Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПАНЕЛКИТЕ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ПАНЕЛКИТЕ

Е да ама гагаузите са си местни по Варненско а ния българите сме се заселили в последствие след ОсвобождениетоЧетете пише го и Вазов и Иречек и бая народНашата история е така изопачена че се чудиш кое е мит кое реалност.Айде да не хвърлям сухи съчки в огъня но е добре човек да използва главата си не само за шапкостоянка
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
      Чудесно начало за голям конфликт.
      Никакъв конфликт! МИР!!!
      Споделям че не ви обичаме много варненците. Само варненките обичаме...........
      Но това в сверата на шегите.....
      Варна е по- развит град от Бургас и благородно ви завиждаме....
      [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Родом съм от Асеновград, там има-няма са 17 панелки.
        От 1,2г до 7 съм бил кореняк Бургазлия. Блок 36 вхА ет3 ми бе адреса. Тогава бе блато наоколо сега е почти като кв Чайка до морската. От 1-ви клас съм варнанлия. Скоро смятам да ставам от Крапец.
        ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
          40 000 куб. м. трябва да станат на 2/2/2 мм. Б-Аси!
          Завод Васил Коларов го натрошиха по този начин във Варна и знам кой го направи гсм 0898................... Ще помогна евентуално
          [FONT=Comic Sans MS]
          [/FONT]

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Предполагам е искал да каже сантиметри. А после сигурно ще ги ползва за нещо на място, вместо да ги извозва някъде.

Правилно ли се досещам?
            Да.
            Сантиметри са,а не пясък!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              А в Равда съм чувал от местните: "Уф! Си го удариф кракот!".

Демек и македонски има разни там.

Ма к'во от т'ва? То из цяла България сме си мешани. Тука всеки дето е минал е ръсил, ръсил....
              Целият бряг на морето е заселен с преселници от европейска Турция след 1913 година. Тук им казваме маджури. В Свети Влас преди години чух от местния козар да "благославя" добичетата: "Кукери ке ва ядат!"

(Впрочем - нерде панелки - нереде говори и диалекти?)

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                Панелките са слънце! Я се вгледайте в старите коперации в центъра, минете примерно по "Екзарх Йосиф". Внимавайте и си носете каска, че най-малкото някоя мазилка да не се сурне отгоре. А отдолу и от горе са едни лъскави магазини и офиси! Хвърлете едно око и на новото строителство.
                Мит е че "едно време е-хей! как се строеше!!..." Погледнете сградите с олющена мазилка: нито грам арматура, нито бетонови шайби...

И още: подовете на къщите от 3-4 етажа са направени от стоманени профили "двойно Т", през 70-80 см.а междината запълнена от леко дъговидна половин тухлена арка. Където тухлите не са били хубави, или впоследствие намокрени е катастрофално лошо положението. А как са анкерирани профилите в стените? - Никак.

Ясно, не става дума за сградите на БНБ, Съдебната палата, Семинарията...

А във варненско (някъде към Бяла, Рудник) могат да се видят училища от панели, по проект на одески архитекти, където панелите не са просто плоскости, а релефни рамки с интересен изглед.

Коментар

Хора, като ги хвалите тези панели - живели ли сте в тях? Защото аз съм живял и няма да повторя, ако не е много силно наложително. Панелното жилище представлява фарадеев кафез със всичките последствия от това. Аз като живеех в панел бях постоянно болен. Монитора, като го приближа до стената (тогава беше с ЕЛТ) и започва да трепка - на третата рекламация, Митко от ВАЛИ ме пита - а бе, да не си до някой трансформатор - не, но просто трябва монитора да стои на половин метър от панелната стена. Това са жилища без тайни - като се закашля съседът на 7-мия етаж, щото жена му го натирила да пуши в тоалетната и го чуват всички намиращи се в тоалетните и баните - от първия до седмия етаж... и други работи се чуват...
                  Имал съм чисто ново такова панелно жилище - първото лято на терасата от фугата изтече една кофа болкит - колегите (тогава работех в домостроителен комбинат) викат - късметлия си, добре че шефът ги излови преди няколко години, че за по-лесно вместо болкит във фугите тъпчат вестници и чакайте заварките да не корозират...
                  Говорил съм с архитектка - колежка и я питам - защо не ги препроектирате - явно е, че така не е функционално - отговорът беше - че защо - аз си имам къща няма да живея в тях... Така беше по времето когато се строяха панели. А, да не забравя - масово довършителните работи се извършваха от т.нар. комсомолски набор - хора напуснали за три години професията си и в тридневен курс преквалифицирани в шпакловчици, монтажници, арматуристи и т.н. - длъжни през тези три години да работят в строителстово и след това да получат жилище срещу това - квалифицирани работници - на n-т степен.
                  Ама хайде, че много се увлякох. Хора, можете ли да напуснете панелките - бягайте бързо - ще осъзнаете после защо.
                  "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
                    ...
                    Хора, можете ли да напуснете панелките - бягайте бързо - ще осъзнаете после защо.
                    Къде да ходят хората бе приятелю?
                    Новите блокове са сбутани през 10-15м., "биг брадър" не ти трябва - комшиите си надничат през прозорците. Няма места за паркиране, а улиците са като траял от... "Варна Трофи". Мани това, ами всички комуникации, ВИК-ове, токове и т.н. не са сметнати за толкова много народ.

Коментар

Както Симеон написа в самото начало на темата, панелката е общоевропейски номер. Но не са само заради Алжир (който отчасти обяснява френския случай). А заради необходимостта от бързо възстановяване на разрушените градове - и то с жилища, достъпни за обеднели - и поне временно непретенциозни, хора.

(Преди доста години имах възможността да видя за малко Хавър, практически заличен във войната - бях шашнат колко прилича на български град.)

Освен това панелите са се оказали много удобни в строителството на нови "градове - спални" в промишлените центрове.

Тук колегите повече разискват строително-техническата част на нещата. Съществена е и социалната - вече доста изследвана и тук-там из Европа довела до целенасочено разрушаване на панелни квартали.

Номерът е, че имате "бетонни села" без нормално жизнено пространство, които почват да променят начина на живот - общуване, навици, неформални правила, тип престъпност, характерни заболявания и т. н.

Панелните квартали са свършили отлична работа. Но са противоестествени.

Сещам се за много блокове, където хората са си организирали и поддържат много добри кътчета да се видят, да пийнат, да поседят с децата и т.н. Лехи с цветя, а лехите, оградени със стари гуми. Тук-там някой по-мераклиия човек боядисал гумите - за по-красиво.

Като видя такова нещо, хем ми е драго (като имам предвид купищата мрачни и лепкави от мръсотия блокове, в които никой никого не познава и няма кой една крушка да смени), хем ми е тъжно.

Надявам се, че след 30-40 години, хората в градовете ще заживеят по-нормално.

Поздрави!
                      Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                        ...

Надявам се, че след 30-40 години, хората в градовете ще заживеят по-нормално...
                        Не го вярвам братко. В София лудницата ще става все по голяма.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                          Панелките са много оплювани, защото са в окаяно състояние. 99% от старите сгради също са на това дередже, но не се говори за тях. Даже те са много по-опасни. Едно саниране и подобряване на външния вид ще промени коренно статута на панелките. Докато за старите сгради трябва много повече.
                          Иначе най-здрави конструкции са ЕПК. След тях са панелките. И далеч след идват тухлените. Говоря за монолитното строителство.
                          В края на краищата всичко опира до съвестни собственици.
                          Определено не си прав По нормативи / напр. немски /, на база на които се прави оценка на една сграда, панелните сгради имат срок на експлоатационна годност 80 год. ... а монолитните / това са както ЕПК, така и стоманобет. скелет, а и стоманобет-тухлен скеле - зависи от системата / - срок 100-120 год... ПОВТАРЯМ - ПО НОРМАТИВИ
                          Николай
                          VITARA 1.6, 93 къса кабр
                          КИА СПОРТИДЖ 2.0 бен, 2002

Коментар

Първоначално публикуван от Jeep_bs Преглед на мнение
                            Гагаузи - така наричаме тук в Бургаско всички варненци. А иначе това са преселници мюсулмани в този район. ... Тя и историята е много интересна, но жалко, че не съм историк.....
                            Определено бъркаш ... С най-малко думи, това са хора с християнско вероизповедание, които използват за разговорен език турския....
                            Николай
                            VITARA 1.6, 93 къса кабр
                            КИА СПОРТИДЖ 2.0 бен, 2002

Коментар

Първоначално публикуван от vuk varna Преглед на мнение
                              Определено бъркаш ... С най-малко думи, това са хора с християнско вероизповедание, които използват за разговорен език турския....
                              В България е трудно гагаузите да бъдат разгледани отделно етнографски, тъй като фолклорът им /както на турски, така и на български/ и религиозните им практики и обичаи са в много пряка връзка с тези на околните групи българи. Исторически известни като земеделци и скотовъдци, по поминък не се различават от околното население. Участвали са и участват в обществения и политически живот. След войните от началото на века заедно с бежанците българи от останали в други държави територии в България търсят приют и гагаузи. Исторически гагаузите са силно религиозни, като в определени периоди голямо влияние сред тях е имала гръцката патриаршия. От една страна, въобще влиянието на патриаршията в Добруджа е било по-силно, тъй като до завладяването на България от османците официалният език в Добруджанското деспотство е бил гръцки, от друга – гръцката религиозна пропаганда винаги е отделяла специално внимание на малки езикови и етнически групи. Тук се е разпространявала т. нар. Караманлийска книжнина – богословски съчинения на турски език с гръцки букви. Днес остатъци от гръцко влияние могат да се открият в религиозните практики, силно премесени с влияния от дохристиянския пласт.

Надлежно направих копи, пейст и вече знаем.

Коментар

Първоначално публикуван от vuk varna Преглед на мнение
                                Определено не си прав По нормативи / напр. немски /, на база на които се прави оценка на една сграда, панелните сгради имат срок на експлоатационна годност 80 год. ... а монолитните / това са както ЕПК, така и стоманобет. скелет, а и стоманобет-тухлен скеле - зависи от системата / - срок 100-120 год... ПОВТАРЯМ - ПО НОРМАТИВИ
                                Не виждам в кое не съм прав. Според теб каква сграда ще падне първа при земетресение? Панелка или плочогредова конструкция. Аз залагам на плочогредовата.
                                Аз говоря за здравина. Ти говориш за друго.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X