Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да завършиш Софийски Университет?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Да завършиш Софийски Университет?

Във всички университети има много слаба практическа подготовка и във всички университети поне 1/4 от студентите не знаят защо са влезли точно там.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

Стефане,мислиш ли,че някой се интересува какво си завършил ако му носиш пари.Това за наемния труд.Самооценката е другото нещо ,но това дали аз се смятам за велик си е мой проблем.Насреща ,като няма пари/храна,пиене,дрехи/,до един месец най-много след това минаваш на където и каквато работа има.Света е пълен с неоценени и неразбрани.Духовното ми състояние помага само ако стана отшелник и някой ми носи колкото да не умра.Те затова и имат видения.

За правото имам особенно мнение,но това е тема много дълга.Жалкото е,че в България хора които завършват образование от изключително значение за живота ни,са принудени да бягат навън за да могат да работят това което им харесва,и с което могат да бъдат полезни.
      И да,парите са важни,много пъти писах,че човек който не е обезпечен не може да се развива и да твори.Това го каза и младежа който получи наградата"Джон Атанасов".
      Всичко което постигаш в работата си ,ти носи това с което можеш да се възпроизвеждаш,като биологичен вид,а ако не,като идея,мисъл решения.Ако може и двете още по-добре.
      И още нещо не може всички да сме на върха,"ако има чорбаджии,трябда да има и аргати/ратаи/ и съотношението е доста голямо.
      Въпрос на вътрешно видова борба с "мирни средства",

И Volk мисбя,ченяма значение какво е завършил,ако е умен ще се справи,стига да не е нещо много специализирано,а представи си какъв кеф на маса,като имаш сравнително компетентно мнение по важни теми по история/тя и историята е много неточна наука/,ама става приказка
      Поздрави.
      А,и това си е чист капитализъм,такъв какъвто го избрахме и си го създадохме.
      Последно редактирано от Анастас Анастасов (rova); 11-10-09, 20:52.
      Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
      "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
      "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Volk,ако върши работата за която си мислиш взимай и го бутай.Обикновенно хората добри в хуманитарните науки не разбират от цифри.Ама дерзай,ако не го, уволни.Изпитателен срок в полза на работодателя.
        Поздрави.
        Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
        "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
        "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Погледнато прагматично, след завършването на висше образование има две врати - едната е към частния сектор, другата към държавния!

В първата влизат всички пазарно ориентирани специалности, а в другата всички интелектуално ориентирани!

Зад първата чака лукса, високото материално положение и високо самочувствие!

Зад втората - дълги години /до пенсия/ вегетиране, с надеждата да се появи шеф който да те премести на малко по-висока позиция...

И остава едно малко дълбоко скрито удовлетворение, че все пак знаеш нещо повече от другите, но и то се стопява като пролетен сняг! Хеле когато си обкръжен от натиска на демонстрацията на другите!

Оттам до обръщението "мухльо", което е на езика на всяка средностатистическа жена няма много разстояние!

Мъка.... / и все пак е по-добре да си прост!/

Коментар

Аз лично, такъв филм, че по-знаещите отиват на държавна работа, не съм гледал. Естествено заради парите.
            Винаги има и изключения.
            За високите длъжности вече е друга бира. А и други пари и интереси.
            Предимството на държавната работа е, че се създават много контакти, може да се научи повече, но само ако екипа е работещ, а не примирени чиновници.

Коментар

Първоначално публикуван от badboy86 Преглед на мнение
              Колега май ти е стара информацията в момента съм 4-ти курс в една от най-тежките специалности на Софийския и мога да кажа, че за да прекъснеш трябва много яко да се постараеш просто стигне ли се до ликвидация всички пускат, да не говорим, че учебната база е от войната. А от 2 години вече се влиза по диплома в много специалности включително и в География и История.

Не си мислете, че правя лоша реклама и мен ме е яд, че е така но какво да се направи....
              Наистина лоша реклама.
              Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
              Discovery 2.5 TD5 2000 EX
              Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                Простете за невежеството, но ми е интересно какъв път поемат успешно завършилите СУ, по специално направленията "География" и "История" .

Имам впредвид реално развитие по специалността, примерно освен преподавател, какви други възможности има?
                Понеже си имам " Географ" в къщи , и то точно завършила СУ( съпругата ми ) мога само да кажа следното :
                Още от първи курс ги започват с Геология , Картография , Минералогия ,Климатология ,Геоморфология, Исторична геология , Стопанска география, География на света,Биогеография . Това са тесните специални предмети .
                Няма да говорим за общите - Висша матаматика , Дискриптивна и други ...
                Всеки от изброените специални предмети позволява работа в специализирана фирма или научен институт .
                Това става САМО с изричното упорство и желание на завършилият в СУ студент.
                За жалост последователите на Х.Пимпирев( преподавател на моята половинка - експедициите на южния полюс) , както и на Давидков ( преподавател по Картография - почти всички карти на България са с негово участие ) са твърде малко . Те обикновено остават в СУ на научна работа като асистенти и правят различни изследвания и съответните изводи. След години на упорит труд ( неоценен от нас ) те стават новите преподаватели - Доценти и Професори на Софийския университет .
                Освен изброеното до тук висшето образование позволява заемането на всякакви постове с подобно условие ( диплома от висше и то от СУ ).
                Да не говорим , че съчетанието на География с един западен език е вече наистина СИЛА.
                Остава само единственото условие - притежателя на дипломата да няма по-добри перспективи от работа по специалността .
                И последно - една диплома от СУ си е диплома от Алма Матер . Това е !
                Как ще се използва е въпрос на умствен багаж . Ето ориентири :
                Геология - изследва миналото на земята
                Картография - съставяне и чертане на карти
                Минералогия -
                състав на скалите и почвата
                Климатология -
                съставяне на прогнози и анализи на климатични промени
                Геоморфология -
                строеж на земята, тектоника
                Стопанска география - икономиката на БГ и различните държави
                География на света - тук са екскурзоводите и туристическият бизнес
                Биогеография - много актуална в момента - екологията .
                Много възможности има пред един дипломиран географ- картограф ..... жалкото е , че работните длъжности за такива специалисти се заемат от ......познати без дипломи и ...... за това ( шуробаджанащината ) никой не пита за диплома и специалност ........ България .....България ....

Коментар

Звучи добре!

Има и една нова специалност - " европеистика"...

Това май звучи още по-добре...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                    Звучи добре!

Има и една нова специалност - " европеистика"...

Това май звучи още по-добре...
                    ДА - наистина звучи добре !
                    Каквото и да говорят някой хора за Висшето образование истината е една :
                    Винаги е имало СЛАБИ СТУДЕНТИ и ОТЛИЧНИЦИ ( не по оценки , а по знания )
                    Първите - влизат да следват просто за да запишат "нещо " и да се чувстват " на ниво ".
                    Вторите - влизат заради знанията и перспективите после .
                    Само за вторите ще говорим .
                    Те каквото и да следват винаги ще станат добри специалисти и знаещи хора .
                    Винаги ще бъдат ИНТЕЛИГЕНТНИЯ потенциал на България .
                    Пред тах винаги ще има ПОВЕЧЕ възможности .
                    За това мисля :
                    Ако искате да следвате или вашето дете има такова желание - ПОДКРЕПЕТЕ ГО !!!!! Това е истината !
                    Нищо не може да замени Студенткия живот . Нищо !
                    Там ( по време на следването ) се научават истините за живота и хората - такива , каквито ги виждат в цял свят младите хора .
                    За това и си има студентски международни организации . Имало ги е и ще ги има . При тях няма криза или неразбирателства . Няма проблеми и противоречия .
                    Има само приятни запознанства и емоции .
                    Да живее Висшето образование !

Коментар

Мнението на Bgbul дава добра насока за размисъл.
                      Името на специалността не значи нищо, особено в хуманитарните науки. Името се опитва да обедини по някакъв признак всички предмети, които се изучават.
                      По време на следването по-умните и амбициозни студенти, които са в СУ за да научат нещо, се специализират по-тясно в някоя от подспециалностите .
                      Имам близък приятел, който скоро стана доктор на географските науки като областта му е политическа и икономическа география. В момента е асистент във ВИНС Варна. Паралелно управлява семейния бизнес.
                      Изключително ерудирана личност. Според мен би се справил с всякакви предизвикателства.

С 2 думи няма значение каква точно "специалност" ще запише сина на г-н Волк, така или иначе следването е дълго и ще има време да си избере профил, а след това и професия...

И 2 думи за така прехвалените "икономика" и "право"...
                      Според мен изпяха песента си... Бяха хита на прехода, заради наивността на хората... Всички "икономически" университети по моему не подготвят ръководни кадри или хора, които ще се занимават пряко с управление, а подготвят чиновници (частни, държавни все тая) от най-ниско ниво. касиери, писарушки и фактуро-попълнители... Поне това е реализацията на 90% от студентите им...
                      Кой в цивилизования свят учи 4 години "икономика на транспорта", "икономика на охранителната дейност", "икономика на военно-промишления комплекс" и прочие изсмукани от пръстите "специалности". Учиш business administration и това е всичко. Учиш се как да управляваш.
                      Добре са им структурирани нещата там: business school; medical school; law school; arts... Вижте само за какви безумни специалности става въпрос при нас: http://www.unwe.acad.bg/?lang=bg&&page_id=10&sub_id=125

За студентите по право перспективата също няма да е розова след 5 години... И сега са прекалено много "юристите". Тях ги очаква бъдеще на юристконсулти в частни фирми (договоро-попълнители) на заплата малко по-висока от тази на машинопистка... 90% от тях няма и да помиришат съдебна зала.

Та така за виСшето...

Коментар

Общо взето няма никакво значение къде и какво ще завърви
                        Тази година завърших бакалавър в УНСС, учил съм и във Франция ...
                        След бакалавър може да запишеш почти всякаква магистратура, включая и Право в Югозападналия, при все, че съм завършил икономическа специалност.

Един съученик, по програма Еразъм се прехвърли от СТРАСБУРГ В ЮГОЗАПАДНАЛИЯ - в Страсбург учи право, сега цяла година ще учи в БЛГ, което означава, че този така мразен и презиран университет е ПРИЗНАТ В ЕВРОПА и то ПО-ПРИЗНАТ от СУ , защото само в него може да се прехвърли за една година.

Аз лично завърших Ик. на Туризма, нас ни задължаваха да правим 2 стажа 2 и 3 курс лятото - 45 дни - едната година в хотел, другата в Тур Агенция, аз лично работих екскурзовод и е доста забавно ... в момента не работя, а се занимавам с .... ИНТЕРНЕТ ... правя сайтове, поддържам си ги ... правя им SEO и на месец си докарвам доста прилични пари - а работата която върша реално всеки месец е около 5-10 часа, това ми харесва и смятам с това да се занимавам и да развивам бизнеса си - разполагам с времето си, работя когато и както си искам

Успех в намирането на призвание, но образованието в случая няма общо, след време когато разбере какво иска да прави - една магистратура в UK или USA и за 1-2 години ще има желаната квалификация, а сега да си избере нещо по-лежерно

Коментар

За мен истината е една и тя е, че на младия (малкия) човек следва да му се обяснят истините за живота - кой както ги разбира, и след това да се остави да си следва мечтите. Така сам ще си ги е постигнал, или разочаровал от тях и ако щеш, ще е "вие бяхте предупреден"...!
                          Хич да не си помислящ колега Volk да му вменяваш някакви твои виждания за това как е сега и как ще бъде после...щото нищо не се знае за после... говоря от личен опит - не много отдавна когато си избирах „път в живота” исках да следвам "Бизнес администрация", ма мама и тати казаа "бе ти директор ще ми ставаш, я тука да не сме чули - виж комшията адвоката как си сменя колите всеки месец - нищо друго, само право...". Е десетина години по-късно - елате ме вижте как е като 1во поколение юрист в наща мила таковина и безупречно функциониращата и съдебна система... А разговори кой какво е казал навремето не водим, оти винаги става жешко...
                          За тези с информацията за СУ ще кажа, че и аз съм чувал как преди е било страшна работа, ама "скоро" не беше така (което разбираш болезнено като започнеш да практикуваш) а напоследък чувам, че било и по-зле...
                          Та ако има хъс и желание ще му е писано всичко да стане. И учител не е зле - след специализация някъде навън - преподавател по нова история на Източна Европа и балканите пр.
                          И последно да не досаждам - колкото и да не "уау" за тези специалности СУ е може би най-добрия в БГ. Ако обаче има желание и възможности - "някъде" навън - висшето образование в ЕС стана май безплатно в доста държави членки...
                          П.С. – към колегите от първите постове – колеги, сигурно е на майтап, но няма смисъл от примери за завършили посочените специалности и реализирали се в последствие в нещо съвсем, ама съвсем различно – такива примери в БГ - ама с лопата да ги ринеш! Представяте ли си колко по – добри щяха да бъдат, ако бяха получили качествено образование с практическа насоченост точно в тая област, в която са се реализирали (търговия или управление пр.) след завършване на нещото друго (астрономия да речем)...

Коментар

Всичко си е до човека - няколко познати завършиха георафия в СУ
                            двама трима се занимават с ГИС - доста добре им вървят работите - има пачка. Други станаха търговци трети си фанаха богати гаджета и баромечат по цел ден.
                            When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от Janko Преглед на мнение
                              ... Ако обаче има желание и възможности - "някъде" навън - висшето образование в ЕС стана май безплатно в доста държави членки..
                              това не е правилния вариант, по-добре бакалавър ТУК и после магистратура ТАМ

Коментар

Тука от постовете на някои хора що ли ми се струва че се опитват да ни убедят да следваме в друга държава или да бягаме другаде?
                                Бе ти бъди най-добрия в някаква сфера пък после да няма реализация.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X