Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да завършиш Софийски Университет?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Да завършиш Софийски Университет?

Пак започнаха убежденията "колко са по-добри навън " Университетите ........
    Колеги - каквото и Висше образование да следва едно дете ( пораснало) , ако има желание за Наука - то ще се получи образование по специалността .
    Това за запада ...... някак не ми се връзва . Да следваш на Запад .....
    Просто трябва да знаеш и един език . Толкова .
    Абсолютно съм убеден , че нашите преподаватели са на Световно ниво . Посочете ми само област и ще поспорим .
    Абсолютно съм убеден , че имаме база за наука на световно ниво .
    Измислете си област ....и вижте как сме .
    Както и да се изказват хора , които НЕ са следвали на запад - нашето Висше образование е на ниво . Но ...... материалът ( студентите ) дали са на ниво ?
    Ето ви един пример :
    Работник в България - ходи на работа 8 часа , от които 4 часа си губи времето ..... както се сетите .
    Същият работник като стане гастарбайтер ( на запад ) - започва да печели пари ...... ама си скъсва г... от работа и живее като куче .Отива на работа и работи по 12 часа ... И после разкава как "там" давали яки заплати . Дали са еднакви условията на изследване.......за да се правят изводи ....
    Това е само отклонение ..... но с науката е същото .
    Нашите "студенти" ходят само по купони и дискотеки и ....после едвам връзват дипломата . Даже и се хвалят , че с 3 посещения на лекции и упражнения са взели изпита ..... а не е за хвалба ...
    Просто разчитат на добротата на Професора , който ги е пуснал с надеждата , че животе ще ги очука и ще станат хора , макар и с малко знания .
    Сигурно някъде греша ...... но с голямо уважение си спомням как и мен ме "пуснаха " по Висша математика ......( професор Превалска - Минно-геоложки институт ).
    Сега се виждам колко съм бил жалък ( по Математика ).... и уважението ми към всички преподаватели расте ....
    Мога само да им се поклоня пред знанията и авторитета !
    За това - не обиждайте нашите велики умове с някакви задръстени разглезени западняци .....
    Просто смело им доверете своите синове и дъщери , но и изисквайте от децата си да УЧАТ , а не само да присъстват в София или където следват ....
    Волк - поощрявай детето . Давай му криле ....и финанси .
    Няма да съжаляваш !

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      Няма да съжаляваш !
      Мисля че си много прав..

Незнам защо се обърках от толкова ясна ситуация, естествено че СУ е нашия Университет, естествено че най-добре е да завърши тук, а не да се гледа с колегите си по Скайп, а да седне след време с тях на една маса...

Другото може да се купи!

Благодаря на всички за мненията!

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        Пак започнаха убежденията "колко са по-добри навън " Университетите ........
        Колеги - каквото и Висше образование да следва едно дете ( пораснало) , ако има желание за Наука - то ще се получи образование по специалността .
        Това за запада ...... някак не ми се връзва . Да следваш на Запад .....
        Просто трябва да знаеш и един език . Толкова .
        Абсолютно съм убеден , че нашите преподаватели са на Световно ниво . Посочете ми само област и ще поспорим .
        Абсолютно съм убеден , че имаме база за наука на световно ниво .
        Измислете си област ....и вижте как сме .
        Както и да се изказват хора , които НЕ са следвали на запад - нашето Висше образование е на ниво . Но ...... материалът ( студентите ) дали са на ниво ?
        Ето ви един пример :
        Работник в България - ходи на работа 8 часа , от които 4 часа си губи времето ..... както се сетите .
        Същият работник като стане гастарбайтер ( на запад ) - започва да печели пари ...... ама си скъсва г... от работа и живее като куче .Отива на работа и работи по 12 часа ... И после разкава как "там" давали яки заплати . Дали са еднакви условията на изследване.......за да се правят изводи ....
        Това е само отклонение ..... но с науката е същото .
        Нашите "студенти" ходят само по купони и дискотеки и ....после едвам връзват дипломата . Даже и се хвалят , че с 3 посещения на лекции и упражнения са взели изпита ..... а не е за хвалба ...
        Просто разчитат на добротата на Професора , който ги е пуснал с надеждата , че животе ще ги очука и ще станат хора , макар и с малко знания .
        Сигурно някъде греша ...... но с голямо уважение си спомням как и мен ме "пуснаха " по Висша математика ......( професор Превалска - Минно-геоложки институт ).
        Сега се виждам колко съм бил жалък ( по Математика ).... и уважението ми към всички преподаватели расте ....
        Мога само да им се поклоня пред знанията и авторитета !
        За това - не обиждайте нашите велики умове с някакви задръстени разглезени западняци .....
        Просто смело им доверете своите синове и дъщери , но и изисквайте от децата си да УЧАТ , а не само да присъстват в София или където следват ....
        Няма да съжаляваш !
        Пълна дивотия,в момента хора завършват право за 2,5 -3 години,в момента преподавателите печелят и нищо друго не ги интересува.Дали от това ,че преподават в няколко Вуза или от кихането кеш за изпит.Просто ,ако човек е решил да придобие знания всичко зависи от него.Повечето велики умове измряха,сега е "див капитализъм " и във висшето образование и в десетките знайни и незнайни университети,факултети,изнесени обучения и не знам какво още.Ако не знаеш почти всеки втори или трети служител на полицията, или си избери каквото искаш е завършил "право","публична администрация","мениджмънт на нещо си" или не знам кой Киевски,Всеславянски,Изпод Лондонски или още някакво такова нещо.
        В повечето случаи "кеш" ,и затова сме на това положение в момента защото лесовъди стават полицаи,ветиринарни лекари всичко друго но не и това за каквото са учили/примерите са условни/.Ако е имало едно време прекрасни преподаватели,предполагам ,че и сега ги има в момента всеки от тях прави пачка /или поне повечето/.
        Преди години когато аз съм учил предполагам и ти просто имаше държавна поръчка,знае се къде колко трябват от тези специалности и който иска да е на върха трябва да учи за да сполучи/даже и го уцелих/.Ама ние си вкарахме естествено навсякъде връзките и от там,всичко което има акъл трябва да пробва в частния сектор иначе в държавния ,нъц няма място от предварително заявени или платени бройки.

А и Volk,ви пита конкретно нещо а къде избихме.
        Поздрави.
        Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
        "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
        "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
          Пълна дивотия,в момента хора завършват право за 2,5 -3 години,в момента преподавателите печелят и нищо друго не ги интересува.Дали от това ,че преподават в няколко Вуза или от кихането кеш за изпит.Просто ,ако човек е решил да придобие знания всичко зависи от него.Повечето велики умове измряха,сега е "див капитализъм " и във висшето образование и в десетките знайни и незнайни университети,факултети,изнесени обучения и не знам какво още.Ако не знаеш почти всеки втори или трети служител на полицията, или си избери каквото искаш е завършил "право","публична администрация","мениджмънт на нещо си" или не знам кой Киевски,Всеславянски,Изпод Лондонски или още някакво такова нещо.
          В повечето случаи "кеш" ,и затова сме на това положение в момента защото лесовъди стават полицаи,ветиринарни лекари всичко друго но не и това за каквото са учили/примерите са условни/.Ако е имало едно време прекрасни преподаватели,предполагам ,че и сега ги има в момента всеки от тях прави пачка /или поне повечето/.
          Преди години когато аз съм учил предполагам и ти просто имаше държавна поръчка,знае се къде колко трябват от тези специалности и който иска да е на върха трябва да учи за да сполучи/даже и го уцелих/.Ама ние си вкарахме естествено навсякъде връзките и от там,всичко което има акъл трябва да пробва в частния сектор иначе в държавния ,нъц няма място от предварително заявени или платени бройки.

А и Volk,ви пита конкретно нещо а къде избихме.
          Поздрави.
          Няма да коментирам ......но съжалявам , че така мислиш .....
          Иначе - чети ми постовете . Аз съм отговорил конкретно на ясен въпрос зададен от колега .
          И за това - жалко , че не четеш !
          И за да е още по ясно - ДОРИ НА ТЕБ :
          Софииски университет е най-добрият и престижен !
          Не е залък за всеки . Там ..... бързо ги пресяват и .... много въобще не завършват .....щото еди какво си и т.н. . А истината е една - Софииски или Западен ( в смисъл в Чужбина ) - аз препоръчвам Софииски университет , Геолого-географски факултет , специалност География .
          Първата година се учат едни и същи неща.След това се избира специалност или се прехвърля в друг Факултет . Доста е лесно . Но и един западен език .
          Ако нещо трябва да допълня - моля , кажи !
          Иначе Волк вече мисля че се ориентира ?
          А ти , уж си против празните приказки .... а сам ги подхващаш ....
          Къде си следвал , колега ?
          Аз не се заяждам - никога нямам такава цел . Просто общувам с колеги по разни въпроси . Не ми е нужно подхранване на самочувствието . Знам колко не съм успял , но това не е причина да хуля и обиждам Образованието в България .
          И си плащат тези - които не искат да учат ! Това поне го разберете .

Коментар

Темата и въпросите в нея определено се разгледаха от всички ъгли, тъй че мога да си позволя едно отклонение... Хайде сега да забравим всичко за нашите си учебни заведения и ако на някой му е любопитно да вземе да провери следното: Дали водещите най-престижни (ако му се рови да погледне и надолу в класацията) учебни заведения в света, в които се изучават икономически науки загубиха едни много пари покрай кризата... Защо ги загубиха ли? Поради вложения във финансови пирамиди... Ха сега някой да бъде така добър да ми отговори защо смята, че най-добро образование за финанси може да получи там където и собствените си пари не умеят да вложат както следва и не разпознават финансова пирамида от смислена инвестиция...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              ...не разпознават финансова пирамида от смислена инвестиция...
              Не мисля, че са достойни за точно този упрек. Ядрото на кризата е, че НИКОЙ не можеше да различи пирамидата от инвестицията. Всъщност и в момента няма измислен сигурен метод, работещ върху актуалния набор от финансови инструменти. Всичко е хазарт, а там няма наука.

Коментар

Не си прав. Може и още как, най-малко по нормата на печалба Поинтересувай се защо точно Бъфет да речем пострада най-малко от финансовата криза и какви са му принципите за инвестиции...

А и ако всичко е хазарт то какво има да му се учи?
                VPetrov.photography

Коментар

Финансовата пирамида също може да е добра инвестиция за някой - шефчетата на тия пирамиди със сигурност са завършили някои друг известен университет - в по-голямата си част. С сегашните не съм запознат но Jeffrey Skilling - енрон и разните му другари направиха добра пачка навремето. Е верно в затвора са но в университета явно са им показали как да измъкнат кинтите от тези които ги имат.
                  When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

А и ако всичко е хазарт то какво има да му се учи?
                    Хазартът ще свърши, все някога. Тогава, вероятно, за повечето от нещата ще е важно кой ги знае и кой не.

Все едно, преместихме се окончателно в друга тема.

Коментар

Когато света се промени и сегашният хазарт "излезе" от мода то това което се учи няма да има нищо общо с новият свят... та за тогава съвсем е безсмислено... Въобще следването в подобни учебни заведения има само един смисъл и той е познанствата и средата... Ако с учене можеше някой да стане велик икономист то всички водещи световни акули щяха да са с по няколко висши образования... А те повечето нямат и висше...
                      VPetrov.photography

Коментар

В последния брой на "Капитал" има статия за "поносимост" и "капацитет" към риск...

Даже имало тестове, за начинаещи брокери и по принцип за примерно дали да си вкараш парите в акции или облигации..

Примерно от моя набор, се очаква че нямаме "капацитет" за риск, затова трябва да си купуваме облигации...

Младоците имали "капацитет", те пък си взимат акции...

И според "поносимостта" и капацитета, може софтуерно да ти се изчисли какъв инвестиционен портфейл да си направиш!

С една крайна цел - човек да спи добре!

Аз пък мойте акции си ги вкарвам в картофи и телета и нямам никакъв проблем с инвестиционния си портфейл и си спя отлично, хеле пък след малко червено винце!

Не ми е ясно, колко трябва да ти е акъла, за да си набиеш парите в някой чужд проект?!

Трябва да си мноооого прост! По-добре спестявай, пък на старини си купи някое имотче, или изплащай такъв, отколкото да захраниш "Дрън - дрън мениджмънт" и разни сополанковци с вратовръзки да си правят експерименти с парите ти!
                        Последно редактирано от Volk; 17-10-09, 19:55.

Коментар

Когато света се промени и сегашният хазарт "излезе" от мода то това което се учи няма да има нищо общо с новият свят... та за тогава съвсем е безсмислено... Въобще следването в подобни учебни заведения има само един смисъл и той е познанствата и средата... Ако с учене можеше някой да стане велик икономист то всички водещи световни акули щяха да са с по няколко висши образования... А те повечето нямат и висше...
                          Това което наричаме тук "хазарт" е всъщност наука за хаоса.
                          Има и такава. Основното което казва е , че дори и в хаоса има закони и правила които се следват . И ако човек изучи тези закони - може по-добре да се оправя в съвременния свят .
                          Капиталовият и валутният пазар са именно по такива закони .
                          Дори повечето прогнози за инвестиции се правят точно по технически анализи . Те пък се градят върху науката за хаоса.
                          Има и фундаментални анализи . Там вече е науката "ИКОНОМИКА" и е много сложно ..... поне за мен .
                          Участието на световният валутен ( акции) пазар е второто най-опасно занимание ..... първото е Войната .
                          Та - който има образование - има поле за изява .....стига да има сили и нерви .( и излишни пари )

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                            Не ми е ясно, колко трябва да ти е акъла, за да си набиеш парите в някой чужд проект?!
                            Светът е пълен точно с такива хора. Без излишен акъл, но с някаква, малка или голяма сума пари, които да управляват.

А и отделно, някои чужди проекти си струват. Не мога да огрея навсякъде лично. Тук-там е достатъчно с пари.

Коментар

Бизнеса с ценни книжа е като онези огледала, дето от едната страна са огледала, от другата - стъкло..

Та откъм огледалото стоят наивните акционери и се оглеждат, от другата - играчите, одиторите, политиците... Гледкат си те народа как се оглежда и се подсмихват - я да му пуснем сега едно отчетче за големи печалби, я да кажем че сме изобретили нещо или пък че ще променим някой закон ...

Игрите с капиталовия пазар не се учат в "теория на вероятностите", а в тъмни сепарета, с пури, уиски и разбира се от другата страна на огледалото!

Коментар

Е, вероятности не, но теория на хаоса и теория на игрите със сигурност ще намерят важно място в бъдещата наука за икономиката. Когато такава наука възникне, де.

А че не бива да играеш игри, на които не знаеш всички правила е нещо, което умните хора научават на 3-4 годишна възраст.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X