Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Климатици - съпоставка на марки?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Климатици - съпоставка на марки?

Преди време (две години) си направих експеримент. Взех климатик no name, ама наистина, директно от вносител на едро, преди да му сложат лепенките нашите асемблатори. Дори не знам какъв е щял да стане. Инвертор, с компресор Тошиба. Целта беше да установя разликите с Fujitsu-тата, които имам. Монтирах си го сам, с вакуумиране и въобще както си му е реда. След това започнах да го доусъвършенствам. Схемата се оказа подобна на повечето от маркита Хайер, Мидеа и сие. Смених места на някои датчици, направих дифузьор на външния вентилатор, като по този начин му повиших производителността и машината общо взето работи добре, без прекъсване две зими, при възрастни хора. Въпреки това е далече от по-високия клас, който споменах. Какво забелязах - най-вече по-ниско качество на изработка на топлообменниците, като това им намалява ефективността. Всичко опира до това - ефективно топлоотдаване на вътрешно и външно тяло. Другото са закони и аксиоми.
    Каквото и да ви говоря, знаете, че става дума за пари. Някои марки са силно надценени. Пет пъти цената им да надвишава тази на нонейма, не виждам как и кога ще се оправдае, даже и с COP 6.
    Златната среда май е най-уместна.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Каквото и да ви говоря, знаете, че става дума за пари. Някои марки са силно надценени. Пет пъти цената им да надвишава тази на нонейма, не виждам как и кога ще се оправдае, даже и с COP 6.
      Златната среда май е най-уместна.
      Виж това - http://www.youtube.com/watch?v=RA5WFUEG5tw

Красота!

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
        И аз бих казал същото - дайте обосновка!
        Прав си!
        Daikin вече толкова се е "втвърдил", като качество, че се възприма буквално!

Ше се поразровя за данни, най-вече СОР-а или мнения, каквато всъщност е целта и на тази тема..

Коментар

От две седмици вкъщи имам монтирани два Daiseikai - 6 на Тошиба. Единия е 16-ка, другия-13-ка. Топлят добре по няколко помещения всеки и са доста тихи. Като стане -15 градуса най-вероятно ще издъхнат, но за тогава съм приготвил няколко кубика дърва за парното Не че имам с какво да ги сравня /никога до сега не съм ползвал климатик за отопление вкъщи/, но определено ми харесват и бих ги препоръчал. Доста четох по форумите преди да се спра точно на този модел и сега не съжалявам.
          Последно редактирано от Vladislav Kostevski; 18-11-11, 20:58.
          2015 KTM EXC 450 six days Argentina
          Toyota Land Cruiser KDJ 125

Коментар

Да, може би съпоставката ще е най-реална като стане -15 градуса и си каже всеки как се чувства неговия си климатик. Надявам се моите "втвърдени" като качество климатици да си оправдаят славата. Не разбирам от климатици и затова се доверих на разбирачи. Предстои проверка на препоръките им. 'Щото охлаждането всеки го може. Ама топлото... Засега почти не усещам, че ги има. И сметка за отопление още не съм плащал. Чакам. Лошото на климатиците е сухия въздух. Как се справяте с това?

Коментар

Аз се отоплявам вече 4 години само на климатици,единия е Хитачи а другия Шарп.До сега съм нямал никакви проблеми дори и когато е било -18 а по принцип се препоръчват до -15.В стаите имам и термометър и на колкото са нагласени толкова е и температурата.Само когато е -10 може да има 1 градус разлика да са нагласени на 25 градуса а действително в стаята да е 24.
              0885719173-Красимир

Коментар

Ползвам два Hisense KFR-4001GW/BRE от 2003 г. за основно отопление. Водят ги 14-ки.Никакви проблеми, както зимата така и лятото. Жалко, че вече не ги внасят.

Коментар

Първоначално публикуван от emil5koff Преглед на мнение
                  Ползвам два Hisense KFR-4001GW/BRE от 2003 г. за основно отопление. Водят ги 14-ки.Никакви проблеми, както зимата така и лятото. Жалко, че вече не ги внасят.
                  Това е интересно!

Има явно хляб в тази марка!
                  Има и 12 и 9 -ки инвертори в момента и интересното е че се търсят! И има добри отзиви за тия китайски версии!

Коментар

То сега има много марки,за който се казва че са оригинални японски,но мисля че японските са за 110 волта.
                    0885719173-Красимир

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Канев Преглед на мнение
                      То сега има много марки,за който се казва че са оригинални японски,но мисля че японските са за 110 волта.
                      Това е цяла нова тема и касае "климатици - втора употреба"!

Но не пречи и да я "инкорпорираме" тук!
                      Целта на темата е безпристрастно да се съпоставят марките!

Климатика се превръща най-вече в по-евтино отопление, отколкото - климатизатор!
                      Т.е. по последни статистически данни 19 % от жилищата в София са климатизирани, но вероятно основно за отопление!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                        Това е интересно!

Има явно хляб в тази марка!
                        Има и 12 и 9 -ки инвертори в момента и интересното е че се търсят! И има добри отзиви за тия китайски версии!
                        Имат интересна екстра-датчик за температурата в дистанционното.Така като зададеш, например 22 градуса, климатика работи докато достигне тази температура не на тавана, където обикновено е монтиран, а там където е оставено дистанционното. Недостатък-климатика и дистанционното трябва винаги да се "гледат".

Коментар

Имат интересна екстра-датчик за температурата в дистанционното.Така като зададеш, например 22 градуса, климатика работи докато достигне тази температура не на тавана, където обикновено е монтиран, а там където е оставено дистанционното. Недостатък-климатика и дистанционното трябва винаги да се "гледат".
                          Спорна екстра!
                          Най-вече, ако посоката на въздуха се насочи към дистанционното!

Виж, Панасониците са изкарали един детектор за движение, който управлява не само мощността, но и посоката на климатизиране!

Но действа чрез наслагване на температура и движение на обекта, което ме навежда на мисълта, че няма да усети спящ човек...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                            Спорна екстра!

Виж, Панасониците са изкарали един детектор за движение, който управлява не само мощността, но и посоката на климатизиране!

Но действа чрез наслагване на температура и движение на обекта, което ме навежда на мисълта, че няма да усети спящ човек...
                            Определено върши работа. Щом пише 22 градуса, значи е почти толкова в обитаемата зона, а не на тавана. Проблемът е, че децата обичат да играят с дистанционните, а ако дистанционното и вътрешното тяло не се гледат повече от 5-10 мин., климатика се изключва. Това се случва и ако паднат батериите, но с един комплект изкарва спокойно един сезон.

Коментар

Определено върши работа. Щом пише 22 градуса, значи е почти толкова в обитаемата зона, а не на тавана. Проблемът е, че децата обичат да играят с дистанционните, а ако дистанционното и вътрешното тяло не се гледат повече от 5-10 мин., климатика се изключва. Това се случва и ако паднат батериите, но с един комплект изкарва спокойно един сезон.
                              В стандартният климатик, сензора е в постоянно обдухване от входящият въздух. Така реагира бързо.

В дистанционното, температурата се променя несравнимо по-бавно, което със сигурност прави управлението далеч по-неефективно! Ако пък е омотано от одеяла и са затворени прорезите , трябва целият корпус да се затопли или охлади, за да се регистрира от сензора!

Много "амплитуда" в работата, а това е нещото от което бяга съвременната климатизация!
                              Последно редактирано от Volk; 18-11-11, 22:39.

Коментар

Да споделя и аз личният си опит:

Мидея 18-ка НЕинвертор - помещение 35квадрата с изолация навсякъде (под, стени, таван и дограма с термомост) справя се, топли и охлажда без проблем. Шумен и то доста! Сметки за ток - нормални (60 до 130лв месечно)

Тошиби 12-ки инвертори 2бр. в стария офис - едната в помещение 18квадрата, другата в 12 квадрата + коридор 7 квадрата между тях, отново изолирани и с ПВЦ дограма - справяха се и зиме и лете. Шумни!!! Сметки за ток - нормални ( с оглед на това че тока бе промишлен и осветлението беше с халогени навсякъде, луни, осветление над картини, целия таван в "свещички" - 100 до 300лв месечно)

Фуджитсу 9-ки инвертори 2бр. в новия офис - климатизират 3 стаи и коридор около 80квадрата общо без проблем, осветлението е умно (енергоспестяващо) без проблем нито зимата нито лятото. Шумни само в началото, докато достигнат зададената температура. Изолация отново навсякъде + ПВЦ дограма. Сметки за ток 70 до 150лв месечно.

В офисите работят и 5 човека (разбирай компютри и периферия)

Осака 24-ка НЕинвертор - УРУД!!! помещение 35квадрата + 10квадрата вечер (преходна спалня) - отопляваше ги, но шумно. Сметка за ток - 260-300лв месечно.

Фуджитсу 12-ка чисто нов от тази година - помещение 35квадрата + 10квадрата вечер (преходна спалня) - отоплява без проблем (за сега... имам и конвектор адакс за всеки случай) - сметки за ток 75-120лв.

Когато избирах какъв климатик да сложа в апартамента си бях твърдо решен да е митсубиши хеви индъстрис, 50-ца... обаче с оглед на пазарната икономика и размишления за бъдещето, реших, че е глупаво от моя страна да вложа 3000лв за климатик, който е с параметрите на фуджитсу 12-ка, но струва 2,5 пъти повече... затова сложих фуджитсуто, а догодина - камина с въздуховоди до всички стаи

Много важен е момента с изолациите... няма смисъл да се влага крупна сума в отоплително тяло, при положение, че топлинните загуби на помещението не са сведени до минимум. Друг е въпроса за уют-а... какъвто липсва при отоплението с климатик! Всичко е въпрос на лична преценка, но провери всички възможни варианти преди да предприемаш сериозен харч.

Имам доста познати, които работят във различни фирми за климатична техника. Общото мнение беше, че дайкин и митсубиши са хубави марки, но фуджитсу не отстъпва по качество, но има предимство спрямо цената. Общо взето сметките показват, че подобна техника ако не си избие цената за около 5 години, то покупката и е била самоцелна и без покритие.. техниката е за да ни служи, а като и мине гаранцията - Сбогом диър, уелкъм диър!

Странно защо ли други марки за да им важи гаранцията се нуждаят от профилактика на всеки 6 месеца... странно защо ли при истинските марки такова условие липсва...

Каквото и решение да вземеш - убеди се в гаранционните условия и всички подводни камъни, за които се сетиш - не забравяй, че имаш огромни права като потребител и това трябва да се напомня абсолютно всеки път на абсолютно всеки продавач - консултант... пък било то и управител! Информацията е по-ценна и от злато! А е толкова лесно да се информираш...

Надявам се, че съм бил полезен със скромният си опит.
                                Поздрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X