Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Здравей колега Klintan,
    Извинявам се за неудобството но имам много огромен проблем.
    Преди месец закупих котел от Енергокамин снабден с контролер Титаник с горелка 35 КВ на екоенергия, но имам голям проблем с настройките на контролера, относно колко секунди да дозира, колко секунди да почива и на каква степен да бъде вентилатора. Идваха майстори, но всеки път ставаше от лошо по лошо. Много бавно се повишава температурата да зададената и котела не работи ефективно. Горя въглищна фракция 6-20 мм /Орановки/ и отоплявам два етажа с обща площ 190 кв. м. и 200 литров бойлер.
    Благодаря предварително
    Забравих да попитам коя температура е предпочитана за поддържане?
    Благодаря!

Коментар

Здравей колега Klintan,
      Извинявам се за неудобството но имам много огромен проблем.
      Преди месец закупих котел от Енергокамин снабден с контролер Титаник с горелка 35 КВ на екоенергия, но имам голям проблем с настройките на контролера, относно колко секунди да дозира, колко секунди да почива и на каква степен да бъде вентилатора. Идваха майстори, но всеки път ставаше от лошо по лошо. Много бавно се повишава температурата да зададената и котела не работи ефективно. Горя въглищна фракция 6-20 мм /Орановки/ и отоплявам два етажа с обща площ 190 кв. м. и 200 литров бойлер.
      Благодаря предварително
      Забравих да попитам коя температура е предпочитана за поддържане?
      Благодаря!

Коментар

Здравей.Ами на този въпрос за настройките никой няма да ти даде универсален отговор.Причината е че всичко зависи от котел ,комин ,качество на горивото и други фактори.Трябва ти сам да си настроиш горелката.Незнам какви са тия въглища но предполагам че са нискокалорични.По назад в темата колегата D-MAX е описал подробно как трябва да изглежда огъня -идеята е по средата да има неизгорели въглени по края на главата да гори и да не падат неизгорели въглища в пепелника- но пак казвам това най- добре ти опитно ще си го направиш защото трябва много време да се наблюдава горивния процес а никой майстор няма такова време да седне пред котела ти и да чака.УСПЕХ.

Коментар

Колега Фарфаров,споделям само опит , въпреки че въпроса не е конкретно към мен насочен.
          Моята отопляема площ е коркото твоята и бойлер. Вече не съм с такъв контролер и горелката ми е присадена на ВИАДРУС.
          Та аз ползвам 25% вентилатор , което се равнява на твоя контролер на втора степен. Подаването на въглища е 12.5 сек и изчакване 80 сек. Разбира се тоа не е пълната мощност на горелката. Всичко зависи и от калоричноста на въглищата , както и от самия котел. При някои въглища се получава след изгаряне нещо като шлака и някои препоръчват да се подава горивото на по малки порции и по често , но на мен не ми пречат. Горя "донбаски" въглища (от гр. Лом съм), това за протокола.
          Но исках да споделя и нещо друго. Както знаете студовете тази година продължават маааалко повече от досега. Това доведе до прекъсване на доставките на въглища и на пристанището в Лом в момента няма никакви. Моя склад е малък и не събира гориво за целия сезон. Както се очакваше си изпразни. Реших да пробвам алтернативно гориво и се снабдих с няколко чувала , слънчогледови пелети. След малка консултация и насоки от колегата РАДОСЛАВ направих и съответни промени и вече повече от 24 часа горя пелети. При макс външна температура от -5 , котела се справя без проблеми . Количеството гориво се увеличи с около 50%%, но в предвид цената на пелетите , това си ме устройва напълно. Единствен проблем в момента се очертава по-голямото количество пепел, но няма как - ще се чисти повече. Все пак с турболатори , може би ще е по-добро положението .

Коментар

Сребро.злато и платина са със запалка.Igniter,Някъде в началото е.Тези дни ,дойде една горелка Ekoenergia,за един приятел.Приятно се изненадах,че горелката е с нова отливка,пригодена за запалката.Не знам само ,далине е по поръчка на Metal fach,Тъй като патента за самозапването е на тази фирма.

Коментар

Platinum с каква цена е, ако не е тайна? И с каква окомплектовка от към датчици в цената?
              На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
              "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от kipu Преглед на мнение
                Колега Фарфаров,споделям само опит , въпреки че въпроса не е конкретно към мен насочен.
                Моята отопляема площ е коркото твоята и бойлер. Вече не съм с такъв контролер и горелката ми е присадена на ВИАДРУС.
                Та аз ползвам 25% вентилатор , което се равнява на твоя контролер на втора степен. Подаването на въглища е 12.5 сек и изчакване 80 сек. Разбира се тоа не е пълната мощност на горелката. Всичко зависи и от калоричноста на въглищата , както и от самия котел. При някои въглища се получава след изгаряне нещо като шлака и някои препоръчват да се подава горивото на по малки порции и по често , но на мен не ми пречат. Горя "донбаски" въглища (от гр. Лом съм), това за протокола.
                Но исках да споделя и нещо друго. Както знаете студовете тази година продължават маааалко повече от досега. Това доведе до прекъсване на доставките на въглища и на пристанището в Лом в момента няма никакви. Моя склад е малък и не събира гориво за целия сезон. Както се очакваше си изпразни. Реших да пробвам алтернативно гориво и се снабдих с няколко чувала , слънчогледови пелети. След малка консултация и насоки от колегата РАДОСЛАВ направих и съответни промени и вече повече от 24 часа горя пелети. При макс външна температура от -5 , котела се справя без проблеми . Количеството гориво се увеличи с около 50%%, но в предвид цената на пелетите , това си ме устройва напълно. Единствен проблем в момента се очертава по-голямото количество пепел, но няма как - ще се чисти повече. Все пак с турболатори , може би ще е по-добро положението .
                Е точно при такива екстремни условия, когато има проблеми с горивата се проявяват предимствата на тази реконструкция на ВИАДРУСА с ТАКЪВ тип горелка.
                В края на краищата може да се мине да се горят дървени отпадъци от палети, ПДЧ изрезки или други подобни горими материали(не пластмаси и гуми разбира се )
                А за настройката на горелката с въглища от Ораново е трудна и време отнемаща работа, затова и не искат да ви обърнат внимание от фирмата доставчик. Въглищата от Ораново не са особено калорични, с много пепел, и вероятно времената на подаване трябва да са по дълги, изчакването да е по-малко, а вентилатора да е не повече от 50% от пълната си мощност. Ако вентилатора вкарва повече въздух от необходимото, котела ще се продухва с излишен студен въздух и на практика по-скоро ще го изстудява вместо да го затопля. Дано и монтажа на капака на горелката да е направен както трябва и да не духа от там където не трябва. Аз мисля дадох настройките за черни въглища с едрина 6-20 и 25квт мощност, но за други видове си иска време и опит да се настрои, както каза и Klintan.

Относно възможността да има запалване на тези горелки: вероятно не е лош да го има, но лично за мен е излишно, тъй като аз си паля котела 1 или най-много два пъти годишно, което обезсмисля допълнителното оборудване за тая екстра. От горе на всичко съм се убедил, че колкото по-просто е дадено нещо, то е толкова по-надеждно и обратно. Но няма лошо, който държи на него да го има. Може би е подходящо за отдалечено управление и палене през по-големи интервали от време(през няколко дена примерно).
                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Благодаря Ви и на тримата за съветите, които ми дадохте благодарение на опита, които вече имате на такива начинаещи като мен. Действително както каза D-MAX oт Орановските въглища има много пепел и не са толкова калорични. За съвета за вентилатора да е на не повече от 50% вече го изпитах и от възможни 12 степени на 4-та степен е най ефективен. Относно за монтажа на капака на горелката какво имаш предвид? Със силикон ли трябва да се уплътни, защото не сме му слагали нищо само го поставихме. А температурата според вас плавно ли трябва да се покачва до максимално зададената или бързо? И каква температура е предпочитана да работи ефективно котела. Благодаря Ви още един път!

Коментар

Аз, откакто сложих Юпс-а, съм оставил котела и горелката на стендбай цял месец почти. Изобщо не ми се е налагало да го паля отново, той сам тръгва или чака според ситуацията. А и преди това го палех само след продължително спиране на тока. Гледам, въглищата в бункера почти не са мръднали, защото в тия студове не гася другия, по-голям котел и този стои все на изчакване. Явно запалка няма да ми трябва, но дистанционно командване ще върши работа.
                    "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Жалко,но за съжаление не сте могли да оцените достойствата на тези контролери,и предимствата ,които дават новите технологии.Това е горе долу ,както с мобилнитетелефони.И старите вършат работа ,но всички ги сменихме .И като пример ,ще дам колегата kipu ,koйто ще ме извини за информажията ,която е много показателна .Преди месец ,може би му се обадих и какво правеше той,просто си настройваше горелката от Виена.А иначе вие си я палете през октомври и си я гасете април,въпрос на избор.
                      Че мога да и задам да се запали в 6 сутринта ,и да се загаси в 10.След това отново да се запали в 18 и т.н.Че може да управлява горивния процес на дървата.Самозапалва ги със запалката си ,след това управлява горенето и след,като дървата изгорят ,се самозалва ,горивото ,което е в бункера,само и автоматично.Някой да ми покаже дали има нещом подобно в България.Но това едва ли са най важните достойнства на контролерите.Не знам дали ,някои познава функцията FUZZY Logic.Много от производителите спекулират с нея и я споменават без да имат нищо общо с нея.А тя е направена единствено за улеснение на клиента.Неговото участие в настройките на горенето да е сведено до минимум.Единствено ,той трябва да посочи температурата на котела и евентуално помпата,ако разбира се не се управлява от стаен термостат.Оттам нататък ,контролера сам избира ,на каква мощност ,колко гориво и въздух да подава.А пък за управлението с ламбда сондата ,да не говорим,доказано даваща до 20% икономия на гориво.Тук отговарям и на колегата agro,цената е колкото твоя контролер.Комплекта е с 8 датчика.Ламбда сондата естествено е отделно.Бих искал да спомена ,че времената на евтините решения ,за съжаление ,останаха в миналото.Хубавите решения си имат своята цена.До няколко дни ,ще направя снимки на работата на контролера и ще ги кача тук.Ако има интерес разбира се.

Коментар

Първоначално публикуван от RADOSLAW2000 Преглед на мнение
                        Жалко,но за съжаление не сте могли да оцените достойствата на тези контролери,и предимствата ,които дават новите технологии.Това е горе долу ,както с мобилнитетелефони.И старите вършат работа ,но всички ги сменихме .И като пример ,ще дам колегата kipu ,koйто ще ме извини за информажията ,която е много показателна .Преди месец ,може би му се обадих и какво правеше той,просто си настройваше горелката от Виена.А иначе вие си я палете през октомври и си я гасете април,въпрос на избор.
                        Че мога да и задам да се запали в 6 сутринта ,и да се загаси в 10.След това отново да се запали в 18 и т.н.Че може да управлява горивния процес на дървата.Самозапалва ги със запалката си ,след това управлява горенето и след,като дървата изгорят ,се самозалва ,горивото ,което е в бункера,само и автоматично.Някой да ми покаже дали има нещом подобно в България.Но това едва ли са най важните достойнства на контролерите.Не знам дали ,някои познава функцията FUZZY Logic.Много от производителите спекулират с нея и я споменават без да имат нищо общо с нея.А тя е направена единствено за улеснение на клиента.Неговото участие в настройките на горенето да е сведено до минимум.Единствено ,той трябва да посочи температурата на котела и евентуално помпата,ако разбира се не се управлява от стаен термостат.Оттам нататък ,контролера сам избира ,на каква мощност ,колко гориво и въздух да подава.А пък за управлението с ламбда сондата ,да не говорим,доказано даваща до 20% икономия на гориво.Тук отговарям и на колегата agro,цената е колкото твоя контролер.Комплекта е с 8 датчика.Ламбда сондата естествено е отделно.Бих искал да спомена ,че времената на евтините решения ,за съжаление ,останаха в миналото.Хубавите решения си имат своята цена.До няколко дни ,ще направя снимки на работата на контролера и ще ги кача тук.Ако има интерес разбира се.

Аз ще се радвам да споделиш мнения и снимки.Само глупака одрича новите технологий...
                        Благодаря предварително колега Радослав.

Коментар

Първоначално публикуван от Farfarov Преглед на мнение
                          Благодаря Ви и на тримата за съветите, които ми дадохте благодарение на опита, които вече имате на такива начинаещи като мен. Действително както каза D-MAX oт Орановските въглища има много пепел и не са толкова калорични. За съвета за вентилатора да е на не повече от 50% вече го изпитах и от възможни 12 степени на 4-та степен е най ефективен. Относно за монтажа на капака на горелката какво имаш предвид? Със силикон ли трябва да се уплътни, защото не сме му слагали нищо само го поставихме. А температурата според вас плавно ли трябва да се покачва до максимално зададената или бързо? И каква температура е предпочитана да работи ефективно котела. Благодаря Ви още един път!
                          Капака на горелката се намазва с високотемпературен силикатен(не силиконов!!!) уплътнител, устойчив поне на 1400 градуса по Целзий, като много се внимава да не дойде в повече и при поставянето му да запуши горния ред отвори доставящи вторичния въздух.
                          Някъде имаше снимка, ако я намеря ще я постна.
                          Това уплътнявяне драматично променя работата на горелката - убедих се от личен опит.

P.S. Намерих го. Виж на пета страница снимките долу!
                          Последно редактирано от D-MAX; 31-01-17, 11:57.
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Малко информация за слънчогледови пелети като гориво .
                            Както казах вече разхода е приличен и напълно приемлив.
                            Единствен проблем към момента е че се получава от време на време нещо като
                            шлакова плочка на повърхноста и поради това се вдига температурата в шнека.
                            По-бавно вдига температура и трябва по често да се зарежда защото са по-обемно гориво.
                            Прави ми впечатление че финната пепел не се вдига много нагоре както при въглищата,
                            но това е само начално впечатление.

Коментар

Първоначално публикуван от RADOSLAW2000 Преглед на мнение
                              ...Ако има интерес разбира се.
                              Има, има!

Коментар

Колега D-MAX гледам, горелки като твоята се монтират отстрани на котела. Но при мен нямам място от двете страни, а е възможен монтаж като прелетна горелка отпред на долната врата. Та при тези горелки възможен ли е такъв монтаж. Котела ми е Виадрус У22 30 кв.

Sent from my iPhone using Tapatalk
                                HYUNDAI TERRACAN 2.9 CRDI ,05 163hp
                                VW PASSAT 1.9 TDI AFN ,98 110hp
                                Няма да е все така!
                                Нула две осмици 724 пет едно пет 1

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X