Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подпорна стена от дървен материал

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    От: Подпорна стена от дървен материал

    Твоят е по-голям, че имаш да бориш река. Стационарни помпи съм виждал че има да изпомпват и до 180-200 м, но подозирам, че на такава може да не й насмогва бетонобъркачката. Отделен въпрос е да намериш под наем такава, която ще ти свърши работа, на цена, която си готов да платиш.
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • #92
      От: Подпорна стена от дървен материал

      Аз бидейки "пинтия" (+ мързелив доста често) таз задача бих я изпълнил по следния начин:

      1.) изграждане на "основните подпорни стени" /за да се изпълни терасирането/ от външни гуми с трамбована в тях пръст /наличната от изкопа/, редени ред по ред докато се изпълни целия профил на стената (съответно и самата тераса).

      2.) заедно (заради липсата на място) с вдигане във височина на основната стена, от задната и страна (от към ската) опирам до гумите някаква плоскост и от едната страна трамбовам отново с пръст дъгите дето се получават при реденето им, а от другата - едновременно с това засипвам с филц и оформям дренажа.
      За хидро-изолация бих сложил няколко "слоя", примерно - веднъж от тази твърдата (за основи) + един (или няколко) ката свестен найлон /в смисъл - да не е "био-разградим" или подобно/.
      За плоскостите - тяхната функция е да осигурят някаква опора за трамбоването на пръстта, + да подсигорят що годе равна повърхност, та да не се скъса хидро-мембраната още в първите няколко месеца - години. После и да изгният (неминуемо) - зад тях почвата ще се е уплътнила достатъчно и такава опасност няма.
      Няма да е грешно да им се направи и някаква импрегнация /отработено масло, рядка блажна боя и подобни ЕВТИНИ варианти + омотаване със стреч фолио на всяка плоскост по отделно ) .

      3.) от към видимата страна правя стена "за фасон" от дървен материал (тази изпълнена от дъски и поддържащи греди ми се вижда за мен е най-оптимална) + отново трамбоване с пръст на "дъгите" между гумите зад нея . От задната страна (от към гумите и почвата) също трябва да се сложи някаква хидро-мембрана, та да се удължи живота на дъските + цялостно импрегниране вече с нещо дето ще даде и хубав вид на цялата работа.
      След години, когато все пак започне да гние и разпада таз дървения, просто се изхвърля и прави нова, без това да касае здравината и профила на терасите .

      4.) най-горе (на нивото на поляната) правя открита канавка, която да хване водата течаща по повърхността на ската.

      Туй са моите пет стинки.

      P.S.: Единствения препъни камък за таз схема, е че си трябва достатъчно място, за да се оформят терасите.
      Повече от фундирана стена или такава държана от анкери!
      За сметка на това обаче е евтина и лесна за направа.
      Последно редактирано от BulAf; 30-06-18, 23:45.

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X