Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Молбата ми е към хората, които са правили или виждали действащо решение да дадат съвет как да си направя отопление на един етаж от къща с гореспоменатото устройство. Иска ми се да е напълно пасивно (т.е. без помпи и т.н.), като към него ще бъдат закачени 2 или 3 радиатора. Отопляемата площ е към 60 кв. м. (обема да кажем е към 150 куб.м. максимум). Най-вече ме вълнува как се изчислява тая конструкция и какви тръби и наклони трябва да се използват за да работи ефективно, както и къде и какъв разширителен съд се поставя.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

От: Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Имам двама приятели които живеят във вилната зона на Варна. И двамата са единодушни/което е странно/ , че водната риза не е решение. Изпълнение без циркулаторна помпа вероятно има, аз лично не съм виждал работещо такова. Като спре тока, а ти си набухал печката , става интересно...И двамата са на камини със въдуховоди за топлия въздух и са доволни.Може би това е решението което търсиш.

Коментар

Може и така да е. Аз затова питам, защото нито съм ползвал, нито съм виждал такова чудо в действие.
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Става и без циркулационна помпа но КПД-то отива надолу в порядък. Това защото за да циркулира водата/друг флуид/ си трябва: Разширителен съд отворен тип над ниво на отопляемият етаж. За да е ефективно се слага и доста голям диаметър тръба до същият. Като цяло грееш един куп излишна вода, ако е с такава, и оттам цялата неефективност. Ако е с помпа разширителният съд ще е смешно малък, Ф-то на тръбите също, но тук възниква проблемът със спирането на тока и става страшно. Има решение и на това но имам чувството че ти не искаш никакви техники вкарани в системата и тогава наистина решение се явява въздуховод, което всъщност при добра направа не е никак лошо решение особено ако е за помещения които не ес обитават постоянно а трябва напри5мер да се стоплят бързо. Ако имаш път към мен дрънни и ще ти го обясня че ще е по-лесно на по бира.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Има такива даже и действащи модели,гравитационно или термосифонно парно.Има такива образци в Русе.И си е с доста прилично КПД.
          МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

За отопление на един етаж, без помпа няма да стане.Имам достатъчно опит.Най-добрия вариант е:камина или готварска печка с водна риза в система от затворен тип,с помпа.Разширителния съд може да се монтира във всяка точка на системата.За застраховка при спиране на тока има UPS за парно-около 150 лв.За повече инфо:0889 441 536-Серго.Поздрави и ЧНГ на всички.

Коментар

A с въздуховоди можеш да направиш сауна за около 15 - 20 мин. Камини с въздуховоди правят в Пещера.
              Спал съм зиме в къща отоплявана така, та се наложи по някое време да затапвам отвора за топлия въздух.
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                Става и без циркулационна помпа но КПД-то отива надолу в порядък. Това защото за да циркулира водата/друг флуид/ си трябва: Разширителен съд отворен тип над ниво на отопляемият етаж. За да е ефективно се слага и доста голям диаметър тръба до същият. Като цяло грееш един куп излишна вода, ако е с такава, и оттам цялата неефективност. Ако е с помпа разширителният съд ще е смешно малък, Ф-то на тръбите също, но тук възниква проблемът със спирането на тока и става страшно. Има решение и на това но имам чувството че ти не искаш никакви техники вкарани в системата и тогава наистина решение се явява въздуховод, което всъщност при добра направа не е никак лошо решение особено ако е за помещения които не ес обитават постоянно а трябва напри5мер да се стоплят бързо. Ако имаш път към мен дрънни и ще ти го обясня че ще е по-лесно на по бира.
                Правилно си ме разбрал, не искам никаква техника по две причини:1. естетика - не ми се ще никакви излишни кутии, тръби и жици да ми се мотаят в дневната и 2. надеждност - къщата е на края на жицата и при евентуален проблем с тоците може да минат часове и дни докато се разрешат. Техническото изпълнение не ми е проблем и мога да го направя с 12 волтова помпа и изправител и акумулатор или 220 В и УПС, но точка 1 отива на кино. А с въздуховоди нещата са ми още по-мътни. Представям си едни кюнци и гофрирани тръби, дето се мотаят по тавана.....ужас.
                Неизвестен мъдрец

Коментар

Колко помещения са и как са организирани геометрично. Това за да се прецени как и дали ще стане по-добре с въздуховоди.
                  Иначе и аз съм с две ръце за въздуха, поради един куп проблеми, които се избягват в сравнение с водата.
                  Имам подово отопление с пелетен котел и отделно камина без водна риза за аварийни ситуации. Супер са и двете.
                  Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                  LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                  Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Ето това успях да надраскам:
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:схема2.jpg
Прегледи:1
Размер:15.1 КБ
ID:5440678
                    На мястото на печката сега има огнище, а двете стаи отделни печки на дърва.
                    Последно редактирано от kuzdov; 04-01-13, 13:16.
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

Нищо няма да се вижда и мотае при въздуховодите, даже печката ти е на най-доброто за тях място.
                      Искаш ли да се разходиш до Сепарева Баня, ще ти кажа къде точно можеш да видиш действаща система.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

При това разположение е най добре с въздух. Двете въздуховодчета ще са много къси. Разположението на печката и комина е възможно най-доброто, както и на стаите.
                        Аз съм с подобно разположение и въздуховода до съседната стая е просто тръба през стената, която не се вижда никъде (в декоративната облицовка на камината е).
                        Ако искаш да го видиш - на разположение съм. Идваш, пием по вино, разискваме, пак пием ... накрая само пием.
                        LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009

Коментар

И на мен започна да ми харесва идеята да не копам тръби в стените . Ще дойда да видя практически как е изградено. Днес следобед свободен ли си?
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                            ..... пием по вино, разискваме, пак пием ... накрая само пием.
                            Ааааа да взема да дойда и аз. А?
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Идвай ... В готовност съм.

Име:203_0399_resize.JPG
Размер:89.3 КБ
ID:5440684
                              Заустването към комина и въздуховодчето, което само преминава през стената.

Име:204_0404_resize.JPG
Размер:123.6 КБ
ID:5440685
                              Много е важно в камината да се осигури свеж въздух от вън (не от помещенията) - виж алуминиевата тръба отдолу.

Име:204_0406_resize.jpg
Размер:53.5 КБ
ID:5440686
                              Горивната камера на позиция.

Име:204_0421_resize.JPG
Размер:161.8 КБ
ID:5440687
                              Много добре да се топлоизолира отвсякъде и да се облепи всичко с алуминиевата самозалепваща лента, така че да не лети вата из стаите.
                              Тук се вижда колко е късо въздуховодчето (около 30см), светлото е в другата стая.

Име:204_0425_resize.jpg
Размер:62.8 КБ
ID:5440688
                              Изолация отвсякъде 3 см, плътност 75 кг/м3

Име:204_0432_resize.jpg
Размер:60.9 КБ
ID:5440689
                              Преди затваряне.

Име:204_0433_resize.jpg
Размер:59.2 КБ
ID:5440690
                              Навсякъде е затворено с изолация 3 см, която много добре се вмъква в профилчетата на гипсокашона.
                              Към тавана сложих 2 пласта по 3 см. изолация (не се вижда).

Име:204_0436_resize.jpg
Размер:54.5 КБ
ID:5440691
                              Вече затворена с пожароустойчив гипсокартон и запалена за тестове.

Име:204_0443_resize.jpg
Размер:32.1 КБ
ID:5440683
                              Това е в другата стая, където излиза въздуховодчето. Онова зеленото е комина, обилно топлоизолиран (8 см. вата) и затворен с гипсокартон.

Смятам, че нещо подобно е най-удачно да се направи с отоплението.
                              Последно редактирано от Радослав Райчев; 04-01-13, 14:17.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X