Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за осъвременяване на стара къща?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

    Смени дограмата, ако ще измазваш............и най-евтиното ПВЦ да сложиш, ефекта ще е огромен /личен опит от подобна къща по Врачанско/
    ________________________________________________
    Subaru OUTBACK 2,5
    Hyundai TUCSON 2.0

    Коментар


    • #32
      От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

      Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
      На мен се е паднала късата клечка, да решавам какво да се случи с въпросната съборетина.
      Съвсем лично мнение. Сложи план, но по съществено е как изглежда като цяло - значи снимки на фасадите. Реставрацията наистина е по-скъпа от бутане и строителство наново, всичко зависи от това, дали къщата си заслужава. За това заслужаване, освен евентуална архитектурна, или историческа стойност, много сериозен фактор са и собствените ти сантименти (отново евентуални). Доколко си свързан с това място, доколко децата ти (и дали изобщо смяташ да създаваш и поощряваш някакво отношение у тях). Значи, има ли мерак, останалото е пари, те се печелят, губят, изкарват, харчат - абе преходна категория с две думи.

      ПП
      Настоящата дограма е такава, защото целта е през дадения отвор (обикновено, не много голям) да влиза максимум светлина.Така са разбирали ефективността тогава, доколкото става въпрос за прозорци. Една съвременна дограма (като тип съвременна, а не като време, по което е направена), ще промени принципно визията.
      Последно редактирано от davc; 14-09-16, 09:03.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #33
        От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

        Абсолютно съм съгласен с горното мнение на колегата davc, водещ тук е сантиментът, здравият прагматизъм е някъде на заден план... Прозорците са без маджун, да, същите ги имам, сваляни веднъж от къщата, после слагани на един стар обор и после свалени и прибрани на тавана за някой следващ проект... Те ще се сменят, няма друг начин. И точно условия на недоимък са били и тук не става въпрос само за парите ами изобщо... Ако бях записвал разказите на дядо за строежа на нашта на село, една повест щях да публикувам сега. От 1940 до 48ма строена на три етапа - три парчета, а оттам нататък постоянен процес на оптимизации. Най-обикновени честни селски хора, дядо 7 години войник и подофицер във ВСВ, прадядо герой от ПСВ, горски стражар преди девети и след девети. Всичко правено на ръка и на приятелски начала - хващат се комшии и братовчеди дето се канят да строят и прекарват с каруците камъка за едната къща, после за другата и така на всички и всичко останало по тоя начин. Изкопава дядо една яма, дето ще е мазата и почват там да газят с баба и малките от махалата калта от която ще правят тухлите. Сушат ги на слънцето и после ги правят на коптор /това съм го виждал на живо край Лом преди 15ина години/ да ги пекат с вършини и царевичак. И като почват едни дъждове, едвам ги спасили да не отидат пак у мазата. И колко още такива приключения. Инсталацията е била минимална - за по една крушка и един контакт, колко да се включи едно радио, щото мислили в перспектива - след 5-6 години прадядо купил с пенсията едно радио, още го пазя.
        И такива ми ти работи още от тоя род и а пускай сега фадромата да влиза вътре де? Някой друг да го прави.

        Коментар


        • #34
          От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

          С риск да обидя Тропчо, ще споделя, че аз лично НЕ виждам и едно нещо което да си струва инвестиция в остатъците на снимките, риска да се затрие някой докато оправя къщата е достатъчно голям за да надделее разума и да каже на сърцето - споко, ще вкараме фадромата, ще вдигнем нещо хубаво и ще сложим снимки и вещи от време оно пак да те сгряват, защото тази съборетина освен грозна е и опасна.

          Ако парите са в изобилие може в строежа да се ползват голямо количество оригинални, разбирай стари материали като декорация и да се постигне ретро ефект.
          Бъдете живи и здрави!

          Коментар


          • #35
            От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

            Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
            Що не го бутнеш това чудо и сложиш една лека постройка с малко жилищна площ?
            ....
            Мислил съм го. Времето, което прекарвам там, обезсмисля подобен подход. Простите сметки показват, че ако налея 20 000 лв. в този проект (а те ще са повече) със същите пари, мога да си ходя всяка сб-нд по Хисар, Велинград и прочее, където ще ми постилат чаршафи и ще ме хранят, без да съм вързан за едно място. Това, в продължение на следващите 10, примерно, години.
            Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
            Смени дограмата, ако ще измазваш
            ...
            Дограмата не ме притеснява. Като ида там и напаля трите печки и камината, децата ходят голи до кръста. За редките случаи, когато това става, предпочитам проветрението на черчеветата. 3000 лв. за нова дограма са 60 кубика дърва. Да не говорим, че одъра (ама това ще го бистрим след като го снимам) няма шанс да се "одаграми" с ПВЦ.
            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Съвсем лично мнение. Сложи план, но по съществено е как изглежда като цяло
            ...
            Като цяло е една стара къща. Задната стена (калкан, да речем 50 квадрата) никога не е виждала хоросан, а сламата и лайната са се свлякли отдавна. Ще я снимам в началото на октомври, че дотогава програмата е пълна и не предвижда ходене там.
            Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
            ...
            От 1940 до 48ма строена на три етапа - три парчета, а оттам нататък постоянен процес на оптимизации.
            ...
            Абе, тази е строена илядо осемстотин и някояси. Процесът на оптимизации не е стихвал допреди 40 години. В началото е била 3 стаи и маза, ама всяко поколение е достроявало... последното дострояване (кухня с течаща вода) го помня и аз. Бях на 5-6 години.

            Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
            С риск да обидя Тропчо, ще споделя, че аз лично НЕ виждам и едно нещо което да си струва инвестиция в остатъците на снимките...
            ...
            Ако парите са в изобилие може в строежа да се ползват голямо количество оригинални, разбирай стари материали като декорация и да се постигне ретро ефект.
            Няма риск да ме обидиш. Аз съм снимал най- проблемните части. Има и по- запазени.
            Изобилието на пари и парите, които съм готов да вкарам в този проект са две независими величини. За реставрация не мисля. Към момента се опитвам да направя нужното, за да не падне.
            Има го и сантимента, естествено. Портретите от стените чакат решението ми. Но, няма да съм следващият портрет, вперил поглед в сина си, с настояването да получи отговори, които е могъл да даде и сам.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

            Коментар


            • #36
              От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

              Добре де, що толкова го мислиш това нещо, за портретите дет викаш. Значи, дали ще я изравниш, дали ще я оставиш или ще я закрепиш за 10-20-30 години, що мислиш, че може да е някаква грижа на следващото поколение? Те си имат ценностите и живота си е техен. Наблюдавам какво става покрай мен, колеги и так дале и май не трябва много да го мислим и това нещо... Със сигурност - тия трите варианта от второто ми изречение ако стоят пред някой представител на поколението след нас, въобще няма да отнемат толкова много време за мисловна дейност и още по-малко пък да предизвикат емоции. Наново няма да строиш, това ясно и съвсем логично. Или се заричаш да не ходиш там 10 години, или си ходиш и яваш-яваш. А щом и дограмата не те притеснява...

              Коментар


              • #37
                От: Съвет за осъвременяване на стара къща?

                Да се включа и аз по темата . По профэесия съм строител / ковенционалното и съвременно строителство !/
                ,, а винаги ме е вълнувало строителството особено със старите техники. Мога да твърдя че съм на ТИ с технологиите от миналия век! .../ Изпълняваме строителство със естествени материали и в момента! - основно
                с глина, камък, дърво слама , тръстика и тн т .! произвеждаме и нови "КИРПИЧИ"- ПРЕСОВНИ ЗЕМНИ БЛОКЧЕТА /ПЗБ/ не печени тухли за тази цел .Правим глинени мазилки , хоросанови такива със и БЕЗ цимет които са достатъчно здрави /"дишащи" с нормално преминаване на влага , и не разрушаващи се.!
                Варови / воро- казеинови техники без синтетични и полимерни /пластмасови / добавки . Така на практика в жилищната част няма наличие на кондез, от влага и респективно мухъл и спори на гъби за алергии.
                Това общо казано .
                Не подценявай старите техники на строителство , стига да не е икономисано много в него при напрвата .
                Ако не са правени много "компромиси " с основите и др.констр. елементи , ,,, може да се "стегне " къщата и без
                вкарването на бетон арматури,кофражи и плочи.!?
                Та направи подробни снимки на статуквото , виж какво искаш да добавиш или промениш и е въпрос на обсъждане с конструктор не /майстор"!/ как е правилно да се постъпи .
                Имай в предвид че конструктори в БГ на дървени констр. и паянтовии зидарии са кът !!Повечето са минали на
                програми и хакат желязо и бетон за небостъргачи в 1 къща . /Така им е по лесно да носят отговорност!/
                П .п
                преди няколко месеца бях на семинар с 30-40 такива и арх. и констр. по темата за възраждане на старите техники в сегашния свят , и мога да заявя че 95% от тях не са наясно с техниките .Иначе ще ви направят кооперация еле хотел или мол веднага!!!

                ]Тропчо,,
                Прати някаква "подложка " схема на въпросната къща и ще измислим нещо.


                И весела нова година .
                Да ЖИВЕЕШ означава да се БОРИШ!
                Робът се бори за СВОБОДА , А свободния за СЪВЪРШЕНСТВО!

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X