Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

    Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    В региона мазета НЯМА и никога не е имало...
    Защо се пренебрегва този важен и решаващ фактор, надали и англичаните не са искали мазета и няма начин да не са правили професионални проучвания за такава възможност, защо не поразпиташ съседите около теб, ще научиш някои фактори... Няма невъзможно строителство но от финансова гледна точка ще ти е по-евтино да купиш голяма къща по твой избор... С най-добри намерения го казвам

    Коментар


    • #47
      От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

      Първоначално публикуван от Петър Коларов Преглед на мнение
      Идеята не е лоша,при положение ,че няма достатъчно място,разправии с виза за строеж,документации за озаконяване и т.н.Не съм запознат с този ''обект'' и незнам дали няма да ти трябват разрешителни и други.За тези въпроси ще питаш господата архитекти в общината..
      Като цяло имаш безброй варианти и технологии,които наистина могат да решат твоя проблем и да си направиш гараж или там каквото искаш.Обаче:

      1)Прецени,каква инвестиция ще можеш да заделиш за нещо такова.След това спрямо инвестицията си избираш материали и методи,механизация,работници и т.н.

      2)Намери си геолог.Няма да стане работата с мотиката..Правят ти два сондажа,изваждат ядките и ти казват какво се случва на 5,10,15м под теб.(дават ти един чертеж-геоложки разрез)

      3)Лично моето решение стои така.Незнам колко е дълбочината на НПВ(ниво подземни води),но съществуват водопропускливи(водоносни) и водоупорни пластове в земята
      (най-често това са високо уплътнени глини).Идеята ми е да ползваш шпунтови стени.Незнам цените им не съм проучвал,но има и метални има и от PVC,които се снаждат и са доста ефективни.В Холандия в северната част селищата,които са под морското ниво са защитени с подобна технология.
      Принципа е следния.

      При стоманобетоновите съоражения трябва да следиш за една камара определени фактори като статично ВН и динамично ВН,да правиш хидроизолация(при строежа доста често се компроментира,слагаш различни добавки за водоплътността на бетона.Според мен за това което целиш ти си е излишно.

      При шпунтовите стени.Прави се изкоп(възможно и да се набиват със специални машини) и целта им е да стигнат до водоупорния пласт които ще го видиш на каква дълбочина е от геоложкия разрез.На водата (ако е безнапорна) и е много трудно да премине през шпунтовата стена отдоло и през водоупорния пласт и да наводни дъното на твоя строеж.Незнам колко ти стана ясно.Прикачил съм и някои снимки от нета.
      Някой от колегите ти беше дал идея за контейнер.Също добра идея,обаче след като решиш проблема с отводняването.Друга идея.Купуват се иглофилтри и се разполагат по периметъра на сградата ти до ВН.Прави се лека хидроизолация и така.(Недостатък-постоянно трябва да са включени,спрат ли,мазето ти става една голяма вана.)
      [ATTACH=CONFIG]690432[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]690433[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]690434[/ATTACH]
      Мисля че тези системи, които са още преди започването на същинското копане, струват повече от 4 цифрената сума спомената от колегата... В този ред на мисли, ако не може да се направи изкоп със стабилни откоси, в който да може да се работи, въобще няма нужда да се коментира темата. Поне не в този ценови диапазон.
      Кольо Динев

      Коментар


      • #48
        От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

        Видях, че има развитие по темата и по-долния коментар е поостарял, защото ми отне известно време да го напиша и чак сега имам възможност да го публикувам, но въпреки това ще го споделя с оглед евентуален интерес от бъдещи потребители. Моля всички писали дотук за тяхното снизхождение, ако открият в по-долния текст близки или еднакви на техните идеи, но не съм имал никакво намерение да си приписвам чужди мнения.

        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        ...Аз си го представям така:
        1. Копае се дупка като се изпомпва постоянно
        2. Слага се нещо като мембрана като се изпомпва извън нея
        3. Кофража се прави в мембраната за да не влиза вода
        4. Лее се някакъв бетон, може би специален заради многото влага
        5. Може би отвън, преди бетона и кофража има някакви слоеве водозащитни прегради, някакви фолиа или не знам
        6. После след като се излее бетона, от вътре се защитава с някакви покрития.
        7. Пода е малко като мивка, с дупка за помпа нещо такова
        Така аз си го представям ...
        Въпреки недостатъчната предварителна информация (липса на геоложки и хидроложки проучвания и съответстващото становище на инженер геолог и хидролог) общо взето, това е подхода за работа при нормални условия на работа (по-специалните условия* ще посоча по-нататък).
        Ще си позволя да вмъкна някои доуточнения:

        1. Освен че „...се копае дупка...”:
        - В единия или в няколко ъгъла на строителната яма (т.нар. „дупка”) се изкопават една или няколко шахти за изпомпване на водата и осушаване на изкопа. Това обикновено са ями с размери около 0.8/0.8/0.8м, свързани с основния изкоп.
        Или
        - В близост до изкопа, на около 2-4м от него се оформя т.нар. водопонижаващ кладенец (един или в няколко). Дъното на този кладенец следва да бъде по-ниско (около 1.0-1.5м) от дъното на основния изкоп. Водопонижаващият кладенец служи за изпомпване на водата и осушаване на изкопа през цялото време на работа под нивото на почвените води. Обикновено водопонижаващия кладенец се изпълнява най-грубо казано както се правят канализационните шахти- с готови бетонови гривни, които се монтират една върху друга с кран или багер. Дъното на кладенеца най-често се засипва с около 30-40см едра баластра (речен камък) или едър чакъл (трошен камък), примерно фракция 40-125.
        Изпомпването на водата и осушаването на изкопа следва да се извършва постоянно през цялото време, когато се работи под нивото на почвените води. Преди това, разбира се, трябва да се уточни къде ще се изхвърля изпомпаната вода.
        Важно (защото някои забравят): При извършването на изкопните работи сте се съобразили с факта, че ако попадне вода в мазето, тя трябва да може да се изхвърли с помпа или на ръка, така че е необходимо оформянето в пода на малка шахтичка с чисти (светли) размери около 40/40/40см.
        Важно: Броят на сливните шахти или водопонижаващите кладенци се избира в зависимост от очаквания дебит на почвените води и съответстващия му дебит на водочерпене, така че да има възможност за водочерпене от повече и с по-малък дебит помпи, за да се избегне появяването на „суфозия”, за която ще стане дума по-долу.
        Важно: За извършването на изкопи при наличие на високи почвени води се избира сезон, когато нивото на почвените води е най-ниско! Не трябва да се изпуска и евентуалния шанс ако наблизо някой друг започне строеж с изкоп!
        Важно: При наличие на високи почвени води, всеки сантиметър, при който се постига по-високо ниво на фундиране, намалява чувствително разходите!

        2. След като са завършени изкопните работи, включително подравняване на дъното, „...слага се нещо като мембрана...”, и по-точно пласт геотекстил откъм дъното на изкопа за защита на мембраната, пласт PVC-мембрана с дебелина около 1.8мм и върху нея пласт геотекстил за защита на мембраната отгоре, след което се полага подложен бетон клас В7.5 с дебелина 5-10см. Разбира се положената PVC-мембрана трябва да бъде с размери, позволяващи снаждането ѝ с тази, предназначена за стените на съоръжението.
        Важно: С особена важност е доброто заваряване и съответния контрол при извършване на снаждането на отделните листове PVC-мембрана!

        3. Изпълняват се последователно кофраж, армиране и бетониране на дъното и стените на мазето-склад-работилница.

        4. Около вече готовите и изсъхнали стени отново се полагат пласт геотекстил откъм бетона, пласт PVC-мембрана с дебелина около 1.8мм и пласт геотекстил и/или пласт стиропор (15-20мм) за защита на мембраната от обратния насип около стените. Възможно е допълнително върху стиропора да се изпълни един пласт циментова замазка (в по-предишни времена се предвиждаше защита на стиропора с тухлена зидария от 1/2 тухла=12см).

        5. Вече сте над нивото на почвените води и може да си направите обратния насип, като не забравяйте да го уплътните добре, а след това да спрете водочерпенето и да си засипете (ако има такъв) водопонижаващия кладенец.

        6. Следва кофраж, армиране, бетониране и хидроизолация със защита на покрива на същия принцип, описан по-горе. За по-голяма сигурност и по-добра защита на хидроизолацията, над стиропора аз лично бих положил и около 5см бетон. Най отгоре се полага защитна мембрана против нежелателно вкореняване.

        В крайна сметка, образно казано, получаваме една стоманобетонова кутия, защитена отвън с хидроизолираща мембрана, която също е защитена с геотекстил и/или стиропор и/или бетон. Тук вече дренаж, както и изпълнението на вътрешни хидроизолации не са ни е нужни, „защото сме сухи като в каюта на круизен лайнер” и нямаме достъп на влага отвън (ако описаните по-горе видове работи са изпълнени с нужното качество, разбира се).
        За всеки случай (нещо като презастраховане) бих си позволил да препоръчам използването на бетон с клас по водонепропускливост W0.8, което на някои ще се стори малко (или доста) пресилено, но пък си е все пак допълнително подсигуряване при евентуален пробив на хидроизолацията, а ценовата разлика не би трябвало да е голяма според мен.
        Важно: За поддържането на подходящ микроклимат в тази „кутия” е необходимо да се предвиди и съответната вентилация на помещението.
        Важно: При вземане на решение за принудително осушаване на строителната яма е задължително и отчитането на факта, че околния терен също се осушава, което може да доведе до нежелани деформации по околните сгради и съоръжения вследствие слягане на земната основа, върху която са фундирани!
        Важно: При вземане на решение за принудително осушаване на строителната яма, трябва да се има предвид, че съществува вероятност в даден момент да започнете да се опитвате „да осушите Тунджа” (реката, в чиято близост се намирате).


        *По-специалните условия, които споменах по-горе включват едно особено явление, наричано „суфозия” и представляващо извличане на почвени частици от почвения „масив” под въздействието на водния напор, вследствие на което се наблюдават пропадания и свличания на откосите на строителните ями. Доста често (но не и 100% задължително) това се случва в тераси на реки, какъвто е и Вашия случай. Това явление не е за пренебрегване, тъй като може да доведе до значителни допълнителни непредвидени разходи и/или последици. При наличие на суфозия се променя технологията за изпълнение на изкопите или на цялото съоръжение, което води до друга „величина на паричните потоци”. Поради това, в общия случай, при наличие на високи почвени води е задължително предварителното геоложко и хидроложко проучване и съответния доклад на опитен инженер геолог и хидролог.

        При опасност от суфозионни явления съвсем теоретично ще споделя няколко по-достъпни метода, прилагани в практиката:

        1. Един от тях, който е „почти традиционен” при изграждането на помпени станции при наличие на високи почвени води, е т.нар. метод на „спусканите кладенци”. Грубо казано, това представлява една стоманобетонова „тръба”, завършваща най-долу със „заострен връх”, изпълнен най-често от обикновена горещовалцована заварена листова стомана. Кофражът, армирането и бетонирането се изпълняват на нивото на терена. След това, чрез изкопаване на почвата, намираща се във вътрешността на тръбата, под въздействието на собствената си тежест, съоръжението започва да потъва надолу. Копането се преустановява малко преди да се достигне до проектното ниво, изчаква се няколко дни докато „тръбата” спре да потъва и се залива дъното на съоръжението чрез т.нар. „бетониране под вода”. След като бетонът набере небходимата якост, водата от вътрешността се изпомпва и се продължава с останалите видове работи.

        Искам да подчертая, че само на този, комуто не се е налагало да го прилага, тази технология ще се стори много лесна и примамлива (за прилагането на този метод се изисква опитност и професионализъм).

        2. Друг метод е използването на т.нар. шпунтови стени. Това представлява забиване в почвата на вертикални ламели (дървени, метални, стоманобетонови или PVC), които, свързани по подходящ начин един с друг, осигуряват водоплътност на стената и по този предпазват строителната яма от почвените води. Ламелите (шпунтовете) се забиват на дълбочина не по-малка от 1-2 m под дъното на строителната яма в зависимост от вида на почвата, скоростта на филтрация на почвените води и устойчивостта на стената. Забиването на шпунтовете в почвата се извършва с пилотозабивни машини или по вибрационен начин.

        След завършване монтажа на шпунтовите стени, се пристъпва към изкопаване на строителната яма. Пълно предпазване на изкопа от вода се получава само при достигане на долния край на шпунтовата стена до т.нар. „водоупорен пласт”.
        При невъзможност да се достигне до водоупорен пласт, ефектът от прилагането на тази технология ще се изрази в това, че строителният изкоп ще се пълни с вода само откъм дъното. Особено полезно тук е, че при увеличаване дълбочината на забиване на шпунтовете, пътят (филтрационния) на водата се удължава и скоростта на влизащата в ямата вода намалява, което спомага за намаляване на суфозионното извличане на почвени частици.

        3. Иглофилтърна инсталация- използва се за понижаване нивото на почвените води при земни пластове от песъчливи почви. При наличието на глинести (тинести) лещи в почвата, водочерпенето се възпрепятства, защото филтрите се запушват.
        Една такава инсталация се състои от иглофилтри, колектор и помпа. Иглофилтрите се разполагат около строителната яма през около 0,5-2м. Забиват се, като се подава вода под налягане, която излиза през долния им край (филтърната част) и размивайки почвата около накрайника, под действието на собственото си тегло, иглофилтърът се забива в почвата. След като са вече забити, се пристъпва към водочерпене. Чрез едноетажни иглофилтърни инсталации дълбочината на водопонижение достига максимум до 5 m. Ако това не е достатъчно, се изпълняват дву- или триетажни иглофилтърни инсталации, но за това се изисква доста по-голяма площ.

        4. Филтрационни кладенци.
        Това са всъщност много сондажи, разположени един от друг на разстояние 3-10м около строителната яма. В изпълнения вече сондаж се вкарва сондажна тръба, след което в нея се вкарва филтърна тръба с около два пъти по-малък диаметър (150-300мм). В долната си част филтърната тръба е разпробита и обвита с мрежа. Пространството между тръбите се запълва с дренажен материал, сондажна тръба се вади и се пристъпва към водочерпене, след като във филтърната тръба се напъха смукателната тръба на помпата.

        Както при иглофилтърните инсталации, така и при филтрационните кладенци се цели водочерпене от повече и по-малки като дебит източници, с което се избягва явлението „суфозия”.
        Последно редактирано от Nikolov61; 11-03-14, 23:00.
        Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

        Коментар


        • #49
          От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

          Колкото и да обсъждаме има редица проблеми(били те и финансови) ,ако мога да ги нарека така с които може само колегата да си се справя.Наумил си е нещо,преценил си е,че му трябва нещо подобно......... ние не преценяваме вместо него,направил е тема интересува се.......ние предлагаме варианти и начини. Поздрави.

          Коментар


          • #50
            От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

            Благодаря колега Николов, огромно благодаря!

            Заради такива безценни мнения форума е това което е, моите адмирации!

            Ето как за по-малко от 24 часа аз лично обогатих познанията си благодарение на вас и разбира се всичко написано остава за ползване и от други нуждаещи се, страхотно!
            Бъдете живи и здрави!

            Коментар


            • #51
              От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

              Повечето мнения, да не кажа почти всички, са, как не може да стане.

              Нека да помислим как може да стане.

              Особено с такива малки размери и при положение, че водата стои там постоянно.

              Предлагам да се ориентирате към форма за езеро с подходящите размери. Разликата между вашата подземно-подводна стаичка и езерото е, че при езерото мембраната на форматоазащитава отвътре навън, т.е от преминаване на водата извън формата на езерото,
              а във вашия случай мембраната ще защитава в другата посока, т.е отвън навътре.
              Така че огледайте в местните магазини предварително излятите форми за езера с подходящи размери.
              Но само това не е достатъчно. Необходимо е да защитите мембраната от механични въздействия отвън. Става с предварително излят водоплътен стоманобетон, вата, топлоизолация, например стиропор, въобще както е детайлът на покривите, като слоевете на защита са в обратен ред. Това ще рече:
              първо
              бутобетон - т.е камъни с бетон, ако има период, в който това е възможно поради липса на вода.

              после стоманобетон - вземи проект на някоя изгребна яма и няма да сбъркаш, - имам предвид армировката,

              после топлоизолация каквато има при вас - 8 см, ако ще е отопляемо,

              после вата против механични въздействия от страна на бетона върху формата за езеро и накрая самата форма.

              после може да се оформят леки стенички без хидроизолация, но отново със вата заради необходимостта от защита на фолиото против надраскване. Има добавки, които се слагат против стареене на пластмасата , наричат го стабилизиране.

              Това е.

              А стълба няма ли да има?

              Коментар


              • #52
                От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                Човек когато не иска да свърши една работа - търси оправдание. Когато иска - търси начин .

                .... а решение има . Подсказано е на няколко места в постовете .
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                Коментар


                • #53
                  От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                  Благодаря на модератора за почистването и много благодаря на Г-жа Петрова!

                  Днес си мислех друго нещо, ситуацията с бидончето от пластмаса, нека кажем, че ще го сложа в дупка с армировка и бетон, обаче, какво би се случило с водата озовала се между бетона и бидончето, не, че тук падат зверски студове ама ако падне под нулата за достатъчно дълго време тази вода около бидончето няма ли да раскаже играта първо на бетона а после и да спраска бидончето?

                  Мислех си и за изолация и вати и някакви такива неща един вид за да се намали количеството вода между бетонната армировка на самия изкоп и бидончето, в правилна посока ли разсъждавам?

                  Понеже всичко над 2-3 кубически метра се оказва сериозен проект който освен пари изисква активно одобрение от всички съседи, а това е малко трудно принципно, си мисля евентуално за макет на реално мазе, точно на принципа на изкоп, с дренаж, мембрани, бетон, мембрани, изолация и вътре бидонче, с прави стени, не кръгло, с голям капак, гърлото поне на педя над земята, капака на бидончето да е херметик с възможност за принудителна вентилация, циркулация на въздух и изсушаване и,или, затопляне си мисля се постига и с някаква крушка, пожарообезопасена с термореле, може имвентилаторче и дори обезвлажнители на ток и т.н.

                  Трябва малко да задобрея с АутоКад или нещо триизмерно за да съумея да изчисля горе долу какво и как да бъде подредено за да се види какво може да се събере от нещата, които съм предвидил за съхранение, идеята ми е да направя скалиран макет на нещо, което ако излезе успешно би имало реално приложение, а и такова проектче, ще ме научи на много неща, на технологията, на материалите, на цените и на какви съседи имам защото ако ми подлеят вода за бидонче за голем реален проект риска е значителен.
                  Бъдете живи и здрави!

                  Коментар


                  • #54
                    От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                    Я виж дали в района има къщи с бассейн, и ако има - колко им струвало и какви документи са били необходими..... Шото на практика ти искаш един бассейн с похлупак и екстри...
                    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                    Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

                    Коментар


                    • #55
                      От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                      Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

                      Понеже всичко над 2-3 кубически метра се оказва сериозен проект който освен пари изисква активно одобрение от всички съседи....
                      Ако опреш до съседите - пробвай се с вариант - правя си бомбоубежище, скривалище или там нещо такова. В УК това ще мине. Само да не се окаже, че трябва да спазваш някакви специални изисквания към такъв вид обект.

                      Коментар


                      • #56
                        От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                        Благодаря много за съветите и помоща на всички, радвам се, че оценявате абстрактното мислене и нетрадиционните идеи

                        Точно в тази част на квартала басейни няма, богатите са в другата част на квартала, горе на хълма където вода няма и наводнения също.

                        Няма значение дало бомбоубежище или копая да си засадя петметровото дърво, има някакъв закон сппред който ако съм на по-малко от пет метра от съседна къща или ограда, искам активно разрешение, тоест това не го мисля за сега.

                        Намерих стотици бидони за вода с всякакви размери и форми, цените почват от един айфоун за тритонен резервоар което май е поносимо за целта.

                        В инструкциите за подземна инсталация всички пишат за задължително полагане на бетон с армировка и мембрани, което вече колегите по-горе обясниха в подробности.
                        Бъдете живи и здрави!

                        Коментар


                        • #57
                          От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                          ееее , ама чакай сега.

                          В началото поставяш условия на задачката :

                          Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                          .........не обсъждаме бюрократичните аспекти на подобно начинание......

                          .....Нуждата е от помещение с размерите на малък гараж или малко по-малко.....

                          За да съм конкретен примерно нека кажем за паралелепипед под земята с размери, ширина 2 метра, височина около 2 метра и дължина 4 метра.

                          ......
                          .....а след 50 поста , взе че ги измени почти на 100 % :


                          Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                          ......
                          всичко над 2-3 кубически метра се оказва сериозен проект който освен пари изисква активно одобрение от всички съседи, а това е малко трудно принципно......
                          ..... а аз тъкмо да ти предложа най - лесния вариант , без необходимост от дренажи и щуротии и т.н.

                          Последно : от бюрократична гледна точка , ще имаш ли разправии (евентуално колко биха били в парично изражение) и какъв обем аджеба гониш ?!
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                            Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                            ееее , ама чакай сега.

                            В началото поставяш условия на задачката :



                            .....а след 50 поста , взе че ги измени почти на 100 % :




                            ..... а аз тъкмо да ти предложа най - лесния вариант , без необходимост от дренажи и щуротии и т.н.

                            Последно : от бюрократична гледна точка , ще имаш ли разправии (евентуално колко биха били в парично изражение) и какъв обем аджеба гониш ?!
                            Владо,

                            Ти си предприемач, ако ти предложат сделка с 500 лв печалба и друга с 5,000.00 лв печалба, за втората обаче трябва да изчакаш неопределено дълго време, просто ей така, ще откажеш ли малката сделка само с 500 кинта печалба???

                            Аз искам нещо, тръгвам без ограничения тръгвам от идея в главата, полека лека с ваша помощ избистрям технологичното и техническото изпълнение, различните варианти и накрая разбира се стигаме до бюрокрацията и бюджета, искам да подходя творчески а не прагматично именно защото обсъждам това в български форум и самият аз също имам тенденцията да съм песимист и първо да казвам как нещо няма да стане заради А и Б и Це...

                            Знаейки какви са възможностите на теория, знаейки какво искам да постигна като идея, вече имам избор, благодарение на помоща на доста хора, колко голямо нещо, как и кога ще постигна няма значение, защото вече знам какво може да бъде постигнато, насоките и съветите на хората тук ми показаха неща от които нямах идея дори, следователно не съм си ги и представял дори, сега вече мога да си фантазирам и да смятам какво кога как и защо и за колко пари да направя.

                            В моята професия първо си поставяме целите, после гледаме как да ги постигнем, по какви стъпки да извървим пътя, и накрая смятаме колко би струвало и какви са ограниченията и предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени.
                            Бъдете живи и здрави!

                            Коментар


                            • #59
                              От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                              Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                              ...Днес си мислех друго нещо, ситуацията с бидончето от пластмаса, нека кажем, че ще го сложа в дупка с армировка и бетон, обаче, какво би се случило с водата озовала се между бетона и бидончето, не, че тук падат зверски студове ама ако падне под нулата за достатъчно дълго време тази вода около бидончето няма ли да раскаже играта първо на бетона а после и да спраска бидончето?
                              Мислех си и за изолация и вати и някакви такива неща един вид за да се намали количеството вода между бетонната армировка на самия изкоп и бидончето, в правилна посока ли разсъждавам?
                              Понеже всичко над 2-3 кубически метра се оказва сериозен проект който освен пари изисква активно одобрение от всички съседи, а това е малко трудно принципно, си мисля евентуално за макет на реално мазе, точно на принципа на изкоп, с дренаж, мембрани, бетон, мембрани, изолация и вътре бидонче, ...
                              Бих Ви предложил да помислите и върху варианта с "пластмасово бидонче" отвън. В този случай ще може да си спестите средства, труд и време за мероприятията по хидроизолационна защита на съоръжението, защото така изпълнено, самото "бидонче" ще изпълнява тази функция.
                              Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

                              Коментар


                              • #60
                                От: Мазе в много влажна/подгизнала почва, строеж под нивото на подпочвените води?

                                QUOTE=BatGeorgeone;2453667].....Владо,
                                Ти си предприемач, ако ти предложат сделка с 500 лв печалба и друга с 5,000.00 лв печалба, за втората обаче трябва да изчакаш неопределено дълго време, просто ей така, ще откажеш ли малката сделка само с 500 кинта печалба???
                                .......[/QUOTE]

                                Понеже за 22 години като предприемач съм се сблъсквал с десетки случаи като твоя и у нас и по белите държави , а и съм се пАрил яко , ще ти оговоря : Ако сделките са незаконни , ще ги откажа и двете !

                                Какво имам предвид ?
                                Ще прескоча какво си писал и ще отида на последното :

                                Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                                ....
                                В моята професия първо си поставяме целите, после гледаме как да ги постигнем, по какви стъпки да извървим пътя, и накрая смятаме колко би струвало и какви са ограниченията и предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени....
                                Не знам каква ти е професията , но в конкретния казус стъпките определено са ти погрешни !

                                Първата стъпка , естествено е идеята . Втората обаче е следната :

                                Този трап в дворчЕто можеш да го изкопаеш по 2 начина : нелегално или легално .

                                1. Ако го копаеш нелегално ( дали с лопати , дали с багер ) , бас държа , че най-късно след 2 часа комшиите ( били те църни или кореняци) , ше викнат през плета : "Алоооо , комшу! Кво прайш бе?!"
                                ....а след още половин час ше довтасат Органите . .....

                                Нататък се сещаш.

                                2. Ако го копаеш легално , ще трябва да минеш през определени задължителни процедури , включващи не на последно място и отговорите на поставените ти въпроси в темата .
                                Иначе казано : немаш грижи ! Ама това е свързано и с едни суми ... в паундове.

                                Имайки предвид стандарта на живот на Албиона , с въпросната сума която ше трябва замине по т.2 , по - скоро бих се съгласил с доктор Михов : по-добре ще е с тия пари ( ако ги имаш в наличност ) да си дойдеш тука и да си купиш едно цяло село - те така за кеф . И колкото ти душа сака и гаражи и дупки .
                                Още повече , че това не е проблем - ей ги тази сутрин новините : във Видинско към 80 села изчезват .

                                ....иначе техническото решение ти е бял кахър . Хем просто , хем бързо , колкото и да се филосовсвУва в темата .
                                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X