Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

    Условието на задачката е следното: Баня, облицована с теракота преди точно 8 години от човек с претенции за професионалист. Плочките са редени до тавана без фуга, като е използвано лепило "каквото майсторът си поиска". Ако не ме лъже паметта беше Теразид.
    Основата е вароциментова хастарна мазилка (мнооого неравни стени), като до височина над човешки ръст преди това имаше пак плочки (на 3-ата снимка си личи докъде), а нагоре беше боядисвано с постна боя, която преди лепенето на плочките беше чистена на две ръце. Първо "майсторът" я мина "като лисицата с опашката си" с леко подмиване, след което (щото ми се видя недостатъчно) лично аз я мих с много вода и стари хавлии, търках с телена четка, после пак мих.

    Миналата есен забелязахме, че от едната страна 2 реда плочки са направили "палатка" и се държаха, общо взето, само на това, че са запънати една в друга. Днес реших да сваля отлепените плочки за да видя какво е положението и какво трябва да се направи за ремонт.

    На първо четене се видя това:

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P_20170521_160611.jpg
Прегледи:1
Размер:112.4 КБ
ID:6133620

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P_20170521_160525.jpg
Прегледи:1
Размер:121.1 КБ
ID:6133619

    Плочките бяха оставили хубав отпечатък от задната си страна, но бяха напълно отлепени от слоя лепило под тях.

    На второ четене се видя, че не само плочките са отделени от лепилото, но и "тротоарните плочи" от лепило (дебелина 2.5 - 3 см) на свой ред (само с няколко изключения) са се отлепили от стената.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P_20170521_165108.jpg
Прегледи:1
Размер:130.1 КБ
ID:6133623

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P_20170521_165057.jpg
Прегледи:1
Размер:112.7 КБ
ID:6133622

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P_20170521_160541.jpg
Прегледи:1
Размер:128.9 КБ
ID:6133621


    Освен най-засегнатите 2 реда, вероятно ще има "жертви" и от редовете под и над тях, където също има хлопащи плочки. На най-горния ред (под тавана) се видя, че изпълнителят първо е лепил ивици гипскартон, а вече отгоре - плочките.

    С оглед на горната ситуация се пита:

    1. Каква ще да е причината за отлепените плочки? За отделянето на лепилото от стената силно подозирам, че повърхността на последната все пак не е била достатъчно добре обработена преди да се лепи. Ама що плочките така чисто са се отделили от лепилото?

    2. Какъв ще е най-добрият подход за оправяне на положението, без да трябва да правя цялата баня наново?

    Ако пък случайно има някой, който се занимава професионално с такива работи и има свободни ден-два-три за запълване, приемам и оферти.
    Ние не сме неутрални!

  • #2
    От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

    Вземай полиеританово лепило PU50 пистолет и започвай да лепиш,циментовото лепило към стената и плочките към старото !Гледай да е сухо ...
    driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

    Коментар


    • #3
      От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

      Изправянето на стените по този начин е щура идея и аз не се захващам никога да лепя плочки по този начин.
      От мазилката са се отлепили, защото бива надлежно почистена, обезпрашена и грундирана с контактен грунд. Върху който се лепи след като изсъхне хубаво. Оставям поне за следващия ден. Важно е и да не се допуска да се напрашава повърхността след грундирането.
      Лепилото е калпаво. Поне според мен. Дори за бани, ползвам качествени флекс лепила клас поне С2Т. Освен това, брашняните лепила (както аз ги наричам) от евтината гама на клас С1, имат много малко "отворено" време, лесно хващат коричка, повърхностния слой изсъхва и не се получава добра адхезия, особено с керамични плочки, които и "пият" бързо влагата от лепилото. Дори да не нанасяш предврително лепило на голяма площ.
      Плочките се лепят с минимална фуга, защото фугата все пак дава колкото и да е минимална еластичност. Раздалечавам поне милиметър-два с нарочните клинчета. Иначе са податливи дори на минимални температурни колебания, хеле, ако са "запънати" и в тавана.
      Подходът е, хубаво почистване на участъка, контактен грунд и качествено лепило, в случая "на топка".
      Кофтито е, че е локално решение .
      Your conscience is all you can take to your grave.

      Коментар


      • #4
        От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

        Същата ситуация при мен преди 18г. предишния сбственик налепил плочките веднага като получил апартамента и без фуга , на 2-рата година блока се "слегнал" и четвърт от стената беше като при теб, решението - събаряне на всичко, което беше подкожушено и лепене на нови плочки, с качествено лепило. На места слагахме /майстора де/ от старите и здрави плочи, другото с нови и то друг цвят, че нямаше от оригиналния...........закърпеното после не личеше и изкара до миналата година, когато цялостно сменихме всичко.
        Ако няма същите плочки, може да вземеш някакво пано и ще стане, все едно по проект си е било така
        ________________________________________________
        Subaru OUTBACK 2,5
        Hyundai TUCSON 2.0

        Коментар


        • #5
          От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

          Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
          ...
          Подходът е, хубаво почистване на участъка, контактен грунд и качествено лепило, в случая "на топка".
          ...
          Синият грунд на Баумит би трябвало да свърши работа? Ама се чудя за лепилото не е ли прекалено дебел слоят 25-30 мм, който е бил направен, и който ще трябва да се възстанови, за да се изравнят плочките с другите? На Баумит ФлексТоп му дават максимум 5 мм дебелина на слоя, а на Флекс Мрамор - до 20 мм.
          Вариант да повторя номера на специалиста от най-горния ред - да залепя и дюбелирам ивица гипскартон 12 мм и да лепя плочките върху нея? Тук опасността ще е в евентуални кривини на стената, които могат в някой от краищата да избутат гипскартона по-високо, отколкото трябва. Че то в къщи нямаме един прав ъгъл и една права (в която и да е равнина) стена.

          Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
          Същата ситуация при мен преди 18г. ... Ако няма същите плочки, може да вземеш някакво пано и ще стане, все едно по проект си е било така
          То блокът е точно на 40 години, та би трябвало отдавна да се е слягало каквото има да се сляга. Ама междувременно нали имаше някое и друго земетресение ...

          А за плочките ... Отлепените ги свалих със само 3 жертви (две ръце се оказаха недостатъчни), гърбовете им са почти идеално чисти от лепило, само отстрани ще трябва да ги дочистя от фугиращата смес. Пък имам и малък резерв, останал от ремонта, та прочките би трябвало да стигнат. Иначе забрави да намеря същите след 8 години. То на KAI груп още на времето от един и същ модел плочки имаше драстични разлики в цветовете между различните партиди, а декоративните плочки (предвидени точно за модела) се различаваха по размер от стандартните ...
          Последно редактирано от Чавдар (V93); 21-05-17, 17:29.
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #6
            От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

            Аз не съм майстор ами прост инвеститор но мисля че Гробаря бърка.
            С полиреутаново лепило наистина става добре(лепил съм) но не неприложимо тука защото дебелината е голяма.Полиреутан се използва когато се лепи плочката за изсъхналото лепило.В случая трябва да се използва нормално лепило. Това е често срещан дефект.Никой не може да каже на сто процента на какво се дължи.В случая при теб има отлепване И НА ПЛОЧКИТЕ ама И НА ЛЕПИЛОТО. Това ме озадачава.Защото според специалистите като плочката се отлепи от лепилото гладко просто майстора не е мазал плочката ами теглил е един гребен на стената и после е притиснал чиста плочка.Това е масов начин печели се време сили и ниверирането става по лесно.Някои спецове твърдят че гърба на плочките има нанесен слой против залепване при транспорт в кашона.И не хваща стабилно лепило.Или просто са били леко прашни и не ги е избърсвал.
            Втория вариант е да се маже плочката като се натиска здраво.Тогаз лепилото сякаш прониква в плочката и тогаз не се отлепя.Или поне аз не съм виждал или чувал.Но този вариант е по трудоемък и по трудно се нивелира.
            В конкретния случай нещата са доста по тежки според мен заради факта че се е отлепило и лепилото. Тогаз лошо.Това значи че или основата не е добра или лепилото просто калпаво.Трудно е да се разбере по снимки.Общи насоки ако лепилото е твърдо и се отлепя на парчета предполага се че е добро а пък основата лоша и просто не е "хванало".А може и основата да е добра ами когато е лепено да е била прашна.Защото по снимките бая гладко се е отлепила.Ако другите плочки са здрави НЕ ГИ БУТАЙ. На няколко пъти аз съм ремонтирал само участъци.И са минали години.Става.
            Имало е случаи когато лепилото просто е с изтекъл срок.И тогаз няма здравина.Ама се разбира след година.Или пък зимата е преседяло на много студено в склад преди продажба.Иди че го разбери.
            Трябва качествен мислещ майстор на място да провери всички косвени факти и да намери причината.Не е никак лесно.Мислещите майстори са единици.
            Ако падналите плочки са здрави и използваеми и с проверка няма други засегнати места аз щях просто да купя лепило и да ги налепя отново.

            Коментар


            • #7
              От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

              Дебелина 23-30 мм не е критична за лепилото.Аз не бих гонил марка ами бих купил нормално еластично лепило за което съм сигурен че е прясно. Защото този филм с марките съм го играл.

              Коментар


              • #8
                От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
                ... според специалистите като плочката се отлепи от лепилото гладко просто майстора не е мазал плочката ами теглил е един гребен на стената и после е притиснал чиста плочка. ...
                Явно е мазал всяка плочка и е лепил на стената, без да слага лепило на самата стена, защото лепилото се отдели на правоъгълни плочи, като между тях си имаше по милиметър-два фуга.
                Ние не сме неутрални!

                Коментар


                • #9
                  От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                  Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Явно е мазал всяка плочка и е лепил на стената, без да слага лепило на самата стена, защото лепилото се отдели на правоъгълни плочи, като между тях си имаше по милиметър-два фуга.
                  Абсурд не съм виждал такова нещо. Винаги се маже стената.По равно става по бързо и качествено.Мисля че не ти е мазал плочките.Защото много отпечатъци. А лепилото е паднало или щото е калпаво или щото стената основата няма адхезия... Хубаво де просто поръчкай стената и виж рони ли се гладка ли е? Може просто да хвърлиш една топка лепило на основата и докато чукаш в форума то ще изсъхне.И ще се разбере дали стената има адхезия...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                    Първа грешка - нама фуги!
                    Втора - калпаво лепило.
                    Трета - калпав майстор, че го е сътворил, особено с нашенски плочки.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                      На това място мазилка с Knauf UP и лепене с лепило за плочки.Ма е голема дивотия без фуга.
                      Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

                      Коментар


                      • #12
                        Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                        Махни всички плочки, шпакловай/изравни основата; намажи с хидроизолация и налепи нови плочки с хубаво лепило. Банята сама си е показала , че иска подмяна.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                          Наново с читаво флексово лепило. Минах по тоя път с прехвалените майстори. Отлепи се 4 кв.м. стена на около 5 г. Ремонтът го направих аз. От тогава 18 г. и не са мръднали.
                          За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                            Според мене причината е прекалено дебелия пласт лепило и липсата на фуги. Тези лепила при изсъхване се свиват макар и малко, но достатъчно да се получи този ефект.
                            Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

                            Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Непредвиден ремонт на баня - приемам акъли всякакви

                              Съгласен. Има го момента със свиването. Малко е, но в комплект с липса на фуга и не добре подготвена основа, при тая дебелина, се случва.
                              Your conscience is all you can take to your grave.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X