Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проточен бойлер

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
    Ако има комин наблизо - вземи си един газов бойлер и бутилка и ще си имаш топла и гореща вода колкото искаш, без да сменяш ел.инсталация.
    Аз съм с газов в караваната. Няма никаква грижа!!
    Колега от форума ги продава и сервизира.
    Даже и ток не му трябва. Работи с дебела батерия 1.5В.

    Коментар


    • #17
      Това отляво на снимката не е ли отдушник. В нормален апартамент инсталацията няма да издържи проточен бойлер. Не и такъв който да става за къпане.
      Поглеждал ли си фирмите, вече се предлагат плоски и тесни бойлери. Може да сместиш нещо
      Само за пример https://eldominvest.com/bg/product/554.html е 30см с монтаж

      Коментар


      • #18
        С 50л бойлер може да се справиш само ако си сам, да не казвам, че има хора на които и за едно къпане не им стигат.

        Пред 50 литровата оферта, проточният е в пъти по-добре.
        ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

        Коментар


        • MFr
          MFr коментира
          Редактиране на коментар
          Проточен бойлер, който да става за къпане, към стандартна блокова инсталация за мен е мисия невъзможна или поне свързана с много компромиси.

      • #19
        Ако проточният е газов - бива.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

        Коментар


        • #20
          Български бойлер 6 или 8 кВт ставаше за къпане. На две места е пробвано - в панелен и в непанелен блок. Свързан с 6 мм² мостов кабел. Имаше две степени - 4 и 8. На 4 хладка вода, но 8 нормално, даже пари при намаляване.

          Коментар


          • #21
            Имаме немски проточен бойлер. С 2 мощности 6.5 и 9 kW. Избират се при монтаж. Ползва се като резервен. Има терморегулатор и водата от него е в диапазона от 30 - 40 градуса. Само на вода от него (не се смесва със студена) се къпем.
            На 6.5 кW струята е слаба, но става. На 9 кW кабелите няма да издържат....

            Коментар


            • #22
              Използвам от години (>15) само такива - от Siemens до български напоследък. Зимата под 8KW поне за душкабина e понякога некомфортно (при мен водата е с ниска температура - местна особеност).

              Разликата на микропроцесорно с механично управление е просто ОГРОМНА и не само като резултат а и като ефективност/икономичност (използва се само толкова електроенергия, колкото е необходимо). Задължителни са филтрите за вода (но не само заради бойлер с такъв принцип). Предполагам 50 микронен стига но практиката показва че комбинацията с двоен филтър с втори 10 микронен, дава просто прекрасни резултати.

              За да не правя реклама - така изглежда последния който използвам от 2017г. (около 10KW):




              А така изглежда консумацията зимата, когато се използва той в режим голяма душ-пита и едновременно още един малък проточен (ееее относително) за чешма - уви старо УЖАСНО изглеждащо табло, сглобявано някога с каквото има под ръка - сменям го от почти 10 години и скоро аха-аха и ще го сменя: Но като нищо не прави никакви проблеми и нищо не загрява в продължение на много години (самото табло не знам на колко години е - само амперметър съм му монтирал аз и някой автоматичен предпазител може да съм сменил вместо старите автоматични).



              Както се вижда... (62А - проверенo и с други измервания. Лятото консумацията е сравнително малка) монофазно е всичко и уви и НАПЪПНО стандартно и достатъчно. Централния кабел до електромера почти, вече е многожичен... ннне знам какъв, но достатъчен като знам за какво и как се използва подобен кабел. Смяната се наложи поради други причини. Абсолютно нищо не създава проблем освен централния механичен ключ за бойлера. На всеки две-три години го сменям и скоро... може би ще го подменя с нещо достатъчно мощно.
              Последно редактирано от TStanim; 11-10-21, 15:10.

              Коментар


              • #23
                И как помага микропроцесорът на факта, че трябва да се набият някакви калории във водата за да стане топла? Някои хора могат на 6кВ проточен да се къпят спокойно, аз не мога, поне не спокойно. А 6кВ си искат отлична инсталация до мястото на свързване.

                Повече от това на 1 фаза е сериозно предизвикателство.

                Коментар


                • #24
                  Предизвикателство за какво? Аз пък се притеснявам от обикновени бойлери пробиващи с фаза по тръбите... Патил съм си от такъв (на съседа ми в апартамента, когато повече се мотаех там) и вече дори водопроводната ми тръба е занулена отделно. На няколко места използвам такива..консуматори и просто ми е странно. Какво трябва да е зле в една инсталация че да не издържи номиналното за каквото е проектирана? Не вярвам всичко да е направено на ръба без никакъв запас - да изкара една готварска печка, една отоплителна и бойлер и после ВЗРИВ. Макар че... кой знае – сигурно всичко има.

                  Интелигентното управление помага в две неща. Комфорт и ефективност/икономичност. Винаги се поддържа определена температура, което осигурява комфорт особено при вариране на температурата на входната вода (при мен има сериозни температурни разлики). Не се налага да се врътка излишно сложната китайска батерия която е...с китайска логика за да се настройва температурата на душа - с евтината китайска душ кабина си върви в комплект и я търпя още. Освен това при висока входна температура, консумира много по-малко електроенергия - толкова колкото да загрее водата точно до зададената (50 градуса мисля че съм го настроил - не ми трябва по-висока температура но ефективно работи до почти 65 градуса). Огромна разлика има в сравнение със стария механичен Siemens и на... електромера.

                  За сравнение другия ми проточен бойлер с механично управление консумира 4KW (в единия режим) - постоянно... Водата варира като температура.... и изобщо постоянно му цъкам режимите и е адски досадно дори за чешма като предназначение. Ще го подменя с нормален по... умен бойлер но след ремонта ако го... доживея.
                  Последно редактирано от TStanim; 11-10-21, 15:49.

                  Коментар


                  • #25
                    Бойлер, който има нужда да се врътка постоянно не е бойлер, а някакво изчадие. И никаква електроника не може да промени фактът, че за да затоплиш Х литра вода от 12 до 40 градуса трябват У kWh. Ако искаме и определен дебит - в схемата влиза и мощността.

                    При обемните има игра с нощна тарифа и очаквано потребление, но за проточните нещата са доста по-елементарни.

                    Ако инсталацията ти носи безпроблемно тия 10kW на бойлера, наред с другите консуматори, значи ти е отлична. Не всеки има такава. Еле пък в топлофицирани жилища, където масово захранването на апартаментите е от 6кв. мм2.

                    Коментар


                    • #26
                      О ако преминем в сметки.. и откъде е останало че с такъв запас тип кабел трябва да се избира (сигурно от миналото или какво препоръчва производителя, който си има причини за това).. и с температурните загуби на обикновения бойлер и т.нт. и т.нт мога мнооого бози да напиша - това ми е основната специалност която я.. МРАЗЯ и затова няма да пиша нищо освен че... съвременния проточен бойлер ВИНАГИ е по-евтин като месечни сметки, винаги е по-удобен, заради изходната му темпертура точна до градус. На него седмици не пипам батерията като настройки, която е с... китайско качество. Проблема е със стария механичен проточен на чешмата ми но... той е все пак гони 20 години. Може да му се прости това.

                      Да, принципа има недостатъци (макар че аз лично не забелязвам такива) – но всяко нещо има преимущества и недостатъци като няма нищо идеално. В единия апартамент в който вече рядко се появявам има класически бойлер, батерията е с термостат за автоматична донастройка но това е досссада - сменя се налягането, следователно и резултатната температура.... и да не знаеш кога ще свърши водата – сега, след 10мин... С проточните топлата вода никога не свършва... ако не спре тока.. но то и водата може да спре...

                      Между другото съседите ми в момента използват бойлер.. на дърва?! Те си имат своите доводи като ползи... дърва имат много а тока е скъп. Просто всеки решава за себе си и всеки е прав за себе си, в зависимост от изискванията и разбиранията си.

                      Просто дадох практическа информация, събирана от практиката при използването на проточни електрически бойлери с немалка мощност >~15 години.
                      Последно редактирано от TStanim; 11-10-21, 17:14.

                      Коментар


                      • #27
                        Един наш клиент страдаше от липса на пространство понеже банята беше миниатюрна.
                        И с всичкия си акъл взе че изкърти една от тухлените стени на банята която беше 25 см.
                        И на практика вгради в стената плосък бойлер - той стърчеше не повече от 10 см...
                        Изглеждаше много ефектно. Каза че окъртил тухлата докато остане една черупка отвън само...
                        И го смятахме - 18-20 санта от тухлата и 5 см замазка с фаянс...
                        При теб някоя стена не може ли да поеме плосък бойлер??

                        Коментар


                        • градско чедо
                          градско чедо коментира
                          Редактиране на коментар
                          Ще премеря точно колко ми е дълбочината на нишата с водомерите. На око е около 20см, но ролетката ще каже. Като видя точно колко е ще потърся какви обемни бойлери могат да се съберат там.

                      • #28
                        Така се изкушавам да направя със стената зад автоматичната пералня. От другата страна е гаража ми и място има много и може и някаква топлоизолация примерно да се добави за компенсация на по-изтънената стена.


                        Банята ми освен че е малка и е някаква Г-образна. Технически над окачените тавани може да се монтира какво ли не и подозирам че плосък бойлер ще се напъха (къща от края на 20-те с височина на първи етаж ~3м), но като цяло не ми харесва идеята.
                        Проточния е с големината и формата на малко куфарче и с поносим дизайн, а и на екрана му има полезна информация.

                        Просто след повече от 15 години използване на проточен бойлер, не бих използвал повече класически такъв. По принцип на пръв поглед разлика няма, но.. като се свикне че винаги има топла вода, с точна температура и никога не свършваща и връщането към това че трябва да се чака за се загрее водата и че тя може да привърши е нещо като да се използва парна машина. Да и парната машина работи и има някои предимства (най-вече като простота на принцип на работа), но комфорта е малък.

                        Проточен на газ (централно газово снабдяване) също съм използвал на... друго място и отново с положително мнение (самото използване на "централна газ" не чак толкова положително, но това е друг въпрос). За промишлени цели все по-популярни стават такива електрически специализирани за целта проточни бойлери и дори и в старата фирма (в която работих) в магазина използваха такъв комбиниран и за отопление (когато климатиците не стигат). Познати в магазините си също използват такива от много години. По принцип за промишлени цели водещото е рентабилност, а промишлен проточен бойлер излиза по-изгоден като месечен разход, да не говорим че няма как за такива цели (магазини, производство) да се допусне да свърши топлата вода и да се чака да загреят бойлерите.
                        Последно редактирано от TStanim; 12-10-21, 04:32.

                        Коментар


                        • #29
                          Обемния бойлер има едно друго предимство. Дори тока да спре, можеш да се изкъпеш и имаш топла вода.

                          Коментар


                          • TStanim
                            TStanim коментира
                            Редактиране на коментар
                            Може би това е единственото, но за 15 години не съм го почувствал недостатъка, защото в момента където съм тока спира само в силни гръмотевични бури и в планов ремонт/профилактика веднъж на три години сигурно (на хартия е по-често вероятно ), а преимуществата се чувстват при всяко използване.

                            Вероятно втори вече по-съществен недостатък ще е по-скъпият ремонт при повреда, но такива неща за радост се правят с такъв запас, че досега за толкова години имам един единствен такъв повреден бойлер при това ремонта му е елементарен (повредено захранване), но сметнах че е нерентабилна занимавката (нищо че аз щях да се справя), защото е толкова преживял години ЗВЕРСКО използване, че предпочетох да го пенсионирам. Нисък клас е проточен бойлер (т.е. направен да е евтин) като максималната му мощност е практически малко над 8KW което е недостатъчно за душ кабина зимата.
                            Но за сметка на това се демонтира елементарно и лесно се изпраща по спедитор на спец.сервиз. Последния проточен бойлер (на снимката по-горе) и тежи колкото малко куфарче, освен че е толкова голям.
                            Последно редактирано от TStanim; 12-10-21, 15:15.

                          • bullet_pk
                            bullet_pk коментира
                            Редактиране на коментар
                            Особено на тъмно е много гот да се къпеш ...

                          • TStanim
                            TStanim коментира
                            Редактиране на коментар
                            На тъмно? В душ кабината има отделно осветление, а ако идеята е когато няма ток.. не знам - където съм, тока последните 15 години поради повреда да е спирал няколко пъти пъти и то при такива гръмотевични бури че и от чешмата гледах по това време да съм далеч (писах по-горе). А ако някога все пак тока спре, в душ кабина без работеща циркулация си е "отделна радост"...

                        • #30
                          Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение

                          Аз съм с газов в караваната. Няма никаква грижа!!
                          Колега от форума ги продава и сервизира.
                          Даже и ток не му трябва. Работи с дебела батерия 1.5В.
                          Същият китайски газов бойлер, едва не ми запали караваната. Спойките на питите му са от... калай - не твърд припой. Късмет беше, че го гледах в този момент. Само съветската резачка Дружба съм изхвърлял с по-голям кеф...
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X