Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет относно домашно парно

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет относно домашно парно

Имах съседи които си бяха направили такава система-с водно отопление през радиатори, и с електрическо загряване на водата. Бяха сложили 4 нагревателя от бойлер в една тръба(играе ролята на котле), и с помпа въртяха водата из апартамента. Това обаче до 1990 година. После рязко се отказаха, че цената на тока стана солена.
    И казваха, че с тези 8 киловата когато е много студено навън-не могат да се стоплят добре. Апартамента е 110 квадратни метра.
    така, че за да ти работи системата що-годе в нормален режим ти трябват поне едно 10-12 киловата нагреватели. Не е невъзможно за изпълнение, но сметката за ток ще е адска. Помисли си дали си заслужава.
    Тя сметката е проста-за затопляне на даден обем въздух се искат някакво минимално количество калории. И няма бягане от тази истина. Та, ако искаш във всяка стая да ти е топло-същия ефект ще постигнеш с електрически отоплителен уред във всяка стая. Общата мощност ще е пак толкова колкото за парно с ел. нагряване.

Аз също съм на локално парно на дърва, и съм много доволен. За нищо на света не сменям комфорта на топлината от дърва, както и възможността да набухам яко печката, пък какъвто ще студ да е навън...
    Вярно хамалогия е с дървата, но не може и душата в рая...
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Аз се къпя с 21 киловата проточен бойлер, ама не се къпя 24 часа на ден. Еле пък зимата.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        Имах съседи които си бяха направили такава система-с водно отопление през радиатори, и с електрическо загряване на водата. Бяха сложили 4 нагревателя от бойлер в една тръба(играе ролята на котле), и с помпа въртяха водата из апартамента. Това обаче до 1990 година. После рязко се отказаха, че цената на тока стана солена.
        И казваха, че с тези 8 киловата когато е много студено навън-не могат да се стоплят добре. Апартамента е 110 квадратни метра.
        така, че за да ти работи системата що-годе в нормален режим ти трябват поне едно 10-12 киловата нагреватели. Не е невъзможно за изпълнение, но сметката за ток ще е адска. Помисли си дали си заслужава.
        Тя сметката е проста-за затопляне на даден обем въздух се искат някакво минимално количество калории. И няма бягане от тази истина. Та, ако искаш във всяка стая да ти е топло-същия ефект ще постигнеш с електрически отоплителен уред във всяка стая. Общата мощност ще е пак толкова колкото за парно с ел. нагряване.

Аз също съм на локално парно на дърва, и съм много доволен. За нищо на света не сменям комфорта на топлината от дърва, както и възможността да набухам яко печката, пък какъвто ще студ да е навън...
        Вярно хамалогия е с дървата, но не може и душата в рая...
        Колчо, Аз ако имах Бат'Жечко да живее под мен и аз не бих си сменил начина на отопление. Обаче ако си в къща като моята, където съседната висока ти пречи на комина, сериозно щеше да се замислиш как да се отопляваш.

По темата - няма как с нагревател от бойлер 2-3 квт. да стоплиш жилище от 100кв.м. за температури около 10 градуса навън да, обаче за по-студено се иска мощност.
        RAV 4
        F650GS

Коментар

Да де, 21 киловата, но за 15-20 минути. Ако има още трима в семейството-да стане час. не е като да блъскат пред 50% от времето за да достигнат желаната температура.

Съвет към колегата:
          Ако толкова не ти се занимава с дърва и непременно искаш на ток-по-добре сложи във всяка стая съответния отоплителен уред. Кеф ти сух радиатор, кеф ти маслен, кеф ти конвектор...

Коментар

Ако ще се работи с ток, категорично е за термопомпа. В апартамент 100кв.м. за една зима нагревателите ще изгорят ток за една термопомпа, отделно че не всеки има до таблото си нужните ампери.

Ако все пак настояваш да е с нагреватели, трябва ти минималният обем бойлер, примерно 20л, всичко друго ще кара системата да загрява по-бавно. То ако токът спира това си е смислено, защото и ще изстива по-бавно, но при положение че и помпата е на ток полза особена няма.

По-смислено е да свържеш бойлера последователно на помпата, а не в паралел с всичките радиатори.
            При електрическите системи помпата не се управлява с нищо, ами работи непрекъснато. Това не е камина.
            При положение че термостатът е в бойлера, няма нужда от воден байпас.

И налягането ти е враг. Нищо не печелиш от него освен да провокираш течове.

Коментар

Първоначално публикуван от Румен Милков - FREEFLYER Преглед на мнение
              Колчо, Аз ако имах Бат'Жечко да живее под мен и аз не бих си сменил начина на отопление.
              Не е до това кой живее под мен. Допреди бат'ти Жечко да купи апартамента как съм се топлил?
              А за комина ти не е до съседната къща, има нещо сбъркано в твоята конструкция. Ако имаш сериозно желание да се топлиш на твърдо гориво-все ще намериш начин да си направиш комина да тегли. Има си начини.
              Ама май и на теб не ти се разправя с дърва. Газта е много по-чиста и мързелива...

Коментар

п.п. най-ефективното откъм хамалогия отопление беше измислил един мой приятел. Под него (панелка) живееше безработно семейство с три малки деца. Той им купи дърва за цяла зима, печка те сами си намериха. Не знам как беше при тях, но при моя човек винаги беше 23 градуса.

Коментар

Интересна тема, за пелетите какво мислите. Апартамент 110 кв дали може да се конкурирам с цени от ТЕЦ.
                  Land Rover Discovery
                  Където е текло пак ще тече ...

Коментар

Зависи на каква цена ти идва реално ТЕЦ-а, има хора на които и схемата с нагреватели на ток ще им е по-изгодна, ама не могат да се откачат.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      п.п. най-ефективното откъм хамалогия отопление беше измислил един мой приятел. Под него (панелка) живееше безработно семейство с три малки деца. Той им купи дърва за цяла зима, печка те сами си намериха. Не знам как беше при тях, но при моя човек винаги беше 23 градуса.
                      Малко ме съмнява. Това той ли ти го разказва?
                      Теоретично може и да става-ако е среден апартамент, има супер-дупер последна дума на дограмите и стъклата, сериозна изолация на външните стени, но пак не ми се струва възможно.
                      Холът ми се пада средна стая, отдолу и отстрани ме топлят, и пак ако не запаля парното-зъзна, и трябва да се обличам. Дограма от най-евтината пластмасова, с двоен стъклопакет, без изолация на стените, тухла.

Коментар

Е, там имаше подробности - моя човек си имаше изолация, завалиите отдолу нямаха, а поради особености на отоплителната инсталация си топлеха главно тавана. Ама понеже не им свидеха дървата, схемата работеше и лично съм я наблюдавал и отгоре, и отдолу.

Коментар

Ако имаш технологичен отвор затапен ,иначе правиш нови. /във водната риза/.Не е голям проблем.Що се отнася до топлото през комина-когато си на ток затваряш клапата.Пиши ми на лични ако нещо не върви с нагревателите.
                          Сузуки Витара ДБ 2.0 H20A

Коментар

Колега, в твоя случай най-добре е да метнеш една термопомпа и забравяш за хамалогия, и то с приличен разход.

"Внапредвид" това, че си в Несебър, от което предполагам, че влажността е по-голяма,
                            може да се появи проблем със замръзването, но ако си с преоразмерена система, може да работи на по-ниска температура.
                            Кажи повече за вида, размера и броя на глидерите ?

P.S. Темата ме подсети, че имам в гаража ел. котел с мощност 7х3Кв. с помпа, който ми стои от 6-7 години,
                            щото проекта по трансформацията на парното ми приключи още в зародиш, та е крайно време да го обявя за продажба.
                            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                              Колега, в твоя случай най-добре е да метнеш една термопомпа и забравяш за хамалогия, и то с приличен разход.

"Внапредвид" това, че си в Несебър, от което предполагам, че влажността е по-голяма,
                              може да се появи проблем със замръзването, но ако си с преоразмерена система, може да работи на по-ниска температура.
                              Кажи повече за вида, размера и броя на глидерите ?

P.S. Темата ме подсети, че имам в гаража ел. котел с мощност 7х3Кв. с помпа, който ми стои от 6-7 години,
                              щото проекта по трансформацията на парното ми приключи още в зародиш, та е крайно време да го обявя за продажба.
                              Значи, Джо, за да мога да ти отговоря на въпроса трябва да ми кажеш какво е "преоразмерена система" и "глидер".
                              И я кажи цена за този котел, защото както стана ясно от написаното до тук бойлера въобще няма смисъл да го монтирам, а самоделни котли не ми се занимава. И май май оставам на решението конвекторна печка във всяка стая
                              [IMG]http://kachi-snimka.info/images/bfi1236759624s.GIF[/IMG]

Коментар

Не се лъжи с конвекторни печки.
                                Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X