Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как си направих ограда от стиропор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как си направих ограда от стиропор

Даммм, верно и тази тема се изкилифинчи. Това понятие ограда явно не заслужава вниманието на инженер, архитект и геодезист.То и къщите не заслужават , та за едни огради. Няма значение че българина вади и брадва , за да решава имотната граница.Нямат значение и хилядите грозни напукани,килнати,протекли огради. Нямат значение издухани от вятъра недомислени плътни пана .Няма значение и че 4-500 лв. разходи/действително са толкова/ да ти е мирна главата, са нищожен разход в сравнение със себестойността на оградата.Важното е ,че ние разбираме от всичко , особено от строителство. И "акъл ни не требе".
    Струва ми се, в случая бе по-полезно да се изтълкува разликата между плътна и прозирна ограда на практика.Цезар се опита да подскаже , но всуе...

Коментар

То според тоя закон (ЗУТ), ще излезе че 99,9% от оградите КЪМ УЛИЦИТЕ, са за събаряне - особено по селата. Аз не си спомням да съм виждал ограда от само 60см. плътна част. Всички са поне метър, и тогава е "рехавата" част. Да не говорим за кирпичните и каменни дувари високи по 1.80 - 2.00 метра отпреди 100години, които още си изпълняват предназначението.
      Силата е нищо без контрол.

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
        Вярвам че има градоустройствени принципи стоящи над суверенното, гражданско право за ходене без гащи.
        Лично аз се чувствам леко угнетен, когато се разхождам из безкрайни коридори между две огради по тесните улички на баровските квартали на район Витоша. Очевидно построени по време, когато това изискване не го е имало или просто с 1-2 гейма "под масата".
        Също така, вярвам, че има взето предвид и нещо по-практично от моите емоции.
        Жокер: Колко ли от пишещите тук са чували че един квартал трябва да се проветрява и по какъв ли начин това се случва?
        Това са бледи спомени от часовете от техникума, когато имах нещо общо с архитектурата и по-специално устройството на територии.
        За по-конкретни отговори: http://www.kab.bg/
        Бре, къде ме прати с линка! А си помислих, че ще прочета нещо за логиката на законодателя.

Защо са тесни уличките и защо се чувстваш угнетен да се разхождаш там е интересен въпрос. Дали решението е аз да се чувствам угнетен на "сцената"?

Проветряването на квартала надали ще е през оградите от 150-200см, ако при проектирането на квартала и уличната регулация не е помислено за това.

Лаик съм в тази материя, не се заяждам, просто питам.

Коментар

Първоначално публикуван от maki449 Преглед на мнение
          То според тоя закон (ЗУТ), ще излезе че 99,9% от оградите КЪМ УЛИЦИТЕ, са за събаряне - особено по селата. Аз не си спомням да съм виждал ограда от само 60см. плътна част. Всички са поне метър, и тогава е "рехавата" част. Да не говорим за кирпичните и каменни дувари високи по 1.80 - 2.00 метра отпреди 100години, които още си изпълняват предназначението.
          Ако беше и го прочел (ЗУТ-а) преди да го коментираш щеше да разбереш, че си написал голяма глупост.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
            Специално за Ник Николов: Когато получиш строително разрешение за ограда и ако проектантските хонорари (конструкция и геодезия) които си дал сумарно за ограда са надхвърлили 350.00лв, аз лично ще дойда да ти я трасирам безплатно и да ти съставя официален протокол за това, обещавам най-сериозно!
            Поздрави.
            Аз преди 3 години за ограда 107м дадох 650лв за всички документи. Мрежата я имах, но ако трябва да я купувам е по 12лв от познат производител (около 1300лв)
            Проекта беше 300лв, разрешителното 80лв, две скици едната 25, другата 45лв. Трасиране 100лв такса и по 20лв на колче, общо 5 колчета. Отделно че няколко пъти трябваше да се пътува 30км в едната посока за да се подават и вземат документи.
            Вдигането на оградата ми отне един ден работа от двама човека, а документите ги чакахме 2 месеца.
            Последно редактирано от dimich87; 03-01-14, 23:50.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
              alex52, само незаконни дувари ли падат върху главите ни? В нашия град улица (или булевард, не съм сигурен как се води) Борисова е опасен за преминаване от пешеходци и напълно законно съществуваща.

И къде е логиката?
              На В ашата улица "Борисова" очевидно има потенциално опасна сграда.Идва гражданска защита, общината прави предписание, прави се/или не се прави проект, собственниците вземат мерки.Това в идеалният случай.Предполагам тази сграда строена преди n +1 години не е виждала ремонт,никой не я поддържа, не прави огледи и като цяло не дава пари дори и за елементарни ремонти.А като цяло каменните облицовки поради техните особенности изискват грижи...............И точно затова трябва проект за дувара , да не ни падат по тротоарите.
              Та отностно логиката:
              -като имаш имот вадиш пари и поддържаш, ако нямаш пари продаваш и живееш в границите на възможностите си./това конкретно за улица Борисова/
              -като искаш ограда я изпълняваш по изискванията на ЗУТ и наредбите към него.Тази наука не е шега и грешките в нея струват скъпо.
              -и към всики скептици и философи имам един въпрос:
              Как бихте реагирали ако някое ТНТМ падне върху детето Ви докато си играе на улицата?А как бихте се чувствали ако Вие сте го сътворили?Или както обикновенно това на нас не се случва.Да конкретната ограда от която тръгна темата едва ли ще причини сериозни наранявания.А ако е някое 12 см творение високо 2 метрта върху 20 смо основка? Какво би се случило?
              Последно редактирано от alex052; 04-01-14, 00:30.
              Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
              GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Идея си нямате колко хубаво нещо може да е една ограда, преди години, когато си купих имот с намерение да строя къща се сблъсках с хубавините на българската бюрокрация, опитах да си пусна ток в имота, вметка, таблото захранващо цялата улица на имота ми в един град до София беше на един от стълбовете на имота ми.

Отне ми само 8 месеца време и четирицифрена сума в пари за да си пусна ток като основания за това бе.... строеж на ограда )

Според мен евала на човека за темата, и браво за постижението, иновативно мислене с определено сполучливо крайно творение!
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

А стига сте го плюли колегата де, той вятъра си знае работата, а на бас , че няма да изкара до края на юни.
                  Че е незаконна - незаконна е, че не е ограда обаче - също не, така че отпада незаконността, а какво е - само колегата и Господ знаят.
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Не виждам защо стройтелното лоби толкова се пени. На мен оградата не ми харесва, но пък всичко да зависи от определени хора също не ми допада. Трябва да има нормативи но някои се уливат.
                    Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

alex052, някъде да писах да се строи без разрешение ограда или прост чардак? Просто недоумявам защо трябва да е ажурна по закон при положение, че има къщи и блокове до улицата и децата ни пак играят там. А нито са по-безопасни от два метра ограда, нито са по-малко подтискащи. До тук логичен отговор на това безумно за мен изискване няма. Ако ти знаеш отговора - моля, сподели го.
                      Любопитен съм и каква поддръжка и грижи за каменна облицовка, изпълнена по проект и приета от комисии, визираш.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                        alex052, някъде да писах да се строи без разрешение ограда или прост чардак? Просто недоумявам защо трябва да е ажурна по закон при положение, че има къщи и блокове до улицата и децата ни пак играят там. А нито са по-безопасни от два метра ограда, нито са по-малко подтискащи. До тук логичен отговор на това безумно за мен изискване няма. Ако ти знаеш отговора - моля, сподели го.
                        Любопитен съм и каква поддръжка и грижи за каменна облицовка, изпълнена по проект и приета от комисии, визираш.
                        Не може нещо веднъж построено и изпълнено да остане без поддръжка и переодични огледи.Мога да се разровя и потърся сроковете за огледи на конструкциите, фасадите и т.н. зависят доколкото помня от вида на строежа и съответните срокове за ремонти на сградите.Както и инструкции за експлоатация.Като цяло това е част от техническите паспорти за който скоро очаквам да започнат безкрайни спорове.Качвам част от .........
                        Чл. 7. Част В "Указания и инструкции за безопасна експлоатация" съдържа следните позиции:
                        1. съхраняване на целостта на строителната конструкция - недопускане на повреди или умишлени нарушения (разбиване на отвори, намаляване на сечението, премахване на елементи и др.) на носещите елементи: стени, колони, шайби, греди, плочи и др.;
                        2. недопускане на нерегламентирана промяна в предназначението на строежа, която води до превишаване на проектните експлоатационни натоварвания и въздействия, вкл. чрез надстрояване, пристрояване или ограждане на части от сградата и съоръжението;
                        3. спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, здраве, защита от шум и опазване на околната среда, вкл. предпазване от: подхлъзване, спъване, удар от падащи предмети от покрива или фасадата и др.;
                        4. нормална експлоатация и поддържане на сградните инсталации, мрежите и системите;
                        5. поддържане в експлоатационна годност на пътническите и товарните асансьори, подвижните платформи, подемниците и др.;
                        6. правилна експлоатация и поддържане на съоръженията с повишена опасност.

или въпросната сграда ако има технически паспорт/в което се съмнявам/ трябва да се види дали има или не предписания за фасадата,дали са спазени сроковете или не за ремонт/ако е имало указания и т.н./
                        Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
                        GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                          Не виждам защо стройтелното лоби толкова се пени. На мен оградата не ми харесва, но пък всичко да зависи от определени хора също не ми допада. Трябва да има нормативи но някои се уливат.
                          Я да мълчиш.Таман ме оставиха на мира и си намериха друг да дъвчат и ти кво?
                          Искаш да ми развалиш спокойствието и рахатлъка.

Продължавайте,,наистина оградата е много-много опасана и смятам ,че сериозните държавни институции ,незабавно трябва да вземат отношение.
                          ДАНС,следствие,прокуратура да се самосезират и да съборят незаконното съоръжение.
                          Я си представете че падне и смачка някой новопосят домат или краставица.

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                            Я да мълчиш.Таман ме оставиха на мира и си намериха друг да дъвчат и ти кво?
                            Искаш да ми развалиш спокойствието и рахатлъка.

Продължавайте,,наистина оградата е много-много опасана и смятам ,че сериозните държавни институции ,незабавно трябва да вземат отношение.
                            ДАНС,следствие,прокуратура да се самосезират и да съборят незаконното съоръжение.
                            Я си представете че падне и смачка някой новопосят домат или краставица.
                            Бъди рахат-при по-голям вятър или като минават кравите по улицата еле пък там има и две дървета чудесно ситуирани ландшафтно към проекта много добре сметнати и предвидени!
                            Пак ще се повторя-по-тъпа и голяма глупост даже и в България не съм виждал.
                            Колегата един жив плет да беше оформил нямаше никой нищо лошо да напише!
                            Дано се намери някой комшия да драсне някой ред в ДНСК-то.
                            Законите са за това за да се спазват!!!!!!!
                            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Я каква веселба е настанала тука,давайте така още малко момчета,че след няколко дни почвам да строя барбекюто и то ще е от стиропор......е тогава ще стане мазало

Коментар

Първоначално публикуван от military extreme Преглед на мнение
                                Я каква веселба е настанала тука,давайте така още малко момчета,че след няколко дни почвам да строя барбекюто и то ще е от стиропор......е тогава ще стане мазало
                                Супер

Това наистина ще е шокиращо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X