Започнал съм да правя на вилата нещо като барбекю. По скоро ще има мивка, огнище и печка на дърва. Имам такава стара, от тия селските с фурна.

Но като се зачетах възникнаха следните въпроси. Първо, оригиналното барбекю е нещо, което произлизало от индианците и храната се захлупва с капак, и вкуса идва от вида на дървата използвани за жар. Видях също и много интересни пещи. Там пък е важно дебелината на зида, за да може да акумулира повече топлина.
Та почнах да мисля, мога ли моето "огнище" да бъде приспособено и за пещ. Примерно да му направя нещо като капак, за запушване на отвора и също на комина. От тук започнаха да произлизат и много други въпроси.
-Може ли да се зида с тухла единичка, плътна от старите ?
-С какво се зида ? Варта издържа ли на темепература ?
-Огнеупорен бетон ? Как се прави и откъде се купува ?
-мога ли да вкарам кюнеца на печката в комина на пещта ?
Понеже си го правя сам и ми се иска за се заиграя и да стане интересно.
Но като се зачетах възникнаха следните въпроси. Първо, оригиналното барбекю е нещо, което произлизало от индианците и храната се захлупва с капак, и вкуса идва от вида на дървата използвани за жар. Видях също и много интересни пещи. Там пък е важно дебелината на зида, за да може да акумулира повече топлина.
Та почнах да мисля, мога ли моето "огнище" да бъде приспособено и за пещ. Примерно да му направя нещо като капак, за запушване на отвора и също на комина. От тук започнаха да произлизат и много други въпроси.
-Може ли да се зида с тухла единичка, плътна от старите ?
-С какво се зида ? Варта издържа ли на темепература ?
-Огнеупорен бетон ? Как се прави и откъде се купува ?
-мога ли да вкарам кюнеца на печката в комина на пещта ?
Понеже си го правя сам и ми се иска за се заиграя и да стане интересно.
Коментар