Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся лепило за ПВЦ шишета. Цел: система за слънчево притопляне на вода.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Търся лепило за ПВЦ шишета. Цел: система за слънчево притопляне на вода.

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
    От този бидон тръгва директно надолу една тръба която приемаме за "студено".
    .

тази тръба от къде смуче вода. От долу или отгоре?

Коментар

Да, моя грешка, не съм го обяснил ясно.
      Студената вода тръгва надолу и стига до смесител.
      Самия варел се пълни отделно с помпа от кладенец.
      Вероятно не звучи като най-смислената идея, но при моите обстоятелства се налага да е така.
      Георги Тонев

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
        Да, моя грешка, не съм го обяснил ясно.
        .
        Ами обясни по-ясно. За вила лятото или за къща зимата иде реч. Решения много. Особено за лятото.

Коментар

Всъщност темата беше конкретно за слепянето на шишетата.
          Иде реч за вилата, лятно време.
          Георги Тонев

Коментар

Eдинствената ти задача е да опаковаш варела! Стара дограма? Ако няма- сковаваш рамка от летви, заковаваш от вътрешната страна полиетилен от най-евтиния (който го продават за предпазване на повърхнини при боядисване).От външната страна на летвата правиш същото но с малко по-дебел (ако е предназначен за оранжерия още по- добре).
            Ако искаш още по- гореща вода след варела поставяш стар бойлер(малък,боядисан черно естествено), стара газова бутилка... Опаковаш и нея.
            Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Здравей колега. Според мен, съфорумците ни са дали отлични алтернативи, но така си решил и аз уважавам начинанието ти.
              Виж какво ми роди малката глава, а ако се окаже полезно, добре.
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2012-02-28 17.02.24.jpg
Прегледи:1
Размер:64.7 КБ
ID:5351311 С този вариант си спестяваш рязането на шишетата, както и последващото лепене (1 проблем по-малко).
              Групираш шишетата на модули по 2 двойки. Това означава, че ще имаш 4 модула от 16 шишета.
              Нарязваш си парчета маркуч (на снимката-а,а1) 1\2 цола с еднаква дылжина. Свързваш ги с най-обикновенна тетка за градински маркуч (оранжеви, евтини), или за поливна системаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:загруженное.jpg
Прегледи:1
Размер:3.4 КБ
ID:5351315. Всички модули ги свързваш с 1\2 маркуч (L=L1), (мисля, че се предлагат тетки с повече от 3 края), към общ маркуч (може и 3\4), който е за душа. Малко под тази снадка свързваш маркуча от варела, на който има кран. С него пълниш шишетата при спрян душ, или директно ползваш водата от него. Така ще можеш да използваш бутилките само при нужда.
              Също така във варела имаш поплавък на маркуча, за да теглиш само по-топлата вода, която е отгоре.
              Мисля, че е това. Незнам дали тази схема ще работи, ама на теория се получава.
              А дано да съм бил полезен
              HONDA XL650

Коментар

Привет,
                Благодаря на всички за мненията.
                Отказах се от идеята да лепя пустите шишета.
                Преминах на изцяло нова концепция.
                Ето това ми е принципната схема:

От варела при отворени и двата крана пълня "системата" и след това затварям крана към шишетата.
                Идеята ми е да огранича преливането на студена вода от варела към шишетата, така че да не се налага да се съобразявам с термодинамичните и характеристики. Като източа шишетата, отварям крана и ги пълня наново.

Купих си пластмасови тройници на 3/4 цола. Струват по 0.80лв бройката. Купих си и някой и друг фитинг за зор заман. Всичкото това за около 15.00лв.
                Намерих си и подходящ като размер маркуч. Като материал не съм съвсем сигурен че ще издържи много на слънцето, но докато се скапе отдавна вече ще ми е дошъл мерак да го преправям и подобрявам.

Режа 10см парче от маркуча и го нахлузвам върху тройника. Важното в моят случай беше да нахлузя маркуча върху най-високия "пръстен", който е в края на резбата. Не че не стоеше достатъчно стегнато и върху резбата, но качен върху пръстена всичко заспа.

Ако погледнем гърлото на шишето, се вижда че винта на резбата е напречно прекъснат на няколко места, които биха изпускали вода. Затова целта е да се нахлузи маркуча над предпоследния пръстен, който е цял.

Нахлузването на маркуча върху шишето изисква усилия, пък то е отпушено и доста меко. С водопроводен ключ стискам внимателно шишето зад най-твърдата му част - гърлото. След това с малко кълчене и напъване с коляно нахлузвам маркуча.

Това е резултата от упражнението.

Навръзвам ги по този начин.
                Ще сглобя и някаква семпла дървена конструкция, така че да изправя редицата и да мога да контролирам налкона и.
                Засега имам 14 трилитрови шишета, но мисля да добавя още две. По този начин ще разполагам с около 50 литра топла вода.

Като напредна още ще пиша пак.
                Последно редактирано от VECTOR; 14-03-12, 21:03.
                Георги Тонев

Коментар

Макар и с голямо закъснение, да си довърша репортажа за слънчевата ми система.

^^^
                  На тази снимка се вижда реализирана концепцията от схемата в предишния ми пост.
                  Наклона на редицата със шишета съм го постигнал с дървена скара от отпадъчни дъски. През шише или две съм притегнал горната част на редицата с канап към скарата. Долу съм притегнал с тел към скарата всеки тройник.
                  Оаклоните ги прецезирам с финни подложки като например тухлата от снимката.
                  От бидона тръгва в две посоки вода.
                  Студената отива директно в отвор в плочата и влиза в банята.
                  Топлата минава през шишетата и ги пълни. Най-високата точка на шишетата е под нивото на бидона, така че ако в определен момент водата към тях не бъде спряна, то през отворите им за обезвъздушаване ще започне да прелива вода.
                  Аз смогнах да изпия 48 литра от Дерби Кафе-кола и толкова шишета съм заредил. Тези шишета се пълнят много бързо, така че пълненето им не е свързано с чакане въобще.
                  Пълня шишетата и затварям крана.

Това е тавана в банята.
                  Отворите в плочата ги заложих в двата ъгъла на тясната страна на правоъгълния таван. Тук допуснах малка грешка, ако ги бях изтеглил малко по-навътре от стените нямаше да видя толкова зор със затягането на колената.

Така тръбите завиват с наклон и се отклоняват за мивката.
                  Прави впечатление че батерията е високо, но няма друг начин. Разчитам изцяло на гравитачно налягане и не бях сигурен ако я забия долу дали изобщо щеше да тече нещо. Над мивката съм закачил на стената душче, което хем става за чучур, хем за душ-слушалка.
                  Студената вода продължава пътя си към едно тоалетно казанче.

Ето така си тече водата:

Миналото лято направих тест с термометър със сонда и точно бях сравнил външната температура и тази на водата непосредствено след пълнене на бидона от кладенеца и след час. За съжаление затрих снимките.

Само мога да кажа че с топлата вода от шишетата лятно време в жегите категорично НЕ МОЖЕ да се къпе човек - вряла е.
                  Налага се да си пускаш от смесителя и студена или пък ако е много горещо - директно със студената.
                  Май е това засега.
                  Надявам се да съм бил полезен на някой.
                  Георги Тонев

Коментар

Лепилото за шишетата е всяко лепило за ПЕТ. Полиуретанова паста, вероятно и модифициран силикон плюс ПЕТ лепилата.

Коментар

Чудесно си се справил.
                      На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Браво,чудесно се е получило,концепцията е доста интересна!

Коментар

Колега Вектор,много интересна система. Само не ми стана ясно защо ти трябваше такова чудо, като просто можеше да си сложиш един термосифон за 500-600лв и щеше да си имаш съвсем нормална баня.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
                            Колега Вектор,много интересна система. Само не ми стана ясно защо ти трябваше такова чудо, като просто можеше да си сложиш един термосифон за 500-600лв и щеше да си имаш съвсем нормална баня.
                            Ти шегуваш ли се,за тия пари ще си вземе готова соларна система барабар с монтажа,защо трябва да се набутва с толко пари като се ползва само сезонно????? Много умно и практично го е реализирал колегата!!!!!

Коментар

И аз мислех нещо такова, даже бях почнал да събирам бутилки, но видях как го правят гърците: просто мятат един черен маркуч на покрива (на око 30-40 метра) и водата минава през него.
                              Още не съм пробвал, но това ще ми е първия вариант.
                              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
                                Мислех че съм го споменал още в началото на темата, но ще го повторя пак.
                                Умишлено търся решение, което е изградено от вторични суровини.
                                Системата работи на вилата ми където се е случвало крадци да изтръгват кабели от стените за да ги изгорят и приберат медта. За съжаление... това с горенето го бяха правили даже в едно от помещенията, можете да си представите резултатите.
                                Та, нищо, което има каквато и да била себестойност не ме устройва.
                                Георги Тонев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X