Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

    Здравейте колеги,

    имам идея да си направя мини ВЕЦ и по този начин да спестя част от парите за отопление,но има много неща които не са ми ясни и за това реших да споделя идеята си с вас.

    Идеята ми е следната...на 5-6 метра от къщата в която живея минава малка рекичка и точно пред нас има бързей.
    Мисля ,че мога да сглобя нещо такова...

    Динамото зарежда акумолатора(това се вижда ясно)....но моята идея е на изхода да имам поне 2 киловата(220 волта)

    Тук възниква и първят ми въпрос.
    Ако намеря достатъчно мощен електро двигател(12 или 24 волта),който да монтирам на обикновен електро генератор(на старо с блокирал двигател би трябвало да не е много скъп)на теория ще получа тези 2 киловата.

    1...Знам ,че генераторите работят на около 2500 оборота,но незнам какъв (от какво)електро мотор да търся....трябва да е над 2500 оборота и да има достатъчно сила да върти генератора.

    2...На картинката се вижда,че предаването на движението от водната турбина към генератора е чрез ремък,но аз смятам,че с някой по свестен редуктор може да се постигнат по високи обороти на динамото и от там по качествено зареждане на батерията...та въпросът е... Какъв редуктор(от какво)?

    3...Динамото....12 или 24 волта и от какво?(трябва да зарежда във възможно най-ниски обороти)

    Благодаря предварително за съветите ви
    Красимир Йотов

  • #2
    До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

    Колега, доколкото разбирам, ти смяташ да монтираш 12 волтов автомобилен генератор, или алтернатор, който да произвежда ток с който да задвижиш електродвигател, който да вътри здравата част на генератор с ДВГ , като двигателя с върешно горене е отстранен и на негово място е 12 волтовия електромотор.
    Тоест имаш двойно преобразуване на енергия от механична в електрическа и едно преобразуване от електрическа в механическа.
    Много големи загуби, и ниско КПД на системата.
    По добре сложи един 12 волтов Алтернатор и трансвертер от 12 на 240 волта - по мощничък, над 2000 вата.
    Разгледай схеми за включване на Алтернатора, той иска захранване от акумулатор. Най добре вземи готова системка от автомобил.
    Директно да въртиш генератор за 220 волта, няма да стане, защото е много тесен диапазона на оборотите, трябва и язовирче ...
    Отоплителни уреди няма да можеш да захранваш, поради големия пусков ток, но крушки няколко ще стане. И ги пали една по една ))
    Успех!
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

    Коментар


    • #3
      До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

      Колега, поздравления за идеята!
      Препоръчвам ти да наблегнеш на първичната част, т.е. на турбината. Най-важното е, каква част от водната енергия ще съумееш да използваш. Да си изясниш какъв пад и какъв дебит имаш на разположение... За малки падове, какъвто предполагам е твоят случай, е подходяща турбина тип Каплан. Това на картинката е средновековното решение, използвано най-често за задвижване на воденици и по-рядко за други устройства... с изключително ниско к.п.д.
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

      Коментар


      • #4
        До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

        Според мен първо трябва да провериш каква мощност може да ти докара водата и после да пресметнеш загубите на мощност от преобразуване. Аз предполагам, че водата няма да може да ти "даде" необходимите 2000W, поради това ми се струва много добра идеята за няколко акумулатора. Те ще се зареждат когато не консумираш енергия и ще ти доставят необходимата мощност когато консумираш.
        Аз подкрепям идеята на giorgio за турбина тип Каплан. Хубавото на този тип е, че се използва и като помпа, т.е. може да вземеш помпа с този тип колело и да я използваш като турбина (Такава помпа може да се намери дори изхвърлена като метален отпадък, защото е изгорял мотора, но помпата да си е здрава). В зависимост от оборотите, които постигнеш ще трябва да използваш съответно редуктор или мултипликатор за предпочитане е да може да се регулира предавателното отношение, за да няма големи колебания в напрежението.
        Аз по принцип съм "ЗА" такива идеи, въпреки че не са съвсем легални.
        Успех.
        Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

        Коментар


        • #5
          До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

          Първоначално публикуван от kty Преглед на мнение
          Здравейте колеги,



          Тук възниква и първят ми въпрос.
          Ако намеря достатъчно мощен електро двигател(12 или 24 волта),който да монтирам на обикновен електро генератор(на старо с блокирал двигател би трябвало да не е много скъп)на теория ще получа тези 2 киловата.



          Благодаря предварително за съветите ви
          малко ги бъркаш двата щата мощност се измерва в "W"(ват) и се бележи с "Р","Ако намеря достатъчно мощен електро двигател(12 или 24 волта)"волта се бележи с "U" и а еденицата е "V"(волт)
          като цяло идеята е изпълнима (аз съм съм го направил преди 2г)но има няколко условия:
          първо дали е голямо количеството на водата,имаш ли голям наклон да я засилиш,Второ 12 и 24в да ги преобразуваш в 220в си е чиста загуба.С две думи трябва ти генератор 220в(можеш да си вземеш такъв от бензинов агрегат има ги с различни мощности),торбинка и евентуално редуктор или ремъчни шайби от турбината към генератора за да постигнеш необходимите приблезителни обороти.Следващия проблем който възниква е напорният стълб на водата (имай си напредвид ,че като натовариш генератора той действа като спирачка)дали е достатъчен да задвижва генератора при натоварване.
          И последния проблем е ,Някакъв закон измислен от нашите малоумни депутати за електро енергията(с две думи ако си направиш вец трябва да имаш леценз или нещо такова иначе те резват)
          OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

          Коментар


          • #6
            До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

            Марине, вероятно нямаше да обърна внимание на поста ти, ако не беше опитът ти да поправяш, иначе правилно написаните, термини и дименсии на колегата. Оставам с впечатление, че умишлено не ползваш главни букви, освен в случаите, когато се опитваш да демонстрираш повърхностни знания по физика... За наличието на над 20 правописни грешки, няма смисъл да споменавам. Наистина ли мислиш, че е неправилно да се пише "волт", "ват" и т.н., вместо "V", "W"?

            П.П.
            Първоначално публикуван от MARINHAKER Преглед на мнение
            ...волта се бележи с "U"...
            С U се означава напрежението!
            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

            Коментар


            • #7
              До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

              Първоначално публикуван от MARINHAKER Преглед на мнение
              ........
              И последния проблем е ,Някакъв закон измислен от нашите малоумни депутати за електро енергията(с две думи ако си направиш вец трябва да имаш леценз или нещо такова иначе те резват)
              От тука трябваше да се започне, и целта както на всички БГ закони и на цялата БГ бюрокрация, е да те откажат да правиш каквото и да е.
              Винаги съм си задавал въпросът - Защо българите са принципно толкова мързеливи и нищо не правят и довършват като другите хора? А обяснението е много просто: каквото и да започнеш рано или късно ставаш пишман че си го започнал изобщо. Затова и нищо не става като при хората.
              Заради тея тъпи лицензии за 1-2квт инвестираш примерно 1500-2000 лв за изграждане на въпросната водна мелница(принципно правилна и прекрасна идея) и допълнително за да спазиш малоумния закон на още по малоумните глупаци от НС трябва да вложиш още толкова за разходки по инстанции, издаване на разрешения съгласуване, транспорт, одобрение и не знам още кви дивотии. В края на краищата се касае за екология, икономия и най-вече за 1-2квт а не за 1-2 мегавата.
              Моя съвет е да си го направиш така че никой да не те разбере. И другия съвет е не се хвали ако не искаш някой завиждач да те изпее по стар БГ обичай, че после следват комисии, глоби и квото не се сетиш, щото ти си станал "крадец" на общонародната собственост, наречена течаща вода в реката.
              Ей тва е милата ни родина.
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

              Коментар


              • #8
                До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                Едно малко допълнение

                Проблем е как колегата ще издокара 50 Hz. При повишаване на товара ще паднат оборотите на генератора и съответно честотата (въпросните 50 Hz). Да не говорим, че ще падне и напрежението. При това по-чувствителната техника ще спре да работи правилно (в добрия случай) или ще се повреди (по-лошия вариант).
                Всички сме гледали по телевизията как хора се оплакват, че им изгоряли разни домашни уреди заради понижено напрежение. Всичко това като се има предвид, че напрежението им е било намалено, но честотата им е била 50 Hz. Лесно можем да си представим ако към това се добави и понижена честота, каква ще бъде веселбата.

                Иначе мощноста (имерена във ватове) е произведение на напрежението (измерено във волтове) и големината на ел.ток (измерено в ампери). Демек W=V*A. Всичко това при активен (не реактивен) товар. Ако има малко намотки в товара (трансформатори, двигатели, и т.н.) нещата малко се различават. Да не говорим, че се влошава една величина наречена "косинус фи", за подобряването на която се добавят кондензатори (елементи с капацитет). Според БГ законодателство, ако един консуматор (абонат) влошава "косинус фи" (над определено ниво) на мрежата в следствие на използване от него на реактивни товари има мисля, че някаква глоба или поне проблем с енергото.

                Иначе при напрежение 12 или 24 волта ако искаме мощност 2000 вата можем да я постигнем като сметнем по горната формула каква големина на ел. ток трябва да подсигурим. При 12 волта това са 167 ампера ако не смятаме загубите и товара е чисто активен !!!!!
                Дори и да се преобразува на 220V само ще се добавят нови загуби и реализирането на 2000 вата става още по имагинерно.

                Честно казано аз не бих се наел да реализирам такава система, освен с чисто познавателна цел. Все пак това си е мое мнение и не ангажирам никого с него. Успех на колегата с машинарията !!!!
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 29-05-08, 12:32. Причина: поправяне на формула

                Коментар


                • #9
                  До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                  Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                  По добре сложи един 12 волтов Алтернатор и трансвертер от 12 на 240 волта - по мощничък, над 2000 вата.
                  Това е много добра идея,но ако с този трансвертер няма да мога да захраня поне един маслен радиатор..... цялата операция би си изгубила смисъла.
                  Красимир Йотов

                  Коментар


                  • #10
                    До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                    Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                    От тука трябваше да се започне, и целта както на всички БГ закони и на цялата БГ бюрокрация, е да те откажат да правиш каквото и да е.
                    Винаги съм си задавал въпросът - Защо българите са принципно толкова мързеливи и нищо не правят и довършват като другите хора? А обяснението е много просто: каквото и да започнеш рано или късно ставаш пишман че си го започнал изобщо. Затова и нищо не става като при хората.
                    Заради тея тъпи лицензии за 1-2квт инвестираш примерно 1500-2000 лв за изграждане на въпросната водна мелница(принципно правилна и прекрасна идея) и допълнително за да спазиш малоумния закон на още по малоумните глупаци от НС трябва да вложиш още толкова за разходки по инстанции, издаване на разрешения съгласуване, транспорт, одобрение и не знам още кви дивотии. В края на краищата се касае за екология, икономия и най-вече за 1-2квт а не за 1-2 мегавата.
                    Моя съвет е да си го направиш така че никой да не те разбере. И другия съвет е не се хвали ако не искаш някой завиждач да те изпее по стар БГ обичай, че после следват комисии, глоби и квото не се сетиш, щото ти си станал "крадец" на общонародната собственост, наречена течаща вода в реката.
                    Ей тва е милата ни родина.
                    Хубави разсъждения, но съм сигурен, че ако нямаше ограничения и някой съсед се полакоми за повечко точец и ту ти спира реката, ту ти наводнява двора, със същия плам щеше да говориш каква е тази държава, която не налага контрол и лицензи за тази дейност .
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                      Опс, направих малка грешка формулата трябва да е W=V*A
                      Съжалявам за което !!!

                      Коментар


                      • #12
                        До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                        Първоначално публикуван от emob Преглед на мнение
                        Опс, направих малка грешка формулата трябва да е W=V*A
                        Съжалявам за което !!!
                        Поправих я.
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                          Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                          Колега, поздравления за идеята!
                          Препоръчвам ти да наблегнеш на първичната част, т.е. на турбината. Най-важното е, каква част от водната енергия ще съумееш да използваш. Да си изясниш какъв пад и какъв дебит имаш на разположение... За малки падове, какъвто предполагам е твоят случай, е подходяща турбина тип Каплан. Това на картинката е средновековното решение, използвано най-често за задвижване на воденици и по-рядко за други устройства... с изключително ниско к.п.д.
                          Доста мислих по въпроса за турбината и за максималното прикриване на цялата система и реших,че би било най добре да направя по-широка турбинка от алуминий или да се възползвам от съвета на колегата grgeorgiev и да монтирам една от помпа.

                          Останалата част от системата(алтернатор,акумулатор,ел.мотор и генератор) мисля да сложа в метална кутия(шумоизолирана) и да вкопая в земята,брегът е стръмен и позволява вкопаването.

                          Що се отнася да турбините КАПЛАН......рових се из нета и не открих кой знае каква инфо....ако може да ми обясните принципа на действие Но не забравяите,че немога и неискам да правя големи промени и изменения в коритото на рекичката
                          Колкото по-натурално,толкова по-добре.
                          Красимир Йотов

                          Коментар


                          • #14
                            До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                            А това как ви се струва ?Хидрокинетична електроцентрала
                            http://www.youtube.com/watch?v=c7Jvu5_-R7Y&feature=user

                            и приложението й в наши условия
                            http://www.ebf-tv.com/bgnews.php?video=2934

                            Сега чета книгата на инж.Георги Тончев -"Хидрокинетични електроцентрали",като цяло идеите са доста интересни.
                            B+

                            Коментар


                            • #15
                              До: Алтернативна енергия-мини ВЕЦ

                              Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                              Марине, вероятно нямаше да обърна внимание на поста ти, ако не беше опитът ти да поправяш, иначе правилно написаните, термини и дименсии на колегата. Оставам с впечатление, че умишлено не ползваш главни букви, освен в случаите, когато се опитваш да демонстрираш повърхностни знания по физика... За наличието на над 20 правописни грешки, няма смисъл да споменавам. Наистина ли мислиш, че е неправилно да се пише "волт", "ват" и т.н., вместо "V", "W"?

                              П.П. С U се означава напрежението!
                              за главните букви не ми работи "SHIFT"-та на клавиатурата,за познанията ми по физика можем да поспорим (все пак електротехниката ми е професия ,е има и такива електротехници които незная закона на Ом но това е друг въпрос),за
                              П.П. С U се означава напрежението!
                              -се дължи на 2ч сън за 3-те денонощия
                              Поздрави!!!
                              P.S-За правописните грешки се обърни към учителката ми по Българси език
                              Последно редактирано от Marin Stoyanov; 29-05-08, 14:46.
                              OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X