Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Система за отводняване на подземен паркинг

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Система за отводняване на подземен паркинг

    Здравейте, колеги,

    Честита Нова Година, много здраве, щастие и късмет на всички!

    Новата година идва със старите проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

    Ситуацията е следната:

    В новопостроена сграда с подземни паркоместа няма изградена отводняваща система. Поради належащи обстоятелства се наложи да направим дупка в бетонната плоча, в която да сложим дренажна помпа с поплавък. Помпата е свързана към една от тръбите на канализацията на сградата, която се намира на тавана на подземния паркинг.

    Мислейки няколко хода напред, тази помпа не би "спасила" целия подземен паркинг, който е с обща площ около 510 кв.м и има изградени 24 паркоместа.

    Плочата, която е като основа на подземния паркинг, е излята хаотично - не е предвиждана никаква денивелация, нито отводняване.

    Какви са опциите оттук нататък?

    Едно от нещата, за които се сещам, е на още 1-2 места да сложа дренажни помпи, като отново да направя дупки в бетона и там да ги поставя. (Тук да отворя една скоба - дупката не е измазана за момента, тъй като в момента има спукана канализационна тръба и от близо седмица постоянно влиза вода в подземния гараж. Тази вода се "влива" в дупката и се попива от почвата. Когато почвата спре да попива водата - тогава би трябвало да влезе в роля и дренажната помпа.)

    Другото, което си мисля да направя, след като добавя още 1-2 помпи, е да направя такава система, като от снимката. Тъй като не й знам точното наименование, затова поставям примерна снимка от интернет.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.png
Прегледи:1
Размер:673.5 КБ
ID:6153804

    Идеята тук е така да направя тази система, че и трите помпи да са свързани и водата, откъдето и да дойда, да влезе в тези улеи и да отива към помпите, които да изпомпят водата. Доколкото разбрах, при направата на тези "улеи" не трябва да има денивелация, т.е. трябва всичко да е на нивел.

    Ето и няколко снимки от самото място, за което говоря.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:1
Размер:228.8 КБ
ID:6153805 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:1
Размер:169.3 КБ
ID:6153806

    Това се сещам за момента. Ако имате идеи или градивна критика - споделяйте.

    Благодаря!

  • #2
    От: Система за отводняване на подземен паркинг

    имай предвид че тази "bilge" помпа както не е бетонирана дупката може да събира подпочвени води и да се пълни подземно.
    То не че като бетонираш е 100% гаранция но е по хубаво.
    Тези поплавъци имат свойството да запецват точно когато не трябва - по добре сложи ниво регулатор с електроди, и му предвиди възможно най голям хистерезис на работа за да пази помпата от чести включвания.

    Този тип помпи засмукват трудно и искат доста воден стълб при тръгване - колко е напора по табела и на колко високо хвърля водата?
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

    Коментар


    • #3
      От: Система за отводняване на подземен паркинг

      Да, за подпочвените води съм съгласен, но тъй като за момента има неспиращ теч на вода, реших да го оставя така. По-нататък ще предвидя измазване.

      Поплавъка е простоват - куха кутийка с "топче". Когато кутийката се надигне, топчето пада в най-долната си част и помпата се включва. Но, както казваш, ще гледам да сложа ниворегулатор с електроди.

      За да тръгне тази помпа, по груби сметки, й трябват поне 80 см. воден стълб. На едната снимка се вижда едни бели опашки. Тях съм ги сложил, за да намаля височината и при покачване на водата, помпата да се включи по-рано.

      По спомен дават помпата да изпомпва около 12 000 литра на час на височина около 8 метра. За по-точни данни ще трябва да видя кутията.

      Коментар


      • #4
        От: Система за отводняване на подземен паркинг

        Нищо му няма на поплавъка. 5-та година в подобна шахта се труди такава помпа и няма драми. По-важното е самата помпа да не остава извън водата, защото това автоматично я лишава от охлаждане. Най-добре би било, нивото на изключване да е на височината на самата помпа. При нас също плочата е отлята едно към гьоторе и особено сега зимата става страшно. Щом влязат 5-6 коли с натрупан сняг по и под тях, моментално се оформят огромни локви. Кардиналното решение е изливане на допълнителен слой бетон с подходящ наклон за оттичане на водата към шахтата с помпата. За сега сме на етап кандърдисване.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • #5
          От: Система за отводняване на подземен паркинг

          В случая поплавъка е така закрепен, че самата помпа би трябвало да изключи, когато водата е на около 5-6 сантиметра под най-високата точка на помпата.

          Също съм мислил за изливане на шлайфан бетон, но тогава височината ще се качи минимум с 10 см, което пък отваря други проблеми.

          За момента единственото адекватно решение ми се струва с тези отводнителни канали, но все пак ще приема и други предложения, ако има такива.

          Коментар


          • #6
            От: Система за отводняване на подземен паркинг

            При нас имаше подобен проблем, но в много по-малък мащаб. Канализация има на входа на гаража, но по плочата си оставаха доста локви заради лош наклон. Плочата е излята на стъпки и между стъпките водата се изливаше под плочата. След кратка консултация със строителен инженер се оказа, че под гаражите има дренаж. Количествата вода които влизат с колите са пренебрежителни и тази вода спокойно може да бъде поета от този дренаж. Хванах перфоратора и си реших проблема в гаража като надупчих 3-4-5 дупки в най-ниските точки на локвите. И така вече почти 10 години нямам проблеми.

            Коментар


            • #7
              От: Система за отводняване на подземен паркинг

              Аз бих добавил и шахта за утаяване преди помпената ( с колите могат да влезне какво ли не ) , както и обратен клапан , за да не се напълни паркинга , ако се запуши обратната тръба . Доколкото знам има и разни готови пластмасови шахти в различни размери , както и фирмите , които се занимават с пречиствателни станции ги изработват от полипропиленови плоскости . Има и готови решения за фекални води , контейнер с две помпи , но са си цифра . Дренажните помпи които съм ползвал изискват принудително развъртане от време на време , ако не работят редовно .

              Коментар


              • #8
                От: Система за отводняване на подземен паркинг

                Благодаря!

                В интернет намерих варненска фирма, която се занимава с подобни неща. Мисля да ги извикам да направят огледат и да си кажат мнението.

                Между другото, входът към подземния паркинг е с платформа.

                Коментар


                • #9
                  От: Система за отводняване на подземен паркинг

                  Поплавъка е предназначен да работи свободно в голямо пространство а не вързан със свинска опашка - така сега му се променя рамото и хистерезиса тотално.
                  Дали ще работи този поплавък и колко време е божа работа зависеща от много случайности, твърдост на кабела и мн други фактори.
                  Вижда се от снимката че може да закача на стената и помпата може да не спре и изгори.
                  хубаво е да има и невъзвратен клапан на изхода щото сега всичката вода от тръбата се връща в шахтата при спиране на помпата.
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

                  Коментар


                  • #10
                    От: Система за отводняване на подземен паркинг

                    Отводнителните канали не може да са без наклон, но той е много малък.

                    Например за пластмасовите улеи на АСО, стандартният наклон е 0.8 мм/м, а максималният наклон е 1.5 мм/м
                    Show must go on!
                    LZ1VES

                    Коментар


                    • #11
                      От: Система за отводняване на подземен паркинг

                      АСО ги гледах. Даже мисля, че първата снимка е от техния сайт. За съжаление не е варненска фирма, но пък ще видим с тази варненска фирма, която намерих, какво ще се случи.

                      Съгласен съм, че поплавъкът е предназначен да работи свободно в голямо пространство. За съжаление тук дупката не позволява повече - нито на широчина, нито на дълбочина. Когато вдигна поплавъка на максимална височина, излиза на около 20 см. над повърхността на плочата. Затова съм го "побългарил" с тези опашки, за да може, когато се вдигне нивото на водата, поплавъкът да се задейства и помпата да започне да работи.

                      За връщането на водата е така. В началото, когато тествахме помпата, след като изпомпи водата, част от нея се връща вътре. Благодаря за предложението. Ще трябва да се разтърся за такъв клапан и да го монтирам.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Система за отводняване на подземен паркинг

                        Строителя няма ли да помогне?
                        То много готино да продадеш и после хората да му мислят?
                        Не искам да плаша но това си е голям проблем.Който ще изисква значителни финанси.Или пък трябва непрекъснато някой да следи кво става с помпата.Изобщо...грижи грижи грижи.Накрая му писва на човек.Щото му робуваш.
                        Освен това все още не е станало най зле..Няма силни бури (потопи ) няма дълбок сняг. Но те предстоят.Долу горе на всеки 3 години става един потоп.Предимно пролетта.Че тогава става интересно.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Система за отводняване на подземен паркинг

                          Нямам представа, дали строителят ще направи нещо. Затова гледаме да направим нещо, за да спасим положението и да не станат големи поражения.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Система за отводняване на подземен паркинг

                            Накарайте сторителя да си оправи свинщината.
                            Защото това....е зловеща свинщина.
                            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Система за отводняване на подземен паркинг

                              Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                              Накарайте сторителя да си оправи свинщината.
                              Защото това....е зловеща свинщина.
                              Ako беше толкова лесно да накараш строител да си извади ръцете, нямаше да ги стрелят през месец-два. Фирмата, която построи нашите две блокчета, три години след това се мултиплицира в три нови фирми. Дали ще успеем да осъдим някога някого за простотиите им?
                              Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                              Из "Златния телец"

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X