмо се захвана с ремонти по къщата и то стане време за работа из градината. Но пък си е кеф. Желая ти успех!

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1005.jpg
Прегледи:558
Размер:710.2 КБ
ID:6819782 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1009.jpg
Прегледи:551
Размер:530.8 КБ
ID:6819783




    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря!

      При теб се вижда сериозна разлика, поздравления!

      Да, работата край няма, но важното е, освен работата да върви, да има и удоволствие. Ако човек го прави насила, не вървят нещата. Както се казва, когато се види крайният резултат и е доволен, тогава човек си дава сметка, че е имало смисъл.

  • #15
    Тоя филм го игарая от 4 години. Съвет от мен - ако не е трудно си разстреби къщата, за да можеш да имаш някакви условия да спиш там. Доста време отнема ходене всеки ден през уикенда. Аз си направих вътре, сега не губя време в път. Но при мен са 45 км. де, не знам при теб как е. Първо поразчистих малко двора, за да мога да стигна до къщата. После и нея, и така още 100 години.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

    Коментар


    • c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      За момента не ми пречи да пътувам. А относно разтребването - определено в къщата има доста работа, за да стане годна за нормално живеене, поне според моите изисквания. В момента нито може човек да се изкъпи, нито до тоалетна да отиде. Външната тоалетна е пълна догоре. Трябва да се извика фирма, която да я изпразни. Та на този етап ще се правят еднодневни разходки през уикенда, а, ако виждам, че нещо ще стане за два дни - два пъти ще ходя. Къщата е на около 50 км. от Варна.

    • Juiced
      Juiced коментира
      Редактиране на коментар
      @ c0dy
      Хвърли едни дрожди в тоалетната на първо време.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X