Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся лепило за ПВЦ шишета. Цел: система за слънчево притопляне на вода.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Търся лепило за ПВЦ шишета. Цел: система за слънчево притопляне на вода.

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    Направи си го от нормални ПВЦ тръби. Пак ще върши толкова работа - почти никаква. Един варел ще върши по-добра.
    Няма как да се съглася с нито едно от трите ти изречения.
    Шишетата от схемата ми съм предвидил да се захранват от тъмен варел, който също е на покрива. В него водата се притопля доколкото е възможно, а то не е много, нито е бързо. В шишетата ще се докарва желаната температура.
    Пвц тръбите не мога да ги приема, защото за да докарам едно водно количество от 40-50 литра, трябва да оплета 1км магистрала с 200 колена.
    Последно редактирано от VECTOR; 27-02-12, 08:03.
    Георги Тонев

Коментар

Аз споделям своя опит с подобно съоръжение. Един черен маркуч с дължина 20-30 м, навит на спирала върши по-добра работа. Това нещо е добро докато не се изчерпи топлата вода в него. После водата е с температура като при източника. Същата работа е и при варела с тази разлика, че разполагаш с около 200 литра топла вода и е достатъчна да се изкъпе 4 членно семейство. Все пак ако успееш да докажеш обратното на практика ще спестиш хиляди на милиони семейства по света. Може даже и някаква международна награда да спечелиш или пък да си патентоваш откритието. Ще станеш богат, човече....
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

В двеста литровия варел не намирам нищо лошо освен времето за което водата се стопля. Както ти обърнах вече внимание, той фигурира в системата, но не е достатъчен.
        Предпочитам да приема иронията ти за шеговита и добронамерена.
        Алтернативни решения съществуват много. Те не променят животи защото са DIY и имат своите недостатъци, които са в различна степен приемливи.
        Георги Тонев

Коментар

С малко повече тройници,ще решиш проблема с лепилото.Просто трябва да преосмислиш подредбата.Иначе казано долния ред да го повториш още два пъти без да изрязваш дъната.Успех.

Коментар

На така показаната схема не ми стана ясно откъде ще се отведе затоплената вода. В смисъл, че според мен трябва да има вход за студена и изход за затоплената вода, в горният край на бутилките. И все пак, помисли за колектор от PVC тръби Ф110 или Ф160. Според мен с тях ще стане по-лесно.

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
              Ето схема:
              [ATTACH=CONFIG]423240[/ATTACH]
              Добре де как влиза и излиза водата ?
              Май нещо си се объркал !

ПС: Писали сме заедно с колегата.
              LZ5ZI qth HASKOVO
              Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Ако имаш достатъчна площ на покрива, аз бих направил следното. Взимаш един лист поликарбонат безцветен. Има и 2,20/3 м, по спомен.
                Той си има UV защита и струва около 70лв. Купуваш си полипропиленови тръби от 1/2 цола и повечко тещици и започваш да заваряваш два радиатора. Горния го правиш да се разминават тръбите. С тещиците , в единия и другия край се получават два колектора-входен и изходен.
                Пръскаш тръбите с черен матов спрей и правиш една рамка от дъски, на която отгоре закрепваш листа поликарбонат с винтове и уплътняваш със силикон. Ако успееш да направиш сравнително добре запечатана кутия, би трябвало да смогва да затопля предварително отвърнатата във варела вода.
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

За бързо нагряване, горната част трябва да е прозрачна, а долната черна. Така водата действа като лупа.
                  Намери някой да ти завари качествено няколко мяха от по 100-200л и ги закрепи във рамка.
                  Можеш да ползваш и туби от по 10л, но затоплянето ще е много по-бавно.

Коментар

В двеста литровия варел не намирам нищо лошо освен времето за което водата се стопля. Както ти обърнах вече внимание, той фигурира в системата, но не е достатъчен.
                    Предпочитам да приема иронията ти за шеговита и добронамерена.
                    Алтернативни решения съществуват много. Те не променят животи защото са DIY и имат своите недостатъци, които са в различна степен приемливи.
                    Разбира се, че е добронамерена. Просто тая система няма как да е евтина и ефективна (като почти всичко останало) за съжаление. Затова избираш компромисния за теб вариант. Ако ти е необходимо ограничено количество топла вода с по-височка температура - слагаш подходящ съд и се съобразяваш кога да я ползваш. Ако ти е необходимо по-голямо количество-търсиш начин (например с някаква серпентина) да докараш водата прилично хладка. За мен при втория вариант най-подходящ е маркуча, изложен на пряка слънчева светлина. Пробвай и ще се убедиш.
                    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

Благодаря на всички за мненията.
                      Едно е сигурно, зарязвам идеята за лепене на шишетата. Язък.
                      Към този момент най-много ми допада е да сглобя нещо от PVC тръби с диаметър около 110мм.
                      В момента нямам време да поразмисля върху останалите предложения, но ги имам предвид.
                      Благодаря.
                      Георги Тонев

Коментар

Колегите са споменали , че едната страна е добре да е прозрачна , а другата черна . От опита с купешки душове за туристи ( ползвам 3 различни модела) мога , да кажа , че водата става неприятно гореща
                        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Благодаря на всички за мненията.
                          Едно е сигурно, зарязвам идеята за лепене на шишетата. Язък.
                          Към този момент най-много ми допада е да сглобя нещо от PVC тръби с диаметър около 110мм.
                          В момента нямам време да поразмисля върху останалите предложения, но ги имам предвид.
                          Благодаря.
                          Аз пък си мисля, че с ПУ ще се залепят без проблем и здраво. Просто тая гад залепва за всичко, стига да не е мазно.
                          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                            Аз пък си мисля, че с ПУ ще се залепят без проблем и здраво. Просто тая гад залепва за всичко, стига да не е мазно.
                            Е, то може и да залепне, но колко ще е водоплътно и колко ще изкара... Лайноните са без конкуренция що се отнася до лепене. Така наречените заварки вършат някаква работа, но материала става крехък и се троши лесно даже и от температурни разширения. Поне моя опит това показва.

Коментар

Така и не разбрах, за какво ще се ползват залепените бутилки с обем 7литра, при положение, че "бойлера" е 200. Нещо като проточен бойлер ли? Мю
                              Може ли малко по-подробно?

Коментар

Идеята ми е следната.
                                Имам 200 литра пластмасов тъмно син бидон на стоманобетоновия покрив на банята/тоалетната.
                                От този бидон тръгва директно надолу една тръба която приемаме за "студено".
                                Втора тръба трябва да излиза от бидона и пълни около 40-50 литра вода в шишетата. Като се напълнят, с кран спирам притока на студена вода от бидона. Като се източат ги пълня наново и така.
                                Последната гимнастика я предвиждам за да не се съобразявам с термодинамиката на водата, когато си разполагам шишетата върху бетона, а просто да ги източвам гравитачно.
                                Това ми е идеята в общи линии.
                                Георги Тонев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X