Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на покрив-плоча или гредоред с плоскости?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Избор на покрив-плоча или гредоред с плоскости?

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
    Не е ли по-добре да се "опаянти" конструкцията с диагонали и по този начин да се получи ферма, която ще държи и на хоризонтални вибрации - не зная как да го кажа, но в смисъл да е по-земетръсо-устойчива...
    Опаааа... Ето едно резонно питане. Не не е по-добре - задължително е!!! И оставете земетръса - при тези къщи вятърът е проблема.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от jpetrov Преглед на мнение
      ... така че се надявам да сме решили проблема.
      Ако правилно съм видял от снимките - не е решен проблема.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        По принцип стандартната конструкция, от този вид, за едноетажни сгради е от бичмета 4 или 5 х10. През 60см, та хем ватата да влезе. хем гипсокартона да има къде да се кове/

п.с. тези хоризонталните са напълно излишни. ОСБто и картона вършат същата работа, както и основите (там където се хваща дограмата).
        До 10 см е само за бунгала. За къщи за цялогодишно ползване нещата стават много по-различни.

Коментар

Първоначално публикуван от jpetrov Преглед на мнение
          ... защото не са фасонирани. ...
          Фасонирани са, но не са калибровани.

Коментар

Ами вкарал си 2.5 пъти повече от необходимото дърво.
            Такава дебелина на колоните е ненужна. Там няма никакви условия, да работят на огъване.
            Това с окачвбачите не го намирам за добра идея. Няма ли да изядат доста полезна площ? По - добре залепи и подравни гипса с лепило и после го накови с бурмите.
            Аз не разбрах - за къща ли става въпрос или за барака за инструменти?

Коментар

Дали отвън няма да се напука по фугите въпреки мрежата и мазилката?

Всъщност винаги съм се чудил защо по фугите не се монтират декоративни (примерно дървени) лайстни и така отдолу ще позволява известно движение и няма да има пукнатини.
              При спазване на технология и правилна работа няма никаква опасност от пукнатини.

(Извинявам се за многото постове един след друг, но чак сега видях темата...)

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                .....Аз си мечтая за класическа къщурка от цели трупи, без грам ПДЧ-та, стиропори и прочие неща по нея. И без покрития, боядисвания и прочие. Само импрегниране и лак. ...
                По едно време работих за немска фирма за такива, то даже не е лак, а ленено масло, всичко по канадска технология. 100% натурално, само че проблема е в трудното намиране на хубави прави дървета на минимум 40см диаметър в БГ. Имам доста материал по темата. Сглобките на цялата конструкция са само от самите трупи, няма болтове или други монтажи... В северна Русия има също подобни и на по 200-300 години. След десетилетия, ако най-долния ред позагние, просто го махат и пренареждат къщата като ЛЕГО....

Една за пример, да има за какво да си мечтаеш:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:referenz_1_0.jpg
Прегледи:1
Размер:200.7 КБ
ID:5322569
                The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                  Опаааа... Ето едно резонно питане. Не не е по-добре - задължително е!!! И оставете земетръса - при тези къщи вятърът е проблема.
                  Явно конструкциите са ти нещо като хоби. Както и на мен, но пък аз съм вдигнал 2 къщи класик, една вила с подобна гредова конструкция, както и основно изтърбушване на мезонет. Та сега си имам, вместо неизползваем покрив, 20 квадрата тераса и камина на първо ниво в която мога да опека агне.
                  И да ти кажа, че въобще не е задължително. Нагоре съм написал защо.
                  Присройката, за която споменах по горе, си се ползва целогодишно от семейство с малко дете. Това се оказа най-топлата стая в иначе голямата Княжевска къща.

п.с. Архитектина, на сградата в която съм сега, защо ли бяга на отсрещния тротоар, като се засечем по центъра...? А аз съм 175/65?
                  Айде, ракиено време стана..

Коментар

Явно конструкциите са ти нещо като хоби...
                    Ц! Не са ми хоби! Специално с дървени конструкции си вадя хляба. Пържолите и ракията си ги изработвам от други места.

Айде, ракиено време стана..
                    Дет' се вика - наздраве!

Коментар

Първоначално публикуван от Liebherr4eto Преглед на мнение
                      По едно време работих за немска фирма за такива, то даже не е лак, а ленено масло, всичко по канадска технология. 100% натурално, само че проблема е в трудното намиране на хубави прави дървета на минимум 40см диаметър в БГ. Имам доста материал по темата. Сглобките на цялата конструкция са само от самите трупи, няма болтове или други монтажи... В северна Русия има също подобни и на по 200-300 години. След десетилетия, ако най-долния ред позагние, просто го махат и пренареждат къщата като ЛЕГО....

Една за пример, да има за какво да си мечтаеш:

[ATTACH=CONFIG]389337[/ATTACH]
                      Хм, намерих го сайта - приказни къщи. Само не мога да разбера как от тия трупи с различен диаметър успяват толкова точно да напаснат ъгловите сглобки и защо правят къщите на кокили и след това правят основите - предполагам заради влагата, ама не е ли по-лесно първо да положиш основите, а после трупите. Иначе - възхищавам се на майстора с резачката - голям майсторлък, страшно око и ръка.
                      Обаче тук да направиш подобно нещо ще трябва не само майсторите да си внесеш, ами и материала - такива прави трупи и с такава плътност по нашите географски ширини няма.

Като стана дума за материал, Цезаре - кажи нещо за тази Пауловния - има ли шанс от нея да се строят подобни неща?
                      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Като стана дума за материал, Цезаре - кажи нещо за тази Пауловния - има ли шанс от нея да се строят подобни неща?
                        Не! Само иглолистен - Сибирска лиственица, Ангорска сосна, а най-добре от Сибирски кедър. Ама кви пари е матреала... За България къщи от оцилиндровани трупи - забравете. Красиви, но крайно непрактични.

Коментар

Обаче тук да направиш подобно нещо ще трябва не само майсторите да си внесеш, ами и материала - такива прави трупи и с такава плътност по нашите географски ширини няма.

И Цезаря да каже, но бялата и черната мура, според мен, са с по добри качества. За пауловнията - не знам, но бидейки с близки свойства с бамбука, би трябвало и тя да върши работа. Стрига да не гние.

Коментар

И Цезаря да каже, но бялата и черната мура, според мен, са с по добри качества.
                            Какво да се разбира в горния контекст "по-добри качества"? По-добри от кое? По-добри за какво приложение и защо?

Коментар

Цезаре, а тази Пауловния освен за мандолини за нещо друго става ли, като материал - за подпори, за ковчези - изобщо за нещо има ли приложение?
                              "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Цезаре, а тази Пауловния освен за мандолини за нещо друго става ли, като материал - за подпори, за ковчези - изобщо за нещо има ли приложение?
                                От това, което съм чел(не съм работил и виждал такава дървесина) дървесината на пауловнията се класифицира като благородна дървесина, която е същевременно и твърда и лека, съпоставено с други традиционни широколистни видове у нас. Сигурно става за много неща, но баш за това (къща от оцилиндровани трупи) със сигурност - не.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X