Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет относно домашно парно

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет относно домашно парно

@paunoff: Моите уважения но при тези разходи за ел. енергия според моите сметки, ако цялата енергия отива за отопление сте се отоплявали с около 2 кв/час, което е малко вероятно дори за много добре изолирано жилище. В къщи плащам по около 100 лв/месец за ел. енергия, като имам постоянна консумация на хладилник, фризер, 2 ЛСД телевизора, топля се на твърдо гориво, от топлата вода захранвам бойлер, пералня и съдомиялна машина. Осветлението ми е светодиодно, имам само 2 "енергоспестяващи"-луминисцентни лампи, а и 3 циркулационни помпи-2 на котела и 1 на слънчевия колектор. Така, че не ми се вижда възможно да плащате толкова малко, ако ел. мера отчита реално. Имам наблюдения за 3 толкова големи като Вашия апартаменти, но в нашия край ново строителство с ПВЦ дограма и изолация, като всеки апартамент се отоплява с по 2 инверторни климатика, имат хладилник, телевизор, бойлер и платиха за м. ноември по около 200 лв на апартамент, за декемри по около 280 лв и за януари още не са платили, но вече сметката е излязла -290 лв. Така, че замислете се.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Реално/нереално - това е положението! За изправността на електромера гарантира лично Енерго-про, понеже се съдихме преди има няма 2 години и те загубиха делото. Преди Коледа лично заварих господата от енергото да правят профилактични контролни замервания на всички електромери във входа. Констатирани нарушения няма.

Който иска да вярва - да вярва! Който не иска - да се отдава на теоретична физика и да смята някакви киловати за отопление, термопомпи и т.н.
      Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
        движещата се чиста вода замръзва при -5 градуса/поради Чичко Браун/.Неподвижната ,особено в тесни пространства/които се обветрят/ и при 5.
        Дай да не измисляме нова физика?
        Че помпата помага да не замръзне водата, помага даже много, но чудеса не стават.

Коментар

Т
          Другата по-важна хуйня е че движещата се чиста вода замръзва при -5 градуса/поради Чичко Браун/.Неподвижната ,особено в тесни пространства/които се обветрят/ и при 5.
          Верно ли искаш нова физика да сътвориш?
          п.с. то и Явор те е питал, сори.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            Верно ли искаш нова физика да сътвориш?
            п.с. то и Явор те е питал, сори.
            А бе Пенчо аз Спортиджа нито искам да го карам,нито да прая завойче ,нито да го купувам!Ясен нито е Явор нито е чвор!!!Ходи на някоя Софийска река и виж как отгоре мръзне ,о отдоле/по-шопски жаргон/се движи!Що ли?
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Има и друга работа за която си мислих относно незамръзването на системата при работеща помпа.
              При мен двата радиатора който се треснаха ги бях закачил не на диагонал, а една над друга вход-изход.Просто така ми удисваше.
              За работа си работеха, без грешка но, според мен това се дължи на топлата вода.
              Мисля че когато водата е студена няма да иска да ходи в по далечния край на радиатора и все пак макар и по късно ще замръзне.
              Предполагам че, и да са закачени на диагонал водата ще си търси прекия път.
              Все пак това са си хипотези и не съветвам да се оповаваме на тях.
              А аз дори си имах и антифриз който ми стои в мазата!!!

Коментар

А бе Пенчо аз Спортиджа нито искам да го карам,нито да прая завойче ,нито да го купувам!Ясен нито е Явор нито е чвор!!!Ходи на някоя Софийска река и виж как отгоре мръзне ,о отдоле/по-шопски жаргон/се движи!Що ли?
                При спускането на водата от високо на ниско /такива са всички реки, а не само у София/ водата се трие едни в други молекули вода и в коритото на реката, при което се отделя топлина. Е те затова не замръзва. Като включиш помпа нейната енергия топли водата и затова не замръзва, или малко по бавно замръзва отколкото, ако помпата не внася енергия в системата.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

!Ходи на някоя Софийска река и виж как отгоре мръзне ,о отдоле/по-шопски жаргон/се движи!Що ли?
                  Що ли?
                  Да не би защото отдОле не дУа вЕтър?

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                    Има и друга работа за която си мислих относно незамръзването на системата при работеща помпа.
                    При мен двата радиатора който се треснаха ги бях закачил не на диагонал, а една над друга вход-изход.Просто така ми удисваше.
                    За работа си работеха, без грешка но, според мен това се дължи на топлата вода.
                    Мисля че когато водата е студена няма да иска да ходи в по далечния край на радиатора и все пак макар и по късно ще замръзне.
                    Предполагам че, и да са закачени на диагонал водата ще си търси прекия път.
                    Все пак това са си хипотези и не съветвам да се оповаваме на тях.
                    А аз дори си имах и антифриз който ми стои в мазата!!!
                    Радиаторите се връзват на диагонал-горната чешма е топла и докато навлиза в топлообменника/радиатора/се охлажда,натежава и пада надолу и отива у долния край!Ако го вържеш накъсо/както ти е уйдисало/му съкращаваш пътя и редуцираш част от капацитета на самия радиатор откъм топлоотдаване/щото това е идеята на цялата операция-да закараш калоритет на растояние за единица време/и по-този начин губиш енергия.Впрочем това може и да е причината за замръзването -просто в една част от радиаторите водата таи и не се движи.Виж точно къде са пукнатите места?!?И на тебе ще ти пусна този линк-http://lokalno-parno.narod.ru/parno7.html и го разгледай внимателно!
                    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от Peev Преглед на мнение
                      Здравейте,
                      преди 7г инсталирах в апартамента си камина с водна риза и радиатори. Но понеже вече нямам желание да се занимавам с дърва, а
                      топлината от климатиците не ми харсесва имам следната идея, която не съм сигурен че е 100% правилна.
                      Идеята ми е да заменя водната риза с обикновен бойлер и да използвам водната помпа да циркулира водата през радиаторите. .Апартамента ми е 100м2 имам общо 4бр радиатори с общ воден обем към 30л
                      [ATTACH=CONFIG]749188[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]749189[/ATTACH] идеята ми е да свържа обикновен бойлер, като използвам изводите за серпентината /2 по скицата/, понеже те определено не ми трябват. и да изолирам камината като сложа директно тръба /1 по скицата/

Но имам следните въпроси.
                      1. 50 или 80л бойлер ще е по-добре да се използва.
                      2. трябва ли да изолирам разширителния съд за да може да се направи някаква система с налягане.
                      3. мисля да сложа таймер и мисля че ще е най-добре да го сложа на помпата, та да върти водата на всеки 1ч, примерно, но не съм убеден че е правилно.

Разпитах няколко човека в града но никой не е правил подобно нещо и ми е интересен резултата, кпд-то, разхода на ток и тн. Знам че форума е пълен с доста технически грамонтни мъже и ми е интересно да чуя мнението Ви.
                      Поздрави

П.С. извинявам се за ужасната скица

Да върна темата на въпроса.
                      1. Идеята ти не е лоша и за Несебър мисля, че е осъществима. Използвай по-големия бойлер, за да имаш по-голям буферен съд и да не работи постоянно реотана. Ако си добре изолиран тези 3 kW ще са ти достатъчни, но при по-големи студове (които са рядкост за Несебър) ще ти трябват максимум още 2kW. Ако имаш място сложи и малкия бойлер последователно.
                      2. Както си следял да не остане водната риза без вода ще следиш и за бойлера. Според мен е по-добре с акумулатор.
                      3. Може да сложиш и таймер да пуска помпата, бойлера е с терморегулатор и няма а прегрее, но е по-добре помпата да работи постоянно, за да разкарва температурата по стаите.
                      OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

При някои модели радиатори свързването по диагонал е задължително просто за да работи конструкцията. Иначе работи само 1/3 от радиатора от страната на тръбите. При други може всякак.

Коментар

Ще го запомня!И ще внимавам!,щото мойта помпа когато я включих на 05.02.2007 год до ден днешен не съм я изключвал дори лятото/сигурно за това в стаите ми е прохладно до 27-28 гр./.
                          Помпите на парното се развалят когато се спират.Клеясва ротора.Затова има един болт за разкарване на ротора при продължително стоене/някои мислят че е за обезвъздушаване/.
                          Я разкажи малко повече за охлаждането, че живо ме заинтересува?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            При някои модели радиатори свързването по диагонал е задължително просто за да работи конструкцията. Иначе работи само 1/3 от радиатора от страната на тръбите. При други може всякак.
                            Познавам двама майстори които монтират парни инсталации от по над 30 години, и двамата ми казват че,при нормална система със помпа няма разлика във ефективността.
                            Топлата вода винаги ще ходи нагоре.Естественно бих избегнал прекия монтаж но, в случая самия радиатор беше внесен от чужбина и отворите бяха един над друг.
                            Няма никакви фитинги,росто два отвора със резби 1/2 и толкова.
                            Предполагам че и в Австрия има "будали да свързват радиаторите си така.
                            Говоря за работа на радиатора а не за замръзването.

Коментар

Е аз за работа де. Ако е равномерно нагрят по ширината си няма какво да го мислиш. Ако е значително по-топъл откъм тръбите и ако това не е защото има въздух в него - явно съпротивлението по хоризонтала е по-голямо от това по вертикала и водата предпочита да се промуши напряко до долу.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                                Я разкажи малко повече за охлаждането, че живо ме заинтересува?
                                Котела ми е Руски модел/към 70 л.вода,т.е.долу горе толкова КВата-това е емпиричното изчисление/,имам 2 етажа за отопление/6 стаи,2 лири,2 бойлера/.На 60-65 гр вода в системата с донбаски въглища в къщата е 20-22 гр при -15 навън.Това при неизолирана къща строена с плътни тухли единички,повечето дограма е сменена/поетапно щото е натоварващо/.
                                Нетърсен и неочакван ефект който забелязах първата година при яки жеги навън до 38 гр.и при затворени прозорци ,при постоянно пусната циркулационна помпа,забелязах че къщата хладнее.Нямам никакъв климатик никъде,спя само един месец без юрган...вярвай ми !!!!През останалото време ми е добре!Има само една-две стаи дето са облещени директ на слънце дето е непоносимо,ама това се оправя с подходяща вентилация ч/з прозорците.В мазето температурата не е надвишавала 18 гр.дори при отворени прозорчета и това е температурата на водната риза.Този флуид като се разхожда по етажите много ясно че върши някаква работа!Това е !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X