Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление с климатици - плюс и минус?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Отопление с климатици - плюс и минус?

    Първоначално публикуван от Stefchev Преглед на мнение
    ??? На мен идеята ми е повече за отопление колега. Може би високо горе в този случай?
    Тогава- да.

    Коментар


    • #47
      От: Отопление с климатици - плюс и минус?

      Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      Тогава- да.
      То, като ще дупчиш, дупчи и горе и долу та да става и за зиме и за лете. Тъкмо няма да се чуди къде да ходи нагнетения въздух.

      Коментар


      • #48
        От: Отопление с климатици - плюс и минус?

        Да използвам темата да попитам знаете ли за някой препарат против мухъл, че отскоро се появи.

        Коментар


        • #49
          От: Отопление с климатици - плюс и минус?

          Здравей колега
          Чак сега виждам темата и се включвам.
          Не си указал колко кубика е хола за да ти се отговори с каква мощност трябва да е климатика.

          Ето го моя скромен опит да се топля с климатик:
          Имам инверторна Toshiba 10-ка с която отоплявам и охлаждам 60 кубика хол + 25 кубика преходна спалня изолирани на първи етаж над земя за Варна (5 см фибран долу и горе а по стените вата 5 см).

          Тъй като между хола и спалнята има врата със свод, топлото не преминава напълно помежду – топли се но ако в хола е 23 градуса в спалнята е 17-18 – определено става за спане но не съвсем за дневно ползване.
          В режим на охлаждане може да охлажда и през врата тъй като студения въздух минава по добре през вратата.

          Моя климатик е с доста функции като най полезната е че си отчита консумираната енергия (без деневна нощна енергия разбира се).
          Като резултат отопление само на климатик консумацията му достига до 40 лева в най студения месец (януари), при условие че работи вечер и събота неделя на 23-24 градуса, през ноща и деня когато няма никой стои на 17-18 градуса.
          В хола е и кухнята където се готви с принудителна вентилация – когато се готви се поохлаждаме но и проветряваме.

          Относно питането ти за дупките в стените – трябва да сложиш 2 вентилатора към всяка стая един горе да праща топъл и един долу да смуче студения от там. През лятото посоките им трябва да се обърнат. Няма да е приятно защото ще е шумно и ще става течение.

          За по специализирана информация иди на форум сетком бг има голяма част за климатици с много професионалисти.

          А забравих да ти кажа че големия климатик не че няма да топли но няма да е икономичен. На моя икономията му идва от това че като си затопли си държи температурата на най ниска мощност.

          Толкова засега поздрави

          Land Rover Discovery II, V8 4.0
          VW Golf VI variant
          Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

          Коментар


          • #50
            От: Отопление с климатици - плюс и минус?

            Някъде тука из форума бяхме отворили пак една тема за климатици ама не ми се рови да се сетя.....
            Вече трета година година караме в къщи на климатици. Апартамента е стандартна панелка 65 кв.м. на петият етаж, като нямам външни стени. Охлаждаме се и се отопляваме с Два бр. инверторни Митсубишита 12-ка в хола и 9-ка в спалнята.Децата пораснаха и всяко си хвана пътя и ние останахме с госпожата двамата. Казвам го просто защото, те са факт, с който се съобразяваме. Това са ни четвъртият и петият климатик от този тип точно, другите три са монтирани на друго жилище но и там се ползват нон стоп и лете и зиме. След като се секнах и си ударих главата едновременно с чувал дърва в ръце се отказах категорично от твърдо гориво.....а колко псувах тогава......изчислявал съм го...на режим отопление на максимум 24ч. и 31 дни консумираният ток идва около 37 лв. по новите цени.Климатиците работят трета година с малки паузи в преходните сезони, като всяка есен имам познат специалист, който идва и срещу сумата от 30 лв. ми ги обслужва.Аз си почиствам филтрите на вътрешните тела два пъти месечно. Да чукам на дърво няма миризми, няма ядове......поне за сега.Такива неща които се видяха на снимките по-горе никога не съм ги забелязвал.АААААА забравих да кажа, че жилището е със сменена дограма и вътрешна и външна изолация.....няма никъде мухъл нито конденз....нито влага....По старите цени месечната ми консумация на ток не е била повече от 120 лв. За сега не виждам причини да се мъча да се отоплявам или охлаждам с нещо друго.....доволен съм!!!
            LZ3YG

            Коментар


            • #51
              От: Отопление с климатици - плюс и минус?

              Плюсове - пускаш го и той си бачка; лесна профилактика; поддържа една и съща темепература.

              Минуси - първоначална сериозна инвестиция, в сравнение напр. с котел или камина с водна риза; усещането за топлина е друго, но то се компенсира с увелечаване на градусите на климатикът.

              Коментар


              • #52
                От: Отопление с климатици - плюс и минус?

                Здравейте,
                Право да Ви кажа, нещо ги недолюбвам климатиците.
                Правих преди няколко години осн ремонт и сложих две машини горен среден клас в две от стаите. Ами некомфортно ми е като работят, вярно субективно е, просто споделям. Иначе машинките работят добре като такива. Но за зимата съм сложил по един панелен АДАКС и спя спокойно, засега сметките са поносими. Мой колега си сложи от най-високия клас климатик, забравих името, но и там усещам като работи. И на работа като имаше възможност предпочитах да спра климатика, макар да става по-топло/студено. По стечение на обстоятелствата бях месец в Маями и то не лятото. Централно работеше постонно някакъв климатик в квартирата- тих ужас.
                Споделих горното, защото познати и приятели също изпитват подобна неприязън към климатиците. Явно евентуален икономически ефект не винаги е определящия фактор.

                Коментар


                • #53
                  От: Отопление с климатици - плюс и минус?

                  Аз имам инверторен климатик Daikin и съм доста доволен от високата му производителност. Предвид това, че е купен на промоция и има отлични показатели ERR и COP очаквам мека зима, а за прохладното лято вече съм на 6. Преди време си мислех да си взема конвенционален климатик, но мой колеги ми казаха, че не си заслужавало заради високите сметки за ток. Заради това посегнах на инверторните. Зимата работи до -15 градуса, което е добре, ако паднат температурите обаче не знам какво ще правя.

                  Коментар


                  • #54
                    От: Отопление с климатици - плюс и минус?

                    Хи, колега аз се отоплявам само с климатици и съм доволен при мен са 3 различни марки панасоник,фюджицу и дайкин. Климите си работят и при по ниски температури, но вече СОР е по лош така , че не се притеснявай ще си бачка стига да е правилно оразмерен за помещението. Ползвам Панасоника от 9 години, фюджицуто от 6 и дайкина от 2г. Важен е монтажа и подръжката да не е само на хартия.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Отопление с климатици - плюс и минус?

                      От опита ми с климатици мога да кажа, че най-комфортни за човека откъм чувството за топлина са фуджуцу/дженерал/фуджи и тошиба.след тях в класацията поставям мицубиши хеви и мицубиши илектрик.Дайкин са назад 3-то или четвърто място.
                      Фуджицу/фуджи/дженерал стават по-шумни при температури под -5 градуса навън.

                      За протокола имам и ползвам дженерал и фуджи и двете 12 LD и един подов дайкин 50-ка FVXS.Дайкина не си заслужава парите, макар че на вътрешното тяло и на кашона на вътрешното тяло пишеше "made in Japan"-наистина вътрешното е произведено в Япония от японци.Мисля обаче и вероятно ще го сменя с тошиба супер дайсекай, мицубиши хеви или шарп.

                      Та при климатиците най-важното е марката и модела.


                      Разбира се най-доброто откъм комфорт за човека/икономия на пари за отопление/цена/ремонтопригодност е термопомпата въздух-вода с подово изпълнение.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X