Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси относно ремонт на българска помпа за напояване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпроси относно ремонт на българска помпа за напояване

Намерих турбината и е същия размер ,нормална резба.Изкопах и охлюва,на времето съм го правил със семеринг.Ако ти върши работа давай адреса.

Коментар

Разбира се че ще ми върши работа!
      Ивайло Димитров,гр.Казанлък,офис на Еконт Манастира,тел.0898570552
      Благодаря ти!
      Yamaha Yz450F
      Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
      Всичко с ''рошави''гуми!

Коментар

Нямаш дерт.

Коментар

Благодаря на колегата валкиса!Днес си взех от куриера турбината с охлюва и всичко необходимо.След няколко дена,само да остане време,ще сглобя помпата и ще кача снимки,кое,как.
          Yamaha Yz450F
          Всичко с ''рошави''гуми!

Коментар

Днес се занимавах с помпата.Камерата на телефона ми даде фира и затова не можах да снимам,но ще опиша основните работи.След като колегата ми прати турбина с охлювите,които бяха престъргани за семеринг,започнах сглобяване.Набих нови лагери,срещу 8 лева се сдобих с центробежен регулатор.В охлюва който ми прати колегата беше набит семеринг 20х30х7,само че аз вече бях престъргал ротора и набил втулка с външен диаметър 19,5мм,което значи че не мога да ползвам същия модел семеринг.Престъргах ротора до най близкия размер,а именно на 18мм,и взех семеринг 18х30х7.Набих 2 семеринги с този размер и сега всичко е ок.Като себестойност,ремонта ми излезе:
            -10 лева лагери
            -8 лева центробежен регулатор
            -10 лева общо за стругар
            Иначе казано срещу 28 лева помпата е основно рециклирана.Благодаря на всички включили се в темата,и най вече на колегата от Асеновград,който ми прати всички части.
            Yamaha Yz450F
            Всичко с ''рошави''гуми!

Коментар

Радвам се че съм бил полезен.

Коментар

Хм, хванах се и аз с една такава беля. Помпата е на кошмиите, които са стари хора и много си държат на нея. При опит за пускане, бучеше само. Веднага обвиних кондензатора, но се разтърсих из интернета, изчетох де що тема има и установих, че надали е толкова просто. При опит да отворя клемното табло за да имам достъп да пробвам с друг кондензатор, тя (кутията) се потроши... и в тоя момент разбрах, че съм се прецакал, тоест вече няма мърдане назад и ще се реанимира трупа.
                Свалих я и си я довлякох в гаража. Първата ми работа беше да измеря кондензатора - здрав. Измерих намотките, не са прекъснати. Имам едно уредче с което да ги меря и то ми даде стойноста в милихенри, но никъде няма информация колко трябва да са, затова засега са с работна диагноза здрави.
                Така стигнах до извода че е бакелитения ключ на центробежния регулатор и започнах да я разглобявам. Болтовете на капака на турбината естествено се скъсаха. Вътре работното колело е изгнило почти напълно. Тялото на турбината е натрупало една кофа ръжда и варовик. Интересно, развих работното колело доста лесно, просто го застопорих и с тръбния ключ завъртях вала наобратно. Резбата на оста е непокътната. Развиха се лесно и болтовете на турбинката, но на единия просто изпадна ухото... оказа се че си е било счупено някога си и просто сложено там (както бих направил и аз). Явно и не е толкова отдавна, щом болтовете се развъртяха. По нататък разглобих и мотора - двата лагера са български, едностранно затворени и яко наплескани с графитна грес, което е и причина да откаже ключа, просто се е наклепал и той с грес. След почистване на пъпките, проработи. И не са и много изядени даже.
                И дотук всичко е добре, но за да стане пак на помпа, си трябват нов капак, колело и турбина... потърсих в олх, има един човек във Видин.. е цените на тея три части са 150 лв! Няма кой да ги плати, а аз не искам да съм чак толкова вътрешно, все пак трябва да взема и лагери и да реша проблема с набивката, вала е оръфан и трябва да се стругне... намерих обява за части втора ръка и човека ми ги прати за 35 лв общо и в интерес на истината стават, много по читави са от моите, даже работното колело е ново...
                Обаче се оказа че не са същите като моите. Тръбите са същите, 1.5 цола входяха, 1 1/4 изходяща, но тая турбина е по голяма, а работното колело е за по малка шиика на вала.
                И сега се чудя какво да правя? От една страна, ротора така или иначе ще ходи на струг, дали да не го преправя за това колело и едновременно с това и да го направя за семеринги. А турбината просто ще я центровам някак си и ще я разпробия на нови отвори, то и без това едното ухо е строшено.
                Как па се изхитриха тея да ги направят два модела бе...
                П.С. Варианта с нова помпа го има, но остава за много краен случай.

Коментар

Кое й е по голямо на турбината, ако е диаметъра има по голям напор, ако е ширината - по голям дебит. И в двата случая ще товари повече моторчето .
                  пп Премери намотките на съпротивление една към друга и всяка към корпус че тая графитна грес вътре е проводник
                  Последно редактирано от Паджеровод; 28-07-21, 15:29.

Коментар

Диаметърът на работното колело е по голям, ширината си е същата. Разликата е в някакви милиметри де...
                    Абе май ще се върви на нова помпа...

Коментар

Можеш да пробваш да я пуснеш без работно колело да се увериш, че ще завърти. Ако не тръгва и иска пренавиване наистина е за боклука

Коментар

Имам Вида1, Вида4, а преди две години си купих райдър. На 2 цола, направо се родих.
                        Ако не се заблея и да свърши водата в кладенеца-помпата иска само да я включиш, и си работи безгрижно. Дебита е супер, за мен той е важен, напора не ме вълнува.

Докато работех с Видата-само ядове, постоянно обезвъздушаване(на всяко пускане), абе техника от друга епоха.
                        Когато са били нови са били много добри машини, на фона на кофата и навиване на ръка на синджира-даже и гадна помпа е супер благина.
                        Обаче след като има съвременни и много по-добри алтернативи-не виждам защо трябва да се4 мъчи човек със стара и амортизирана техника. Всичко си има живот, приемете, че тези помпи са изживели своя.

На всичко отгоре съвременните помпи не са и скъпи. Райдърчето струваше май към 130 лева, ново.
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Аз го имам в наличност райдърчето, на 1.5 цола, смотах го от някаква промоция... някъде под сто лева излезе. Моментално го предложих, но нали са стари хора и са предпазливи, ако може - видата да се оправи...
                          Е видата и аз я виждам без бинокъл че си е изпяла песента. Ако някога за разсад домати са ставали нещата, стругари на държавен струг, материалите се въргалят наоколо, сега не е така.
                          Въпроса ми беше чисто технически и ще си остане, аз новата помпа ще я сложа, но не обичам из гаража да се въргалят остатъци, та ако някой има опит... Преди да ги изритам да им дам шанс?

Коментар

• gy6ter
                            gy6ter коментира
                            Редактиране на коментар
                            Имам някакви остатъци от такива помпи ,но по-рано от събота нямям възможност да ги поразгледам .

• Кольо
                            Кольо коментира
                            Редактиране на коментар
                            Именно за старите хора е новата техника-не иска никаква грижа, не иска обезвъздушаване, не иска нищо, просто цък копчето, и водата тръгва.
                            С видата изобщо не е така.

Откъм техническа страна е кеф да се поправи стара машина, но това е кефа от реставрирането. Ако се търси машина за безпроблемно ползване-само ново. А ако е от добра марка-кефа е съвсем пълен.

Напълно съм солидарен с Кольо. И най-дивият китаец е по-добър с пъти от този анахронизъм. Това, че са стари не е проблем. Лесно сравнително се превръщат в нови. Проблемът е, че са лошо замислени, лошо изпълнени и лошо функциониращи машини.
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Щом искаш да ги накажеш тия хора,оправи им видата.Тея райдери са на светлинни години напред.Видата работеща подарък да ми я донесеш и монтираш безплатно,ще ти се разсърдя.
                            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                            Анатолий Пейчинов o8875о9815
                            https://dvrbg.com/

Коментар

Ясно... тая събота и неделя монтирам райдърчето. В крайна сметка, идеята изобщо е да ги улесня, че бабата си полива двора с лейката всяка вечер (а не е малък, бая време снове и лейката не е малка). А дядото (той е брат на покойния мъж на бабата и става дума за два съседни двора), въобще тая година се е отчаял да си гледа имота, пък му се иска много. Одеве ми обяснява по телефона че на видата нищо и нямало, той си я пускал с развъртане...
                              Хич нищо и няма, миналата година я видях в действие, изливаше повече вода от турбината, отколкото от тръбата.
                              Скептични са към китаеца, но мисля че ще ги изненада като им пълни лехите за отрицателно време.
                              Срамота е стари хора да се мъчат така, срамота е при наличие на супергеран (няма свършване просто), да вървят с лейки и да си зарязват имотите. Мисля че новата помпа ще им даде нови сили, даже и на такива внушителни години.

А за да не отива зян темата, все пак ми е интересно, ако това изкопаемо се възстанови до работещо състояние и евентуално му подменя лоените тъпотии със семеринги, дали няма да работи поне колкото райдърчето? Вече за разходи на ток, тежест и така нататък не говорим, просто за идеята? Щото така както чета, най големия дерт е именно салника, пък не ми изглежда толкова трудно да се преправи на двойка семеринги. И след това може да се елиминира пусковата намотка и с по-малък кондензатор да тръгва направо от работната.... тогава и центробежния прекъсвач няма да го има.

Коментар

• jordanov sv
                                jordanov sv коментира
                                Редактиране на коментар
                                ..

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X