Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дървообработване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Дървообработване

Обгарянето не им пречи на пчелите. Даже когато се ползва стар кошер задължително се обгаря. Аз пролет при почистването обгарям дъната от вътре и магазините преди поставянето, за обезаразяване и нямам никакви проблеми. Даже рамките като сменям старите пити и ги върна за ново изграждане се обгарят с горелката. Така че обгарянето на кошера не е проблем за пчелите.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Обгарянето не им пречи на пчелите. Даже когато се ползва стар кошер задължително се обгаря. Аз пролет при почистването обгарям дъната от вътре и магазините преди поставянето, за обезаразяване и нямам никакви проблеми. Даже рамките като сменям старите пити и ги върна за ново изграждане се обгарят с горелката. Така че обгарянето на кошера не е проблем за пчелите.
      Ми обгаряй смело с каквото имаш тогава!

Установил съм от опит, че "салкъмът" е в пъти по-устойчив на времето даже и необработен, сравнен с "чама". Само ме дразни, че не пуска гвоздей в себе си и ако някак успееш да му вкараш(примерно - да намажеш гвоздея с нещо мазно) - после няма вадене. Пък и се цепи, гадът, с времето.

Коментар

Гвоздей се набива лесно в леко разпробит отвор. Но аз започнах да работя с едно испанско лепило и за сега съм много доволен от него. Не мръдва. Даже в нас ламперията я лепих с него и за 2 години не е мръднала. Учудващо съм доволен от лепилото. При първия ми кошер гледах да сложа по-широки дъски и да ги застъпя на зъб без лепило. Дъските се спкаха на първата година, сглобките се отвориха и купнедостатъци. След това питах дърводелци и всички казваха лепене, а аз бях скептичен към лепенето. Попаднах на това лепило и сега си правя дъсчиците на 8-10см широки, гладки от двете страни ги залепям и стягам в дърводелска стяга. Дават го след 15мин да се писне от стягата, а след 2 часа може да се работи. Нямам сцепени съдки вече и отлепени сглобки.

Коментар

Днеска след продобренията по машината нещата започнаха да стават перфектни. Направих от дървено трупче водач в плота. За съжаление след 2 ряза се скъса лентата. Доста е стар и на всякъде е нацепена. Заварих я на скъсаното, но на друго място се скъса. Сложих една стара и с нея си довърших работата. Утре ако остане време ще си поръчам нова лента.
          Разцепването става перфектно

Коментар

Първо - поздравления за ентусиазма.
            Второ - много внимавай с машините.
            Трето - можеш да избегнеш народните митове и легенди с едно най-обикновено сушене на дървесината - огледай се за сушилня наоколо. Колкото и да го обгаряш - има ли остатъчна влага в неравновесно състояние - ще спука, а има ли пукнатина - все едно не си горил.
            Четвърто - дървесината на акацията е почти два пъти по-плътна от иглолистните по нашите ширини. Нищо не се прави "както при чама". Рязането (рендосването, биченето и др. операции са все рязане) е в пъти по-трудно и по-опасно, затова повтарям - с повишено внимание.
            Пето - детайлите се съединяват само с винтове, като предварително се пробият отворите и на двата детайла, като на детайла, в който влиза и остава резбата на винта (глух отвор) е с диаметър равен на тялото на винта (мери се с шублер между две вълнички), а в другия детайл - изцяло проходен (винта да минава свободно, все едно е пирон). Преди да завиеш винта - с една клечка за зъби слагаш малко грес в глухия отвор.
            Шесто - на слаб банциг - провери внимателно чапраза. Трябва да е минимум 1:2 - т.е. - широчината на чапраза да е минимум 2 пъти дебелината на лентата. Много важно - подава се с много по-малка скорост, отколкото при иглолистните или както им викате там - чам. Ако се пали ряз-а или чапраза е отишъл на кино, или лентата е от кашкавал и се е затъпила. Преди имахме машинка, която след заточка и чапраз ковеше зъбите (един вид - имитация на здравината на твърдосплавна дървесина, но вършеше отлична работа).
            Седмо - ако монтираш несуха дървесина - никой не може да те спаси от цепене. И горенето не може.
            Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
              Първо - поздравления за ентусиазма.
              Второ - много внимавай с машините.
              Трето - можеш да избегнеш народните митове и легенди с едно най-обикновено сушене на дървесината - огледай се за сушилня наоколо. Колкото и да го обгаряш - има ли остатъчна влага в неравновесно състояние - ще спука, а има ли пукнатина - все едно не си горил.
              Четвърто - дървесината на акацията е почти два пъти по-плътна от иглолистните по нашите ширини. Нищо не се прави "както при чама". Рязането (рендосването, биченето и др. операции са все рязане) е в пъти по-трудно и по-опасно, затова повтарям - с повишено внимание.
              Пето - детайлите се съединяват само с винтове, като предварително се пробият отворите и на двата детайла, като на детайла, в който влиза и остава резбата на винта (глух отвор) е с диаметър равен на тялото на винта (мери се с шублер между две вълнички), а в другия детайл - изцяло проходен (винта да минава свободно, все едно е пирон). Преди да завиеш винта - с една клечка за зъби слагаш малко грес в глухия отвор.
              Шесто - на слаб банциг - провери внимателно чапраза. Трябва да е минимум 1:2 - т.е. - широчината на чапраза да е минимум 2 пъти дебелината на лентата. Много важно - подава се с много по-малка скорост, отколкото при иглолистните или както им викате там - чам. Ако се пали ряз-а или чапраза е отишъл на кино, или лентата е от кашкавал и се е затъпила. Преди имахме машинка, която след заточка и чапраз ковеше зъбите (един вид - имитация на здравината на твърдосплавна дървесина, но вършеше отлична работа).
              Седмо - ако монтираш несуха дървесина - никой не може да те спаси от цепене. И горенето не може.
              Благодаря за съветите. Повечето неща са ми ясни и си имам на идея какво правя. Относно рязането на акация ми е ясно че е доста твърда дървесина и става доста по трудно. Допълнително се захавява и по лесно лентата. Аз 2 пъти съм правил чапраз на въпросната лента и гледам да прави по-широк отвор на ряза за да не заклинва. След направата на долния водач от трупче, лентата не се криви и рязовете стават идеално прави.
              Сушилня около нас няма. Аз съм буквално в града и около нас няма промишлени предприятия. Има мебелни фирми, но всичките работят само с ПДЧ. Чамов материал от където си купивам, казват че го купиват сушен в родопите. А и да има сушилня, за 5-6 талпи няма да ми излезе сметката. Сега мисля да ги оставя няколко месеца така и да ги дообработвам евентуално на пролет.
              Правил съм покрив от акациеви гредички, много пироните не се набиват толкова трудно след пробиване на подходящ отвор.
              Сглобката на дъната за кошери ще я правя с видии. Предполагам че и да има някъде сцепено, след боядисването с боя, няма да се допуска влага и ще издържат поне 10-тина години.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                .. Сега мисля да ги оставя няколко месеца така ...
                Задължително на вечна сянка и проветриво място.

Коментар

Вече имам разбичени 4 дървени трупа, от които извадих 6 талпи по 4см дебели и широки 8-12см. И 4 талпи по 6см дебели и около 10-12см широки. Естествено че не са рендосани и обкрайчени пефектно. На местата, където имаше останала кора я премахнах и при последните етапи на обработката, ще сеоформят дъските както трянба. Сложил съм ги на таван, където става постоянно течено (отворен е в двата края и е с раззмери 4х12м).

Коментар

Нареди фигурата така, щото между дъските хоризонтално и вертикално да има минимум 5см.

Коментар

Само да добавя - на този таван, след като е постоянно течение, значи есента и зимата влиза влажен въздух което не бих казал, че помага за сушенето.
                      I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Първоначално публикуван от mmtrance Преглед на мнение
                        Само да добавя - на този таван, след като е постоянно течение, значи есента и зимата влиза влажен въздух което не бих казал, че помага за сушенето.
                        Не е страшно. Първо в режима на сушене има фази на междинно овлажняване с цел преодоляване на някои повърхностни напрежения, второ - през зимата въздуха е сух.

Коментар

Ето за това го мразя аз дървото.Вечно някой трабва да му угажда.Бетер жена е !

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                            Ето за това го мразя аз дървото.Вечно някой трабва да му угажда.Бетер жена е !
                            Затова пък общуването с него е неставнимо.

Коментар

Колега Димчев 87 ако не е проблем би ли споделил чертеж на въпросния кошер с размери, защото и аз се запалих да си правя кошери сам. Имам някакъв опит с дърводелството и налични машинки.

Коментар

Ами зависи каква система работиш. Размерите се смятат на място. Подбирам си материала и си го оставям да съхне под навеса около година. С акациевия материал не се получи нищо, защото го използвах за друга цел. Станаха хубави гредички, които използвах на друго място, а вече не ми се занимава с акация че е мъка за разбичване. Проблема е че не се продават подходящи ленти. Намерих една стара с много ситна стъпка и се работи добре с нея и не се къса, но никъде не намерих да се продава. Намирам само 6 зъба на инч на 20мм широка. Тази която ползвам е 11-12 зъба в инч сега и не помня от кога не се е късала. А и няма пукнатини, както при другата.

Гледам да спазвам вътрешните размери, като в едната посока е 450мм, а в другата посока броя рамки х 37,5мм. Така за 12 рамки се получават 450мм, а за 10р 375мм.
                                Отгоре за поставяне на релсата правя изрезка 15х15мм изрязване. Височината на плодник ДБ е 310мм, на магазин 170мм. Дъното го правя с 20мм дълбочина, като предната част е равна с дъното и си слагам цяла летвичка.
                                Всичко правя като многокорпусната система, но на система ДБ. Оригинално ДБ е с издърпващо се дъно с канали и клинове, но ми е по-лесно така като корпуси да работя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X