Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Външна топлоизолация, саниране

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Външна топлоизолация, саниране

    Конденз, темпреатурен градиент и т.н. или защо мухлясват стените?

    Започвам отзад напред. Какво му трябва на мухъла за да се чувства в добро здраве – сянка и влага. Каква е причината за събирането на влага от вътрешната страна на стената? Ако не става дума за теч, който директно да пропуска дъждовна вода вътре, то причината е само една – конденз.

    Тук идва ред за малко физика Абсолютна влажност на въздуха се нарича количеството вода което се съдържа в 1 куб.м. въздух. Съществува понятието относителна влажност на въздуха, което показва какво е количеството водна пара във въздуха спрямо максимално възможното преди тази пара да започне да кондензира на капки, както това става в облаците. Относителната влажност на въздуха зависи пряко от температурата – колкото по ниска е тя, толкова по-малко количество вода е необходимо за пресищане и конденз. Затопляйки жилището си, въздуха в него придобива способност да поеме в себе си по-голямо количество влага и тя се натрупва в него по естествен път – от дишането ни, от готвенето, от цветята, от банята и т.н. Когато този въздух влезе в контакт със студено тяло, то на граничната повърхност се получава пресищане на водната пара и водата кондензира върху тази повърхност. Процеса е напълно аналогичен с изпотяването на огледалото в банята, когато вземем горещ душ.

    Така когато външната стена на жилището е студена тя се превръща в естествен влагоуловител. Единствения начин за предотвратяване на този процес е да се намали температурния градиент в граничния слой стена - въздух. Т.е. да се намали температурната разлика между вътрешната част на стената и въздуха в нея. Това може да стане по два начина – или затопляне на стената или изолирането и от външния студ. До колкото първия начин е свързан с първоначална инвестиция в подходяща система за отопление и постоянни последващи разходи за топлинна енергия, то изолирането на стените е свързано с еднократна и възвращаема инвестиция. Разбира се, може да се използват и системи за изсушаване на въздуха (кондензаторни влагоуловители), но те също са свързани с постоянна консумация на енергия.


    Проветрение и загуби на топлина.

    Ще опиша един често срещан сценарии. Панелен апартамент в който съществени проблеми не се наблюдават, освен сметките за парно, които, обаче преди 5 години така или иначе бяха 2 пъти по-малки. До едно лято в което собственика решава да подмени дограмата с нова, поради амортизацията на старата. Новата разбира се е много по-качествена, кривите стъкла са заменени от стъклопакет, не духа от никъде и дори е изчезнал досадния шум от преминаващите автомобили. В началото на зимата щастливия собственик установява, че инвестицията ще му се отплати с по-лесното затопляне на апартамента. Но в края на зимата се вижда още един резултат – стените за мухлясали.

    Какво общо има новата дограма с това – две неща. Първо, спрели сме естествената вентилация, която въпреки че е била по-скоро дефект отколкото търсен ефект при старата дограма, все пак е изпълнявала своята функция. И второ, но още по важно, качествения стъклопакет не позволява изстиването на прозореца отвътре и новата най-студена повърхност се явява панела, което води до конденз на вода по него.

    С леко огорчение, че е притиснат да го направи (защото първоначалната концепция не е била свързана с подобряване на енергийната ефективност), собственика изолира жилището отвън и чака следващата зима. Установява, че допира до стената вече не води до усещането за пещера и конденза по стената е преустановен. Но, ако дограмата не е била най-качествената или (което е по-вероятно) монтажа не е извършен по всички правила и не е предвидена правилна вентилация, то натрупаната влага все пак си намира място и се отлага в ниската част на стъклата. Тогава (или след няколко неуспешни експеримента с разни влагоуловители) собственика разбира, че единственото решение за отвеждане на изилишната влага от помещенията е постоянната вентилация и редовното проветрение.

    Тогава си задава логичния въпрос: Струваше ли си да инвестирам в дограма, стъклопакети и външна топлоизолация, ако сега трябва да проветрявам повече и така домът ми пак ще изстива?

    Отговорът е еднозначен: Да, струвало си е! Защо? По рано вече говорихме за потоците топлина през външните стени. Сега да изясним изобщо откъде изстива жилището. Първо и най-съществено – именно през неизолираните стени. Второ през некачествените прозорци. И едва на трето място и то в много по-малка степен чрез обмена на въздух. Въздуха сам по себе си има доста ниска топлоемкост (примерно 1000 пъти по-малка от тази на бетона) и независимо от усещането на хладния полъх при проветрението, реално по този начин се губи много малко количество топлина. И това по никакъв начин не се отразява на спрените потоци топлина през изолираните външни стени и качествените стъклопакети.

    Редовното проветрение е необходимо по много причини, не само за отвеждане на излишната влага и при него се губят малки количества топлина, но топлоизолацията върши своята работа съвсем независимо от това.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

    Коментар


    • #47
      От: Външна топлоизолация, саниране

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7-ТОПЛОТЕХНИЧЕСКО ОРАЗМЕРЯВАНЕ 2.page2.jpg
Прегледи:1
Размер:80.3 КБ
ID:5354226Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7-ТОПЛОТЕХНИЧЕСКО ОРАЗМЕРЯВАНЕ 2.page3.jpg
Прегледи:1
Размер:70.9 КБ
ID:5354227Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7-ТОПЛОТЕХНИЧЕСКО ОРАЗМЕРЯВАНЕ 2.page4.jpg
Прегледи:1
Размер:63.4 КБ
ID:5354228Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7-ТОПЛОТЕХНИЧЕСКО ОРАЗМЕРЯВАНЕ 2.page7.jpg
Прегледи:1
Размер:31.4 КБ
ID:5354229
      Не знам дали се получи,но това е лесният начин за определяне на дебелината на изолацията.Тези дни ще сканирам и допълня таблиците ако има интерес.
      Последно редактирано от alex052; 08-03-12, 14:52.
      Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
      GSM +359 895 236 182

      А Rhf +

      Коментар


      • #48
        От: Външна топлоизолация, саниране

        Ако ще се ползва даден апартамен винаги има смисъл да се санира.Дори и това да означава да е единствен саниран апартамент в блока.Бих добавил,че ако всичко се изпълни правилно/топлоизолираме и около 50 см от съседните апартаменти в височина и ширина / и вложим пари и във вътрешна изолация ефекта ще се усети още на следващата зима.
        И бих искал да кажа няколко думи за дограмата.
        Личното ми мнение е,че този въпрос се пренебрегва и за повечето хора е достатъчно да е алуминиева или пластмасова и това изчерпва въпроса.Това не е точно така.
        -около 85% от дограмата са стъклопакетите ,за мен лично би трябвало да са задължително с три стълкла/т.нат троен пакет/ шумо и топлоизолацията са в пъти по добри като К стъклото е строго препоръчително,Ако не можем или не искаме 3 пакет то двойният ттрябва задължително да е с различни дебелини стъкла- дава много по добра шумоизолация и да е смаксимална дебелина/възможна/
        -обкова също не е за пренебрегване - дава по лесно,плътно и сигурно затваряне
        -Преди избор на профил трябва внимателно да се помисли какво се търси,повечето ефтини вариянти са с вградени гумени уплатнители който проектно са твърдички и след два три сезона откровенно си духат и нямат"Тунинговане".Камерите също не са без значение както и влаганата армировка,ако погледнете разрез на ефтин и скъп профил разликата става очевидна а това не се купува всеки ден/това всичко до тук за PVC/
        При алуминия...........термо профил задължително........по рядко се ползва заради цената
        -Трябва задължително да се убедим,че отворите за оттичане са намясто и при монтаж на са запущени.
        -монтажа за мен е особенно важен.Трябва да се монтира на "котви" а не безобразно да се перфорира профила и да се закове към стените,след опенване и стягане на пяната е желателно да се облепи с хидроизолационна бутилова лепенка.
        -Монтажният отвор също не е за пренебрегване,не може да подлагаме 5-7 см,да се пълни с пяна и прочие подобни безобразия.Трябва да се подгорви предварително,да се обърне с топлоизолация и да се предвиди не повече от 25-30 мм допуск за монтаж на дограмата/за опенване/. След това при обръщането трябва да се следи топлоизолацията да е плътно до дограмата/продават се и специални профили за завършване на изолация към дограма но никой не ги ползва......./ след това е желателно да се направи силиконова фуга и чак тогава мазилка.
        -при вземането на размери и монтажа трябва да са предвидени подпрозоречните поли вътре и вън.Малко хора знаят а още по малко ползват гумената хидроизолационна лента която се монтира на профила/във единият от каналите/ и излиза под външната пола за да гарантира,че дори и да проникне вода зад полата ще се оттече навън/като се има предвид как се монтира външна пола това е много вероятно.
        -Изключително важен е и правилният монтаж на стъклопакетите и най вече "разпъването " крилата на вратите и прозорците.

        Вероятно пропускам нещо но мисля че ставам и досаден така,че спирам дотук.
        Последно редактирано от alex052; 08-03-12, 14:42.
        Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
        GSM +359 895 236 182

        А Rhf +

        Коментар


        • #49
          От: Външна топлоизолация, саниране

          Много хубаво е написано всичко,всичко е систематизирано и спестява доста ровене в нета.Благодаря!!! Обаче ме интересува как да го разбирам това : "монтажа на дограмата не е извършен по всички правила и не е предвидена правилна вентилация",понеже начина на монтаж е горе-долу един и същ,а накъде има конденз,другаде няма???

          Коментар


          • #50
            От: Външна топлоизолация, саниране

            Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
            Много хубаво е написано всичко,всичко е систематизирано и спестява доста ровене в нета.Благодаря!!! Обаче ме интересува как да го разбирам това : "монтажа на дограмата не е извършен по всички правила и не е предвидена правилна вентилация",понеже начина на монтаж е горе-долу един и същ,а накъде има конденз,другаде няма???
            За дограмата има и вентилационни профили ,който за сега са екзотика в бг. а и незнам доколко са удачни.Колкото до конденза...колегата по горе е описал що е това конденз и защо се получава изчерпателно.Като цяло в момента затваряме плътни жилищата си,нямаме възможност за вентилация и е нормално на студените повърхности да се отлага конденз.Борбата с него не е лесна и за съжаление е трудна.Аз реших проблема с пасивна вентилация/е и климатика доста помага/ но не напълно.Като цяло едно от хобитата на мен и жена ми е цветарство така,че при нас си е загубена кауза пълното решаване на проблема.

            Всъщност най общо казано смисъла на цялата тази работа със санирането е да запазим /или попречим да изстинат/ температурата на стените.Като те са топли,има много по малка нужда от енергия за поддръжка на желаната в жилището температура.
            Последно редактирано от alex052; 08-03-12, 15:01.
            Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
            GSM +359 895 236 182

            А Rhf +

            Коментар


            • #51
              От: Външна топлоизолация, саниране

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CORONA_SI82Thermal - Copy - Copy - Copy.jpg
Прегледи:1
Размер:34.3 КБ
ID:5354316Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CORONA_SI82Thermal.jpg
Прегледи:1
Размер:66.6 КБ
ID:5354313Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CORONA_SI82Thermal - Copy - Copy - Copy - Copy.jpg
Прегледи:1
Размер:36.9 КБ
ID:5354317Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CORONA_SI82Thermal - Copy.jpg
Прегледи:1
Размер:22.6 КБ
ID:5354314Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CORONA_SI82Thermal - Copy - Copy.jpg
Прегледи:1
Размер:32.9 КБ
ID:5354315
              А ако някой ми обясни как да кача екселски фаил мога да постна една доста подробна таблица за смятане на топлоефективност.Май няма как да се случи това.Ако някой проявява интерес може да пусне имаил.И малко дограма в снимки.За съжаление съм си посял някъде из компютъра монтажните детайли.Ще ги потърся и кача и тях
              Последно редактирано от alex052; 08-03-12, 21:13.
              Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
              GSM +359 895 236 182

              А Rhf +

              Коментар


              • #52
                От: Външна топлоизолация, саниране

                Качи я в DOX-а и даи линк тук като външна връзка.

                Коментар


                • #53
                  От: Външна топлоизолация, саниране

                  ох това с докса ми е малко тъмна индия.обикновенно старанията ми в тази посока винаги се увенчават с грандиозен неуспех......ако е възможно бих ви я пратил и вие да изпълните процедурата.
                  Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
                  GSM +359 895 236 182

                  А Rhf +

                  Коментар


                  • #54
                    От: Външна топлоизолация, саниране

                    Ето я таблицата на колегата alex052 : ,а обясненията от него!
                    Последно редактирано от pepihm; 08-03-12, 22:34.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Външна топлоизолация, саниране

                      Обяснения по табличката тук в темата.......ще се размие и ми се струва кауза загубена,но мога поне да се пробвам.


                      Тава е малко копи пеист.............написано е разбираемо и дава обща представа що е това дограма.

                      Изискванията към дограмата се класифицират по следните характеристики:
                      - строителна физика на дограмата, тоест пароизолация на монтажните детайли, топлоизолация, звукоизолация и въздухопроницаемост.
                      - осветеност на дограмата – светлопропускливост и слънцезащита
                      - безопасност на продукта – лесно обслужване, защита от неправомерно проникване и устойчивост на силен вятър.
                      характерно за прозорците е, че през тях се гуми много по-голямо количество топлина, отколкото през стените, пода, а също и тавана. Затова при избора на дограма трябва да търсим надежна защита и устойчивост на студ.
                      При старите конструкции често се получават течове, тъй като техните конструкции не са толкова устойчиви на промените на метеорологичните условия. Oт друга страна има и минуси, ако дограмата не пропуска никакъв въздух. Първото важно нещо при проникване на въздух през нея е, че така се проветрява помещението, не се образува конденз от вътрешната повърхност на прозорците, а също и се извежда излишната влага от помещението. Ако дограмата, която сте избрали е с нулева пропускаемост на въздуха, то това води до някои големи проблеми. Един от тях е нарушаването на въздухообмена в помещенията с дограма. Не във всяка сграда са предвидени отделни вентилации за помещенията и затова този аспект при избора на дограма е много важен. Ако въздухопроницаемостта е прекалено малка, то това е опасно. Именно тази характеристика(въздухопроницаемостта ) на дограмите влиза в конфликт с топлоизолацията на помещението. Много е важно всекидневно да минава свеж въздух през помещението където е монтирана дограмата. Този проблем е решен с използването на система за само вентилация посредством камерите на профилите през канали , а също и чрез вградени предварително специални климатични клапани в профилите.
                      Възможно е прониква въздух и между самите профили на дограмите, а и на стените, или през шевовете при сглобяването на профилите. Наличието на такъв вид инфилтрация, тоест проникване на въздух означава, че монтажа е бил неправилен и/или изработката на самата дограма.
                      Друга важна характеристика на дограмата е нейната звукоизолация. Съвременните технологии позволяват този проблем да се преодолее, но не изцяло. Единият вариант е монтирането на външно стъкло с дебелина между 6 и 10 мм, вместо 4 мм. Освен това с увеличаването на разстоянието между стъклата също може да се преодолее проблема със звукоизолацията. Друг вариант е запълването на стъклопакето с така наречения инертен газ, а също и чрез употребата на стъкла, които имат повишена звукоизолация. За съжаление съществува и ударен шум, които не може да се премахне използването на нови технологии. Такъв шум например идва от силните вибрации на товарни камиони, от фойерверки или от тракането на колелетата на влакове.
                      Един от най-важните способности на прозорците е пропускането на слънчевата светлина. Много е важно различните помещения да са осветени по различен начин. В съвременния дизайн е модерно да се изграждат пространства с голяма остъклена площ. При такива помещения е важно да има прозорци, които да са с голямо съпротивление на топлопредаване.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:k-staklo.jpg
Прегледи:1
Размер:143.9 КБ
ID:5354330Тук с първите два начина не съм много съгласен/лично аз не ангажирам никого/ но дори и там се вижда че дограмата се перфорира на точно определени места а на където е кеф на монтажника,имам някъде пълен набор детайли но не мога да ги открия все още.
                      и малко картинки и две три думи за стъклопакета:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:k-staklo - Copy.jpg
Прегледи:1
Размер:176.6 КБ
ID:5354329обикновено флоатно стъкло и нискоемисионно К-стъкло , което е прозрачно, но от едната страна се поставени специални метални частици. Благодарение на тях се подобрява топлоизолацията, а също и енергийната ефективност на стъколопакета. Обикновено се слагат на помещения със северно изложение и могат да Ви спестят от разходите за отопление.К-стъклото е съдържа специална сребърна промазка. Благодарение на нея стъклото пропуска в помещението слънчевата светлина, а освен това отразява топлина обратно. По този начин топлинните загуби са намаление с цели 30 процента. К-стъклото трябва да се постави от вътрешната страна на стъклопакета и да е с промазаната повърхност към помещението.

                      Ако смятате че прекалявам с дограмите кажете да престана,ако мислите че трябва да се разгледат и хидроизолациите и да се отдели специално внимание и на терасите при санирането/и най вече има ли то почва при тях/ кажете.Опасявам се да не размием темата
                      Последно редактирано от alex052; 09-03-12, 06:22.
                      Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
                      GSM +359 895 236 182

                      А Rhf +

                      Коментар


                      • #56
                        От: Външна топлоизолация, саниране

                        Предлагам на колегата alex052 да оформи нова тема с разсъждения за дограмата и всички дейности около нейното избиране, монтаж и т.н. както и за хидроизолациите на отделни елементи.
                        Така ще се систематизира по-добре информацията. Виждам, че има какво да се каже по темата, пък и е много актуална поне за мен.
                        Аз също ще мога да се включа с реални снимки, както за правилни, така и за неправилни решения.
                        Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                        LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                        Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Външна топлоизолация, саниране

                          Определено е полезна темата,сега като чета,разбирам че мойте к-стъкла са сложени обратно,а майстора уж ми беше приятел,но тогава си призна че съм вторият човек на който монтира такива,щото били по-скъпи и хората не ги поръчвали. .................................Като гледам колегата icerunner е модератор и е най добре да изтрие излишните коментари и да остане само систематизираната информация,та да е по лесно за ползване.
                          Последно редактирано от pepihm; 09-03-12, 09:31.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Външна топлоизолация, саниране

                            Както решите.Спирам да спамя.Ако продължим в гореизложеният ред на мисли е редно да отворите тема за покрив/скатен и плосък/ и имат ли почва керемидите по него ако наклона е едикакъв си,тема за влагата,мухъла конденза и борбата с тях и т.н.
                            Мисля да постна малко детайли за топлоизолация и най вече за различните видове завършване около шапки,дограми и т.н.Личното ми мнение е че санирането не се изчерпва с монтаж на топлоизолация затова и си позволих разширя темата.Нека някой да изтрие постовете който счете за излишни/на мен не ми се отдава,явно системата е такава/
                            Последно редактирано от alex052; 09-03-12, 14:31.
                            Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
                            GSM +359 895 236 182

                            А Rhf +

                            Коментар


                            • #59
                              От: Външна топлоизолация, саниране

                              Първоначално публикуван от alex052 Преглед на мнение
                              както решите.спирам да спамя.
                              Друго имам в предвид. Направи нова тема с коментари относно дограмата, защото тази е за топлоизолации.
                              Информацията която си написал е много интересна, полезна и поучителна. Не е лошо такава информация да се предостави на широката аудитория, защото дори и на част от "професионалистите" в строителството някои неща не са им ясни.
                              И въпреки че нещата са свързани с топлоизолацията, са доста различни.
                              Май никой няма в предвид нещо относно спама.
                              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

                              Коментар


                              • #60
                                От: Външна топлоизолация, саниране

                                Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
                                18000лв./65 кв. м. -276,92 лв/м2 , разбирам те и аз бих продал панелката , само не мога да включа какви са тия ,,приятелски ''разценки...
                                Това дори е доста ниска цена. Според масовият стереотип, под "саниране" се разбира малко стиропор по фасадата и смяна на дограмата (със най-евтината възможна, разбира се). Саниране, най-общо, означава - Докарване до удовлетворяване на актуалните нормативни изисквания. А трябва да се има предвид, че панелните сгради не покриват дори нормативите от времето когато са били строени, отделно пректните параметри.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X