Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лак за китара?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Re: Лак за китара?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ... Дали шеллакът може да се нанася с пистолет?
    Може,но това е единствения лак ,който е по-лесно и най-вече в пъти по-качествено да се нанася с четка или тампон.С пистолет става ужасТ Бидейки на спиртна основа изсъхва почти мигновенно и стават гадни и плътни петна.
    А що се отнася до каноконлита,не се прави така.Вероятноста да се счупи/разлепи пак е 100% и при първото по-невнимателно поставяне на земя,удар при вилнеене на купон и т.н А купонджийските китари имат склонност да бъдат неопазвани.Правилното лепило е костен туткал защото структурата му при изсъхване е специфична и уникална.Получават се множество миниатюрни кукички,които го държат и правят здрав.Същите кукички се получават и захващат за дървото от двете му страни.Няма нищо по-добро при лепенето да се допират два естествени матеряла(дърво,туткал)

Коментар

От: Лак за китара?

Хм... А с какво полира онзи след шел лака?
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

От: Re: Лак за китара?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        ...Идеалното (за звука) покритие е тънко колкото може, твърдо (да е склонно към напукване) и лъскаво...
        Точно така е. За случая е достатъчно да се намери малко нитроцелулозен лак. Той е повърхностен (не попива дълбоко), съхне бързо, прави твърда коричка. Има неприятни изпарения и май го бяха сложили в графа "опасен за околната среда", но смятам че все някъде ще се продава още. За китарка на която "не й трябва 12- то прагче" и ще свири три акорда... май не е нужно да се прилагат чак лютиерски техники. Виждал съм гриф, монтиран с "видийки"... всичко зависи от компанията и количеството погълнати течности. Все пак, при натягане на струните силата на опън може да стигне и 200 кг., така че онази пукнатина е на много отговорно място и трябва да й се обърне специално внимание.
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
          Хм... А с какво полира онзи след шел лака?
          Водна шкурка 800 грита и зехтин ексра върджин.

Коментар

Шкурката, с която шкури преди полирането ми се видя 1500. Аз питах за олиото.
            Благодря!
            Колкото до лепенето на грифа, тази пукнатина не е през цяло, а е повърхностна. Изглежда не по-дълбока от 1-1,5 см. За да го оправя както би следвало, трябва да раглобя цялата китара, а това не искам да правя, щото после няма да мога да я сглобя.

Засега ще я изчистя хубаво, пък после ще видя с какво да я лакирам.
            Благодаря на всички ви за ценните съвети!
            Признавам си, че не разбирам много от материали в тая област и имах само предположения.

Коментар

За прагчетата ... ако все пак решиш, имам една ... кухарка за резервни части артък - свалих й едните ключове, че ми трябваха ама прагчета има бол Аз така на 3-5 акорда не мога - все ме осеняват други идейки и мераци независимо от количеството течности - добре е да звучи добре в почти целия си диапазон
              Мир, наше познание и практика имеют системную природу. Мы мыслим. Необходимо согласование системности и мышления. Mышление обеспечивается образованием. Следовательно и оно должно быть системным!

Коментар

Първоначално публикуван от LitaFord Преглед на мнение
                добре е да звучи добре в почти целия си диапазон
                То за това само прагчета все едно не стигат. То е прецизна геометрия на грифа и праговете, регулация на "магарето" струна по струна в две направления и т.н. Евентуално с неметални струни магарето може и да е просто, ама те имат други особености. Досега не съм пипвал китара, която на 12 праг да избяга с по-малко от четвърт тон на всички струни и да струва само 3 цифри.

Коментар

Тя, темата вече става "Лек за китара". На тази кухарка магарето не се лепи и това дава възможност, поне отчасти, да се докара нещо като октава на 12-то прагче, чрез наместване и нагласяне. Винаги са ме дразнили дървета, на които струните стърчат на 2 см. над грифа. Освен че са неприятни при "разходка" по горните позиции, тоновете се изкривяват към по- високи и могат да убият по- чувствителни уши. От друга страна, прекалено близките струни, съчетани с неравномерно износени прагчета и лош ъгъл между равнината на грифа и равнината на кутията, води до неочаквани флажолети, които са още по- неприятни. Добре е с малко шлайфане или подложка на магарето да се докара подходящо разстояние между струните и грифа. С малко играчка и напасване, дори китара за 80 лв. може да се накара да звучи прилично.

Коментар

Както вече казах, не ме интересува да имам перфектна китара. Мина времето, когато дрънках почти всеки ден и ми беше мерак. И аз мразя китари с голямо разстояние между струните и прагчетата, които ти докарват мазоли и те боли ръката като свириш.
                    За моето ниво, никога не съм имал амбиции за скъпа маркова китара, а не е като да не съм можел да си я позволя. Купувал съм си от тук три китари от магазина и всичките съм ги преработвал откъм магаренца и гребени. Докарвал съм си ги що годе удобни за дрънкане. Говоря за евтини български китари.
                    В Италия си купих втора ръка една Suzuka, която беше много добра, но тъй като ми стоя в гардероба почти две години и и се скъса сама първа струна, я подарих на един приятел, който поне свири на нея.
                    Мразя пластмасови струни. И те си имат своите достойнства, но аз не свиря класика. Винаги съм си купувал от най-скъпите метални, повечето американски. Сега и те не са ми приоритет откъм качество.
                    Пиша всичко това, за да стане ясно, че не ми се разправя със лютиери, скъпи и сложни ремонти и т.н.
                    Правя си я за забавление и като ТНТМ, за убиване на време.
                    Мисля все пак да си потърся две прагчета за където липсват.
                    Днес довърших със шкуренето и китосах около пукнатото блокче на грифа, което вчера залепих. Мисля да пръсна грифа със черен матов спрей.
                    Тялото докарах до гладкост на необработен фурнир със шкурка 80 износена и 100.
                    Не знам, до каква гладкост да я шлайфам, но не мисля да прекалявам.
                    Утре ще се опитам да оправя всички дребни драскотини и да я докарам до лак.

Ето някои снимки:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00306.jpg
Прегледи:1
Размер:85.4 КБ
ID:5337910Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00304.jpg
Размер:102.0 КБ
ID:5337920Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00316.jpg
Размер:70.6 КБ
ID:5337919Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00315.jpg
Размер:81.4 КБ
ID:5337918Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00314.jpg
Размер:81.2 КБ
ID:5337917Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00313.jpg
Размер:91.9 КБ
ID:5337916Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00311.jpg
Размер:78.6 КБ
ID:5337915Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00310.jpg
Размер:75.8 КБ
ID:5337914Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00309.jpg
Размер:116.4 КБ
ID:5337913Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00308.jpg
Размер:83.7 КБ
ID:5337912Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00307.jpg
Размер:89.7 КБ
ID:5337911Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00305.jpg
Размер:114.2 КБ
ID:5337921

ПП: По-добре да не се преименува темата на "Лек за китара" или "Ремонт на китара", за да не заблудим някого, че така се прави...

Коментар

Ихаааа, ма тя станала като гола мадама бе, Тигре.

Коментар

Предложението за двете прагчета все още важи ...
                        Мир, наше познание и практика имеют системную природу. Мы мыслим. Необходимо согласование системности и мышления. Mышление обеспечивается образованием. Следовательно и оно должно быть системным!

Коментар

Благодаря, колежке!
                          Телефонът ми е в подписа. Ако искате, звъннете утре да се разберем нещо, че нямате още право на лични съобщения.

Коментар

Макар и две години по -късно откакто е последният пост, за да не отварям нова тема се включвам тук. Напоследък така се случи, че реставрирах две китари и в момента правя трета. Ако някой има интерес мога да продължа с пояснения и снимков материал.

Коментар

Ще ми бъде много интересно, колега!
                              Аз я лакирах с лак на спрей. Нитроцелулозен ли е, не знам, но съхне сравнително бързо и не попива.
                              Има две утечки, които трябва да затъркам и да я пръсна последна ръка, но все не остава време за нея.
                              Иначе за любителско ниво, съм доволен от резултата.
                              Утре ако не забравя, ще я снимам.

Коментар

Ето няколко снимки. Виждат се и утечките.
                                Прагчетата ги смених всички и пръснах грифа с черен мат.
                                Купил съм и нови ключове и струни. Магаренцето и гребена са подготвени.
                                Остава да намеря малко време да я довърша.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00468.jpg
Размер:205.0 КБ
ID:5531871Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00476.jpg
Размер:214.5 КБ
ID:5531879Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00475.jpg
Размер:132.1 КБ
ID:5531878Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00474.jpg
Размер:131.3 КБ
ID:5531877Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00473.jpg
Размер:156.6 КБ
ID:5531876Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00472.jpg
Размер:117.0 КБ
ID:5531875Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00471.jpg
Размер:113.8 КБ
ID:5531874Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00470.jpg
Размер:146.3 КБ
ID:5531873Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00469.jpg
Размер:140.1 КБ
ID:5531872Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00477.jpg
Размер:154.8 КБ
ID:5531880

В Италия в музикалните магазини се продаваха и лепещи се розетки. Тук не можах да открия, но не е проблем в моите очи.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X