Днес моя брат направи една голяма беля! Взел да замерва температурата в стаята и счупил термометъра на пода(от старите живачни е). Пода е дюшеме и отгоре мокет. Мокета замитава в коша ,но има ли нужда да се третира и дюшемето ,че вътре чат-пат се гледа и дете на година и половина(знаете пада става лапа каквото намери) и ме е страх за него. Някаква идея?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Почистване на живак от пода на стая
Свий
X
-
От: Почистване на живак от пода на стая
Оставете да се проветрява по-дълго време! Няма страшно. Аз счупих по невнимание една кутия с около 10 бр. термометри преди време. Обадих се в гражданска защита и миказаха, че няма страшно. Само да се проветрява по дълговреме.
Коментар
-
Аз съм чупил такъв термометър в детската си стая като малък и... не си признах, щото боя беше в кърпа вързан. Нищо ми няма.
Иначе всички нови термометри са без живак, та не знам с какъв акъл държите стар живачен термометър при малко дете.
Коментар
-
Всички нови термометри като се пробваш да измерваш с тях и бързо тръгваш да търсиш стария живачен. Особено когато имаш болно дете и трябва реално да свършиш работа с термометъра, а не да тръскаш като откачен (ако е с галий) или да четеш един пръст упътване (ако се случи електронен). А електронните дето вършат работа струват едни пари и все намират кога да си свършат тока в батерията.
Дюшемето го третирай със 100-200 грама сяра на прах (от аптеката, струва никакви пари) като наръсиш щедро и после го разнесеш с метлата така че да влезе във всички цепнатини и пролуки. После измиташ излишъка и проветряваш да се измирише. Сярата мирише (на сяра!) ама е напълно безвредна, а живака го неутрализира мигновенно и напълно при докосване.
Токсичността на живака е доволно ниска, лошото е че се натрупва с години от изпаренията от някоя забравена капчица. Идеята да се проветри е хубава лошото е че трябват години. В по-старите сгради няма проблем защото проветрението е повече или по-малко непрекъснато, но с новите добре изолирани и плътни дограми изпаренията се събират.
Коментар
-
Хм.... За сярата и т.н. съм съгласен...
Обаче за електронните термометри съвсем не съм съгласен:
1. Няма нужда от никакво упътване - има 1 (едно) копче за включване и изключване. Пищи като е приключил измерването... Струва 10-15лв (по-добрите)...
2. батерията издържа доста години... Преминах на електронни в момента, в който се роди първото дете. За над 20г съм сменил два термометъра - напълно достоен срок за експлоатация...Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Той не е счупил медицински термометър, защото е мерил температурата в стаята. Ако е някой от старите лабораторни, те имат огромно балонче с живак и като е казал "пук" е отишъл навсякъде.
Моите ги пазя като око. Иначе при толкова електронни боклуци няма откъде да знам кой показва вярно.
Коментар
-
Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнениеОбаче за електронните термометри съвсем не съм съгласен:
1. Няма нужда от никакво упътване - има 1 (едно) копче за включване и изключване. Пищи като е приключил измерването... Струва 10-15лв (по-добрите)...
2. батерията издържа доста години... Преминах на електронни в момента, в който се роди първото дете. За над 20г съм сменил два термометъра - напълно достоен срок за експлоатация...
Контактен електронен термометър за медицински цели с приемлива точност и надеждност не съм намерил (а не е да не съм търсил).
Коментар
-
Едно време по физика даскалицата правеше следния опит - една тръба, около 2 см. диаметър, я пълни от едно шише (около литър) с живак, после я обръща в един стъклен съд, част от живака изтича и в тръбата се получава вакуум (или вакУм по форумному). За да демонстрира вакУма, даскалицата бърка с пръст в живака в съдината отдолу, запушва със същия пръст тръбата, изважда я, обръща я и се чува "Пук !". После сипва живака обратно в шишето и издухва с уста останалите от него капчици от масата... върху учениците от първите редове.
Това беше демонстрация на атмосферното налягане, мерено в "единици живачен стълб".
Вдъхновени от тези нАучни експерименти, ние ровехме по стари изхвърлени бойлери, където имаше едни живачни прекъсвачи - ампула с около 20 мл. живак, трошахме ги и събрания живак го търкаляхме по разни плоскости, смело бъркайки с пръсти в него...Веднъж живак се изля от около метър височина на асфалта и... изчезна (явно се изпари). Та, да попитам - сигурно много сме се натровили, още са ми живи приятелчетата от детинство, че и аз... кога ще се мре ?
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениекога ще се мре ?
Първите симптоми на отравяне са психически, после тръгват проблеми с костите. Но трябва упоритост.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеКонтактен електронен термометър за медицински цели с приемлива точност и надеждност не съм намерил (а не е да не съм търсил).
Имам и по-нов, бърз, "Quicko", Ама вътре си пише че ако искаш точност да поизчакаш някоя и друга минута след пищенето. На него не му е сменяна батерията откак го имам, тоест нещо като 5-6 години. Имаме и безконтактен, ама там е едно към гьотере, колкото ще да му чистя оченцето. А не е от евтините.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Когато аз счупих един медицински живачен термометър преди 3-4 години, също се обадих в ГЗ и получих указанието за третиране със сяра. Баткото, който се обади тогава, каза, че смело и безотговорно мога да събера сярата и "омотания" живак с прахосмукачка. Каза още и, че живака се изпарявал при т-ра по-висока от 38С. Използвах прахосмукачката, смених торбичката и вече даже бях забравил за тази случка, но вие днес ме подсетихте за нея!
Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеКогато аз счупих един медицински живачен термометър преди 3-4 години... вече даже бях забравил за тази случка, но вие днес ме подсетихте за нея!
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеПървите симптоми на отравяне са психически...България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеМоите деца ще да са били някакъв друг модел....)
Първия бе Омрон и издържа някъде около 12 години, след което каза, че вече не може да гарантира точност и 'умре' (на дисплея изписваше нещо, което в инструкцията бе обяснено, че поради изтеклия брой измервания, изделието трябва да се смени)...
Втория / сегашния май е около 8-10 годишен, и също винаги е показвал точно...
Така, че претенции към този тип термометри нямам никакви...
Иначе за живака - бях си събрал лимонадено шише - голяма игра падаше
Боголюбе - отразило ни се е - в ментален смисъл
/това ми напомни онзи виц където двама дядовци си говорят
- Пешо. помниш ли Га в казармата ни даваха бром в чая
- Е па помня.
- Те сега взе да ме хваща
Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение... живака се изпарявал при т-ра по-висока от 38С.
Преди години в САЩ имало няколко ТЕЦ които вместо вода ползввали живак в парния си цикъл. Като си представя в един нашенски ТЕЦ от колко места по тръболяка фучи по някоя бяла струйка, ...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар