Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сайтове за майстори с рейтинг?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сайтове за майстори с рейтинг?

Преди доста години мой много голям приятел с успешен и коректен бизнес нае голяма строителна фирма /най-добрите в града/ да направят изцяло основен ремонт на новозакупения му апартамент. Архитекта на фирмата изготви проект, приятеля ми го одобри. Нае адвокат, който му изготви много подробен договор със срокове, и неустойки. Преведе една купчина пари и замина на море. Докато се печеше на плажа още няколко пъти го изпържиха да им превежда допълнително пари за неща, които са "излезли" допълнително и не са описани в договора. Като се върна ... се хвана за главата. Апартамента беше разкъртен, но недовършен, бяха съставени 3 акта на собственика от общината за изхвърляне на строителни отпадъци в казаните, за струпване на строителни материали на улицата и тротоара и за нарушаване спокойствието и тишината на съседите. Работата взе да отива към съда. От фирмата се бяха подготвили здраво: бяха съставили незнам колко констативни протокола, че съседите са зазидали комина, че съседите са преместили /разхвърляли строителни материали и отпадъци и по улицата, че били изгнили тръбите от основата на блока, че забавянето било защото от енергото установили, че моя приятел крал ел. енергия и спрели захранването. От фирмата заплашиха, че ще заведат дело с/у моя приятел, защото той е причината за забавянето и е нанесъл големи вреди на строителната фирма. Споразумяха се в крайна сметка да извикат вещи лица, които да кажат да колко правилно е действала фирмата и до колко е качествен ремонта. За изненада на моя приятел и на неговия адвокат вещите лица казаха "на черното бяло" и лъжеха най-безочливо в защита на строителя. Тогава адвоката извика три вещи лица от списъка, който ползват съдилищата. Те също направиха заключение, че всички неща описани от фирмата изпълнител са били необходими и са направени качествено... Моя приятел се отказа да ги съди и им плати някакви пари. Така ремонта му струва почти 3 пъти колкото сумата за която купи апартамента...
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Ако ремонтът му е струвал 3 пъти сумата, която е платил за апартамента не мога да си представя апартамента какво е представлявал.

Между другото витае мисленето, че всички засади, които строителят установи по време на ремонта са за негова сметка. "Ми да е гледал". Ми да, ама 95% от засадите няма как да ги предвидиш в качество и количество, за да ги опишеш предварително. Затова си има междинни констативни протоколи за всичко, което е по-различно от договорените строителни дейности.

А актовете на фирмата - ми да си ги отнася, като нарушава нормите.

След като вещите лица са се произнесли в полза на фирмата най-вероятно нещата са така, както те са преценили.

А знаете ли колко пъти се е случвало, когато в подобна ситуация без договор, без нищо със самоорганизиращи се строителни работници, след взимането на аванса веднага се променя състоянието на "телефонът на абоната е изключен или извън обхват". При фирмите поне имате лице отсреща. Пък и като наемате фирма е хубаво да погледнете дали фигурира в строителният регистър. Ако пък и има ISO - още по-добре. Всичко останало е компромис в определена посока.
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Не знам хора, аз не съм "майстор", ама от миналото лято оправям майстории. Само мивката в банята дето не съм махал, защото успях да изрежа шкафа под нея (завинтен за мивката, която вече залепена), всичко друго е преправяно или изхвърлено. От електриките - само един ключ на лампите би трябвало да е наред, ама не знам кой е, и ще отворя останалите 2 неотваряни. Много ли акъл се иска да направят сифони на каналите, по 3 лева има нови. Хвърляли строителни отпадъци в канала на банята, добре, че не са успели да задръстят качествено, че успях да го изчистя. На алармата ми беше вързано 220 волта през сигнален кабел за датчици, което може да стане причина за пожар. Кашкавалените евтини кранченца пък могат да ви оставят без вода, защото се трошат и остатъците не позволяват да навиеш поне тапа. Откъде ли знам?
        Енигмата с парчето тръба, имитиращо канал за кухнята го реших след изкъртени 2 кофи отпадъци, щото не знам кво и накъде върви. За загадъчните 3 кабела ще си купувам кабелотърсач. И бушони за трифазен си имам, завиждайте ми, подарък са. И загадъчна лампа навън. Може да има скрита камера да ми гледат опулената физиономия.
        В България всеки трябва да разбира от всичко. Който знае и може явно емигрира, друго обяснение нямам.
        п.с. И на много други дивотии съм се нагледал, един приятел сега купува, просто не е истина какво има по света.
        Последно редактирано от Rabin; 17-04-14, 12:41.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
          Писал съм го много пъти, ще го напиша пак. Няма майстори. Има строителни работници с различна сръчност. Основно правило - този, който работи качествено не може да работи некачествено и не можеш да го кандардисаш да ти свали цените и да работи с компромиси. Същото е и с тези, които не работят качествено. Колкото и пари да ти иска и да се напъва - няма да му се получи продукта. Самоорганизиращ се строителен работник е една химера. Няма такъв. Ако намерите такъв, значи нямате никакъв критерий към тази услуга и не виждате фундаменталните проблеми като потребител. След което винаги настъпва разрив. Да правиш капитален ремонт и да разчиташ на твоята си преценка (или пази Боже на нечия чужда) е меко казано наивно и въпреки масовият неудовлетворителен резултат хората продължават отново и отново да разчитат на някакви безумни сътворени от тях комбинации в логистиката на хора и материали без въобще да си имат хабер от тази работа. За възлагането на работа без договори и свързаното с това реване по форуми въобще няма да отварям дума.
          Точно и ясно..............и нееднократно писано във форума.За съжаление малко хора могат да проумеят тази проста истина.
          Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
          GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            Преди доста години мой много голям приятел с успешен и коректен бизнес нае голяма строителна фирма /най-добрите в града/ да направят изцяло основен ремонт на новозакупения му апартамент. Архитекта на фирмата изготви проект, приятеля ми го одобри. Нае адвокат, който му изготви много подробен договор със срокове, и неустойки. Преведе една купчина пари и замина на море. Докато се печеше на плажа още няколко пъти го изпържиха да им превежда допълнително пари за неща, които са "излезли" допълнително и не са описани в договора. Като се върна ... се хвана за главата. Апартамента беше разкъртен, но недовършен, бяха съставени 3 акта на собственика от общината за изхвърляне на строителни отпадъци в казаните, за струпване на строителни материали на улицата и тротоара и за нарушаване спокойствието и тишината на съседите. Работата взе да отива към съда. От фирмата се бяха подготвили здраво: бяха съставили незнам колко констативни протокола, че съседите са зазидали комина, че съседите са преместили /разхвърляли строителни материали и отпадъци и по улицата, че били изгнили тръбите от основата на блока, че забавянето било защото от енергото установили, че моя приятел крал ел. енергия и спрели захранването. От фирмата заплашиха, че ще заведат дело с/у моя приятел, защото той е причината за забавянето и е нанесъл големи вреди на строителната фирма. Споразумяха се в крайна сметка да извикат вещи лица, които да кажат да колко правилно е действала фирмата и до колко е качествен ремонта. За изненада на моя приятел и на неговия адвокат вещите лица казаха "на черното бяло" и лъжеха най-безочливо в защита на строителя. Тогава адвоката извика три вещи лица от списъка, който ползват съдилищата. Те също направиха заключение, че всички неща описани от фирмата изпълнител са били необходими и са направени качествено... Моя приятел се отказа да ги съди и им плати някакви пари. Така ремонта му струва почти 3 пъти колкото сумата за която купи апартамента...

Тоест вещите лица не са лъгали безочливо......поне така излиза накрая.И човека е платил дължимата сума.Колкото до актовете от общината.........нормално е да си ги плащат.
            Не знам защо повечето хора съвързват ремонта на апартамент с омазване с боя на стените ,тук таме кърпеж и смяна на плочки в банята.Основният ремонт на жилище е скъпо удоволствие, което почти винаги надхвърля цената на довършване на новопостроено такова.То това е логично все пак първо имате да демонтирате цялата цигания да я извозите някъде ,отделно от това има редица ограничения като реално работно време, почистване, вертикален транспорт на материали и т.н. И няма по нормално от това да има непредвидени работи.Просто за да няма изненади и неразбиране строителя е длъжен да извика и уведоми собственника за всичко което възниква допълнително, ако не е възможно може да снима и изпрати по пощата все пак не сме индианци.
            GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
              Нямам предвид конкретно никого, за цялостен ремонт един човек няма да се справи, не и в разумни срокове..... има и специализирани форуми, но щом си решил тук да питаш, бих препоръчал следното: подготви едно описание какво точно искаш, придружено с малко снимки и пусни една тема "Търся кой да ми направи ремонт" в съответния раздел. Достатъчно хора и фирми има тук, които биха се справили и ще ти дадат оферти, а ти ако искаш може да пускаш някои от предложенията за цени, материали и т.н. за дискусия, естествено без да казваш от кого си ги получил. Обичайният начин за намиране на майстор в БГ е с препоръка от човек, на който вярваш и пак не може да си сигурен, че всичко ще е точно........
              Ами аз попитах тик, защото все пак това си е най-сериозния форум и се надявам да намеря коректен човек. Има едно притеснение, че ако ми препоръчат някоя фирма или майстор, ще е примерно близък човек или приятел, а няма да е с много мнение и затова ми беше интересно дали някои знае за такива сайтове или форуми за майстори с рейтинг.

За мен точно това е един пример, при които ако имаше именно някакъв каталог с майсторите и фирмите, където да може да си оставяш мнението за работата после да се знае кой, как работи. Поне това което ползвах аз в Англия беше такова. За съжаление тук нещата са по-различни и не знам как да се процедира, но мисля да пробвам този сайт Майсторплюс, поне да видя дали хората които идва ще са читави. Другия вариант е да дам много пари за хаусмайстор, но не съм мисля, че ще е неоправдано.
              Последно редактирано от Чавдар (V93); 17-04-14, 18:21.

Коментар

Актовете са съставени на собственика и неподписани от него /защото обективно е липсвал/ в присъствието на свидетели. А като видите, че една стена е крива и шпаклована с просто око, а вещото лице казва, че е ОК и отговаря на стандартите. А това че се пука е виновна сградата, че уляга и било нормално. В теракота по коридора се спъваш, но било нормално. Поставените врати ако не са затворени не стои, а се самоотварят, но не било писано в договора, че трябва да са нивелирани... А контакта не е заземен, но в договора не било описано, че трябва да се заземява и т.н.т....
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Не го знам казуса а опитът ме е научил специално за това да не вярвам на чужди преценки, но това да го направи най-добрата фирма в града (както беше написано), евентуално притежаваща всички реквизити ми е леко казано странно (не че го изключвам де). Коя година се е развило действието?

Коментар

Аз пък като слушам описанието на случая и на аргументите на изпълнителя, ми звучи толкова познато, направо съчувствам на клиента. А пък моят опит е от другата страна - на изпълнителите.
                    Ясно ми е всичко с непредвидените работи и т.н., но ако нещо съм разбрал от годините, прекарани в строителството е, че ако клиента не е доволен, независимо от договорите и вещите лица, значи работата не е свършена. Това като правило, винаги има и незадоволими клиенти.

Има и още нещо, при всички положения изпълнителят трябва да е способен да си изпълни първоначалната оферта. Може да изникнат непредвидени работи, които трябва да се свършат, но за мене няма такъв филм, в който клиентът да не може да реши да не се вършат допълнителните работи, след като информирано е взел това решение и да не може да си получи това, което му е бил обещано от началото. Какъв смисъл има иначе в конкуренцията и сравняването на оферти?
                    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                      ... но за мене няма такъв филм, в който клиентът да не може да реши да не се вършат допълнителните работи...
                      При мене колко пъти са се опитвали допълнително възникналите дейности да са за моя сметка - даже не мога да ги преброя... Е, напоследък е малко по-добре. Пообразоваха ли се клиентите, що ли..

Коментар

Средната клиентска култура тук, заради манталитета е на много ниско ниво.
                        Имаше една задължителна клауза във всяко превентиво (предложение, или както тук се нарича) от страна на фирмата.
                        След възможно най-детайлната разбивка на всички работи по цени, се зазвършваше така:

"Всички работи извън описаните в настоящата оферта, СЕ ЗАПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО!"
                        След като клиента си постави подписа отдолу...

Всеки клиент може да случи на "кривак" изпълнител, както и всеки изпълнител може да случи на "кривак" клиент.
                        Най-големи ядове съм брал с клиенти, които НЕ знаят какво искат.

Да добавя...
                        Клиента трябва да има доверие на изпълнителя, и реципрочно.
                        Почне ли се с кръстосани погледи, недомлъвки и подобни, значи сме в Бг.
                        Последно редактирано от TigerHunter; 17-04-14, 19:46.
                        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Актовете са съставени на собственика и неподписани от него /защото обективно е липсвал/ в присъствието на свидетели. А като видите, че една стена е крива и шпаклована с просто око, а вещото лице казва, че е ОК и отговаря на стандартите. А това че се пука е виновна сградата, че уляга и било нормално. В теракота по коридора се спъваш, но било нормално. Поставените врати ако не са затворени не стои, а се самоотварят, но не било писано в договора, че трябва да са нивелирани... А контакта не е заземен, но в договора не било описано, че трябва да се заземява и т.н.т....
                          По отношение на видимите и невидимите дефекти, у нас съществува специален Правилник за изпълнение и приемане на строително-монтажните работи (т.нар. ПИПСМР). Въпреки че някои от неговите глави не са актуализирани скоро, той е действащ и има доказателствена сила в едно съдебно производство (т.е. всички участници в строителния процес са длъжни да се съобразяват с него, ако не са предвидени други по-специални условия). В този Правилник, освен всичко друго, са описани и допустимите отклонения при изпълнението на СМР. Ето примери от ПИПСМР за допустими отклонения при изпълнението на мазилки (БСА-1984г.) и столарски работи (БСА-1986г.):

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ПИПСМР_Мазилки1.jpg
Прегледи:1
Размер:119.4 КБ
ID:5580433

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ПИПСМР_Столарски1.jpg
Прегледи:1
Размер:269.0 КБ
ID:5580434
                          Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

Коментар

Първоначално публикуван от Nikolov61 Преглед на мнение
                            По отношение на видимите и невидимите дефекти, у нас съществува специален Правилник за изпълнение и приемане на строително-монтажните работи (т.нар. ПИПСМР). Въпреки че някои от неговите глави не са актуализирани скоро, той е действащ и има доказателствена сила в едно съдебно производство (т.е. всички участници в строителния процес са длъжни да се съобразяват с него, ако не са предвидени други по-специални условия). В този Правилник, освен всичко друго, са описани и допустимите отклонения при изпълнението на СМР. Ето примери от ПИПСМР за допустими отклонения при изпълнението на мазилки (БСА-1984г.) и столарски работи (БСА-1986г.):

[ATTACH=CONFIG]702848[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]702849[/ATTACH]
                            ............по тази логика ако погледнем допуските за великите ни магистрали и ремонтирани основно пътища ако погледнем ПИПСМР въобще не би трябвало да са в експлоатация.Сори ама не се въздържах.Прав сте за всичко писано от вас.А по темата- клиента трябва да остане доволен, и винаги да е наясно/ако иска/ какво се прави и защо с имота му, не е редно да бъде щавен и обиран с измислени СМР.Вярно има и некоректни колеги, но има и много некоректни клиенти също.
                            GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                              Да, тия съм ги виждал и по билбордовете. Но при тях май не можеш да видиш оценка на майсторите от страна на вече използвали ги клиенти...
                              Тези нямат нищо общо с немските стандарти. Името е подвеждащо. Скоро имахме среща с тях за да ни запознаят с услугите си. Това са няколко човека (мениджъри и технически ръководители), които са взели идеята за този тип услуга от Германия, и затова името им е такова. Като идея е о.к. въпроса е дали ще вирее по нашите географски ширини.
                              В общи линии ако Ви потрябва определен вид услуга те започват да търсят такъв майстор от пазара и ти го предлагат. Един вид посредници, като разликата е, че те извършват и контрола и качеството на работата на тези майстори, отговорността е при тях и така. Майсторите не са назначени при тях на договор, те са от свободния пазар на майстори. Как си ги намират си е тяхна работа.
                              ... to be continued

Коментар

Първоначално публикуван от alex052 Преглед на мнение
                                ............по тази логика ако погледнем допуските за великите ни магистрали и ремонтирани основно пътища ако погледнем ПИПСМР въобще не би трябвало да са в експлоатация.Сори ама не се въздържах.Прав сте за всичко писано от вас.А по темата- клиента трябва да остане доволен, и винаги да е наясно/ако иска/ какво се прави и защо с имота му, не е редно да бъде щавен и обиран с измислени СМР.Вярно има и некоректни колеги, но има и много некоректни клиенти също.
                                Така е. По принцип бранша си страда двустранно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X