Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лак за китара?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Лак за китара?

Розетки има в магазина на Капъша - на Цар Борис мисля беше между Т.Александров и Пиротска

Коментар

Ето и първият проект: Кремона "Зорница", закупена от мен през 1980г. от муз.магазин на Петте кьошета със спечелените кинти от една бригада. Беше ме страх да изтъркам лака и да я лакирам отново, за това се заех със смяна на прагчетата и модифициране на грифа. Извадих старие прагчета със специално препилени клещички тип "конски" както и белите пластмасови точки на 3,5 и7 позиции. Изтърках черната блажна боя от грифа и установих, че накладката на грифа /т.нар. фретборд/ е от друго дърво /вероятно ясен/ докато основата на самия гриф е от бук. Заоблих фретборда, като му придадох радиус, близък до ел.китара. След това на местата на точките поставих седефени пинове /специално изработени от мен/ , като добавих и на 9, 12, 15 и 17 позиции. Набих нови качествени сребърно-никелови прагчета. Байцвах фретборда няколко пъти с махагонов байц, докато постигнах цвета, който исках. След добро изсъхване третирах фретборда с варено ленено масло няколко пъти и накрая полирах прагчетата така, че при "бендване" да няма "стържене". Долното мостче при струнника изработих изцяло отново, а горното купих готово и го залепих на мястото на бившето първо метално прагче/т.нар нът/.Забравих да кажа, че подмених и ключовете с нови . Сложих струни деветки Д,Адарио, нагласих долното мостче да е вярна октавата и чудото зазвуча. Допълнително електрихицирах инструмента с един фендерски сингъл "Нойслес" и нещата се получиха горе долу прилично. Акустично звучи както звучи "Кремона" /не трябва да се очакват чудеса/. Като се включи към кубето и се добавят накои ефекти става съвсем прилична джазова китарка. На мръсен канал може да се дрънне и нещо по-твърдичко. Всичко зависи от количеството огнена вода . Нямам снимка с адаптера, защото го правих на село и забравих да снимам. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01834.jpg
Прегледи:1
Размер:117.2 КБ
ID:5533596Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01841.jpg
Размер:142.9 КБ
ID:5533597Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01841.jpg
Размер:142.9 КБ
ID:5533597Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01849.jpg
Размер:124.0 КБ
ID:5533598Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01858.jpg
Размер:130.8 КБ
ID:5533599
      Последно редактирано от elefant65; 03-11-13, 14:59.

Коментар

Перфектна работа!
        Браво!
        И аз имам такава Зорница у дома. Подари ми я мой приятел, но с тия мойте пръсти, грифа ми идва тесничък.
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

И на мен ми е малко тесничък, за това се заех с втория проект - класическа електроакустична Кремона " Роза ". Грифът и беше крив, долния мост, на който се връзват струните беше изкъртен и много издраскана. Изтърках я, изправих грифа колкото можеше, смених праговете и на мястото на пластмасовите точки пак сложих седеф. Грифа обработих както горната. Залепих и ново горно мостче и ново долно от палисандрово дърво. Грешката ми бе, че залепих долното мостче преди да я лакирам и деката не можа да заблести както трябва. Надписа "Роза" изтърках, но за сметка на това жена ми изрисува на деката една розичка. Лакирах резонаторната кутия с шеллак /дълъг и трудоемък процес/ поставих и един допълнителен пин и закачих кожен колан. Не се стърпях и на главата написах фамилията си вместо заводското лого. Главата я лакирах с нитроцелулозен лак, ключовете само почистих и смазах . Въпреки че монтираното от завода пиезо е NSJ, включена в усилвателя не звучи твърде добре. Е, сложих фламенко струни Ла Белла америчко производство и акустично става за купон. Важното е че грифа е широк и по-лесно намествам "кебапчетата" по позициите. Ето снимки:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01914.jpg
Размер:124.0 КБ
ID:5533695Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01935.jpg
Размер:101.5 КБ
ID:5533696Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01938.jpg
Размер:118.8 КБ
ID:5533697Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC02043.jpg
Размер:98.5 КБ
ID:5533698Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01947.jpg
Размер:103.3 КБ
ID:5533699Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01942.jpg
Размер:135.0 КБ
ID:5533700Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01948.jpg
Размер:116.9 КБ
ID:5533701Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01943.jpg
Размер:120.7 КБ
ID:5533702

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
            Перфектна работа!
            но с тия мойте пръсти, грифа ми идва тесничък.
            Супер си е грифа , в задгрифното устройство е проблема....
            И аз имам такава , без втория акустичен отвор(дупка :-))))
            Къпала се е в морето , пързаляла се е на Боровец... ,сантиментална работа.
            Свалих и лака преди 2 години , и сега горката , поема всички миризми от кухнята. Не че не ми се налага да боядисвам 1-2 коли на годината с база и лак.Ще я нося на taran-а , да ми я пръсне.:-))))
            Ма и така си свири . След втората бутилка вино , бълва руски песни , за ужас на жена ми..
            Уморените коне не ги убиват , нали ??

Коментар

Браво

Коментар

Браво колеги!!
                Вие ме вдъхновявате да дам живот на първата си китара--Кремона, която дядо ми беше купил в Плевен. Темата ми дава идея да почета паметта му по този начин. Китарата беше в окаяно състояние когато я видях за последен път.

Коментар

Много хубава тема Аз имам едно бузуки,на което направих подобно освежаване.Грифът му се беше леко поизметнал и трябваше да го изправя,па си викам - я и нов лак да му сложа... Ето малко снимки,за качеството им се извинявам - ще го снимам с апарат,като го довърша съвсем.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150621_171359.jpg
Размер:157.5 КБ
ID:5670403 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150621_180431.jpg
Размер:148.0 КБ
ID:5670404 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150621_180559.jpg
Размер:158.7 КБ
ID:5670405 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150706_173907.jpg
Размер:83.5 КБ
ID:5670406 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150706_174847.jpg
Размер:69.8 КБ
ID:5670407Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150706_173941.jpg
Размер:118.0 КБ
ID:5670408

Сега му изравнявам прагчетата,след това ще ги заобля,ще настроим ново магаренце и...така...
                  Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                  Най-добрият ром е студеният ром!
                  Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Браво!
                    Моята я лакирах, но не съм и сложил струни още
                    Да я чуя.
                    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Е,когато ти музата... При мен по-пипкавата работа беше самото лакиране,защото му сложих 25 ръце шеллак на грифа и 20 на корпуса.Чакаш да изсъхне,шлайфаш със стоманена вълна след всяка ръка,та си е играчка.След 10-та ръка разреждам лака и слагам по капка зехтин на тампона и по-бавно съхне.Последните 3 - 5 ръце пак само лак,та отиват 2 дена,но пък инструмента е много качествен,със страхотен звук и си заслужава.
                      Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                      Най-добрият ром е студеният ром!
                      Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Здравейте, ще си позволя да изровя тази тема за да не отварям нова. Днес някой беше хвърлил до кофите за боклук една такава китара "Орфей" и аз я взех. На първо четене има нужда от смяна на ключовете, защото единия с отчупена глава и не може да се върти, а и са леко ръждясали сякаш. Грифа ми се стори че е прав, няма счупено. Забелязах, че собственика е сложил една клечка под една от струните в горната част, преди първия праг - вероятно е износен там, не можах да разбера. Трябват и нови струни. Утре ще пусна снимки ако намеря време - засега е в мазето и се чудя какво да я правя. Преди свирех, но отдавна не съм пипал китара и точно тия дни си мислех как ми се свири, та чудя се - дали да се занимавам да я оправям...
                        Александър

Коментар

Що не?! И да не свириш, удоволствието от възстановяването е голямо! Пък и окачена на стената...
                          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Клечки подлагани тук и там = крив гриф или износени прагове и крива линия на праговете. Праговете се сменят ако са зле.

Ключовете не са ти враг - ако ги извадиш един по един почистиш и смажеш сигурно ще се въртят добре. Едно време беше традиция да запоиш монети от по 1-2 стотинки вместо дръжки на ключовете. Оригиналните пластмасови дръжки се чупеха бързо, не на последно място и заради широко разпространеното заблуждение че ключовете "връщат" ако ги смажеш и се губи настройката. Моите чудно защо ли не го правеха.

Коментар

Гледам, има бая китаристи във форума. Кога ще правим китарен състав и какво ще свирим?
                              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Ако кутията е здрава и грифът е здраво хванат за нея, другото се лекува. Ако се наложи смяна на повече прагчета, трябва да се направи от читав лютиер. И изметнат гриф се оправя, зависи от занимавката, която си готов да вложиш.
                                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X