Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Барбекю, пещ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Барбекю, пещ

Преди десетина години разбрахме че пеща в къщата ни работи.И започнахме да я ползваме 3-4 пъти годишно.Самата пещ е куполообразна и комина е пред отвора.Най добре се разпалва със сухи дървета с диаметър 3-5 см.Един път я зареждам и я оставям сама да се разпалва.Обикновено за 2.5 часа камъните побеляват.Жарта я оставям вътре и се получават много хубави дървени въглища.Отвора се затваря с каменна плоча която замазвам с кал.
    Докато хвана чалъма на разпалването голямо окадяване падаше.
    ........................
    Иван Маринов
    CRF 250 X
    Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Тухлите за горивната камера трябва да са огнеупорни / клас А / от акумулираща печка са точно такива.
      Слепващата смес се нарича Мертел/ шамот/ . Разбърква се с вода и се оставя 12 часа да поеме водата/да втаса/.Преди нанасяне се добавя цимент в съотношение 1 към 10, за по добра спойка.
      Тухлите при сводовата зидария се заклинват винаги с широката част нагоре.
      Една тайна - на готовата плоча от бетон се струпва купчина влажна пръст и се оформя като полусфера. Зида се върху пръста , като се оставя врата/отвор за тавите/, когато зидарията поисъхне пръста се изравя през отвора и готово.
      Необходимо е до 24 часа новата зидария да се изпече на около 250 градуса за 2 часа за да сработи мертела .
      Преди време изрових от нета тази картинка на барбекю, не е пещ но с фантазия се прави бързо.
      Прикачени файлове
      :D Мога да помогна на всеки - стига да не ми иска пари !

Коментар

Понеже пещта е доста трудоемко за правене нещо, за по мераклиите ( дето не могат да чакат ) има решение. Копае се дупка в земята с избран диаметър-може и квадратна на дълбочина около 40см. Оформя се добре и дъното се покрива плътно с огнеопорни тухли. По страниците също се редят огнеопорни тухли. Подгатвя се дебела ламарина малко по-голяма от отвора на готовата дупка - за капак. И се почва. Пали се хубав огън в "трапът", да гори да се нагреят хубаво тухлите. После с лопата вадим жаравата, слагаме тавата в трапа и покриваме с ламарината. Жаравата се слага върху ламарината и там си се разпалва огън да си гори. И след няколко часа ( в зависимост от материала в тавата ) се вади студена бира, охладено вино и разбира се тавичката и се почва.
        Ха Наздраве!
        Изпитано е многократно и все с успех.
        Борислав Русенов - 0889593977

Коментар

И един нестандартен и мобилен вариант за барбекю:
          Прикачени файлове

Коментар

и аз да споделя малко - от акумулираща печка се разбиват много бързо тухлите. изпитано. във елин пелин производството е малко като в русия- ако е напраено в сряда става. и оттам тухли се напукаха(по скоро изрониха). решението поне за мен - взех си тухли от кремиковци. е тия тухли ''работят''. пък и се намират на добри цени. аз имам огнище и колкото и да внимаваш удряш понякога облицовката. та за 4 години (карам си и зимата на вилата) пробвах всякакви покрития. истински здрави са само тия от кремиковските пещи. по-старо производство (може би по стандарти без да пестят от материал, технологии и време). успех на всички. сега аз съм на етап да си измисля някакъв вариант да слагам вътре в огнището някаква печка че иначе кубиците дърва ги няма за нищо. ама идеята е и да се маха тая ''печка" (само за най студените дни да я ползвам). та да попитам - мислите ли че ще е достатъчно един къс кюнец нагоре във комина на огнището (иначе той тегли невероятно добре даже прекалено) или ще ми връща? мерси предварително.
            висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от dhx Преглед на мнение
              и аз да споделя малко - от акумулираща печка се разбиват много бързо тухлите. изпитано. във елин пелин производството е малко като в русия- ако е напраено в сряда става. и оттам тухли се напукаха(по скоро изрониха). решението поне за мен - взех си тухли от кремиковци. е тия тухли ''работят''. пък и се намират на добри цени. аз имам огнище и колкото и да внимаваш удряш понякога облицовката. та за 4 години (карам си и зимата на вилата) пробвах всякакви покрития. истински здрави са само тия от кремиковските пещи. по-старо производство (може би по стандарти без да пестят от материал, технологии и време). успех на всички. сега аз съм на етап да си измисля някакъв вариант да слагам вътре в огнището някаква печка че иначе кубиците дърва ги няма за нищо. ама идеята е и да се маха тая ''печка" (само за най студените дни да я ползвам). та да попитам - мислите ли че ще е достатъчно един къс кюнец нагоре във комина на огнището (иначе той тегли невероятно добре даже прекалено) или ще ми връща? мерси предварително.
              Ооох , да знаеш какви кахъри бера с тези Елинпелинските...... А тези от Кремиковци са с повече Алуминиев три оксид и затова издържат повече. А ако се намерят от старите Руски / има едни радиални/ , просто са вечни .

Коментар

Поредна моя идея за комбинирано огнище с пещ... Дано да не ми се смеят професионалистите !!
                Не знам дали става ясно какво съм рисувал...но мисля, че все пак е ясно. С две думи, огънят / топлия въздух / минава отстрани на пеща. Дали обаче ще дърпа ?!

....а и да добавя, че бетона отпред и на няколко места още ляга на тухлите, а не виси във въздуха
                Прикачени файлове

Коментар

още една идея

Коментар

Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
                    Поредна моя идея за комбинирано огнище с пещ... Дано да не ми се смеят професионалистите !!
                    Не знам дали става ясно какво съм рисувал...но мисля, че все пак е ясно. С две думи, огънят / топлия въздух / минава отстрани на пеща. Дали обаче ще дърпа ?!

....а и да добавя, че бетона отпред и на няколко места още ляга на тухлите, а не виси във въздуха
                    Ами не е лоша идеята, но дали и как ще "дърпа", според мен зависи от разстоянието между вътрешната камера и външните стени. От това разстояние ще зависи и ефикасността на пещта, мисля...Гледам точно него не си дал...Ако няма от къде да го вземеш ще е доста скъпо и трудоемко да достигнеш оптимални параметри по метода проба-грешка. А май нещо са объркани и местата на запетайките...

Като се замисля, при тази пещ ще трябва и някаква клапа в основата на комина, за да се подобри топлоотдаването...Всъщност и аз не съм професионалист...
                    Последно редактирано от Сашо; 10-08-09, 17:50.

Коментар

размерите от чертежа трябва да се уможат по 10

Коментар

Не е лошо като идея , обаче ми се струва ,че Прасчо ще остане по-суров отгоре и по-прегорял от долу.
                        Като се сещам /от село / на този принцип работят и фурните на печките с дърва. Само че те са странично от горивната камера.
                        Колегата /по -горе / е прав за клапата , трябва да в има.

Коментар

пореден вариант....
                          Намерих огнеупорен бетон и възможностите се разшириха.
                          Вътрешноста на отнището рещих да го отлея за да спестя мазане и да мога да получа жлебове за скарата. Освен това наклонените стени към комина май нямаше да стана с тухли.
                          Горния край на пеща реших да го изтъня нагоре, защото реших, че там топлината ще е най-слаба. Сложих и клапа на комина за регулация.
                          Огъня мисля да гори на гъста метална скара за да влиза въздух отдолу и да има метална тава отдолу за пепелта.
                          Мисля си, че дори и да не работи пеща по начина който съм замислил, мога да я пълня с жар от огнището и така да я ползвам.
                          За момента съм иззидал вече първите четири реда тухли !!!
                          Благодаря специално на Димо /кро/, който ми помогна с тухлите
                          Прикачени файлове

Коментар

Размерите нещо са объркани. Написани са в дециметри според мен. А пише сантиметри.
                            А всъщност и в сантиметри нещо малко ми се вижда.

Коментар

Дано да греша, ама според мен след печенето прасчо просто ще скочи от тавата (щото е останал суров)
                              Друг е въпросът ако тази камера около, която ще гори огъня и ще минават горещите газове, се направи от ламарина - 3-4 мм.
                              Лично мнение.
                              Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Това което казва колегата Начинаещ , е нещото от което най-много ме е страх. Както съм писал по горе има резервен вариант / да се пълни жарта в пеща/, но все пак ми се иска да става иначе. Предимството е според мен, че огъня може да си гори непрестанно, а не да чакаш 5-6 часа. От друга страна не съм виждал друго подобно нещо....защо ли ?
                                Според мен един от важните въпроси е :
                                -За 2 часа 6 см. огнеупорен бетон или тухла /показателите им били еднакви/, при външна температура 400 гр., от едната страна, какво температура ще постигнум от другата ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X