Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет относно домашно парно

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет относно домашно парно

Здравейте,
    преди 7г инсталирах в апартамента си камина с водна риза и радиатори. Но понеже вече нямам желание да се занимавам с дърва, а
    топлината от климатиците не ми харсесва имам следната идея, която не съм сигурен че е 100% правилна.
    Идеята ми е да заменя водната риза с обикновен бойлер и да използвам водната помпа да циркулира водата през радиаторите. .Апартамента ми е 100м2 имам общо 4бр радиатори с общ воден обем към 30л
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:парно.jpg
Прегледи:1
Размер:41.2 КБ
ID:6069913Натиснете снимката за да я уголемите

Име:парно.jpg
Прегледи:1
Размер:48.3 КБ
ID:6069914 идеята ми е да свържа обикновен бойлер, като използвам изводите за серпентината /2 по скицата/, понеже те определено не ми трябват. и да изолирам камината като сложа директно тръба /1 по скицата/

Но имам следните въпроси.
    1. 50 или 80л бойлер ще е по-добре да се използва.
    2. трябва ли да изолирам разширителния съд за да може да се направи някаква система с налягане.
    3. мисля да сложа таймер и мисля че ще е най-добре да го сложа на помпата, та да върти водата на всеки 1ч, примерно, но не съм убеден че е правилно.

Разпитах няколко човека в града но никой не е правил подобно нещо и ми е интересен резултата, кпд-то, разхода на ток и тн. Знам че форума е пълен с доста технически грамонтни мъже и ми е интересно да чуя мнението Ви.
    Поздрави

П.С. извинявам се за ужасната скица
    [IMG]http://kachi-snimka.info/images/bfi1236759624s.GIF[/IMG]

От: Съвет относно домашно парно

Може и да стане с бойлер, ама и тия от енергото ще ти се радват.

По-добре набий нагревател директно в радиатора, има ги по магазините, с термостат са даже.
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Майстор, къде и как да го сложа тоя нагревател като съм с няколко радиатора. и ако има таймер на помпата, да върти на всеки час или 2часа водата в системата, дали ще е толкова голям енергийния разход?

Коментар

Нагревателите се слагат на всеки радиатор в долния отвор, в който има капачка на резба.
        Иначе циркулационната помпа не бих управлявал с таймер, а с термодатчик.
        Имах котел на ток и не искам да чуя за такъв повече, а си е точно за отопление - бойлерът даже не е предвиден за това.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Ще стане, но както каза майстора енергото много ще се кефят. Вкъщи имам като резервен вариант ел.нагреватели на парното(иначе котел на въглища). Направен е в съд от ламарина, вътре има 3 нагревателя от бойлер, обем не повече от 20 л. Няма смисъл да топлиш цял бойлер, загубите ще са големи, а и с едни 3 КВ нагревател малко ме съмнява да стоплиш апартамент при по-голям студ.
          Иначе си има електрически котлета, виж как са им цените, имат си всичко необходимо. Помпата трябва да си работи постоянно с ниска скорост.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

не ми се харчат пари за ел. котели, а имам на разположение 2 бойлера и заради това теста ще ми е почти без пари. С 50 или 80л бойлер ще е по-добре и трябва ли да затворя системата от към разширителя? в коя част от системата трябва да сложа този термодатчик? и като цяло има ли някаква опаст от експлозии и тн?

Коментар

Ще стане но ти трябва нагревател на бойлера поне 6 кВ , и става страшно ............ На вилата имам електрически котел 12 кВ и познай - направих си водна риза на камината и през ум не ми минава за тока ......

Коментар

А пари за термопомпа няма ли? И да по-правилното решение е да сложиш по един нагревател във всеки радиатор и да не разваляш системата, а да имаш и двата варианта. Но зависи какви са ти радиаторите. Може и да не стават.
                Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                Drag Grand Canyon Daily
                Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                LZ1JYM

Коментар

Само на мен ли ми се вижда криво? За тия 100м2 ти трябва 20 - 30 киловата за да ги отоплиш.
                  С един обикновен бойлер можеш да си пазиш системата от замръзване и до там. Иначе ти трябват обикновенни 10 бойлери, или един де ама от 30 киловата

Коментар

Е чак 20-30 КВ, по-скоро 10 - 4 радиатора х 2,5 КВ.... Това без да знам 1 КВ ток, колко КВ топлина произвежда, ако е приблизително 1:1. Абе ти си е наука това топлотехниката! Ама с бойлер все ми се струва, че ще е супер неефективно и скъпо.
                    Ford Maverick II 2.3 XLT
                    Ford Mondeo MK5

Коментар

На мен 36 ми бяха малко за 120 кв. , ама в София, за Несебър може и 10.
                      Терморелето го имаш директно в бойлера, помпата върти непрекъснато.
                      Няма значение колко литра ще е бойлера, токът ще е едно и също количество пари, ама наистина само с оригиналния нагревател няма да стане, ще работи нонстоп и няма да топли.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Пеев,сложи два -три нагревателя по 3квт. направо в камината,термореле,шалтер за включване и помпа и си готов.Бойлера с неговите макс.3квт. е много слаб.Кеф ти дърва,кеф ти ток.Успех.
                        Сузуки Витара ДБ 2.0 H20A

Коментар

Маргарит5, какъв точно да е този нагревател и къде точно на камината да го сложа?

Коментар

И да топли камината ?! (с всички съпътстващи загуби, като например загретия въздух, който ще си замине направо към комина?)...
                            Ако ще се прави ел-котле (има си такива готови) според мен при всички случаи трябва да се изолира камината...
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Голям зор ще видим дорде изправим НЕК!
                              А тези простотии се правят от името на всички ни.
                              Даника
                              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X