Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подпорна стена от дървен материал

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Подпорна стена от дървен материал

Без въобще да съм спец, просто ми мина през главата, дали няма да е добре зад дървото да сложиш по един лист не много тънка, ламарина.
    А за част от дренажа отзад, дали не можеш да пресееш част от материала за обратния насип, и по-едрия камък да го ползваш по-напред, а ситното по-назад.

Трий поста, ако ти се стори глупав - то е просто лаишка идея.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Ето нещо и от мен, обърни внимание какво се полага между ската и стената. Възможнж е някои от материалите да ги няма в в България затова е нужна и малко импровизация на моменти. Прави ми впечатление че дървото е обработено по някакъв начин.

Ако се поразтърси в DIY проекти може да се намери доста информация за този тип стени.

Коментар

Ами то ламарина хубаво да сложиш, ама какъв ще да е смисълът?!? Самата ламарина ще започне да гние, заровена в земята. За предпазване на стена (без значение дали дървена или друга) си има мембрани от високоплътен полиетилен, които хем няма да гният, хем са по-леки и лесни за работа.

За дренаж, общо взето, се използва чакъл, а не големи камъни. А по принцип, зад подпорни стени се препоръчва да има една зона с трамбован материал. Едри камъни няма как да ги трамбоваш в условията, за които говорим.

Първоначално публикуван от mitakavk Преглед на мнение
        Ето нещо и от мен, обърни внимание какво се полага между ската и стената. Възможнж е някои от материалите да ги няма в в България затова е нужна и малко импровизация на моменти. Прави ми впечатление че дървото е обработено по някакъв начин. ...
        Гледал съм и това видео и доста други + доста четене. Това, дето го подлагат, е геотекстил, за да предпазят дренажа от задръстване. А материалът сигурно е обработен. Както се спомена, за такива цели препоръчват материал с обработка за употреба клас 4, което ще рече да е импрегниран в автоклав. Което е чудесно, стига в наши условия да не се налагаше такъв материал да се вози от далеч.
        Последно редактирано от Чавдар (V93); 23-06-18, 15:02.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Добре де, геотекстил, дренаж, чакъл (от къде ще го караш и колко ще отиде) да кажем, че ще предпазиш малко напречните талпи. А коловете забити в земята? В САЩ бетонират дървени колони в земята и нагоре строят къщи, ама пак бая бетон ще замине.

Коментар

Чакъл идва от 21 км. Като кубатура няма да е кой знае колко, защото се слага само за дренаж в сравнително тясна ивица. Този чакъл при всички положения не ми мърда карането, защото ще трябва да го има, дори и да се излее бетонна стена. При последната дренажът е абсолютно задължителен.

Прав си, че най-проблемни ще са заровените в земята дървении. Ако се отиде на вариант #1 (както е посочен тук), напречните колове няма да са толкова проблемни, защото единственият вариант за фиксирането им ще е бетониране. Чак толкова много бетон не мисля, че ще отиде за 6-7 броя.

При вариант №2 най-проблемни ще са "котвите", заровени в склона зад стената. Тях още ги умувам. На първо четене си мисля:
            1) обработка с препарат против буби
            2) обработка против поемане на вода. Варианти - предложената по-горе комбинация от ленено масло и восък или пък мазана изолация на битумна основа
            3) физическо отделяне от пръстта - отдолу подлагане с малко чакъл над геотекстил; отгоре - може би завиване с дренажна мембрана
            Последно редактирано от Чавдар (V93); 26-06-18, 20:06.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Анкера можеш да го изпълниш от метал пре спокойно. Забиваш профил в земята, L, П, U, Т, каквото имаш под ръка, обтегач от N12, N14 в двата края му се нарязва резба и с по една гайка го връзваш за профила и за оградата. Гаранция ще надживее дървенията. Другия вариант е метални колове.

При бетонна стена не е задължително да се прави дренаж, просто се смята и водният натиск.
              Последно редактирано от ak101; 26-06-18, 20:28.

Коментар

Освен обработката , закотвянето на "котвите" е силно съмнително по детайла на снимката. И двата проблема ще се редуцират значително, ако котвите не са вкопани , а са открити - свързващи горен край стена и малък единичен фундамент от бетон горе в ската , тангиращи на примерно 15 см. над ската. Освен че ще са много по-малко уязвими като не са в почвата , са лесни за ревизия. Друг въпрос е , че вече може да не са от дървена греда , а поцинковано въже с обтегач. Малкият фундамент играе като почвен гвоздей- т.е. малко сечение, но с дълбочина около 3 х напречно сечение, с известен наклон, и замонолитена поцинкована закладна част за горен край въже.Така чрез натягане ще се контролира и общата устойчивост.
                Отстрани на хоризонталните греди, да има вертикални - т.е. нещо междинно между варианти №№1 и 2.
                Отдолу пак да се повторя-вместо вкопаване на хоризонталните греди,вертикалните греди да се носят от единични фундаменти и поцинковани пети.
                Под първа хоризонтална греда да има малко разстояние над терен - там по-едри камъни , имаш в изобилие. Там е и мястото за напречно дрениране.
                Така се елиминира досега на дървените части със земята , а стабилността и ревизията са осигурени.
                Последно редактирано от ALEX_Z; 26-06-18, 22:11.

Коментар

Разгледжал ли си вариант за укрепване с габиони?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:VITOSHKO_LALE_07.jpg
Прегледи:1
Размер:188.3 КБ
ID:5792983
                  0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
                    Мислил съм го. Проблемът с габионите ще е най-вече пренасянето на необходимите количества подходящ за пълнене камък от мястото за разтоварване до мястото, където ще е стената. Мноого китайска задачка би било, пък взвод китайци ще ми е трудно да намеря ...
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
                      Да. В пост 17; 18 и т.н.
                      Следя темата, понеже ме интересува.....
                      Венцислав Петров
                      Горното е изцяло мое лично мнение, с което не ангажирам никое друго лице.
                      Рекстън 2 2.7 165 к.с. ; Лагуна купе 2.0 dci 210 к.с.
                      0889 62 8четири 6четири

Коментар

Възможни са и комбинации с бетон за основа, а отгоре габиони. Стават много интересни неща от тях.
                        Можеш да ги напълниш и с трупи и пръст, не само с камъни!
                        Последно редактирано от kozeboy; 27-06-18, 13:35. Причина: допълване
                        0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Такъв подход дали ше свърши работа? Дървото обаче гледам е обработено незнам дали е в автоклав.

When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Предложено само преди 10 поста - пост 77.
                            Извинявам се, ама някой чете ли изобщо темата преди да пише..............
                            Венцислав Петров
                            Горното е изцяло мое лично мнение, с което не ангажирам никое друго лице.
                            Рекстън 2 2.7 165 к.с. ; Лагуна купе 2.0 dci 210 к.с.
                            0889 62 8четири 6четири

Коментар

Виноват!
                              When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

От: Химия за защита на дървесина

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Жълтеникава силно ронлива скала. Изложена на атмосферно влияние се руши с доста висок темп. Т.е. нито вид има, нито трайност.

А аз най-здравия вариант го знам - повече копане, армировка, кофраж и бетон. Ама за целта или трябва да се докара от м*йната си и да се паркира за известно време стационарна бетон-помпа (щото малка миксер-помпа не може да се пресегне, а голяма не може да влезе и да стабилизира) или за *-найсет кубика всички материали да се пренесат на ръка/гръб/с кофи, да се бърка на място и да се излива пак с кофи. И това - от "бригада" в камерен състав. Т.е. или много скъпо или дива хамалогия.
                                Запънал съм на същия проблем и аз, трябва да се подпра откъм реката, че ще ми отнесе част от двора. При мен даже миксер не може да дойде. Последният замисъл е бус-самосвал за инертните материали, бетонобъркачка на мястото за разтоварване и стационарна бетон-помпа под наем. Само дето не знам въпросната бетон-помпа колко далече може да изпомпа бетоновата смес, дали ще и насмогна с бетонобъркачката и колко ще е хамалогията по чистене на тръбопровода /150 м/.
                                На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                                "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X