Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За ел. техник

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение

    Дрън -дрън!!
    Колега, би ли споделил кое е дрън - дрън и дали си спомняш какво вика чичко Ом, за тока през затворена верига.
    И дали го има през прекъсната такава.

    п.с. Седми клас, май си го пропуснал!


    Коментар


    • #32
      Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение

      Никакъв проблем колега, Даваш общата сонда на земя/корпус на таблото ако е метално/водопроводна метална тръба. И с другата сонда на фазата трябва да имаш някакво напрежение, може и да не е точно 220В., на нулата не трябва да имаш никакво напрежение, ако имаш може да е утечка някъде. Но трябва изрично да се провери и установи. Това при двупроводна инсталация.
      Груба грешка!


      Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение

      Дрън -дрън!Относно операциите по смяна на таблото съм писал на колегата!Замерване индикация на всеки кабел ,фаза ,нула ,земя !ДтЗ е добре ,но е лично решение ,стандарта по апартавенти е без!Едни 30-50лв.,нями да оскъпят много и си струва!ДтЗто трябва да е точно, иначе няма смисъл!
      Обясни ,как на двупроводна линия,ще сложи ДТЗ,

      И кое е по важно,да има ДТЗ ,или контакта да е занулен,подчертавам ЗАНУЛЕН ,а не заземен.
      Последно редактирано от Roninn; 27-12-19, 21:30.
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

      Коментар


      • #33
        Никъде не е забранено да мериш с мултицет ,например докато пътуваш с влак ,можеш да провериш напрежението в лампите,с рейс,с трамвай,със самолет ако не се усъмнят че се държиш подозрително.Докато се разхождаш в парка с кучето,стълбове за осветление колкото искаш.Обаче да определяш кое е фаза и кое нула с такъв уред посредством волтметър ,марш навън.При смяна на ел.табло,волтметъра е противопоказен ,той лъже,не дава правилна информация и заблуждава.При смяна на Ел.табло,никой не го интересува колко е напрежението в таблото,то е толкова колкото е и точка.Ако има ниско напрежение,това е проблем на разпределителното дружество и те бъдете сигурни,имат много различни и прецизни уреди да установят това.

        Разказвам два случая от нашата практика,преди две-три седмици звъни счетоводителката,биело я ток от чешмата,аспиратора и печката,отиваме вечерта след края на работния ден, естествено че е Петък на гости.

        Проверяваме ,верно бие ток,отивам да сваля главния,тя ми казва че главен предпазител няма,гледам я с ирония ,отивам до таблото и верно е така.Хлавния е в таблото в мазето,в апартамента има само токови кръгове,строителство около 2000 година.За пръв път попадам на такава инсталация.

        Слизам долу,колега мери на чешмата с безжичен флук,аз свалям главния , напрежението е налично.Питам тръбите полипропиленови ли са,отговора е да,ясно,значи е близо....

        Свалям един по един предпазителите и на апартамента на 6 етаж,под нашия напрежението изчезва.Отивам на етаж 6 звъня и излиза един възрастен към 80 годишен мъж,с мултицет в ръцете и една жена зад него,питам ги тока за 20 сек.спря ли преди малко,отговориха ДА,питам ги какво прави с мултицета,отговаря ми че бие ток от чешмата и търси откъде е.

        Аз му отговарям че е от тяхното жилище,а той ми казва че не живее тук,а са го потърсили за да открие проблема бил бивш учител по електротехника,от обяд търси ,часа беше към 20:00 в петък,на нас ни костваше по малко от 5 минути да локализираме апартамента.Намерих проточен бойлер ,дръпнах му щепсела и колегата се обади че напрежението изчезнало.Съответно режа щепсела шуко,и го прибирам в джоба,пожелах лека вечер и си тръгнах.

        Не може да търсиш утечка с волтметър,фаза и/или нула или земя в жилище в което всичко свети,тоест можеш да си мериш,да се разхождаш да пишеш дисертация но толкова.Даскала установил 242 волта в душа,батерията и къде ли не,ми хубаво...е и?

        2.Случай,поддържам голяма част от слаботоковата инсталация на Техническия университет във всички корпуси в града.Срещам бившия си преподавател по ел.измервания от който съм научил много неща,приключвам работа и вървя към изхода с него ,говорим си и изведнъж ме пита,ще дойдеш ли в къщи да вържем бойлера????

        Викам си ,пробва ли ме,бъзика ли се,или съм изпуснал някакъв виц,обаче той сериозен,казах му че ще намина след няколко дни...

        Няма да казвам кой е човекът,защото аз лично много го уважавам и пак казвам ,съм научил много от него.Дни по късно размишлявам над случката и стигнах до извода че моя преподавател наистина освен даскал,дал ни професионална посока в живота е и истински професионалист в работата си.Спомням си че често ни е казвал,ако нещо не знаете,питайте,четете,потърсете някой който знае,но никога не експериментирайте неща на чужд гръб.Той самия ,голям теоретик,кога е връзвал бойлер,не рискува,а съвсем естествено търси някой който ще го направи правилно.
        ​​​
        п.п А знаете ли как ЕВН и подобни ,аварийните групи търсят и мерят напрежение....Със две последователни лампи ,по интензитета съдят какво е напрежението и ако на око не им хареса,вадят уред,ако и той каже че е извън норма,викат друга група или лаборатория.И това с двете лампи е масова практика предавана през годините,също като винкеловата ръкохватка на електрожените
        Последно редактирано от Roninn; 27-12-19, 22:30.
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

        Коментар


        • #34
          Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение

          Слизам долу,колега мери на чешмата с безжичен флук,аз свалям главния , напрежението е налично.Питам тръбите полипропиленови ли са,отговора е да,ясно,значи е близо....

          .
          Какво като са полипропиленови? Как точно това влияе?

          Коментар


          • #35
            Влияе, ако и арматурата в бетона е пропиленова си е закъсвация Йок пуйка, ма колегата изеде две и смени таблото между тях.
            А тези простотии се правят от името на всички ни.
            Даника
            Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

            Коментар


            • #36
              Поредната тема, в която вместо да помогнете на човека, започва едно 'надпичкване' и то не с отговори а с въпросчета. Типично за БГ форум.
              Ми снимайте си тапиите и нека този с най-висок клас обясни на автора на темата кое как се прави.

              Старите мрежи са двупроводни и никакви Дефектно Токови Защити /ДТЗ/ не се слагат, защото не може. Земя и нула са едно. Съдейки по таблото от първия пост в темата, става дума за такава мрежа.
              Уредът с който се определя фазовият проводник се нарича ФАЗОмер. Мултицет, Мегер, АС клещи са по-сериозни уреди за професионална работа. Всъщност добре е всяка дейност да се върши от професионалисти.

              ПП Нищо различно няма да се случи, ако меря с фазомер, а с другата ръка съм се хванал за нула/земя. Токът, който протича през мен е ограничен и далеч по-малък от опасния.Е да, фазомерът ще светне една идея по-силно, но толкова. Все пак правило при ремонт на ел. инсталации е да не се пипат два или повече проводника едновременно.

              ПП2 Нямам клас и съответно не ми е това работата, претенции също нямам, но дискусията до тук ......е гола вода!
              Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

              Коментар


              • #37
                Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                ...Не може да търсиш утечка с волтметър,фаза и/или нула или земя в жилище в което всичко свети...
                Забравил съм да уточня, че го правя на свалени предпазители. Но обикновено ползвам фазомер с две сонди.

                Подобни "утечки" и в обикновени бойлери съм намирал, а колеги са ми разправяли куриозни случки.

                В работаста поддържам захранващи устройста - изправители, инвертори, UPS-и, табла на ~220, и =220, =48 и тн. има-няма вече 20-на години. В самото начало и аз съм допускал грешки да офазя нещо, но сега много малко вероятно...

                Даскал по измервания да не може да си върже бойлера в къщи, доктор да не може да бие инжекции, агроном да не може да копа с мотиката или да оре с трактор, ИТ-шник да не мое да си преинсталира компота, и т.н.....

                -Чем занимаетесь по жизни?
                -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.
                -Историята се пише с кръв, а се чете с пот!

                Коментар


                • agogov
                  agogov коментира
                  Редактиране на коментар
                  В Голяма заблуда си,
                  Даскала Не трябва да е добър техник, инженера също, инжекции трябва да бие мед сестрата и т.н. Изброените имат други задължения.......

                • KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не съвсем, детето на обущаря ходи босо.

                  А най-добрия генерал само е учил във военната академия. Най-добрия директор е парашутист, спуснат отгоре, и т.н.

              • #38
                Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение

                Груба грешка!




                Обясни ,как на двупроводна линия,ще сложи ДТЗ,

                И кое е по важно,да има ДТЗ ,или контакта да е занулен,подчертавам ЗАНУЛЕН ,а не заземен.
                Ако е само фаза и нула не е за ДТЗ!Трябва да си прекара заземяване,без да се правят маймунджилъците със земя с нулата!Това е най-голямата тъпотия !Това че мултицета няма място при смяна на табло или при пускане на ново,не го коментирай пред хора дето се занимават с това.И проверките особено в технически станции с повишено ниво на влага и не само, са задължителни!Главния ни електро-инженер и даскала ми едно време по ел,техника ,точно обратното ,не признаваха фазомер.Първия прави едни от най-изчанчените ел.инсталации и табла с компюторно управление по обектите ни ,/всички по големи СПА хотели в страната ,а и навън/втория беше главен енергетик на завода в който почнах работа,та от такива хора съм се учил и с такива работя ,без изненади и инциденти!Влезни в техническо на някой аквапарк да видиш за кво става дума!До тука съм с коментарите по темата!Да подцениш измервателен уред е много голяма грешка!Тука става въпрос за обикновено табло и работа за един час с монтажа на новото!Ползвам фазомер ,но такъв дето ми показва всичко и кабели с напрежение в стената!С обикновен си връзвам само фасонките вкъщи и хидрофора в кладенеца!
                Последно редактирано от faster; 27-12-19, 22:40.
                Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

                Коментар


                • #39
                  Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение

                  Ако е само фаза и нула не е за ДТЗ!Трябва да си прекара заземяване,без да се правят маймунджилъците със земя с нулата!Това е най-голямата тъпотия !Това че мултицета няма място при смяна на табло или при пускане на ново,не го коментирай пред хора дето се занимават с това.И проверките особено в технически станции с повишено ниво на влага и не само, са задължителни!Главния ни електро-инженер и даскала ми едно време по ел,техника ,точно обратното ,не признаваха фазомер.Първия прави едни от най-изчанчените ел.инсталации и табла с компюторно управление по обектите ни ,/всички по големи СПА хотели в страната ,а и навън/втория беше главен енергетик на завода в който почнах работа,та от такива хора съм се учил и с такива работя ,без изненади и инциденти!Влезни в техническо на някой аквапарк да видиш за кво става дума!До тука съм с коментарите по темата!Да подцениш измервателен уред е много голяма грешка!Тука става въпрос за обикновено табло и работа за един час с монтажа на новото!Ползвам фазомер ,но такъв дето ми показва всичко и кабели с напрежение в стената!С обикновен си връзвам само фасонките вкъщи и хидрофора в кладенеца!
                  Пък аз с това си вадя хляба и го твърдя най-отговорно ,и клас имам също за протокола.Не търси фазите с волтметър,противопоказно е.Разбирам също че говорим или не разбираме точната терминология.Ако в едно табло ,искаме да премерим напрежение на нещо,то е ясно че с фазомер няма да стане,и ще се ползва пробник със светодиодна скала като този тип на флук и други подобни от оно време.Както мултицет с волтметър,аналогов ,цифров,с трурмс и така нататък в зависимост от точността която искате.

                  Но да сменяш старо с ново табло и с волтметър да търсиш фаза ,нула земя ,не трябва защото там,волтметър ще отчита напрежения там къде по принцип не трябва да ги има,и информацията от него ще е неточна,непълна,и заблуждаваща,а как ще се отрази на крайния резултат е съвсем друг въпрос.
                  Последно редактирано от Roninn; 27-12-19, 22:57.
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

                  Коментар


                  • #40
                    Търсенето на фазите с волтметър не е задължително, и единствено правилно. Наясно съм, че може да подведе в редица случаи. Но комбинацията от фазомер с две сонди + волтметър дава повече възможности да откриване на "утечка"-та.
                    -Чем занимаетесь по жизни?
                    -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.
                    -Историята се пише с кръв, а се чете с пот!

                    Коментар


                    • #41
                      Е и аз с това си вадя хляба!Отивам командировка правя цялата тръбна инсталация на басейн +ел.инсталацията с таблата , а там майтап няма .Едни фал и всички в басейта може да изгърмят!Та не ми казвай с кво и как да меря!Писах ти влезни в станция на аквапарк и разсъждавий тогава!Аз не мога да работя без документ до 3000волта!Ако видиш наше табло за голям.басейн с всички екстри и по 70-80 кубикшви помпи ,термопомпи,сл,колектори с управление!Ма няма смисъл да обяснявам повече!Който иска да мери и с подвижни лампи!
                      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

                      Коментар


                      • #42
                        Няма проблем да се сложи дтз на двупроводна, ма само с фазомер е смъртно. Преди много години пак тук го разисквахме, после нееднократно пак и пак. Даже имаше линк за готов, фабричен единичен контакт.
                        пп даскалите ни учеха, че не болката, а срамът е голям.
                        А тези простотии се правят от името на всички ни.
                        Даника
                        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                        Коментар


                        • #43
                          Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение

                          Колега, би ли споделил кое е дрън - дрън и дали си спомняш какво вика чичко Ом, за тока през затворена верига.
                          И дали го има през прекъсната такава.

                          п.с. Седми клас, май си го пропуснал!

                          Пенчо, в голяма заблуда си ! Разглеждаш домашната инсталация, като постояннотокова верига, защото е по-лесно и ти убягват някои параметри. Като импеданса и капацитета, който кара фазомера да свети независимо от килима и обувките .
                          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                          Коментар


                          • #44
                            ДТЗ на двупроводна инсталация е коментирано на много места в нета. Набива се заземителен кол на подходящо място (ако е къща, за апартапремент трябва да се търсят варианти). Прекарва се земно "въже" до таблото, и се връзва към втора шина - земя. И оттам нататък се опроводява трипроводно, като земята трябва да си отива директно по уредите, или през перцата/земята на контактите.
                            -Чем занимаетесь по жизни?
                            -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.
                            -Историята се пише с кръв, а се чете с пот!

                            Коментар


                            • #45
                              Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                              Няма проблем да се сложи дтз на двупроводна, ма само с фазомер е смъртно. Преди много години пак тук го разисквахме, после нееднократно пак и пак. Даже имаше линк за готов, фабричен единичен контакт.
                              пп даскалите ни учеха, че не болката, а срамът е голям.
                              Има голям проблем,и той се състои в това че имаш дву проводна линия,тоест налага ти се да избираш между това да имаш работеща ДТЗ защита на този токов кръг,но без занулени контакти или да нямаш ДТЗ и да имаш занулени контакти.Според нормативните изисквания,не замасен/занулен контакт ,не се допуска в експлоатация,което автоматично изключва наличието на ДТЗ .

                              Пояснявам,няма никакъв проблем по двупроводна линия да има работеща коректно ДТЗ,проблема е че след ДТЗ,нулата не може да бъде подадена на клема земя на контакта,това моментално кара дтз-то да изключи.

                              Поради това,масово се приема твърдението че ДТЗ на двупроводна линия не става.
                              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                              Анатолий Пейчинов o8875о9815
                              https://dvrbg.com/

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X