Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Барбекю, пещ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Барбекю, пещ

    Преди десетина години разбрахме че пеща в къщата ни работи.И започнахме да я ползваме 3-4 пъти годишно.Самата пещ е куполообразна и комина е пред отвора.Най добре се разпалва със сухи дървета с диаметър 3-5 см.Един път я зареждам и я оставям сама да се разпалва.Обикновено за 2.5 часа камъните побеляват.Жарта я оставям вътре и се получават много хубави дървени въглища.Отвора се затваря с каменна плоча която замазвам с кал.
    Докато хвана чалъма на разпалването голямо окадяване падаше.
    ........................
    Иван Маринов
    CRF 250 X
    Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

    Коментар


    • #17
      До: Барбекю, пещ

      Тухлите за горивната камера трябва да са огнеупорни / клас А / от акумулираща печка са точно такива.
      Слепващата смес се нарича Мертел/ шамот/ . Разбърква се с вода и се оставя 12 часа да поеме водата/да втаса/.Преди нанасяне се добавя цимент в съотношение 1 към 10, за по добра спойка.
      Тухлите при сводовата зидария се заклинват винаги с широката част нагоре.
      Една тайна - на готовата плоча от бетон се струпва купчина влажна пръст и се оформя като полусфера. Зида се върху пръста , като се оставя врата/отвор за тавите/, когато зидарията поисъхне пръста се изравя през отвора и готово.
      Необходимо е до 24 часа новата зидария да се изпече на около 250 градуса за 2 часа за да сработи мертела .
      Преди време изрових от нета тази картинка на барбекю, не е пещ но с фантазия се прави бързо.
      Прикачени файлове
      :D Мога да помогна на всеки - стига да не ми иска пари !

      Коментар


      • #18
        До: Барбекю, пещ

        Понеже пещта е доста трудоемко за правене нещо, за по мераклиите ( дето не могат да чакат ) има решение. Копае се дупка в земята с избран диаметър-може и квадратна на дълбочина около 40см. Оформя се добре и дъното се покрива плътно с огнеопорни тухли. По страниците също се редят огнеопорни тухли. Подгатвя се дебела ламарина малко по-голяма от отвора на готовата дупка - за капак. И се почва. Пали се хубав огън в "трапът", да гори да се нагреят хубаво тухлите. После с лопата вадим жаравата, слагаме тавата в трапа и покриваме с ламарината. Жаравата се слага върху ламарината и там си се разпалва огън да си гори. И след няколко часа ( в зависимост от материала в тавата ) се вади студена бира, охладено вино и разбира се тавичката и се почва.
        Ха Наздраве!
        Изпитано е многократно и все с успех.
        Борислав Русенов - 0889593977

        Коментар


        • #19
          До: Барбекю, пещ

          И един нестандартен и мобилен вариант за барбекю:
          Прикачени файлове

          Коментар


          • #20
            До: Барбекю, пещ

            и аз да споделя малко - от акумулираща печка се разбиват много бързо тухлите. изпитано. във елин пелин производството е малко като в русия- ако е напраено в сряда става. и оттам тухли се напукаха(по скоро изрониха). решението поне за мен - взех си тухли от кремиковци. е тия тухли ''работят''. пък и се намират на добри цени. аз имам огнище и колкото и да внимаваш удряш понякога облицовката. та за 4 години (карам си и зимата на вилата) пробвах всякакви покрития. истински здрави са само тия от кремиковските пещи. по-старо производство (може би по стандарти без да пестят от материал, технологии и време). успех на всички. сега аз съм на етап да си измисля някакъв вариант да слагам вътре в огнището някаква печка че иначе кубиците дърва ги няма за нищо. ама идеята е и да се маха тая ''печка" (само за най студените дни да я ползвам). та да попитам - мислите ли че ще е достатъчно един къс кюнец нагоре във комина на огнището (иначе той тегли невероятно добре даже прекалено) или ще ми връща? мерси предварително.
            висете отпуснато

            Коментар


            • #21
              До: Барбекю, пещ

              Първоначално публикуван от dhx Преглед на мнение
              и аз да споделя малко - от акумулираща печка се разбиват много бързо тухлите. изпитано. във елин пелин производството е малко като в русия- ако е напраено в сряда става. и оттам тухли се напукаха(по скоро изрониха). решението поне за мен - взех си тухли от кремиковци. е тия тухли ''работят''. пък и се намират на добри цени. аз имам огнище и колкото и да внимаваш удряш понякога облицовката. та за 4 години (карам си и зимата на вилата) пробвах всякакви покрития. истински здрави са само тия от кремиковските пещи. по-старо производство (може би по стандарти без да пестят от материал, технологии и време). успех на всички. сега аз съм на етап да си измисля някакъв вариант да слагам вътре в огнището някаква печка че иначе кубиците дърва ги няма за нищо. ама идеята е и да се маха тая ''печка" (само за най студените дни да я ползвам). та да попитам - мислите ли че ще е достатъчно един къс кюнец нагоре във комина на огнището (иначе той тегли невероятно добре даже прекалено) или ще ми връща? мерси предварително.
              Ооох , да знаеш какви кахъри бера с тези Елинпелинските...... А тези от Кремиковци са с повече Алуминиев три оксид и затова издържат повече. А ако се намерят от старите Руски / има едни радиални/ , просто са вечни .
              :D Мога да помогна на всеки - стига да не ми иска пари !

              Коментар


              • #22
                До: Барбекю, пещ

                Поредна моя идея за комбинирано огнище с пещ... Дано да не ми се смеят професионалистите !!
                Не знам дали става ясно какво съм рисувал...но мисля, че все пак е ясно. С две думи, огънят / топлия въздух / минава отстрани на пеща. Дали обаче ще дърпа ?!

                ....а и да добавя, че бетона отпред и на няколко места още ляга на тухлите, а не виси във въздуха
                Прикачени файлове

                Коментар


                • #23
                  До: Барбекю, пещ

                  още една идея

                  Коментар


                  • #24
                    До: Барбекю, пещ

                    Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
                    Поредна моя идея за комбинирано огнище с пещ... Дано да не ми се смеят професионалистите !!
                    Не знам дали става ясно какво съм рисувал...но мисля, че все пак е ясно. С две думи, огънят / топлия въздух / минава отстрани на пеща. Дали обаче ще дърпа ?!

                    ....а и да добавя, че бетона отпред и на няколко места още ляга на тухлите, а не виси във въздуха
                    Ами не е лоша идеята, но дали и как ще "дърпа", според мен зависи от разстоянието между вътрешната камера и външните стени. От това разстояние ще зависи и ефикасността на пещта, мисля...Гледам точно него не си дал...Ако няма от къде да го вземеш ще е доста скъпо и трудоемко да достигнеш оптимални параметри по метода проба-грешка. А май нещо са объркани и местата на запетайките...

                    Като се замисля, при тази пещ ще трябва и някаква клапа в основата на комина, за да се подобри топлоотдаването...Всъщност и аз не съм професионалист...
                    Последно редактирано от Сашо; 10-08-09, 17:50.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Барбекю, пещ

                      размерите от чертежа трябва да се уможат по 10

                      Коментар


                      • #26
                        До: Барбекю, пещ

                        Не е лошо като идея , обаче ми се струва ,че Прасчо ще остане по-суров отгоре и по-прегорял от долу.
                        Като се сещам /от село / на този принцип работят и фурните на печките с дърва. Само че те са странично от горивната камера.
                        Колегата /по -горе / е прав за клапата , трябва да в има.
                        :D Мога да помогна на всеки - стига да не ми иска пари !

                        Коментар


                        • #27
                          До: Барбекю, пещ

                          пореден вариант....
                          Намерих огнеупорен бетон и възможностите се разшириха.
                          Вътрешноста на отнището рещих да го отлея за да спестя мазане и да мога да получа жлебове за скарата. Освен това наклонените стени към комина май нямаше да стана с тухли.
                          Горния край на пеща реших да го изтъня нагоре, защото реших, че там топлината ще е най-слаба. Сложих и клапа на комина за регулация.
                          Огъня мисля да гори на гъста метална скара за да влиза въздух отдолу и да има метална тава отдолу за пепелта.
                          Мисля си, че дори и да не работи пеща по начина който съм замислил, мога да я пълня с жар от огнището и така да я ползвам.
                          За момента съм иззидал вече първите четири реда тухли !!!
                          Благодаря специално на Димо /кро/, който ми помогна с тухлите
                          Прикачени файлове

                          Коментар


                          • #28
                            До: Барбекю, пещ

                            Размерите нещо са объркани. Написани са в дециметри според мен. А пише сантиметри.
                            А всъщност и в сантиметри нещо малко ми се вижда.

                            Коментар


                            • #29
                              До: Барбекю, пещ

                              Дано да греша, ама според мен след печенето прасчо просто ще скочи от тавата (щото е останал суров)
                              Друг е въпросът ако тази камера около, която ще гори огъня и ще минават горещите газове, се направи от ламарина - 3-4 мм.
                              Лично мнение.
                              Не бързай ако искаш да стигнеш
                              __________________________________
                              Discovery II TD5 10P

                              Коментар


                              • #30
                                До: Барбекю, пещ

                                Това което казва колегата Начинаещ , е нещото от което най-много ме е страх. Както съм писал по горе има резервен вариант / да се пълни жарта в пеща/, но все пак ми се иска да става иначе. Предимството е според мен, че огъня може да си гори непрестанно, а не да чакаш 5-6 часа. От друга страна не съм виждал друго подобно нещо....защо ли ?
                                Според мен един от важните въпроси е :
                                -За 2 часа 6 см. огнеупорен бетон или тухла /показателите им били еднакви/, при външна температура 400 гр., от едната страна, какво температура ще постигнум от другата ?

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X