Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Залепване на полиетилен

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Мембраната ще се притиска между картона и профила по стената, а тези на десетина см ще държат картона. Картонът ще е натоварен конзолно, с рамо тези 10 см.
    В крайна сметка щом лепящата лента по стенния профил ще държи и опъва единствено 10 см найлон, може би грижливо лепене с лента ще задържи достатъчно здраво. Въпросът за ненадеждността на съединения с лепливи ленти е принципен, че такива неща стареят и изсъхват или просто отлепят, но принципните недостатъци не са приложими безусловно. Тук липсата на натоварване ще помага.

    Коментар


    • #32
      Взех препоръчания Soudal Multibond MS35 и си спретнах малък следствен експеримент.

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PHOTO_20210313_113120.jpg
Прегледи:751
Размер:97.8 КБ
ID:6719957


      Лепнах две парчета от фолиото на тухла и бетон. На първо четене, материалът полепна добре, но въпросът е за колко дълго.

      А на снимката мисля добре личи какъв е проблемът само с механично притискане на фолиото към тухлена стена ...
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Зоната на притискане по неравни стени се шпаклова или съединението се опенва впоследствие.

    • #33
      Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение


      Питането ми е за строителни лепила/уплътнители в картуш 300 мл или салам 600. На картинката отдолу е това, дето го няма тук.

      Изовер имат лепило за тази цел - Vario Double Fit, на стр 7 от тази инструкция

      https://www.isover.bg/perfektniyat-skaten-pokriv

      Коментар


      • Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        "Mauerwerk, Beton, Porenbeton, Putz, Holz und Metall" - мазилки, бетон, газобетон, дърво и метал. Търси се друго нещо. Лепило за полиетилен.

    • #34
      Имат, обаче това лепило е за тяхната пароизолация Vario KM Duplex. Въпросната е "полиамидна мрежа, каширана с нетъкан воал". Т.е. тяхното лепило не е сигурно как и дали изобщо ще лепи фолио от полиетилен/полиолефин.

      Отделно, дето и това лепило, както и специализираното на Кнауф, го има в каталозите, но не и в БГ магазините.

      Пак да спомена, че преди да пусна темата тук, съм изровил де що има сайт и съм пуснал запитвания към БГ вносителите на Кнауф и куп други продукти. Поради липса на каквато и да било реакция от тях, пратих питане и до немския Кнауф. От там ми отговориха, ама отговорът беше да ме пренасочат към представителите им в БГ, които обаче явно имат други разбирания за отношение към дребни клиенти.

      Немците мога да ги разбера. Хората си карат по буквата на инструкциите. В тях пише, че "това" се лепи с "онова" и точка. Импровизации по линия на ТНТМ не се допускат.

      "Онова" при тях го има в магазините и то не само с тяхната марка, но и на други производители. И цените са му като на малко по-скъпите уплътнители/лепила. Т.е. напълно нормални, дори за БГ условия. Само че "онова" тук не се предлага и никой не ти казва с какво би могъл да го замениш.
      Поради което я има тази тема и се търси споделен опит и на други места със специфични особености на националния лов, риболов и ремонти ...


      Като казах споделен опит ...

      Пароизолационното фолио на Кнауф (полиолефин) се лепи добре към металната конструкция с (каква изненада) предвидената за това двойнолепяща лента на Кнауф - Homeseal LDS Solifit-2. За разлика от лепилото тя е налична.

      Използването на алтернативи от типа на двойнолепящи ленти за мокети не мисля, че си струва, защото по-читавите такива не са особено (ако изобщо са) по-евтини от споменатата.
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 17-03-21, 07:04.
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • Чавдар (V93)
        Чавдар (V93) коментира
        Редактиране на коментар
        Кольо, по стената метален профил има. UD му викат. Само че и самият той не прилепва достатъчно плътно към стената, така че някакъв уплътнител трябва да има, за да е фугата въздухонепроницаема.

      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Ми с пяна де. Или с каквото там друго, това не е новост в строителството.

      • Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Koльо, пяната дори е предназначена за запълване на кухини между стена и профили. Затова се използва 99% oт произведената.

    • #35
      Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      "Онова" при тях го има в магазините и то не само с тяхната марка, но и на други производители. И цените са му като на малко по-скъпите уплътнители/лепила. Т.е. напълно нормални, дори за БГ условия. Само че "онова" тук не се предлага и никой не ти казва с какво би могъл да го замениш.
      Да не би да има известен производител и продукт за лепене на полиетилен? В Холандия и в западните краища не Германия по-скоро няма такива неща, то направо няма, но може да е субективна грешка/недоглеждане.

      Какво стана с пробата с два найлона, полиуретан (МС, по-право) и стена?

      Коментар


      • #36

        Не знам Кнауф в коя Германия ги слагаш, ама :

        https://www.knaufinsulation.de/produ...on-lds-solimur


        Друг производител в Германия

        https://www.alfa-direkt.at/alfa-ds-f...er-dampfsperre

        Geeignete Bahnen
        Dampfbremsen, Dampfsperren
        PA-, PO-, PP-, PE-Folien (glatt, leicht rau)
        и това

        https://www.alfa-direkt.de/112-alfa-...kleber#details

        Der 112 Alfa DS 100 POWER ist ein flexibler, bauelastischer Folienkleber mit sehr hoher Klebkraft und wird zum luftdichten Verkleben von fast allen marktüblichen Dampfbremsen/- sperren sowie Fensteranschlussbändern auf Aluminium, Putz, Holz, Wand uvm. verwendet.

        А пробата си отлежава. Като гледам прогнозата за времето, ще си отлежи 2 седмици.
        Не че това ще е показателно за трайността на слепването. Още повече, че беше направена при условия под оптималните - температура на въздуха около 6*, а на повърхността вероятно по-ниска.
        Ще си постудува малко.

        Междувременно, на друго място, където въпросът не търпеше отлагане и часовникът цъкаше, между фолиото и стената (гладък бетон с латекс отгоре) използвах наличното SIKA 11FC+
        Лепилото положих на 7-8 мм дебел слой и прилепих фолиото към него така, че остане слой пълнител поне 3-4 мм. Фолиото залепна прилично. Въпросът колко трайно е залепването си остава. Ще поживеем, ще видим.
        Ние не сме неутрални!

        Коментар


        • Stbd
          Stbd коментира
          Редактиране на коментар
          11фц трябва да е обикновен полиуретан.

      • #37
        Това са опаковки (поръчани нарочно) на обичайни лепила и уплътнители за фуги. В българските железарии акрилните уплътнители са по няколко лева, има и мс - нали с такова започна темата.
        От всички подобни кремообразни пасти може би само моментално прилепващите модифицирани стават. За пред клиента го наричат High Tack MS или нещо друго High Tack, може да е Fast Tack. В Бриколаж и Практикер има със сигурност за 10 - 15 лв. Моменталното прилепване/High tack/Fast tack е термин, посочващ свойството да лепне веднага както лепне тиксото, а след време се проявява и прилепването заради втвърдяване в целия обем.

        Който измисли лепило за полиетилен, лесно и бързо ще стане най-богатия човек на света.

        п.п.: леплива паста - https://mr-bricolage.bg/polimerno-le...clear/p/994403
        Последно редактирано от Stbd; 17-03-21, 17:46.

        Коментар


        • #38
          Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
          Това са опаковки (поръчани нарочно) на обичайни лепила и уплътнители за фуги. ...
          Напълно допускам , че случаят е точно такъв. Тя и цената им не е по-различна от на други продукти.

          Въпросът е какво е в опаковката. Защото това нещо явно лепи/уплътнява по-добре от други дотолкова, че немците да анонсират десетилетни гаранции.
          На други производителите изрично пишат, че не стават за тази цел.

          Именно защото нямам очаквания Кнауф да споделят по-точно какъв е съставът на предлаганото от тях лепило, затова търся информация. Търся, защото ще правя нещо за себе си и искам да стане хубаво и трайно, а не съм баш майстор, който гледа да нашляпа каквото и както му дойде и да си бие камшика, като преди това обясни на пациента, че "строителството не е точна наука".

          Разнообразието на лепила/уплътнители е огромно. Някакви драстични разлики не е като да има. Въпросът е материал от кой тип би свършил работа по-добре от другите. А "по-добре" в случая означава максимално дълго време лепилото да не се отделя от фолиото. Някакви сериозни механични натоварвания на връзката не се предвиждат.

          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #39
            Лепилата за мембрани са чисти или смеси на акрилни уплътнители от "влагоустойчивите", или МС полимер, казано без проверка. Може да има полиуретан - и това са всъщност трите въобще съществуващи лепилни пасти. Има още една, сулфо...янковия, но съвсем не лепи. Такива неща ги препоръчват със скрити уговорки някъде по инструкциите - за грапава повърхност, за структура (тип тъкан) и ограничаване на механичните натоварвания. Съответно се изисква ползване при стриктно спазване на технологията и използване само на предвидените продукти - без мислене, без разбиране, без изненади.
            За найлона от темата - може да се залепи с полиуретанова паста след като края на листа 20-30 мм се перфорира и съединението се натовари чак след пълно изсъхване на целия обем. Има и друг начин - с топло лепило.

            В България не може да няма от официалните лепила за мембрани и може да се тества какво е.

            Коментар


            • #40
              Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              ...
              между фолиото и стената (гладък бетон с латекс отгоре) използвах наличното SIKA 11FC+
              Лепилото положих на 7-8 мм дебел слой и прилепих фолиото към него така, че остане слой пълнител поне 3-4 мм. Фолиото залепна прилично. Въпросът колко трайно е залепването си остава. Ще поживеем, ще видим.
              Е поживях, и видях. Седмица след полагането пароизолационната мембрана още стоеше като залепена, но само докато не я подръпнах лекичко. Отдели се от полиуретана веднага, без по нея да остане следа от него.



              Ние не сме неутрални!

              Коментар


              • #41
                С дюбели за външна изолация по някаква схема да се накове ,или да се сложат дюбелите и да се залепи за тях ?

                Коментар


                • Чавдар (V93)
                  Чавдар (V93) коментира
                  Редактиране на коментар
                  Механичното притискане е вариант, но дюбели за външна изолация няма да свършат никаква работа за постигане на въздохонепроницаема фуга.

                • gy6ter
                  gy6ter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Първо дюбела ,после с ютия с тефлоново платно полиетилена за дюбела ?

              • #42
                Досега не съм успял да отделя полиетилен от боукит. Само не знам как ще залепне боукита към тухлата. Ще трябва някакъв чалъм за по-плътно захващане. Говоря за полиетиленова торба в която боукита е на 30+ години.

                Коментар


                • Чавдар (V93)
                  Чавдар (V93) коментира
                  Редактиране на коментар
                  Това за кит ли? Аз съм виждал такъв само на нещо като калъп, увит с полиетилен. Има ли на картуш?

                • alexalex69
                  alexalex69 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Чавдар (V93) коментира
                  Днес, 12:01
                  Това за кит ли? Аз съм виждал такъв само на нещо като калъп, увит с полиетилен. Има ли на картуш?


                  За картуш 310 мл лепило .......

                • alexalex69
                  alexalex69 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Тук може да се ориентираш за цената в ДЕ . https://www.idealo.de/preisvergleich...824513095.html

                  Пробвал ли да търсиш в гърция или сърбия , смятам че доставката и евентуално закупуване на допълнително количество ще бъде по-бърза и лесна от ДЕ .

              • #43
                Не мисля, че имаш голям избор освен да осигуриш механични методи за закрепване.

                Летви/плантки + пяна/теракол/гъсто лепило за прилепване + дюбели за механично фиксиране на които да легне фолиото и после отново планка/летва,която да се закрепи плътно с видии например.

                Между летвите и фолиото може малко лепило за 100% обиране на фугата.

                Труда и играчката ще е с напасване на дупките между летвички и стената.

                Аз бих сменил подхода обаче, еб*м ти фолиото ако трябва да вкарам толкова труд, време, пари и усилия и пак да ми остане супер много риск от отлепяне и всичкия този труд на халост след време и без възможност за корекция на проблема.
                Бъдете живи и здрави!

                Коментар


                • #44
                  Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                  ...
                  Аз бих сменил подхода обаче, еб*м ти фолиото ако трябва да вкарам толкова труд, време, пари и усилия и пак да ми остане супер много риск от отлепяне и всичкия този труд на халост след време и без възможност за корекция на проблема.
                  План Б е отдавна измислен. Монтира се ивица фолио под окрайчващия UD профил, която после припокрива отгоре основната пароизолация и се залепва за нея. Отгоре фугата между профила и стената се уплътнява с един от многото варианти на строителни лепила/уплътнители.


                  Ние не сме неутрални!

                  Коментар


                  • BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Супер, браво, важното е да си постигнеш целите и да имаш варианти.

                    Аз осъзнах, че имането на повече от един вариант е само плюс, особено като след време осъзнаеш, че или си сгрешил или са те сгрешили както в моя гараж, та късметлия си още в началните етапи да обмислиш добре нещата.

                • #45
                  Резултати от следствения експеримент със Soudal MS35

                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:vlcsnap-2021-03-28-09h17m30s355.png Прегледи:0 Размер:696.9 КБ ID:6725563

                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:vlcsnap-2021-03-28-09h18m17s047.png Прегледи:0 Размер:799.1 КБ ID:6725564


                  След двуседмичен престой полиолефиновото фолио стоеше като залепено, но се свали лесно с ръка. По фолиото следи от лепилото няма, по лепилото остана боя от маркировката на фолиото.

                  В интерес на истината трябва да се спомене пак, че експериментът не беше съвсем чист, тъй като беше проведен при условия, различни от препоръчваните от производителя, а именно, температурата въздуха беше около минималните 5*С, а стената със сигурност е била отдолу. Скоро след залепването температурите са отишли надолу, а в периода на съхнене бяха отчетени с едни от най-ниските температури тази зима, в т.ч. вероятно и под нулата.

                  При по-топло време е възможно резултатите да са по-добри, но това ще го видя нататък.

                  Иначе, към тухла лепилото беше хванало много добре - за сваляне трябва инструмент. За бетона - не толкова добре - свали се с ръка.
                  Ние не сме неутрални!

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X