Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на покрив-плоча или гредоред с плоскости?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Избор на покрив-плоча или гредоред с плоскости?

Мнооого се разпростяхте момчета. Въпроса е, че дървена колиба като тази, ако се запали, хората ще имат предостатъчно време да се изнесат преди да ги е затрупала!
    Con musica el mundo esta mejor, vamos a tocar juntos!
    0879076007 Жельо

Коментар

Опитвах се да дам примери със кулите за металната конструкция като общо известни..Разбира се ,че са други проблемите.В първия си пост само исках да подкрепя дървото като един много добър строителен материал-универсален плюс нелоша пожароустойчивост пък ти се хвана за думата и пошла и поехала..Айде лека нощ!
      [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
      Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Дървото е слабо пожароустойчиво и силно огнеустойчиво. На прост език-лесно се пали, но по-дълго гори преди да загуби устойчивост. Цаката е в овъгляването. Има един момент в който горенето се забавя, поради по-слабия приток на кислород. При по-големите сечения ефекта е по-забележим.
        Метала-обратното...

П.П. Има дървесини с по-висока якост на опън от метал. В Канада например има огромни мостове само от дърво.

Коментар

Първоначално публикуван от jpetrov Преглед на мнение
          После покрива
          [ATTACH=CONFIG]389022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389023[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389024[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389025[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389026[/ATTACH]
          Сега изглежда така
          [ATTACH=CONFIG]389027[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389028[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389029[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389030[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389031[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389032[/ATTACH]
          Малко интериор
          [ATTACH=CONFIG]389033[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389034[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389035[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389036[/ATTACH]
          Много ми харесва, но искам да попитам, като лаик теб и специалистите изказващи се в темата.
          Защо се разчита само на дървените колони и защо са толкова на гъсто. Не е ли по-добре да се "опаянти" конструкцията с диагонали и по този начин да се получи ферма, която ще държи и на хоризонтални вибрации - не зная как да го кажа, но в смисъл да е по-земетръсо-устойчива.
          Питам, защото всички стари къщи са паянтови и при земетресение не падат - пукат се, може да паднат тухлите или кирпичът на зидовете, но конструкцията е много устойчива. Недостатъкът е, че много се пукат мазилките, но това със съвременните окачени фасади, а и гипсокартонът вътре не е проблем да се направи окачен.
          И един въпрос към Жельо - как решаваш въпроса с капилярната влага.
          "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
            Много ми харесва, но искам да попитам, като лаик теб и специалистите изказващи се в темата.
            Защо се разчита само на дървените колони и защо са толкова на гъсто. Не е ли по-добре да се "опаянти" конструкцията с диагонали и по този начин да се получи ферма, която ще държи и на хоризонтални вибрации - не зная как да го кажа, но в смисъл да е по-земетръсо-устойчива.
            Питам, защото всички стари къщи са паянтови и при земетресение не падат - пукат се, може да паднат тухлите или кирпичът на зидовете, но конструкцията е много устойчива. Недостатъкът е, че много се пукат мазилките, но това със съвременните окачени фасади, а и гипсокартонът вътре не е проблем да се направи окачен.
            И един въпрос към Жельо - как решаваш въпроса с капилярната влага.
            По принцип и на мен идеята ми беше колоните да бъдат през 1 метър и да се спънат с диагонали, но конструктора който прави проекта реши така.
            Относно капилярната влага основите са ивични фундаменти върху които "ляга" плочата. Преди полагането на плочата направихме насип от около 30 - 40 см. чакъл след това геотекстил и полиетилен , така че се надявам да сме решили проблема.
            0879076007 Жельо

Коментар

По принцип и на мен идеята ми беше колоните да бъдат през 1 метър и да се спънат с диагонали, но конструктора който прави проекта реши така.
              Относно капилярната влага основите са ивични фундаменти върху които "ляга" плочата. Преди полагането на плочата направихме насип от около 30 - 40 см. чакъл след това геотекстил и полиетилен , така че се надявам да сме решили проблема.
              По принцип стандартната конструкция, от този вид, за едноетажни сгради е от бичмета 4 или 5 х10. През 60см, та хем ватата да влезе. хем гипсокартона да има къде да се кове/

п.с. тези хоризонталните са напълно излишни. ОСБто и картона вършат същата работа, както и основите (там където се хваща дограмата).
              Последно редактирано от Пенчо; 01-12-11, 15:13. Причина: доп

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                По принцип стандартната конструкция, от този вид, за едноетажни сгради е от бичмета 4 или 5 х10. През 60см, та хем ватата да влезе. хем гипсокартона да има къде да се кове/

п.с. тези хоризонталните са напълно излишни. ОСБто и картона вършат същата работа, както и основите (там където се хваща дограмата).
                Колоните са 10х10 см. За отвън OSB-то го наковах директно върху колоните, защото има изолация и тя поема ликите кривини. Но гипсокартона задължително ще го слагам на окачвачи защото колкото и да съм нивелирал колоните имат малко отклонение, защото не са фасонирани. Така че не това е причината, просто конструктора се презастрахова.
                За хоризонталите съм съгласен, но останаха парчета и решихме да ги наковем.
                0879076007 Жельо

Коментар

Колоните са 10х10 см. За отвън OSB-то го наковах директно върху колоните, защото има изолация и тя поема ликите кривини. Но гипсокартона задължително ще го слагам на окачвачи защото колкото и да съм нивелирал колоните имат малко отклонение, защото не са фасонирани. Така че не това е причината, просто конструктора се презастрахова.
                  Ами вкарал си 2.5 пъти повече от необходимото дърво.
                  Такава дебелина на колоните е ненужна. Там няма никакви условия, да работят на огъване.
                  Това с окачвбачите не го намирам за добра идея. Няма ли да изядат доста полезна площ? По - добре залепи и подравни гипса с лепило и после го накови с бурмите.

Коментар

Дали отвън няма да се напука по фугите въпреки мрежата и мазилката?

Всъщност винаги съм се чудил защо по фугите не се монтират декоративни (примерно дървени) лайстни и така отдолу ще позволява известно движение и няма да има пукнатини.
                    "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                      Аз съм с бетонна плоча (наклонена) на тавана на цялата къща, въпреки че няма да се строи нагоре, така е доста по здраво.
                      В какъв смисъл?

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                      Материала необходим за направа на кофража след това се използва отгоре, върху бетона. От гредите се прави скара която е захваната за метални фиби в плочата (предварително заложени). Гредата ти е 10 см. между гредите сложихме 10 см. стиропор и от горе се наковаха всички дъски използвани за кофража. Над дъските вече при мен специално са битумни керемиди.
                      Очаквай скоро проблеми. След като не може да се обдухва добре покрива ще има цял букет от кондензи, мухъли, компрометиран покрив откъм дървената конструкция...
                      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от ivo929 Преглед на мнение
                        Ами както казах по-горе,още се чудя дали да е с тухли или ютонг,някои колеги казаха и за дървена конструкция с вата и ОСБ,обаче все ми се струва че така с дървената няма да е много надежно,виждал съм дървени къщи ''на запад'',но де да знам........аи все пак става въпрос за една стая и затова търся вариянти на които да се спра при строежа.В заглавието съм написал че става въпрос за покривната конструкция но всъщност има и дилема от какво и как да са направени стените.Радвам се че само за ден има активно участие на вас колеги,и ще се радвам всеки да сподели мнение с предимствата и недостатъците.
                        Като всяко нещо - когато ти го направи специалист - всичко е надеждно. Когато си го правим сами - я стане я не.

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                          Е, как ще залепите колеги дървената конструкция към съществуваща масивна такава ?!
                          Безгрижно! При правилен подход даже няма и да си личи. Но всичко е въпрос на бюджет.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                            Ами, ютонга компенсира цената на мазилки и хоросан,...
                            Нищо не компенсира, ако откъм цена се гледат нещата. А колко е хигроскопичен...

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Правихме с колега точно такава 3на 8м. По тази технология. С покрива, стените и пода-дюшаме, цялостна изолация с вата 10см. Материалите излязоха под 4000 лв . това до ключ. С инсталации и боя. Иначе изработката е елементарна. Инструменти - почти никакви. Пусто, че нямам снимки, а е далече обекта. Това преди 4г. Сега би трябвало да е по-тънко.

п.с. Даже и отдолу има изолация.
                            Горе-долу за бунгало става...

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                            И вместо да оригиналничим тук, единственото разумно нещо, което човекът може да направи е да се консултира с конструктор.
                            Както винаги - най-адекватното и практично мнение е от жена!

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                            Никой професионалист в България няма да препоръча друго освен бетон и тухли.
                            Дефинирай "Професионалист" в случая.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                              Безгрижно! При правилен подход даже няма и да си личи. Но всичко е въпрос на бюджет.
                              Именно! Бюджета за да се направи това може и да обезсмисли ползването на дървена конструкция като по-евтин вариант. По-скоро е въпрос на прецизна калкулация за двата варианта.
                              Примера по-долу е малко различен от казуса на питащия. Едно е да си изградиш самостоятелно дървено къщЕ, съвсем друго е да залепиш една стая с дървена конструкция към масивна постройка и да го направиш както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Аз си мечтая за класическа къщурка от цели трупи, без грам ПДЧ-та, стиропори и прочие неща по нея. И без покрития, боядисвания и прочие. Само импрегниране и лак. Няма такъв уют! Лично съм го изпитвал.
                                За уюта съм съгласен, но ако седнем на винце може и да те разубедя...

Първоначално публикуван от peterbg1 Преглед на мнение
                                А градусите се достигат неимоверно бързо.Кулите на 11.09 паднаха именно заради това-след ударите и пожара поддадоха слабите места...
                                В грешка си, но това е друга тема.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X