Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Само да вметна: разрешения, лицензи и прочие се искат само ако искаш да свържеш "нещо" в националната електроразпределителна мрежа. Това е по закона за енергетиката. Но има още закон за акциза...

По същество: няма смисъл да се открива топлата вода. Скоро идва пловдивския панаир. Разходи се, разпитай, поискай проспекти, пък след това експериментирай....

Коментар

На панаира преди година съм гледал най различни агрегатчета за ток.Ако махнеш бензиновия мотор и вържеш агрегата чрез редуктор за твойто колело(мелница)защо да не работи.Чел съм някъде обява за вятърни агрегати.Щом с вятъра става ще стане и с водата.ПоздравиА за термо помпа ти трябва сондаж водата да бъде с постоянна температура 11-12градуса.Нали такъв и е принципа на работа отнема10градуса от водата и я пуска в канализацията с температура 1--2 градуса .Може и с два сондажа.Почти всеки ден работя с хората които правят тези сондажи за термопомпите.Ако някой се интересува ще му дам телефони.Течащата вода зимата става1-2 гр.няма да работи
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
        Само да вметна: разрешения, лицензи и прочие се искат само ако искаш да свържеш "нещо" в националната електроразпределителна мрежа. Това е по закона за енергетиката. Но има още закон за акциза...

По същество: няма смисъл да се открива топлата вода. Скоро идва пловдивския панаир. Разходи се, разпитай, поискай проспекти, пък след това експериментирай....
        Това касае само закона за енергетиката,респективно друга институция,друго министерство.Според закона за водите обаче,щом водоползваш,т.е.водовземаш е необходимо разрешително.Просто са много разрешаващите и е заблуда да си мислиш,че ще минеш"метър".Едната институция ако заобиколиш те удря другата.Ако и нея прескочиш,удряш в лицензионен режим по трети закон и т.н.Отърване няма колега.Просто законите,регулиращи производство на електроенергия са няколко,наредбите,правилниците и тълкувателните решения също и е необходимо цялостното им разглеждане,за да установиш,че не можеш току-така да пипаш природен ресурс,изключителна Държавана собственост и да не си платиш.

До автора на темата.То както е тръгнало,май повечето мнения са да си купиш нещо готово и да го топнеш в рекичката.Така обаче изчезва тръпката от това да си направиш нещо сам с подръчни средства.Ако правилно съм разбрал,такава е твоята идея.Ще се радвам да я реализираш и да ни представиш готовия продукт.
        Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
        NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Когато има толкова много объркващи закони прилагаш най основния български "Законо е врата у полье".Ще го замаскираш я като помпа за поливане я като нещо безобидно ше скриеш жиците да не ги видят комшиите.Играчка правим на детето да се радва
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от kty Преглед на мнение
            Здравейте колеги,

имам идея да си направя мини ВЕЦ и по този начин да спестя част от парите за отопление,но има много неща които не са ми ясни и за това реших да споделя идеята си с вас.

Идеята ми е следната...на 5-6 метра от къщата в която живея минава малка рекичка и точно пред нас има бързей.
            Мисля ,че мога да сглобя нещо такова...

Динамото зарежда акумолатора(това се вижда ясно)....но моята идея е на изхода да имам поне 2 киловата(220 волта)

Тук възниква и първят ми въпрос.
            Ако намеря достатъчно мощен електро двигател(12 или 24 волта),който да монтирам на обикновен електро генератор(на старо с блокирал двигател би трябвало да не е много скъп)на теория ще получа тези 2 киловата.

1...Знам ,че генераторите работят на около 2500 оборота,но незнам какъв (от какво)електро мотор да търся....трябва да е над 2500 оборота и да има достатъчно сила да върти генератора.

2...На картинката се вижда,че предаването на движението от водната турбина към генератора е чрез ремък,но аз смятам,че с някой по свестен редуктор може да се постигнат по високи обороти на динамото и от там по качествено зареждане на батерията...та въпросът е... Какъв редуктор(от какво)?

3...Динамото....12 или 24 волта и от какво?(трябва да зарежда във възможно най-ниски обороти)

Благодаря предварително за съветите ви
            Елементарна оценка на мощността на водния източник, доколкото помня:

W= Q.h.n/ 102
            където:
            W - мощност в киловати
            Q - дебит на водата литри/секунда
            h - падът на водата (разлика между горно и долно използваемо ниво)
            n - КПД

За да няма излишен ентусиазъм, крайният КПД ще е не по-голям от 0,2.Като най-големите загуби ще са в несъвършенството на турбината. Получи ли се първата мощност - механичната, варианти много.
            (Ако делиш на 75 - получаваш мощността в конски сили.

Коментар

Аз не разбирам почти нищо от физика, ел и т.н., но от това което прочетох си мисля, че първоначално може да се използва тока от мрежата, за да тръгне радиатора и постепенно да се прибави и този от съоръжението, а да се намалява този от мрежата.
              sigpic

Коментар

Аз също не съм в час, обаче мярнах че може да се монтира турбина във водопровода. Което ме наведе на идеята че всеки път, когато пуснеш вода да тече, а в един апартамент или къща това е често явление, започваш да тъпчеш един акумулатор с ток. Така впоследствие би могъл този ток да се използва, я за нощно осветление, я за аварийно осветление като спре тока или пуснеш телевизорче на 12 волта.

Не знам обаче колегата, след като иска да произвежда ток от рекичката, защо директно не го ползва за осветление с 12 волтови крушки. У дома повечето осветителни тела са ми на 12 волта - с трансформатори.
                Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

На 12 V можеш да вържеш само крушки с нажежаема жичка. Ако добавиш един китайски инвертор за 30-40лв получаваш стабилизирано 220V, което дори и да не е с идеална синусоидална форма, върши чудесна работа за една камара нормални електро уреди(без такива с двигатели), включително и за вече масово разпространените енергоспестяващи крушки. А с един 100Аh зареден акомулатор можеш да си светиш няколко вечери с 2-3, 15-20W енергоспестяващи крушки или общо взето да си осветиш къщата. При това без да правиш теманета на никого.
                  Това ми е показала практиката. Все пак бих посъветвал, да се търси решение със слънчеви батерии или малък вятърен агрегат. Водната турбина майката си трака, предвид "перфектното" ни законодателство в псевдо правовата ни държава. А като си спомня че едно време дядо беше направил мелница на реката в село без да иска каквото и да е разрешение и без да е плащал на никого нищо, направо ме хваща носталгията. Просто имаше парче земя до реката и желание да я построи. А не мога да каже че тогава не сме били правова държава.
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Всичко зависи от това колко вода има в потока !
                    И колко е разликата в височината на бързея !
                    http://www.youtube.com/watch?v=OC1_d...eature=related
                    нещо подобно можеби !
                    Забележете какъв е дебита !
                    Нещо друго ако наистина е поточе то със сигорност ще замръзва зимата
                    Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

По добре се насочи към вятъра !
                      Зимата винаги духа спокойно с едни динамо от кола винаги ще си докарваш 4-500 вата достатачно за термо помпа и така ще си топлиш не само една стая !
                      Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Благодаря Ви за идеите момчета.
                        В крайна сметка ако не става за отопление ще става поне за осветление директно от акумолатора ....нищо не губя да пробвам.
                        Проблема е , че все още съм в чужбина .....така че има време,ако всичко се върви както съм го запланувал напролет трябва да сме си в БГ и тогава ще мога да проверя лично дебита на потока,отнушението на съседите,замръзва ли зимата и преижда ли често.За момента има много въпросителни.
                        Красимир Йотов

Коментар

Скъпия вариант,но според мен най-добрия е инвестиране в слънчеви батерий,вече са доста качествени и имат доста високо КПД.В допълнение може да се ползва вода за парно от кладенец (температурата й е винаги около 10 градуса Целзий).Така зимата няма загубите от затоплянето на по-студена течност в парното,слабото място обаче,е че водата трябва да се върти непрекъснато,защото ще замръзне в тръбите.Още едно предимство идва лятото,ако се монтират вътрешни тела от климатик вместо традиционните радиатори се постига ефект на охлаждане.Идеята на колегата е хубава,но ако искат могат да се заядат ако не за друго,то поне да си плаща за водоползване.Проблема на вятърните генератори е малко смешен,но:хвърляната сянка от въртящата се турбина е доста изнервяща,затова в страните където се строят вятърни ел.централи те са задължително в ненаселени места.

Коментар

Всяко едно преобразуване на енергията е съпроводено със загуби...
                            Темата беше за ВЕЦ, предполагам за тези, които не бяха наясно с понятия, като мощност и к.п.д., вече има просветление... Когато става въпрос за малък пад, най-голям к.п.д. (до 40%) имат турбини от тип Каплан, т.е. силно наподобяващи вентилатор, или корабно витло... За постигане на максималния к.п.д., освен работното колело, към турбината се добавя и направляващи апарати. От особена важност е прецизността на изпълнение на профилите на перките на работното колело и направляващите апарати, както и гладкостта им. Предвид това, че дебитът захранващ подобна турбина се променя постоянно в някакви граници, е необходимо перките и на работното колело и на направляващите апарати, да се променят постоянно ъгъла си на атака, т.е. сложна и скъпа механика. Ако към всичко това се добави и автоматика, за динамично регулиране... и всичко това, за да се постигне к.п.д. близко до 40%...
                            Освен техническа, въпросът има и финансова страна. Биха ли се изплатили инвестициите и ако да, за колко време... (става въпрос за мощности от порядък киловати, а дори няколко мегавата)
                            Принципът с гравитационно водно колело не си струва да се разглежда, защото освен малкия пад, там и дебитът е силно ограничен, от което следва, че мощността е казано направо - никаква...
                            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Аз се извинявам, че се набърквам, но навремето и аз имах такива мераци. Та от един Белгиец, на които комшията му е работник повлякох френски генератор с редуктор при 40.5 Об/м дава 160В тогава генератора дава 7.5А с постоянни магнити и с редуктор е. От водното колело тип мелница движението се предаваше към генератора с верига. За съжаление преди да ми го продаде си взе звездо1ката от редуктора, но това не е болка. Ползваше предполагам 10или 11 акумулатора какви не знам оня го бе страх да не го украдем. Елементарна автоматика подобна на реле за зареждане на Москвич 408, тоест 2 релета с резистори. Лампите му бяха от типа на тия за БДЖ телевизор и компютър така си работеха без нищо и инсталацията му бе на не знам 120-147В прав ток няма никаква електроника просто като гъбена чорба.
                              Последно редактирано от cveti; 25-02-09, 21:54. Причина: Моля, не променяйте шрифта на постовете си:)

Коментар

Ако някой има проблем с ВЕЦ -овете може да разчита на мен, но става въпрос за сериозни идеи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X