Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Почистване на живак от пода на стая

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Почистване на живак от пода на стая

Днес моя брат направи една голяма беля! Взел да замерва температурата в стаята и счупил термометъра на пода(от старите живачни е). Пода е дюшеме и отгоре мокет. Мокета замитава в коша ,но има ли нужда да се третира и дюшемето ,че вътре чат-пат се гледа и дете на година и половина(знаете пада става лапа каквото намери) и ме е страх за него. Някаква идея?
    KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.

От: Почистване на живак от пода на стая

Сяра, обаче в процепите какво ще остане, не се знае...
    И не е чак толкова страшно като остане, от личен опит

Коментар

Оставете да се проветрява по-дълго време! Няма страшно. Аз счупих по невнимание една кутия с около 10 бр. термометри преди време. Обадих се в гражданска защита и миказаха, че няма страшно. Само да се проветрява по дълговреме.

Коментар

Аз съм чупил такъв термометър в детската си стая като малък и... не си признах, щото боя беше в кърпа вързан. Нищо ми няма.
        Иначе всички нови термометри са без живак, та не знам с какъв акъл държите стар живачен термометър при малко дете.

Коментар

Всички нови термометри като се пробваш да измерваш с тях и бързо тръгваш да търсиш стария живачен. Особено когато имаш болно дете и трябва реално да свършиш работа с термометъра, а не да тръскаш като откачен (ако е с галий) или да четеш един пръст упътване (ако се случи електронен). А електронните дето вършат работа струват едни пари и все намират кога да си свършат тока в батерията.

Дюшемето го третирай със 100-200 грама сяра на прах (от аптеката, струва никакви пари) като наръсиш щедро и после го разнесеш с метлата така че да влезе във всички цепнатини и пролуки. После измиташ излишъка и проветряваш да се измирише. Сярата мирише (на сяра!) ама е напълно безвредна, а живака го неутрализира мигновенно и напълно при докосване.

Токсичността на живака е доволно ниска, лошото е че се натрупва с години от изпаренията от някоя забравена капчица. Идеята да се проветри е хубава лошото е че трябват години. В по-старите сгради няма проблем защото проветрението е повече или по-малко непрекъснато, но с новите добре изолирани и плътни дограми изпаренията се събират.

Коментар

Хм.... За сярата и т.н. съм съгласен...
            Обаче за електронните термометри съвсем не съм съгласен:
            1. Няма нужда от никакво упътване - има 1 (едно) копче за включване и изключване. Пищи като е приключил измерването... Струва 10-15лв (по-добрите)...
            2. батерията издържа доста години... Преминах на електронни в момента, в който се роди първото дете. За над 20г съм сменил два термометъра - напълно достоен срок за експлоатация...
            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Той не е счупил медицински термометър, защото е мерил температурата в стаята. Ако е някой от старите лабораторни, те имат огромно балонче с живак и като е казал "пук" е отишъл навсякъде.

Моите ги пазя като око. Иначе при толкова електронни боклуци няма откъде да знам кой показва вярно.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                Обаче за електронните термометри съвсем не съм съгласен:
                1. Няма нужда от никакво упътване - има 1 (едно) копче за включване и изключване. Пищи като е приключил измерването... Струва 10-15лв (по-добрите)...
                2. батерията издържа доста години... Преминах на електронни в момента, в който се роди първото дете. За над 20г съм сменил два термометъра - напълно достоен срок за експлоатация...
                Моите деца ще да са били някакъв друг модел. Аз освен покаял се химик съм любител на електрониката откакто се помня, но електронен медицински термометър който да показва смислени неща които да съвпадат с живачния изнамерих преди 2г, преди това - не. Батерията му трае 4-6 месеца, добре че е лесна за смяна. И като му се замърси оченцето пак показва простотии ама поне е очевидно. И не струва 10-15лв.

Контактен електронен термометър за медицински цели с приемлива точност и надеждност не съм намерил (а не е да не съм търсил).

Коментар

Едно време по физика даскалицата правеше следния опит - една тръба, около 2 см. диаметър, я пълни от едно шише (около литър) с живак, после я обръща в един стъклен съд, част от живака изтича и в тръбата се получава вакуум (или вакУм по форумному). За да демонстрира вакУма, даскалицата бърка с пръст в живака в съдината отдолу, запушва със същия пръст тръбата, изважда я, обръща я и се чува "Пук !". После сипва живака обратно в шишето и издухва с уста останалите от него капчици от масата... върху учениците от първите редове. Това беше демонстрация на атмосферното налягане, мерено в "единици живачен стълб".
                  Вдъхновени от тези нАучни експерименти, ние ровехме по стари изхвърлени бойлери, където имаше едни живачни прекъсвачи - ампула с около 20 мл. живак, трошахме ги и събрания живак го търкаляхме по разни плоскости, смело бъркайки с пръсти в него... Веднъж живак се изля от около метър височина на асфалта и... изчезна (явно се изпари). Та, да попитам - сигурно много сме се натровили, още са ми живи приятелчетата от детинство, че и аз... кога ще се мре ?
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    кога ще се мре ?
                    Няма. Живачното отравяне не е изобщо лесна работа и вие сте правили неща много далеч от това. За да се отровиш трябва не количество (спокойно можеш да изпиеш 100г живак), а продължителна експозиция на живачни изпарения. Живакът пък не е нещо което охотно се изпарява, така че трябват още условия - добре затворено пространство с лоша вентилация, източници на топлина и множество дребни живачни капчици.

Първите симптоми на отравяне са психически, после тръгват проблеми с костите. Но трябва упоритост.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Контактен електронен термометър за медицински цели с приемлива точност и надеждност не съм намерил (а не е да не съм търсил).
                      Имам контактен на над 10 години. Не е от бързите - трябват му 2-3 минути, но мери точно, а батерията му е сменяна 2 пъти за тия 10 години, при това единия път не шото беше изхабена, а щото беше натрупала някакви окисчета.

Имам и по-нов, бърз, "Quicko", Ама вътре си пише че ако искаш точност да поизчакаш някоя и друга минута след пищенето. На него не му е сменяна батерията откак го имам, тоест нещо като 5-6 години. Имаме и безконтактен, ама там е едно към гьотере, колкото ще да му чистя оченцето. А не е от евтините.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Когато аз счупих един медицински живачен термометър преди 3-4 години, също се обадих в ГЗ и получих указанието за третиране със сяра. Баткото, който се обади тогава, каза, че смело и безотговорно мога да събера сярата и "омотания" живак с прахосмукачка. Каза още и, че живака се изпарявал при т-ра по-висока от 38С. Използвах прахосмукачката, смених торбичката и вече даже бях забравил за тази случка, но вие днес ме подсетихте за нея!
                        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                          Когато аз счупих един медицински живачен термометър преди 3-4 години... вече даже бях забравил за тази случка, но вие днес ме подсетихте за нея!
                          Забравил ама...
                          Първите симптоми на отравяне са психически...
                          Аз съм се отровил... май...
                          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Моите деца ще да са били някакъв друг модел....
                            Имах предвид контактните... Т.е. същия тип, който се слага под мишница, в уста или отзад (не в обратния ред )
                            Първия бе Омрон и издържа някъде около 12 години, след което каза, че вече не може да гарантира точност и 'умре' (на дисплея изписваше нещо, което в инструкцията бе обяснено, че поради изтеклия брой измервания, изделието трябва да се смени)...
                            Втория / сегашния май е около 8-10 годишен, и също винаги е показвал точно...
                            Така, че претенции към този тип термометри нямам никакви...

Иначе за живака - бях си събрал лимонадено шише - голяма игра падаше
                            Боголюбе - отразило ни се е - в ментален смисъл

/това ми напомни онзи виц където двама дядовци си говорят
                            - Пешо. помниш ли Га в казармата ни даваха бром в чая
                            - Е па помня.
                            - Те сега взе да ме хваща
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                              ... живака се изпарявал при т-ра по-висока от 38С.
                              Живакът както и всички други вещества се изпарява при всякаква температура. Кипи при над 300 градуса ама проблеми създава много преди това, ако има условия.

Преди години в САЩ имало няколко ТЕЦ които вместо вода ползввали живак в парния си цикъл. Като си представя в един нашенски ТЕЦ от колко места по тръболяка фучи по някоя бяла струйка, ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X