Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
    Хубави разсъждения, но съм сигурен, че ако нямаше ограничения и някой съсед се полакоми за повечко точец и ту ти спира реката, ту ти наводнява двора, със същия плам щеше да говориш каква е тази държава, която не налага контрол и лицензи за тази дейност .
    Не си прав да знаеш! Ако държавата искаше да изпълнява контролни функции, то тя можеши да го направи и без да иска лицензии, и един чувал пари за нея както и поне 6м разкарване от бюро на бюро да се подиграват разни некадърни нещастници с теб, само защото си зависим от тяхното благоволение. Така че за 10мвт - Да трябва лицензиране но за мощности до 2квт си е направо смешно. Предложената схема на задвижване е тип водна мелница, която нито променя оттока, нито би предизвикала заливане.
    Водата тече така или иначе, чиста глупост е да се пречи да се използва.
    Едно време дядо ми е имал водна мелница, която му я национализираха, и вкараха цигани да живеят вътре. Сега е руина. А можеше лесно и бързо да се реконструира за точно такава малка юзина. Така че напълно разбирам колегата и едновременно с това му съчувствам, защото мисли като съвсем нормален човек за съжаление в ненормална обстановка.
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
      Не си прав да знаеш! Ако държавата искаше да изпълнява контролни функции, то тя можеши да го направи и без да иска лицензии, и един чувал пари за нея както и поне 6м разкарване от бюро на бюро да се подиграват разни некадърни нещастници с теб, само защото си зависим от тяхното благоволение. Така че за 10мвт - Да трябва лицензиране но за мощности до 2квт си е направо смешно. Предложената схема на задвижване е тип водна мелница, която нито променя оттока, нито би предизвикала заливане.
      Водата тече така или иначе, чиста глупост е да се пречи да се използва.
      Едно време дядо ми е имал водна мелница, която му я национализираха, и вкараха цигани да живеят вътре. Сега е руина. А можеше лесно и бързо да се реконструира за точно такава малка юзина. Така че напълно разбирам колегата и едновременно с това му съчувствам, защото мисли като съвсем нормален човек за съжаление в ненормална обстановка.
      Без контрол обаче няма гаранция, че това дето ще направи човекът нагоре по течението ще отговаря на описанието "Предложената схема на задвижване е тип водна мелница, която нито променя оттока, нито би предизвикала заливане." и то дори да генерира много по-малко то 2 kW... технически "гении" всякакви... Темата за бюрокрацията е съвсем отделна и не трябва да се бърка с тази за изискванията за контрол, макар и за съжаление да са свързани . Проблемът обаче си е изцяло в хората зад гишетата, а не в изискванияята, които по принцип са разумно нещо.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тук има материал за турбините http://en.wikipedia.org/wiki/Water_turbine . За съжаление не намерих подходящ материал на български ( повечето бяха с лош превод ).
        Аз бих ти предложил първо да се опиташ да измериш какъв дебит вода (куб. метри / сек.) можеш да прекараш през турбината. Тук хората започнаха с формулите за тока, но източника ти е вода, така че е добре да знаеш какво може да очакваш и да прецениш дали си заслужава.
        Мощността на вала на турбината се пресмята по следната формула:
        P=Q.H.g.(плътност на водата).КПД ,
        където Q - дебит в куб.м/час,
        H - напор ( разлика във височините ) в метри,
        плътността на водата в кг/куб.метър (около 1000),
        g - земнотоускорение в м/сек2.
        По този начин се получава мощността във ватове.

Една груба сметка показва, че за 2 киловата на вала на турбината при 2 метра напор ти е необходим дебит около 120 литра в секунда (допускаме 85 % КПД).
        Честно казано, се съмнявам този вариант с рекичката да може да се използва за отопление директно. Обаче може от водата да се захранва термопомпа, което е доста по- ефективно отопление. Аз смятам да се топля така, когато си направя къща ( за сега робувам на топлофикация ).
        Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Имам един въпрос

Съществуват ли ел печки на 24 волта за отопление на автобуси или каравани

Ако опростя системата и оставя само динамото да зарежда 24 волтов акумулатор,който от своя страна да захранва такава ел печка.....Ще има ли ефект???
          Имайки в предвид,че хола ми е около 20 квадратни метра и тази печка ще работи цял ден докато съм на работа,вечер ще си паля камината и ще оставям да се зарежда акумулатора.
          Не очаквам от тази печица да прави "баня" в хола,но поне няма да ми е студено докато напаля камината и най-важното ще е безплатно.
          Красимир Йотов

Коментар

Първоначално публикуван от kty Преглед на мнение
            Това е много добра идея,но ако с този трансвертер няма да мога да захраня поне един маслен радиатор..... цялата операция би си изгубила смисъла.
            За маслен радиатор, нямаш силица. Това става за крушки да си светиш и някакво скромно електроуредче.500 W максимум. Трансвертера, ще ти гарантира необходимата чесота и напрежение на тока, а акумулаторът ще е опорен източник и интегриращ елемент. Иначе се вкарваш в голям филм, с честотите, и напреженията. Тоест почваш голяма електроцентрала. А те са си бизнес на ДПС - то.
            Последно редактирано от Nik Nikolov; 29-05-08, 18:09.
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
              Честно казано, се съмнявам този вариант с рекичката да може да се използва за отопление директно. Обаче може от водата да се захранва термопомпа, което е доста по- ефективно отопление.
              Дай повече информация за тези термо помпи,цени,модели,линкове в нета
              Красимир Йотов

Коментар

Първоначално публикуван от kty Преглед на мнение
                Съществуват ли ел печки на 24 волта за отопление на автобуси или каравани
                За автобусите са си нафтови. Електрически са им само задвижванията на помпите и турбините в тях. Енергията пак идва от ОПЕК
                Така или иначе ще се откажеш от тази идея... Колегата grgeorgiev по-горе подхвърли правилния вариант:
                Обаче може от водата да се захранва термопомпа, което е доста по- ефективно отопление.
                Тук е истината. Не си напълно независим (в случая пак си любим клиент на НЕК), но няма и начин да бъдеш.
                Течащата вода в рекичката няма да ти даде достатъчно механична енергия, защото няма денивелация; ти нямаш концепция как да я превръщаш в електрическа, да я управляваш и съхраняваш, а и човешкото око (особено това на комшията) е ненаситно и само ще имаш и допълнителни ядове.

Коментар

kty:
                  Здравейте колеги,
                  имам идея да си направя мини ВЕЦ и по този начин да спестя част от парите за отопление,но има много неща които не са ми ясни и за това реших да споделя идеята си с вас.
                  Ето ти тука малко за видовете турбини с по няколко думи... :

1. http://www.hidroenergetika.com/Polezno.0.0.8.1.html
                  2. http://altenergy.nat.bg/water_energy.html
                  3. http://www.tonchev.org/novavec.htm
                  ..малко от основи на ХЕ.....
                  4. http://www.zazemiata.org/energy/waterenergy_bg.php

....
                  Land Rover Discovery:
                  - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
                  Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

Коментар

Няма ли да стане с автоматична кутия от скутер да се докарат постоянни обороти? Оная дивотия с конусните колела. Просто идея. А относно лицензите, мисля, че ако не продаваш на НЕК, няма да има проблем с власт имащите. Да им го нач...ам на всичките.
                    ПП. аз от ток не разбирам, но мисля ,че на кантала не му пука за херците. И хич без херци ще грее. Нали си е голо съпротивление.
                    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Ако токът ще се ползва за отопление, на нагревателя му е все тая каква му е честотата, а и напреженивто...
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                        Без контрол обаче няма гаранция, че това дето ще направи човекът нагоре по течението ще отговаря на описанието "Предложената схема на задвижване е тип водна мелница, която нито променя оттока, нито би предизвикала заливане." и то дори да генерира много по-малко то 2 kW... технически "гении" всякакви... Темата за бюрокрацията е съвсем отделна и не трябва да се бърка с тази за изискванията за контрол, макар и за съжаление да са свързани . Проблемът обаче си е изцяло в хората зад гишетата, а не в изискванияята, които по принцип са разумно нещо.
                        Казах ти че не си прав, ама така или иначе не ме разбра. Изискванията са разумно нещо, ако са правени от разумни хора. Практиката тука показва точно обратното. Дай да не разваляме хубавата тема.
                        Не се ли досещаш, че твоя и моя идеализъм нямат място на тая измъчена територия наречена България??
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                          Ако токът ще се ползва за отопление, на нагревателя му е все тая каква му е честотата, а и напреженивто...
                          Тц, честотата да, но напрежението участва директно във формулата за мощността P =U*I и за да компенсира ниското напрежение, с което мисли да работи (12 - 24V) трябва да произведе стотици ампери, което е свързано пък с други трудности - дебели проводници и големи загуби (спадове) по тях. Значи не е все тая.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                            Няма ли да стане с автоматична кутия от скутер да се докарат постоянни обороти? Оная дивотия с конусните колела. Просто идея. А относно лицензите, мисля, че ако не продаваш на НЕК, няма да има проблем с власт имащите. Да им го нач...ам на всичките.
                            ПП. аз от ток не разбирам, но мисля ,че на кантала не му пука за херците. И хич без херци ще грее. Нали си е голо съпротивление.
                            Автоматичната скоростна кутия с конуси се нарича вариатор. Има различни типове вариатори. Въпроса е кой, ше мести ръчката на вариатора ?

Кантала има много малко съпротивление, когато е студен. От там е и големият пусков ток на електронагревателните уреди, докато се зачерви реотана, тока е голям.

Властимащите са хомо повечето ) Що ще им праиш кефа ?
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

За грубичките цели за които ще се ползва тая електроенергия - отопление, някакво грубо регулирене на напрежението не е проблем да се направи. Нагревателите се секционират, примерно през 250 - 300 вата и с накаква елементарна електроника се превключват за да се поддържа напрежението в необходимите граници. Идеята е в суров вид.
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                                Автоматичната скоростна кутия с конуси се нарича вариатор. Има различни типове вариатори. Въпроса е кой, ше мести ръчката на вариатора ?

Кантала има много малко съпротивление, когато е студен. От там е и големият пусков ток на електронагревателните уреди, докато се зачерви реотана, тока е голям.

Властимащите са хомо повечето ) Що ще им праиш кефа ?

Никой няма да мести ръчката, то такова..автомат, според натоварването.
                                За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X