Молбата ми е към хората, които са правили или виждали действащо решение да дадат съвет как да си направя отопление на един етаж от къща с гореспоменатото устройство. Иска ми се да е напълно пасивно (т.е. без помпи и т.н.), като към него ще бъдат закачени 2 или 3 радиатора. Отопляемата площ е към 60 кв. м. (обема да кажем е към 150 куб.м. максимум). Най-вече ме вълнува как се изчислява тая конструкция и какви тръби и наклони трябва да се използват за да работи ефективно, както и къде и какъв разширителен съд се поставя.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза
Свий
X
-
От: Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза
Имам двама приятели които живеят във вилната зона на Варна. И двамата са единодушни/което е странно/ , че водната риза не е решение. Изпълнение без циркулаторна помпа вероятно има, аз лично не съм виждал работещо такова. Като спре тока, а ти си набухал печката , става интересно...И двамата са на камини със въдуховоди за топлия въздух и са доволни.Може би това е решението което търсиш.
-
Може и така да е. Аз затова питам, защото нито съм ползвал, нито съм виждал такова чудо в действие."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Става и без циркулационна помпа но КПД-то отива надолу в порядък. Това защото за да циркулира водата/друг флуид/ си трябва: Разширителен съд отворен тип над ниво на отопляемият етаж. За да е ефективно се слага и доста голям диаметър тръба до същият. Като цяло грееш един куп излишна вода, ако е с такава, и оттам цялата неефективност. Ако е с помпа разширителният съд ще е смешно малък, Ф-то на тръбите също, но тук възниква проблемът със спирането на тока и става страшно. Има решение и на това но имам чувството че ти не искаш никакви техники вкарани в системата и тогава наистина решение се явява въздуховод, което всъщност при добра направа не е никак лошо решение особено ако е за помещения които не ес обитават постоянно а трябва напри5мер да се стоплят бързо. Ако имаш път към мен дрънни и ще ти го обясня че ще е по-лесно на по бира.Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Коментар
-
Има такива даже и действащи модели,гравитационно или термосифонно парно.Има такива образци в Русе.И си е с доста прилично КПД.МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!
Коментар
-
За отопление на един етаж, без помпа няма да стане.Имам достатъчно опит.Най-добрия вариант е:камина или готварска печка с водна риза в система от затворен тип,с помпа.Разширителния съд може да се монтира във всяка точка на системата.За застраховка при спиране на тока има UPS за парно-около 150 лв.За повече инфо:0889 441 536-Серго.Поздрави и ЧНГ на всички.
Коментар
-
A с въздуховоди можеш да направиш сауна за около 15 - 20 мин. Камини с въздуховоди правят в Пещера.
Спал съм зиме в къща отоплявана така, та се наложи по някое време да затапвам отвора за топлия въздух.
Коментар
-
Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнениеСтава и без циркулационна помпа но КПД-то отива надолу в порядък. Това защото за да циркулира водата/друг флуид/ си трябва: Разширителен съд отворен тип над ниво на отопляемият етаж. За да е ефективно се слага и доста голям диаметър тръба до същият. Като цяло грееш един куп излишна вода, ако е с такава, и оттам цялата неефективност. Ако е с помпа разширителният съд ще е смешно малък, Ф-то на тръбите също, но тук възниква проблемът със спирането на тока и става страшно. Има решение и на това но имам чувството че ти не искаш никакви техники вкарани в системата и тогава наистина решение се явява въздуховод, което всъщност при добра направа не е никак лошо решение особено ако е за помещения които не ес обитават постоянно а трябва напри5мер да се стоплят бързо. Ако имаш път към мен дрънни и ще ти го обясня че ще е по-лесно на по бира."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Колко помещения са и как са организирани геометрично. Това за да се прецени как и дали ще стане по-добре с въздуховоди.
Иначе и аз съм с две ръце за въздуха, поради един куп проблеми, които се избягват в сравнение с водата.
Имам подово отопление с пелетен котел и отделно камина без водна риза за аварийни ситуации. Супер са и двете.Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.
Коментар
-
Последно редактирано от kuzdov; 04-01-13, 13:16."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Нищо няма да се вижда и мотае при въздуховодите, даже печката ти е на най-доброто за тях място.
Искаш ли да се разходиш до Сепарева Баня, ще ти кажа къде точно можеш да видиш действаща система.
Коментар
-
При това разположение е най добре с въздух. Двете въздуховодчета ще са много къси. Разположението на печката и комина е възможно най-доброто, както и на стаите.
Аз съм с подобно разположение и въздуховода до съседната стая е просто тръба през стената, която не се вижда никъде (в декоративната облицовка на камината е).
Ако искаш да го видиш - на разположение съм. Идваш, пием по вино, разискваме, пак пием ... накрая само пием.Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
Коментар
-
И на мен започна да ми харесва идеята да не копам тръби в стените. Ще дойда да видя практически как е изградено. Днес следобед свободен ли си?
"Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение..... пием по вино, разискваме, пак пием ... накрая само пием.Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Коментар
-
Идвай ... В готовност съм.
Заустването към комина и въздуховодчето, което само преминава през стената.
Много е важно в камината да се осигури свеж въздух от вън (не от помещенията) - виж алуминиевата тръба отдолу.
Горивната камера на позиция.
Много добре да се топлоизолира отвсякъде и да се облепи всичко с алуминиевата самозалепваща лента, така че да не лети вата из стаите.
Тук се вижда колко е късо въздуховодчето (около 30см), светлото е в другата стая.
Изолация отвсякъде 3 см, плътност 75 кг/м3
Преди затваряне.
Навсякъде е затворено с изолация 3 см, която много добре се вмъква в профилчетата на гипсокашона.
Към тавана сложих 2 пласта по 3 см. изолация (не се вижда).
Вече затворена с пожароустойчив гипсокартон и запалена за тестове.
Това е в другата стая, където излиза въздуховодчето. Онова зеленото е комина, обилно топлоизолиран (8 см. вата) и затворен с гипсокартон.
Смятам, че нещо подобно е най-удачно да се направи с отоплението.Последно редактирано от Радослав Райчев; 04-01-13, 14:17.Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар