Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Здраве и топлоизолации ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Здраве и топлоизолации ...

Напоследък много нашумяха всички видове топлоизолации - EPS (стиропор и производните му), XPS (фибран и производните му), вати (минерални, каменни, стъклени и техните производни) с различни плътности, форми и опаковки.
    Във форума има доста писано относно тяхното приложение, а и Сашо (Icerunner) отвори подробна тема с теоретични и практични аспекти на приложението им, която е много полезна за всички.

Прокрадва се информация (неофициална разбира се) и се разпространяа от уста на уста (с което достоверността също се размива) относно неблагоприятното влияние на прахта от минералните вати проникваща и разпространяваща се в изолираните обекти. Това вече го чух от няколко места ...? Не знам доколко може да се изолира тази прах, но си мисля че финните и съставки проникват навсякъде, и то не само по време на строителството, а и по време на самата експлоатация, въздушни течения има навсякъде, включително и в кухините запълнени с вата ...

Другото което се сещам и вероятно има научен отговор - при сублимациата на стиропора (ЕPS)-а какво се отделя и колко е вредно за вдишване при условие, че в много съвременни сгради се влага вътре в самата сграда.

А XPS-a сублимира ли?

Скоро ще ми се наложи на използвам подобни топлоизолационни материали, та за това отварям дума.
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

От: Здраве и топлоизолации ...

Вчера се изкефих!

В елитен столичен квартал отново се появиха "мазачи"!

Тъй като петното е малко и много скъпо, явно инвеститора е решил да го направи като хората! Направихо си грубия строеж с многокамерни, хубави, равни тухли и отгоре си ги измазаха с класическата мазилка!

Това са жилища, направени по здравословна и правилна технология!
    Всички тия гнусотии, от газобетони опаковани с полистироли са пълна отврат, но осигуряват работа на евроконцерните!

Няма нищо по-хубаво от правилна керамична тухла!

Влагата, господа...Влагата, който е майката на всички плесени може да вирее, единственно в новите технологии!

За старото варосване пък въобще да не отваряме дума! Не ни остава нищо друго освен да живеем в опаковани с пластмаса болестотворни помещения!

П.С. Използвам "ние" за да придам тежест на изявлението.. Аз си кротувам в тухлена, готина хралупка ... Влагата си излиза през стените! Ти да видиш?!?

Коментар

Да бе, от както едни познати си изолираха апартамента със стереопор, то е едно кихане, кашляне...., вече 2 години, мухали, мицели,гъбички.. от всичко си имат вече...

Коментар

Няма по добро от доброто старо решениеИзмазани с варов разтвор стени и тавани.После тавана варосан с баданарка а стените боядисани с постна боя и нашарени с валячена орнаменти (къде ше намериш сега постна боя и валячета)
        В такава къща живея и 20 години не давам да се правят опити с латекси и пребоядисване щото знам какъв ще е резултата

Така съм свикнал със свежия дъх на стара селска къща че като влезна в панелен апартамент винаги усещам дъх на блок още от входа.

А в супер санираната съвременна кооперация херметически затворена ако пропълзи от мазето духът на киселото зеле откъде ще излезеМоже би напролет.

Или се отказваме от салатата с кисело зеле олио и червен пипер

Та извода е че стените трябва да дишат и влагата и (ароматите) да бягат от някъде

П.П. Най големия ми ужас е посещение на саниран апартамент стените облепени с фладер за изолация на пода дебел мокет итри котарака препикващи ъглите
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Гъбичките и мухълите вътре не се появяват в следствие на EPS-а отвън, а от системно непроветряване, придружено от занижена хигиена на места, определени от домакина или домакинята като труднодостъпни.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Може да се заформи интересен спор тука. Аз например съм взел съвсем радикално противипилажно решение и стените на новата ми къща не съдържат и една тухла. Само 20 см армиран стиропор с гипсокартон от вътре и мазилка отвън. Втора година не забелазвам да кихам кашлям и слюноотделям неконтролирано. Мухъл бях завъдил в банята малко. Но тобеше поради липса на акъл и средства. Елиминирах го.

Не съм фанатичен привърженик на "модерните" технологии. Така излезе най-смислена сметката - пари/степен на изолация/други за и против, когато вземах решението - какво да бъде. Наскоро гледах в една съседна тема как се строи с бали слама измазани с глина. И това обмислях тогава. Според мен това е най-здравословно и приятно за живеене. Ама пусти гризачи, огън и вода .... при мен поне наводнениеята и огъня не са толкова опасни. А с мишоците войната си даже забавна понякога.
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Аз предлагам огъня въобще да го елиминираме като аргумент за каквото и да е било. Независимо за какъв тип строителство говорим.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                Може да се заформи интересен спор тука. Аз например съм взел съвсем радикално противипилажно решение и стените на новата ми къща не съдържат и една тухла. Само 20 см армиран стиропор с гипсокартон от вътре и мазилка отвън.....
                Жоро, да не дава господ, но ако си наблъскал "новата" си къща с експандиран , а не ексрудиран пенополистирол, ще видиш как постепенно ще започне да се смалява и след 90 години, няма да можеш да влезеш в нея!

Така е с експандирания - с възрастта се смалява!

П.С. понеже си фен на вицовете... Една миледи си татуирала на гърдите образите на двама от от най-лютите врагове на нейният възлюблен, за да го подразни.

Като му се демострирала, той се залял от смях?! "Представям си, как образите им ще се издължават с времето!"

Само каменната вата е нещо, достойно да се мери или закачи за римския триумф - изпечена тухла "единичка"!

Ако ме пита някой, никога не бих омърсил тухла единичка със съвременни повръщни!

П.С. Видях, че има реклама във форума за тухли.. Ами това е истината! Естествен материал и въздух!
                Всичките бъркочи с тия изолации, целят задържане на въздух...Ама в пяна, полистирол и т.н. найлонови пликчета!

Въздуха в тухлата е "здрав", проветрив, абе перфектен! Единственно бетонните елементи трябва да се защитят откъм пропуски, но това става най-добре още отвътре..
                Т.е. да не стигне топлината до плочата.. Дюшемета, дървени тавани, май не откриваме топлата вода!

Само дървената къща надскача тухлената!
                Последно редактирано от Volk; 09-04-12, 21:51.

Коментар

Готин виц.

Нямам хабер за екструдиран или експандиран. От този на топченцата е. Плюс това вярвам че след 90 години и аз ще съм се свил до размерите на една урна прах. Много ми пука. Това което е здраво в цялата къща е скелета от стоманобетон. Пък с въпросният полистирол така или иначе съм "опаковал" конструкцията и нищо не пречи да си се добавят тухлите там където са предвидени по проект.

Никакъв спор няма по въпроса за тухлите и дървото като качество. Обаче пък ценитеееее. Това на единица изолация.
                  0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Може да ти прозвучи странно, но гърбината ми има опит от топлоизолационните качества на различни материали. В буквален смисъл!

Спал съм върху екструдиран пенополистирол - "затворени под налягане ала-бала" - гола вода и студ! Познат е под търговската марка на BASF, под името "Стиродур".

Спал съм върху експандиран пенополистирол, познат под търговската форма на BASF под името "Стиропор" - перфектен! Такова си ползвал за твоя вигвам.
                    Спал съм върху купчина вестници, и съм се завивал с вестник, ако я нямаше миризмата на мастило - няма по-добро! Може би единственно "велпапе" или просто казано - картон. Но то си е дърво, размешано до каша.

Понеже темата е за топлоизолация и здраве, моето мнение е че американците са поумнели / то учените хващат маймуни и ги обучават успешно/ и са започнали да си пръскат отвътре дървените къщи с разкашкани хартиени отпадъци...После слагат една фасонна стена, малко гъзи-бъзи и заприличва на жилище!

Това е "здравата изолация", стига да се елиминира мастилото!

Какви стиропори, все едно живееш в найлонов плик? Откачена работа!
                    Последно редактирано от Volk; 10-04-12, 22:26.

Коментар

Само за протокола: Целулозните топлоизолационни материали (от стари вестници и т.н.) не са "тръгнали" от Щатите, а от Германия още от преди ВСВ.

Коментар

Мислил съм и по надробените вестници. Няма спор че е ефтино и хубаво по-принцип. С тях имам два проблема. Ненавиждам хлебарките. Много ме е гнус. И проблем втори - немарлив съм с хидроизолациите и ВиК. Относително често ми се случва да изтърва водата на неправилно място. Тогава тези хартии няма да изсъхнат никога и ще трябва да се подменят. Трудоемко и досадно. Отчасти пенополистирола има още едно предимство пред тях- измазва се директно отвън с мазилка без да се облича с още един пласт плоскости. Иначе речено спестява едни операции и пари.
                        Иначе съм относително склонен че е откачена работа. Когато имаш на разположение определено количество финикийски знаци се налага да туряш на везната количество/качество. Аз предпочетох да заложа на количество квадратни метри за сметка на качеството на стените с разчет че при този начин на строителство те са буквално сменяеми. Тоест във всеки момент в който се видя забогатял и омерзен от найлоновите пликове в стените мога да ги бутна и да си сложа каквото ми дойде на акъл. Виж квадратурата на къщата..... по-трудно се пипа.
                        0888932647

Коментар

Тези дни съвсем случайно извадих дозиметъра (Terra-P) и без умисъл го оставих върху купчината с каменна вата на рула, докато си оправя багажа и се преоблеча. На тръгване го видях да показва 0.18 uS/h - странно, защото фона е около 0.10-0.11. Не се замислих много и си тръгнах.
                          По пътя ме обзеха някакви съмнения и на другия ден съвсем умишлено го мерих - върху каменната вата (сиво-кафява на руло) показва 0.17-0.18 uS/h на 10 метра от нея си показва 0.11. Имах само 1 час време и за този период не можах да направя чист експеримент т.е. да сменя мястото на ватата, да не би да идва от друго място. Тези дни пак ще се заигравам с тези измервания, обаче нещо ме гложде, защото половината вата я положих вече между гредите на покрива.
                          Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                          LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                          Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                            Тези дни съвсем случайно извадих дозиметъра (Terra-P) и без умисъл го оставих върху купчината с каменна вата на рула, докато си оправя багажа и се преоблеча. На тръгване го видях да показва 0.18 uS/h - странно, защото фона е около 0.10-0.11. Не се замислих много и си тръгнах.
                            По пътя ме обзеха някакви съмнения и на другия ден съвсем умишлено го мерих - върху каменната вата (сиво-кафява на руло) показва 0.17-0.18 uS/h на 10 метра от нея си показва 0.11. Имах само 1 час време и за този период не можах да направя чист експеримент т.е. да сменя мястото на ватата, да не би да идва от друго място. Тези дни пак ще се заигравам с тези измервания, обаче нещо ме гложде, защото половината вата я положих вече между гредите на покрива.
                            интервсно.......ако довършите изследването дали може да споделите резултатите.
                            Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
                            GSM +359 895 236 182

А Rhf +

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                              ............. купчината с каменна вата на рула, .......
                              Каква е тая каменна вата на рула? Марка нещо да споделиш?
                              За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                              X