Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дюшеме vs ламинат

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дюшеме vs ламинат

Здравейте колеги!Предстои ми избор на под за всекидневна и се колебая между дъбово дюшеме и ламиниран паркет.предимствата и недостатъците на ламината са ми ясни,но никога не съм се сблъсквал с дъбовите дюшемета,та ще се радвам да споделите опит.
    TLC 120 Prado
    Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

От: Дюшеме vs ламинат

Дюшеме

Аз съм пристрастен и гласувам ЗА дюшемето. Ако пък можеш да си позволиш дъбово, гласувам с двете ръце

П.П.
    На мен въпроса ми звучи, като да ме питаш "за" и "против" силиконовите цици Чувал съм, че и те имали някакви предимства ...
    ______2
    Е = MZ

Коментар

Ако има от къде да вземеш ДЪБОВО дюшеме, и можеш да си го позволиш..... ламината го забрави.

Моето мнение е, че ламинат се слага само по финансови причини.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Ако пък си вземеш акациево дюшеме ,ще избиеш рибата- по-твърдо е от дъба!

Коментар

Разбира се дюшаме .Наистина цените нямат нищо общо но и качеството също.Аз съм слагал и бамбуково много е красиво и много здраво .Но кето и да сложиш ИДЕЛНА изолация на пода !
          Grand Vitra ddis 2008
          SEAT Althea XL tsi 2010
          Mitsubishi Canter

Коментар

Ами как стои въпроса с намокрянето на дървото.Това е дневен тракт и в кухненската част има миялна и перална машини,и не е невъзможно да се понамокри;-).Ориентирал съм с към дъбово дюшеме,20 мм ,производство на местна фабрика,или ламинат, австриийски, ама и неговата цена не лъже!В един магазин здраво ме навиваха за трислоен паркет,ама нещо не ми допада концепцията,а цената му е като на дъбовото дюшеме,и то с поставянето,цикленето,лакирането и т.н...!Предлагат ми и готово за полагане дъбово дюшеме,ама там цената му е главозамайваща-около 160 лв/м2.
            TLC 120 Prado

Коментар

Ключът за палатката се нарича "качество".
              Влажност, свиване, монтаж, състояние на подовата замазка, лакиране. Ако нещо не е както трябва, може да погребеш много време.
              Местна фабрика от Варненско - само с гаранция в писмен вид и подробно споменато свиването и деформациите в проценти. Неизбежно е да има промени - живо дърво е било доскоро - но да не е безкрайно. Трябва да е сечено септември, ако не греша. Това поседното не помня точно наистина.

За каква изолация на пода спомена някой? Аз пък знам за отлична циментова смес без ронливост, която е дефицит в нашите земи.

Коментар

Е качеството,отнасящо се до цвета на дървесината е ясно-беловина ,чепове,очички-виждат се,а за влажността и т.н как да ги разбера?Подовата замазка е перфектна!Явно нещата ще опрат до качествен майстор,което е огромен проблем в това море от предлагане....
                TLC 120 Prado

Коментар

Относително тегло 0.72t/m3 за дъб и 0.51-53t/m3 за бор и ела. Съответно много добра водоустойчивост на дъба и неголеми деформации при намокряне. Естествено не е отменена предварителната обработка с импрегнатор дъска по дъска ако искаш да си педантичен. За определяне влажността на материала един стар дърводелец ми говореше нещо за драскане с химически молив. Ако е влажно чертата се разливала. Все пак явно става дума за МНОГО влажно.
                  Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                  Из "Златния телец"

Коментар

Чеповете понякога са в групата на добрите качества на дюшемето, заради външния вид. Аз говоря за влажност, момент на отсичане, обработка... все неща трудни за контрол. Който е работил преди 25+ години знае за какво става дума, сегашните може и да не са чували за това, а да твърдят, че продават добро качество.
                    Замазка... няма как да не е правена в България. Дано да е наистина добра, ако дюшемето ще се лепи.

Коментар

Имам наследствена къща, строена в началото на 20 век (1900г). Двуетажна, гредоред и дюшеме. Материал - червен бор. Дъските на дюшемето са широки 20 см и дебели около 5 см. Ковани с пирони 12см на попчета през 50см. върху пясъчна възглавница. За 112 години какво ли не са видяли. И понеже няма кой да ги мие седмично по два пъти, та се принудихме с благоверната да обработим пода с лазурен лак и да го запечатим с реактивен. Всичкото без цвят естествено. Споделям, че няма такова удоволствие да си шляпаш по дъските, като виждаш всяка жилка на дървото очертана от годините. Ако можете да си го позволите, поръчайте си дюшеме по дебело от мизерните 25 мм, както го продават и внуците Ви ще ви споменават.
                      LZ1AIV

Коментар

Преди години , дървеният материал се нарязваше и съхнеше естествено , след което се нарязваше на елементи и минаваше през сушилня , затова нямаше измятане и съсъхване. Разбира се , за всяка дървесина имаше определен сезон през който се сече. Сега от гората в сушилнята на макс , та да стане по-бързо , в момента в който отиде в склада , наново дърпа влага , няколко месеца след монтажа съсъхва , и виждаш колко се е нацепил материала , резултат от неправилното сушене.
                        Аз съм за дъбово дюшеме , влагата в кухнята не е страшна , по-страшно е парното. Купи си готово дюшеме ,предварително лакирано , има внос от Германия , Австрия , и при монтирането непременно залепване за пода. Има един склад в София ,след Красна поляна , на булеварда преди ул.Житница , точно преди Шел , продават всякаква дървесина.
                        В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

20mm за дюшеме е несериозно. Сериозните неща започват от 35мм та до ... кой до където стигне.
                          Влага в дървесината се мери с влагомер (не на кг, не с молив). Влагомерите мерят междуклетъчна, а не повърхностна влажност.
                          По нашите ширини при естествено сушене дървесината може да достигне до 15% междуклетъчна влажност. За да използваме дървен материал в дома си и той да не се променя драстично е необходимо влажността му да е под 10%. Такава влажност се постига в сушилня. Дори добре изсушения материал оставен достатъчно дълго на открито ще повиши влажността си.
                          Аз не бих лепил дюшеме.
                          Ако сградата е нова (пода влажен), дюшемето ще поеме от влагата на пода, после през отоплителния сезон ще съсъхне и ще отвори фуги и т.н.
                          Използването на дървесина изисква отношение. Лично отношение
                          ______2
                          Е = MZ

Коментар

,,Някой'' който спомена за влага съм аз и го казвам от опит а не да ми минава времето ,който иска слуша който не иска -жив и здрав!Колегата Димо го е казал по-добре -.,,Дървесината иска лично отношение"!
                            Grand Vitra ddis 2008
                            SEAT Althea XL tsi 2010
                            Mitsubishi Canter

Коментар

Тано, за тебе знаеме, че имаш правилното отношение към дървесината. Щом срещна твоето име, веднага в съзнанието ми изплува една перфектно изпълнена моторна лодка. Е-е-е-х, кога ли и аз ще си спретна нещо такова, но платноходно.
                              Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                              Из "Златния телец"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X