Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Барбекю, пещ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    От: Барбекю, пещ

    Браво, док!
    Личи си, че си мераклия!
    Your conscience is all you can take to your grave.

    Коментар


    • #92
      От: Барбекю, пещ

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1070436.jpg
Прегледи:1
Размер:173.0 КБ
ID:5378857Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1070442.jpg
Прегледи:1
Размер:183.4 КБ
ID:5378858Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1070444.jpg
Прегледи:1
Размер:201.6 КБ
ID:5378859Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1070439.jpg
Прегледи:1
Размер:127.5 КБ
ID:5378860Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1070440.jpg
Прегледи:1
Размер:123.4 КБ
ID:5378861Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1070441.jpg
Прегледи:1
Размер:157.4 КБ
ID:5378862 Я, да си покажа и аз пеща
      Правена е с плътни тухли единички - не огнеупорни. Върху "Тавана" на пеща има само пясък. Пода е от бетон. Комина има едно разклонение в което се включва скарата /тя е отстрани/.
      Пече се като огънят се пали вътре, с течение на времето се научих какъв да е и колко. Общо взето за да грее трябва да не е силен и да е в единия край, като се мести от време на време. Докато свърша нещо из гаража му хвърлям по едно око от време на време и той станал готов.
      След няколко часа горене пеща се познава, че е готова когато тухлите вътре побелеят изцяло. Тогава жарта се маха и монтираме тавата вътре. Вратата е ламарина, която се замазва с кал. При замазването трябва да се внимава да не копнете някоя китка от градината, щот скандала е готов. Агънцето се вади и обръща след 2 часа печене, пак затваряме и след още 3 часа е готово.

      Коментар


      • #93
        От: Барбекю, пещ

        В завод Труд в Русе има всякакви огнеупорни тухли.
        Не правете грешка да ползвате тухли от стари фабрики,по тухлите има радиация.Храната приготвена в такава пещ придава неприятен вкус,а и някоя болест може да се докара.

        Коментар


        • #94
          От: Барбекю, пещ

          Първоначално публикуван от Ц. Кръстев Преглед на мнение
          [ATTACH=CONFIG]456544[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]456545[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]456546[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]456547[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]456548[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]456549[/ATTACH] Я, да си покажа и аз пеща
          Правена е с плътни тухли единички - не огнеупорни. Върху "Тавана" на пеща има само пясък. Пода е от бетон. Комина има едно разклонение в което се включва скарата /тя е отстрани/.
          Пече се като огънят се пали вътре, с течение на времето се научих какъв да е и колко. Общо взето за да грее трябва да не е силен и да е в единия край, като се мести от време на време. Докато свърша нещо из гаража му хвърлям по едно око от време на време и той станал готов.
          След няколко часа горене пеща се познава, че е готова когато тухлите вътре побелеят изцяло. Тогава жарта се маха и монтираме тавата вътре. Вратата е ламарина, която се замазва с кал. При замазването трябва да се внимава да не копнете някоя китка от градината, щот скандала е готов. Агънцето се вади и обръща след 2 часа печене, пак затваряме и след още 3 часа е готово.
          Я да съживя темата.
          Колега пода само от бетон ли е или има и огн тухли? Ако е от бетон нямаш ли проблеми с бетона?

          Коментар


          • #95
            От: Барбекю, пещ

            Интересно!

            Коментар


            • #96
              От: Барбекю, пещ

              По молба на наш съфорумник, изрових и сканирах модел на пещ-камина, публикуван в бр. 8/85 на вестник "Направи сам".
              Нека е полезна и за други.
              Прикачени файлове

              Коментар


              • #97
                От: Барбекю, пещ

                Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                По молба на наш съфорумник, изрових и сканирах модел на пещ-камина, публикуван в бр. 8/85 на вестник "Направи сам".
                Нека е полезна и за други.
                Предложения модел има четири основни грешки-основата трябва да е изпълнена поне 50 см от инертен материал за изолация/акумулация на топлина,пещта е прекалено малка -за 20 кг агне трябва 80 см диаметър,не е изолирана отгоре/което е най-лесно поправимо/ и няма регулируема вратичка за управление на огъня/температурата.
                МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

                Коментар


                • #98
                  От: До: Барбекю, пещ

                  Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                  Ето и моята комбинация.
                  Явно с колегата имаме почти еднакви разбирания за пещта и огнището на барбекюто!Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20150608_16_26_29_Pro.jpg
Прегледи:2
Размер:109.3 КБ
ID:5668730Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Share2015-04-12-5f89efc99a849208473532554ff6a7b0913c00501b46706030ef74ee1650184e-Picture.jpg
Прегледи:1
Размер:125.2 КБ
ID:5668731Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20150608_16_26_05_Pro.jpg
Прегледи:1
Размер:146.1 КБ
ID:5668732

                  Коментар


                  • #99
                    От: Барбекю, пещ

                    Една интересна идея https://www.facebook.com/marcsi.kere...8393136&type=3
                    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                    0878 79 20 61 Борис

                    Коментар


                    • От: Барбекю, пещ

                      Не че съм много навътре в темата, но я да видим как са го правили и старите.
                      Размерите са дължина 2м., ширина 1.80, височина без кубето 1.20.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1080113.jpg
Прегледи:1
Размер:170.5 КБ
ID:5673867

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1080115.jpg
Прегледи:1
Размер:171.8 КБ
ID:5673868

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1080117.jpg
Прегледи:1
Размер:200.9 КБ
ID:5673869

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1080124.jpg
Прегледи:1
Размер:177.7 КБ
ID:5673870

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1080121.jpg
Прегледи:1
Размер:93.4 КБ
ID:5673871

                      Коментар


                      • От: Барбекю, пещ

                        здравейте,
                        темата е много стара, но все още някой я съживява а и най-вероятно доста хора я четат и ползват идеи от нея, да споделя и моите наблюдения и опит върху автентична пещ на около 50 години, която е направена по модел на друга която е още два пъти по толкова стара.

                        РАЗМЕРА, вътре трябва да е поне 80см за една тава, или като сложите тавата да остават по 20-25 см оковръст. освен това първо си зидат 2 реда като цилиндър без да се скосява, след това започва сферата, не е задължително да е точно полусфера, при диаметър 80, височината може да е 60-65. т.е. много прилича на пеща от последните снимки на поста преди мен
                        отвора задължително се мери по най голямата тава, като пак се зида първо 2 реда без да се започва арката
                        пред отвора има кумин нагоре, на гърба на пеща има втори кумин (при мен е направен от прости (турски, улеообразни керемиди) като се допрени като черупки на мида и образуват тръба, този кумин започва на задната стена на височина 35-40 см после минава над купола и се включва в главни кумин над вратата на пеща
                        главния кумин е в размер 27 на 38 см
                        нивото на пода на пеща е колкото като застанете до нея и дланите на ръцете ви да опират свободно в плота
                        материалите от които е направена са под постлан със ОБИКНОВЕНИ единични плътни тухли, на фуга 1-1,5см посипана със сух пясък,
                        стените са от забележете - прости керемиди счупени по дължина като така улея почти не се се отчита като такъвм, на дължина също не са цели (30 см) защото са използвани стари керемиди от покрив, на дължиан са около 20 см, т.е. е зидано със керамични парчета с размер 8х20х2 см

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:041120123394.jpg
Прегледи:1
Размер:545.0 КБ
ID:5687815




                        разтвора за зидане е от обикновена пръст от която се правят кирпичи, тя най вероятно е много близка до шамот, жълта е, като се намокри става мазна и лепкава - глинеста, ако имате стари кирпичи са идеални за тази цел разтрошавате, мокрите и правите кал

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:310820123273.jpg
Прегледи:1
Размер:247.4 КБ
ID:5687816

                        около куполо има двойна стена, пространството е запълнено само с пясък, като нивото покрива и задния кумин, пеща е в помещение така че отгоре няма покрив а се вижда пясъка (ако си по висок) както се сещата въобще не помня някога да е пушила извън кумина си
                        кумина е зидан прав, без засечки като камина, отдолу започва малко по голям от вратата на пеща и малко по широк (80 на 60) и се стеснява (за 1 метървъв височина) постепенно до размера по горе
                        вътре пеща не е измазана, дъното не е обработено допълнително по никакъв начин, целия кумин пред вратата и нагоре е измазан с хоросан, тък като повернява и така се подържа много лесно, ако искате видими тухли няка са так където не е димопровод
                        врата декоративна метална за когато не се ползва, която е посто поставена отпред, когато се ползва се затваря с бетонова плоча 60х40х5 см,
                        размера и е за 3 тави и е диаметър 110, изгарят се около 5 цепеници с диаметър около 12 см, които са разцепени наполовина или на третини и по дължиан са скъсени на 50 см, като се зареждат по 4-5 дървета, когато поизгоря и добавяте нови с ръжен избутвате готовата жар към стените, последните дървета се чакат да изгорят хубаво, ако някое е все още черно и не серазтрошава на въглени го вадим и в кофа с вода, цялото опалване трае час и половина до два, разстиламе равномерно жарта (не я вадим, вади се само ако се пече хляб) слага се тавата с яденето до нея съд с вода (ние слагаме бакър) с около 5 литра вода и се затваря с плочата както казах, закрепва се както сте предвидили, ние я подпираме с метален лост и фугата се измазва от вскички страни с кал направена пак от тази жълта глинеста пръст премесена с плява (нарязана или смяна на ситно слама около 2-3 см дължина), използваме разтрошени стари кирпичи
                        слага се едно камъче с подходящ размер да затвори дупката и на втория малък кумин и то се замазва, разбирайте че отвора предния отвор на самото пространство пред пеща е доста висок
                        от никъде не трябва да взема въздух всички операции от изгарянето ан последното дърво до края на замазването трябва да стават много бързо за 10 минути, за да може бързо да свърши притока на кислород и да няма горене вътре (разбирайте пушек), т.е. калта за замазване трябва да е готова още преди да запалите огъня.
                        месото е старателно покрито от всички страни със алуминиево фолио ковто е също така старателно закрепено на ръбчето на тавата, и се внимава докато се вкарва да не се разкъса,
                        ние приготвяме агне или яре цяло, в кръгла тава (и правогълна сме слагали само да влиза през вратата), пълнено със дробсарма, без допълнитени неща, на дъното на тавата се слага подложка във формата на V може и две, от черничево дърво обелено, дебелина 2-3 см, за да може в началото на печенето когато е много висока температурата месото да не опира на тавата, покриваме го (по желание) със мазната обвивка която е била около стомаха и червата (було, риза, и др.) която в топла вода става тостатъчно гъвкава да се разстеле, налива се 1 литър вода в тавата, и се покрива с фолиото.
                        пече се мин 4 часа, обикновено запалваме пеща вечерта късно и го вадим на сутринта,
                        тавата след печенето е пълна до ръба, (понякога прелива) със бульон от месото и водата която наляхме по рано, бульона (цялото количество) се изважда старателно в друг съд, от този бульон (не всичкия) заедно със най-крехкото месо и малко ориз от плънката за закуска се прави супичка, тавата се оставя в пеща, за обяд пак се отваря пеща все още пари, изваждате си за ядене, пак затваряте, за вечетя е още много топло вадите вече цялата тава и всеки да яде каквото му е на сърце, ако остане нещо се прибира в хладилника вече.

                        надявамс е да не съм забравил нещо

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X