Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Саниране на сгради - тема за информация.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Саниране на сгради - тема за информация.

    Не. Дружеството на собствениците сключва доховор с Общината. Общината сключва договор с банката. Това са пари отбюджета - ние го даваме всяка година. Аз тази ще внеса данъци колкотоза стиропор на апартамента си, някои повече или по-малко. Парите ще ги плащаме ние и децата ни, в случай че държавата продължи да иска заеми от еди къде си.
    Александър

    Коментар


    • От: Саниране на сгради - тема за информация.

      Аз не съм против санирането. Не ми харесва начинът, по който ще се прави. Все пак се надявам да им уври акъла и да се вслушатв съветите, които получиха съвсем безплатно днес.
      Александър

      Коментар


      • От: Саниране на сгради - тема за информация.

        Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
        Не. Дружеството на собствениците сключва доховор с Общината. Общината сключва договор с банката. Това са пари отбюджета - ние го даваме всяка година.
        Сдружението на собствениците не сключва договор с общината, а УПЪЛНОМОЩАВА кмета да да действа от името на Сдружението и да вземе пари от банката. Демек, дава се право на тоя кмет да сключи договор за финансиране от името на собствениците и за тяхна сметка (той като пълномощник представлява собствениците, тъй че те стават страна по договора, и заема от банката се води отпуснат на тяхно име). Аз поне това виждам в документите, в частност "договор за целево финансиране".

        Кметът на Община ... е надлежно упълномощен от Сдружението да го представлява пред Банката за сключване на настоящия договор (за целево финансиране).

        Банката предоставя на Сдружението, чрез пълномощника му Кмета на общината, финансиране, наричано по-долу "Целево финансиране"...
        (Всяко предоставяне на пари от банка представлява теглене на заем/кредит, който трябва да се връща с лихвите. И с имуществото си отговаря пред банката тоя, дето е записан, че е получил парите по договора. В случая много ясно се вижда, че това е Сдружението на собствениците).
        Последно редактирано от jkd; 17-02-15, 14:49.

        Коментар


        • От: Саниране на сгради - тема за информация.

          Можеш ли да пуснеш тук точния текст?
          Александър

          Коментар


          • От: Саниране на сгради - тема за информация.

            Има го свободно в методическите указания:
            Довереника - КМЕТ, Доверителя - Дружеството:
            I. Предмет на договораЧлен 1. Доверителят възлага, а довереникът приема да представлява доверителя за упражняване на правата и изпълнение на задълженията му за участие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (Програмата), както следва:
            1. от името и за сметка на доверителя да проведе всички необходими процедури, при спазване на приложимото национално законодателство, за избор на изпълнители на дейностите по обновяване на сградата (съгласно чл. 2) и да сключи договори с избраните изпълнители;
            2. да представлява доверителя пред държавата, в лицето на областния управител, и пред Българската банка за развитие, с цел получаване на необходимото финансиране за обновяване на сградата по Програмата, приета от Министерския съвет;
            3. Осъществява текущ контрол по изпълнение задълженията на изпълнителите по Програмата;
            4. Разплаща всички дейности по обновяването.
            II. Обхват на дейностите по обновяване на сградата
            Член 2. Дейностите по обновяване на многофамилните жилищни сгради, съгласно Програмата, включват:
            (1) Изработване на обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, свързани с изискванията по член 169, ал. 1 (т. 1-5) и ал. 2 от ЗУТ и технически паспорт на сградата;
            (2) Изготвяне на обследване за енергийна ефективност на сградата;
            (3) Разработване на инвестиционен технически/работен проект за нуждите на обновяването и оценка за съответствието;
            (4) Изпълнение на СМР;
            (5) Строителен надзор, авторски надзор и инвеститорски контрол.
            III. Финансиране
            Член 3. (1) Довереникът в изпълнение на договора по чл. 4, ал. 1 ще осигури, 100% финансиране на разходите за дейностите по чл. 2, набавяне на необходими разрешителни документи, изискващи се от националното законодателство, включително и свързаните с тях такси, дължими на съответните компетентни органи; разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация и невъзстановимо ДДС.
            (2) Собствениците на самостоятелни обекти в сградата, които се използват за извършване на стопанска дейност, както и в случаите на отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, стават получатели на минимална помощ , съгласно Условията за изпълнение на схемата за минимална помощ по Програмата (приложение № 14 към Методическите указания), или поемат ангажимент за осигуряване на средствата, съгласно Приложение № 3.
            IV. Права и задължения на страните
            Член 4. Довереникът се задължава:
            (1) Да предприеме всички необходими действия за сключване от името на доверителя на договор за целево финансиране с областния управител на …………….. и Българската банка за развитие с цел осигуряване на финансиране за обновяване на сградата по Програмата.
            (2) При одобрение на финансирането от страна на ББР да подпише от името и за сметка на доверителя договора по ал. 1.
            (3) Да уведоми доверителя за подписването на договора по ал. 2 в срок до 14 дни.
            (4) От името и за сметка на доверителя да усвоява суми по договора за финансиране, предмет на договора по ал. 1, в това число да открие сметка в Българската банка за развитие и да оперира със средствата, като ги изразходва съгласно правилата и процедурите на Програмата, принципите на добро финансово управление, спазване правилата, приложими спрямо минималните помощи и в интерес на сдружението на собствениците за целите на обновяването на сградата.
            (5) Да подготви документацията за избор на изпълнители за дейностите по чл. 2, да проведе процедура за избор на изпълнител при спазване на приложимото национално законодателство и да сключи договор с избраните изпълнители.
            (6) Да извършва всички плащания, свързани с изпълнението на дейности по сградата, вкл. по сключените договори с външни изпълнители. Плащанията за дейностите по проектиране и СМР се извършват при наличие на подписани протоколи по чл. 5, ал. 4.
            (7) Да осигури публичност на извършваните от него дейности в изпълнение на договора.
            ( Довереникът ще предостави на доверителя всички необходими услуги (допустими по Програмата), свързани с изпълнението на предписаните мерки за обновяване за енергийна ефективност на сградата в необходимото качество и по начин осигуряващ необходимата координация.
            (9) Услугите включват цялостната задължителна съвкупност от проектно-проучвателни и строително-монтажни дейности по отделните самостоятелни обекти и сградата като цяло, за постигане на енергоефективните и технически параметри и стандарти, съобразно целите и задачите на Програмата и в съответствие с нормативно зададените стойности на тези параметри и националното законодателство и регламенти.
            (10) Довереникът ще осъществи цялостния контрол по изпълнението и приемането на работата на изпълнителите и при съставянето на съпътстващите финансово-счетоводни документи и строителни документи, като стриктно спазва изискванията на нормативната уредба и одобрената проектосметна документация.
            (11) Довереникът се задължава да осигури всички условия и предпоставки от страна на съответните ведомства, институции и наети фирми, необходими, за да се изпълнят дейностите по обновяването на сградата точно, пълно, качествено, в срок.
            (12) Довереникът, в качеството му на орган на местната власт, се задължава да изпълнява всички нормативно възложени му функции, свързани с инвестиционния процес качествено, в срок и в интерес на доверителя.
            Член 5. Доверителят:
            (1) Декларира, че е запознат и съгласен с условията за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ, съгласно ПМС…, с Условията за изпълнение на схемата за минимална помощ по Програмата (приложение № 14 към Методическите указания), както и с правилата и процедурите съгласно методическите указания на Програмата, публикувани на интернет страницата на МРРБ (http://www.mrrb.government.bg), секция ,,Обновяване на жилища”, съгласно е и ги приема. Доверителят заявява своето изрично съгласие по отношение на реда за организиране и провеждане на работите в изпълнение на дейностите по чл. 2, под управлението на довереника, съгласно правилата и процедурите на програмата и в съответствие с действащата нормативна уредба.
            (2) Се задължава да осигури всички условия и предпоставки от страна на етажната собственост, необходими за да се изпълнят дейностите по обновяването на сградата точно, пълно, качествено, в срок и в съответствие с одобреното ЗИФП и приложенията към него, настоящия договор и правилата на Програмата.
            (3) Доверителят ще осигури достъп до всеки самостоятелен обект в сградата по съгласуван с довереника график за извършване на дейностите по чл. 2.
            (4) Доверителят се съгласява да бъдат изпълнени предложените в резултат на техническото и енергийното обследване допустими дейности, съгласно правилата на Програмата, в това число всички мерки, необходими за привеждане на сградата в съответствие с нормативните минимални изисквания за енергийна ефективност.
            (5) Наблюдение по изпълнение на обновяването за енергийна ефективност на сградата от името на доверителя ще бъде упражняван от ………………, съгласно решение на общото събрание на сдружението или от лицето/та упълномощени да представляват доверителя по проекта, когато титулярът е възпрепятстван, като същият ще представлява доверителя пред останалите участници при изпълнение на следните дейности:
            - Подписване на протокол за приемане на техническия/работния проект, протокол за предаване на строителната площадка; протокол за установяване годността за ползване на обекта; протоколите за приемане на изпълнените количества и видове строително-ремонтни работи, както и др. до пълна реализация на провежданите мерки по обновяване на сградата.
            - Лицето по настоящата алинея се уведомява от довереника, съгласувано със строителния надзор/изпълнителя на СМР чрез писмо или по електронна поща или по факс за необходимостта да участва в горепосочените дейности най-малко 2 (два) дни преди започване на изпълнението им. Доверителят в срок до 10 дни след сключване на настоящия договор предоставя на Довереника пощенски адрес, електронна поща или факс за връзка с посоченото лице.
            (6) Доверителят ще осигури постоянен достъп до строителната площадка на външния изпълнител през цялото времетраене на СМР.
            (7) Доверителят ще осигури достъп до вода и електроенергия, както и място за временен склад през цялото времетраене на СМР и ще оказва пълно съдействие на изпълнителя.
            ( Доверителят ще окаже пълно съдействие на всички участници в изпълнението на обновяването по сградата, взаимодейства с длъжностните лица от Довереника и външните изпълнители, при осъществяване на задълженията им.
            (9) Доверителят има право по своя преценка и за своя сметка, съгласно чл. 68, ал. 3 от ЗОП, да изпрати свой представител, който да присъства на публичните заседания на комисията за разглеждане, оценка и класиране на офертите за избор на изпълнители за изработване на работен проект и извършване на СМР на обекта. Довереникът уведомява доверителя писмено или по електронна поща или по факс за часовете и датите на заседанията на комисиите не по-късно от 2 (два) дни преди тяхното започване.
            (10) В случай на промяна на предназначението на самостоятелен обект от жилищно в нежилищно, както и при всяко фактическо упражняване на стопанска дейност, отдаване под наем на имота, или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, които обстоятелства са възникнали след сключване на настоящия договор, доверителят се задължава да уведоми довереника в 14-дневен срок от узнаването. Собствениците на самостоятелните обекти, за които са възникнали посочените хипотези, стават получатели на минимална помощ и се задължават да подпишат Приложение № 2 от настоящия договор или да заплатят на довереника съответната част от разходите за обновяването на припадащите им се общи части и разходите за дейности, които в случай на нужда ще са необходими да се извършат в съответния самостоятелен обект.
            (11) В края на първата, третата и петата година в 5 – годишния срок по ал. 9, Доверителят попълва и връща изпратена от Довереника декларация по образец, че са налице обстоятелствата по ал. 9 – не е променено предназначението на жилищните обекти в стопански обекти и вида на подобренията, придобити в резултат на изпълнените дейности по енергийното обновяване на обекта. В случай, че настъпи промяна на обстоятелствата по ал. 9, в срок до 10 дни от тази промяна доверителят уведомява писмено довереника.
            (12) Довереникът има право в период от 5 години след въвеждане на сградата в експлоатация и приключване на плащанията по дейностите, да проверява изпълнението на задълженията на Доверителя по ал. 9.
            (13) В гаранционните срокове по чл. 20, ал. 4 от Наредба № 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, които се записват в окончателния приемо-предавателен протокол за предаването на обновената сграда на доверителя, доверителят е длъжен да уведомява довереника за открити недостатъци и/или скрити дефекти по изпълнените по сградата СМР в срок до 10 дни от тяхното откриване.
            V. Влизане в сила на договора
            Член 6. (1) Настоящият договор влиза в сила от момента на сключване на споразумението по чл. 4, ал. 1, освен разпоредбите на чл. 4, ал. 1-4, които влизат в сила от датата на подписване на настоящия договор.
            (2) В случаите когато е приложимо за дата на предоставяне на минималната помощ се счита датата на влизане в сила на настоящия договор.
            VI. Срок
            Член 7. Настоящият договор се сключва за срок до изплащане на всички задължения по договора за целево финансиране, сключен с Българската банка за развитие и областния управител или до изтичане на гаранционните срокове за изпълнените дейности, което от двете обстоятелства настъпи по-късно.
            VII. Прекратяване на договора и специфични условия
            Член 8. Настоящият договор се прекратява:
            (1) В случай, че не бъде сключен договор по чл. 4, ал. 1 – с писмено уведомление от страна на довереника.
            (2) Във всички случаи на прекратяване на договора по чл. 4, ал. 1
            (3) Едностранно от довереника с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя по чл. 5, при наличие на предварително писмено съгласие от Българската банка за развитие. Доверителят дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2, както и дължимите неустойки по вече сключени договори от страна на довереника в изпълнение на задължението по чл. 4, ал. 5.
            Член 9. В случай на неизпълнение на чл. 5, ал. 3, което е довело до възпрепятстване на дейностите по обновяване на сградата, довереникът може едностранно да прекрати настоящия договор с 14-дневно писмено предизвестие. В този случай доверителят дължи възстановяване на разходите за всички извършени до момента дейности по сградата.

            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

            Коментар


            • От: Саниране на сгради - тема за информация.

              Да отговарят собствениците, колко да отговарят, всичко зависи как се регистрира това Сдружение на собствениците, щото апортни вноски надали, ипотека - как?
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

              и на хоби такива

              тел. О879 Ч8Ч 2З5

              Коментар


              • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                Можеш ли да пуснеш тук точния текст?
                Ето ги всички ДОКУМЕНТИ по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради: http://trakia-plovdiv.com/index.php?...mid=71&lang=bg И първата страница от Договора за целево финансиране, който се сключва между Областния управител, който представлява държавата, Банката, която представлява себе си , и кмета на общината, който се явява упълномощен представител и довереник на Сдружението на собствениците:

                ДОГОВОР ЗА ЦЕЛЕВО ФИНАНСИРАНЕ

                Днес, ....................г. (“Дата на сключване”), в гp. София, между:
                „Българска банка за развитие“ АД, вписана в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 121856059, със седалище и адрес на управление в гр. София, ул. Стефан Караджа № 10, представлявана от …………………………………………., наричана по-долу за краткост „ББР/Банката“ от една страна
                Министерски съвет на Република на България чрез Областния управител на област …………………………, наричан по-долу за краткост „Областния управител на област …………….“ от друга страна
                и
                Кмета на община ………………………, представляващ община ………………., в качеството на довереник на Сдружение на собственици …………………………………………, наричан по-долу „Кмета на община ………“ от трета страна
                наричани общо “Страните” или поотделно “Страна”
                на основание ……………………………………
                и като взеха предвид, че:
                1. С ………………… на Министерски съвет на Република България е одобрена Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (наричана по-долу за краткост „Програмата“);
                2. За участие в Програмата е учредено сдружение на собственици, както следва:………………………………………………, наричано по-долу за краткост „Сдружението“;
                3. Сдружението е надлежно учредено при условията и реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), вписано е в регистър БУЛСТАТ и в публичния регистър на Община ……., съгласно чл. 44 от ЗУЕС;
                4. Сдружението е кандидатствало пред Община ...... и е одобрено за участие в Програмата на ..............................., наричан по-долу за краткост „Сградата“;
                5. Кметът на Община ………. е надлежно упълномощен от Сдружението да го представлява пред ББР (Българска банка за развитие) и Областния управител на област ………………….. за сключване на настоящия договор;

                сключиха настоящия Договор за целево финансиране (наричан по-долу “Договора”)

                РАЗДЕЛ I. ИНДИВИДУАЛНИ УСЛОВИЯ

                Чл. 1. Предмет на Договора.
                Банката предоставя на Сдружението, чрез довереника му Кмета на община ………… финансиране, наричано по-долу „Целево финансиране“, за извършване на дейностите предвидени в Програмата, в размер, при условия и срокове съгласно анекси, неразделна част от този договор,

                Коментар


                • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                  (2) При възникване на случай на неизпълнение, Банката има правото, но не е длъжна, без да дава предизвестие или да изчаква определен срок, по свой избор и преценка да преустанови отпускането на каквито и да е средства по Целевото финансиране и уведоми за тези си действия останалите страни по Договора.
                  Александър

                  Коментар


                  • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                    Това е в договора за целево финансиране. Т.е. могат да спрат финансирането, ако да речем се окаже, че кмета е подал неверни данни за о ектите в сградата - например апартамента на братовчед му се ползва за офис, но въпреки това получава безплатно саниране.
                    Александър

                    Коментар


                    • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                      Ако от сградата не осигурят достъп например за строителите, то тогава ще трябва да си заплатят всичко извършено до момента. Не виждам никъде да се споменава за ипотекиране. Това, което може да стане, е е тажната собственист да си плати обследването и ако евентуално някой от тези, които са се съгласили да се сключи договора в последствие бойкотират изпълнението, може етажната собственост да си търси парите от тях. Всичко това следва да се разтълкува от юрист. Аз не виждам много фрапиращи неща, но малко ме притеснява това, че в период от 5 години не м9га да си давам жилището под наем или да го ползвам като ателие.
                      Александър

                      Коментар


                      • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                        Или пък аз декларирам, че нямам наематели, пък банката разбере, че имам..
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

                        Коментар


                        • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                          Първоначално публикуван от jkd Преглед на мнение
                          Всяко предоставяне на пари от банка представлява теглене на заем/кредит, който трябва да се връща с лихвите. .
                          Не е ли малко крайно? Банката ми предоставя пари от разплащателният ми влог, при което не и дължа никакви лихви, а точно обратното - тя ми дава някви стинки под формата на лихва, дето си държя подаянията "на книжка" в нея...

                          Дайте да говорим сериозно за сериозни проблеми, които засягат покрива и джоба на голяма маса хора!

                          http://mrrb.government.bg/AQ%20към%2012022015%20.pdf
                          Последно редактирано от p-pleven; 17-02-15, 16:22.
                          Публикувайте отговор

                          Коментар


                          • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                            Освен това има задължителното условие за "фонд ремонти", като в краен случай, необходимите суми ще се покриват от него когато, са налични. Има какво да се пипне още в тези договори и има какво да се направи от страна на управляващите за да се разсеят всякакви съмнения. Самия факт, че налагат варианта пълен иженеринг за мен е достатъчна предпоставка да не им вярвам безрезервно. Все пак твърденията, че ще ви вземат апартаментите са малко пресилени според мен. Никой няма да взима нищо, освен едни фирми на едни хора едни пари от данъците ни. И покрай това крадене и популизъм, ще има и N на брой сгради, чиито живущи ще получат нещо по-добро от това, което имат в момента, макар и не толкова добро, ако програмата беше изпълнена с повече мисъл. Моят съвет е ако имате възможност да кандидатствате, но и след това да следите всичко от край до край - имате право по договор.
                            Александър

                            Коментар


                            • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                              Хора, Сдружението на собствениците е обикновено юридическо лице. Членовете му не отговарят за задължения на сдружението. Ако то по някаква причина в цялата тая патаклама се сдобие с такива... ще отговаря единствено то,защото си е отделен правен субект. Собствениците не отgоварят за задълженията на сдружението. Те извършват действия от негово име и за негова сметка,като последиците възникват направо за него,но не отговарят за задълженията и това е повече от категорично изяснено. За това е и причината да се правят тези сдружения.Така,че какъвто и да е сценария,до имуществена отговорност на членовете на сдруженията няма как да се стигне.

                              Коментар


                              • От: Саниране на сгради - тема за информация.

                                Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                                ...ситуацията с няколко думи е следната : имаме 1 млд. лева, които трябва да раздадем на правилните хора...
                                Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                                ...1 млд. лв. от джоба на всички, за да може на определен брой сгради да се направи външна изолация и тук-таме да се подменят дограмите...
                                И трябваше ли среща с министъра (зам.), за да стигнеш до това заключение...
                                Аз даже съм оптимист - може и нещо за някой вертикален щранг на водопровода, може и пребоядисване на стълбищните клетки.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X