Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПАНЕЛКИТЕ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ПАНЕЛКИТЕ

    ПАНЕЛКИТЕ
    По-долу ще прочетете един „трактат”, на тема която не ми е работа, но голямото свободно време, с което разполагам и като виждам не се обсъжда, дай- викам си – да започна. Пък специалистите да ме поправят.

    В редица отрасли са се раждали нови технологии, предизвикани от случайни обстоятелства.
    Таках например нашият завод за алуминиеви профили в Шумен ползваше икономични профили, разработени в Италия след едно земетресение. За евтина и бърза дограма.

    Във Франция след Алжирската война за новопреселилите се от колонията французи са построени голямо количество панелни жилища.

    В страните на бившия соцлагер, за прииждащото селско население в градовете, а в СССР – поради разрушения от войната жилищен фонд, са „прегърнали” метода за строителство на жилища от едрогабаритни панели.

    Архитектите, ограничени от големината на етажните покрития 3,6 х 5,1 са съумели да разнообразят вътрешното разпределение: гарсониери, едностай, двустайни и т.н. жилища.

    Достоинства на панелните жилища: съкратени срокове на изграждене, ниски цени в сравнение с традиционното тухлено строителство, предварително заготвяне и индустриално завършване почти без мокри процеси, висока якост на вертикална носимост и хоризонтални усилия при земетресения поради това че всеки елемент е корава шайба.

    Недостатъци: лоша топлоизолация, висока „чуваемост”, невъзможност за препланиране на жилището. И главен недостатък: панелите се свързват една с друга „на зъб” със заваряване на чакащи арматурни железа. От качеството на тези заварки зависи дълговечността на тези жилища.
    И още – липсата по онова време на качествени материали за запълване на фугите между панелите, вследствие на което се появяват течове, корозия на заваръчните шевове.

    Доколкото съм наблюдавал по телевизията последствиятя от катастрофални земетресения в Турция, Армения и пр. първи се срутват тухлени, кирпичени, някакви тухлено-каменно-кирпичени постройки, а панелките стърчат здрави! В голямото турско земетресение стените на килнати тухлени сгради, постороени „на соплях” (както казват по руски – споени на сополи!) се крепяха на...дограмата.

    Какво е бъдещето на панелките?
    В бившата ГДР почти завършиха санирането им. То включва подмяна на тръбопроводната мрежа, външна изолация, подмяна на ообщите части и техния ремонт – асансьори, стълбища, сметопроводи. Там при повече финансови възможности не ги събориха. Повярвали са и не на думи, че са устойчиви на времето и имат дълъг живот. Живеещети ползват разни кредити, привилегии и други нъсърчения, които тук не ни интересуват.

    В СССР в „Пятеэтажки” се нанесе половината население. И засъчиняваха хлевоусти названия. Отначало от радост и благодарност – Хрущовки, по-нататък Трущобки.(От трущеба – развалина)
    В Русия падат често жилища (не панелни!) от пределна старост и никакво поддържане. Протичащата от дъждовете и вътрешни течове вода им „вижда сметката”. Водата – от мен да го знаете – е основния разрушител на всяка строителна кострукция.( В една полска песен се пее „Чиха вода бжеги рвье..”)

    За тези, които не знаят: в бившите съветски републики всеки, настанен в апартамент получи право да си го „приватизира”. Т.е. с едно-две заявления и два-три подписа да го получи даром. Грижата за състоянието на жилищата все остава задължение на ЖеКа (жилищно-комунално стопанство). А ЖеК е калпав, незаинтересован, няма пари.
    Живеещите в панелките също нямат пари. И ето какво измислили хората на Лужков.
    Панелка от четери-пет етажа (до такава етажност няма асансьори!) се предоставя като площ за застрояване на частни фирми. Те имат задължение да санират старата част и монтират асансьори, а с надстроените апартаменти разполагат по свое усмотрение.

    В нашите географски ширини, където събиране по 4 лева за чистачка предизвиква локални конфликти, също се не види лесен начин за саниране на панелките.

    Какво предлагате?

    Нека се отнесем към проблема от чисто техническата му страна. Щото сме много силни в политиката

  • #2
    До: ПАНЕЛКИТЕ

    Чисто технически според мен - задължителен преглед на критичните заварки и ремонт ако се налага. Това изчерпва проблемите на старостта. Другото е козметика, значи по желание.
    По повод прегледа ще си позволя една аналогия. Старите панелки са като поживялите мъже, трябва им преглед на простатата. Прегледът при мъжете, по същество, бива два вида - гумената ръкавица и бъркане; и преглед с ултразвук. Същото е и с панелките - грубият и мръсен начин с къртене и откриване на местата на заварките и... пак преглед с ултразвук.
    Следва лек ремонт и пак са готови за употреба и едните, и другите.

    Коментар


    • #3
      До: ПАНЕЛКИТЕ

      Държавата има силови лостове за въздействие. Може след анализ да те обяви за незаконен, опасен, негоден за експлоатация имот и т.н. И тогава панела си е вечно твой, не можеш да продаваш, живееш, да имаш ток, вода(защото си не ставащ за живеене) и др. Не се предава и по наследство.
      ...И санираш.
      За по твърдоглавите, разстрел с карабина за подборен отстрел, че с въжето е по-срамно.
      ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

      Коментар


      • #4
        До: ПАНЕЛКИТЕ

        Като почнат да се срътват като картонени кули, ще се сетят. Не знам дали няма да е късно.
        За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

        Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

        Коментар


        • #5
          До: ПАНЕЛКИТЕ

          И аз мисля, че здравината им зависи единствено от заварките. Всичко друго, топлоизолации и т.н. е добре, но няма общо с това, дали ще се срути сградата. Чел съм някъде, че в Англия старите панелки ги разрушавали и от отпадния материал правели вълноломи.
          Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
          -----------------------------------------------
          Питието определя съзнанието....
          -----------------------------------------------
          0887770735

          Коментар


          • #6
            До: ПАНЕЛКИТЕ

            Панелките са слънце! Я се вгледайте в старите коперации в центъра, минете примерно по "Екзарх Йосиф". Внимавайте и си носете каска, че най-малкото някоя мазилка да не се сурне отгоре. А отдолу и от горе са едни лъскави магазини и офиси! Хвърлете едно око и на новото строителство.

            Коментар


            • #7
              До: ПАНЕЛКИТЕ

              Бе по добре мазилка да се сурне от 100 годишна сграда отколкото панел от 30 годишна панелка :>
              When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

              Коментар


              • #8
                До: ПАНЕЛКИТЕ

                Наблизо до нас панел излетя буквално от седмия етаж... но отвътре му помогна гръмнал бойлер. Беше преди няколко години, имаше една жертва и една смачкана кола отдолу. Сам не би паднал никога.

                Коментар


                • #9
                  До: ПАНЕЛКИТЕ

                  На мен ми се е случвало на ново строителство, при опит да забия пирон в стената, от нея да изпадне тухла... Че новите сгради са санирани е факт, но за звука вътре в тях... Колкото и да пропуска звук панела, все пак заглушава повече от тънкия гипсокартон Така че май за сега, панелните сгради си остават по-здравата конструкция в България

                  Проблем обаче са течовете. Хората не могат да се организират за ремонт на покривите, много тръби текат, а собствениците им, въобще не хаят за хората под тях, нали на тях им е сухо... Не че в новото строителство е по-различно, напротив, виждал съм течове през напукана носеща стена... Обаче при панелите тази вода отива при заварките .
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                  Коментар


                  • #10
                    До: ПАНЕЛКИТЕ

                    Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение

                    Проблем обаче са течовете. Хората не могат да се организират....
                    За това говоря и аз. Течовете... Независимо дали са в панелките или по тесните улички между замъците в Симеоново.

                    Коментар


                    • #11
                      До: ПАНЕЛКИТЕ

                      [QUOTE=ПЛАМЕН ТЕНЕВ;804932]Държавата има силови лостове за въздействие. Може след анализ да те обяви за незаконен, опасен, негоден за експлоатация имот и т.н. И тогава панела си е вечно твой, не можеш да продаваш, живееш, да имаш ток, вода(защото си не ставащ за живеене) и др. Не се предава и по наследство.
                      ...И санираш.
                      Съгласен за силовото въздействие..
                      Същото се отнася и до старите сгради в центъра .. на всички градове.. и както пише колегата по-горе - с лъскави магазини на партера.. значи могат да се вземат ЯКИ наеми, а не магат да се дават за ремонти..
                      Николай
                      VITARA 1.6, 93 къса кабр
                      КИА СПОРТИДЖ 2.0 бен, 2002

                      Коментар


                      • #12
                        До: ПАНЕЛКИТЕ

                        [QUOTE=targa;804943]Като почнат да се срътват като картонени кули, ще се сетят. Не знам дали няма да е късно.[/QUO

                        Не знам да ли да се смея и ли да те оплаквам?? Защото като ти се наводни гаража ще идваш е панелката при мен

                        Коментар


                        • #13
                          До: ПАНЕЛКИТЕ

                          Специално във Варна, масово от сградите в центъра са обявени за архитектурни паметници и санирането е в 90% мисията провалена.
                          Лошото е, че и онова грозилище на централния плаж също било архитектурен и културен паметник.
                          За кого? За гагаузите с розовите потури ли?
                          ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

                          Коментар


                          • #14
                            До: ПАНЕЛКИТЕ

                            Панелките са много оплювани, защото са в окаяно състояние. 99% от старите сгради също са на това дередже, но не се говори за тях. Даже те са много по-опасни. Едно саниране и подобряване на външния вид ще промени коренно статута на панелките. Докато за старите сгради трябва много повече.
                            Иначе най-здрави конструкции са ЕПК. След тях са панелките. И далеч след идват тухлените. Говоря за монолитното строителство.
                            В края на краищата всичко опира до съвестни собственици.

                            Коментар


                            • #15
                              До: ПАНЕЛКИТЕ

                              Еми, аз съм в ЕПК, строено 82-3-та. Около мен - панелки навсякъде. Общото саниране на цяла сграда - кауза пердута. Обаче явно хората малко по малко се усещат, защото преди месец точно в блока срещу мен санираха цял вход. Сега е беличък и гладък. Въпреки своеволното остъкляване и усвояване на балкони, изглежда много добре - все едно че вчера е вдигнат. Всъщност, даже кото беше нов блока, не изглеждаше толкова добре.

                              Та, тук-там ще стане, някога. Със силови мерки със сигурност няма да стане. Аз нямам смислен отговор как. Просто си зависи от хората. В нашия вход конкретно дори не можем да се разберем да сменим всичките тръби, защото положението е трагично. А в 7-8 апартамента няма никой, и не се знае чии са, нито как да се намерят собствениците. Абе, трагедия. При първа възможност ще гледам да си купя къща с двор.

                              А простичката истина е че това всичкото нямаше да го усетим, ако регулярно се събираха пари за поддръжка. За 3-4 години се събира доста добра сума, и тогава се решава кое-що - дали саниране, дали тръби, дали смяна на дограмата на входа (което също има доста добър ефект върху зимните температури вътре).

                              Ама, ходи се разбери. В нашия вход са 76 апартамента, и всеки си е башка луд.
                              Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X