Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Забравени играчки

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
    От: Забравени играчки

    А димки от амониева селитра? Ходили сме да обираме остатъци от вагоните на гарата в найлонови торби...

    Коментар


    • #77
      От: Забравени играчки

      Кормилачката е почти като лагерницата самоче с плазове. Бащами имаше един дърводелец познат който ми направи професионална кормилачка за 6 човека, но се оказа , че не мога да я дърпам сам понеже бях малък, а ина1е я ползвахме по бул. Драган Цанков от ТВ кула надоло. Бяха го разширили и асфалтирали, но небеше пуснат още. Голям кеф, след това нямаше къде да я ползваме и не знам какво стана с нея. А иначе в гората по цял ден на стражари иапаши, и мега якото " Стражарска марка бум печат" хихихихихихиих. Ех спомени, спомени
      ЛАДА НИВА 1.7
      Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

      Коментар


      • #78
        От: Забравени играчки

        А. Примитивни селски игри

        1.Чараклан. Един чатал с три клона, около 60 см. всеки се изправяше и от трийсетина метра го целехме със сопа. Наградата беше една карта. А картите бяха от цигарени кутии "Слънце","Картел", "Златна Арда"..

        2. Чилик. Една пръчка като кренвирш, дълга 20 см. Се поставя на земята, като средата й да е леко повдигната. Чуквате със сопата в единия край. Пръчката подскача във въздуха и трябва да я улучите. Печели, който я запрати най-далеч.

        3.Лаш. Или игра с топчета - томбълки. С лявата ръка държим топчето с големия и показалеца, а с десния показалец стреляш. Целта беше да попаднеш в дупката. Както в голфа.Най-добре отскачаха дъбовите шикалки.

        4.През войната имахме едно колело на цялата махала. Лепяхме вътрешната гума с разтворен в бензин суров каучук. Накрая вкарахме вместо вътрешна твърд гумен маркуч. Свърши лепенето. А ние - по-малките - карахме "през рамка". Бащите ни си защипваха десния крачол със специална щипка, да не ги хване веригата.

        5.Руските войници, разквартирувани в село ни караха да белим картофи за походната кухня. На по-големите доверяваха зареждане кръглите пълнители "обойми" с малки патрончета. Бяхме откраднали доста патрони и една хасяна торбичка заряд "барут" - парчета жълти свещички - за снарядите.
        У съседа Бат' Колю Бичкиджията пробвахме този барут. Хвърлихме в печката една шепа свещи, и взривът запрати колелетата нагоре, отвори вратичката и всичко наоколо стана в пепел.
        На патроните им вадехме куршумите и вместо тях тъпчехме глина. Хвърлим шепа патрони в огъня и чакаме да запукат.
        6. Игра на държави.Парцалена топка, набита със стърготини се поставяше в центъра, ние децата се нареждахме в кръг. Командващия заповядваше:
        -Да бие! Да бие!.....Русия. "Русията" грабваше топката и подгонваше виновната държава - която си избере и я целеше. Тази игра беше силно политизирана. И биеха държави, в зависимост от положението на фронта.

        7.В края на всеки двор имаше висока купчина оборски тор. Един от нас заставаше на върха, и викаше "Тук е мойта уля!" (воля) а останалите се стремяха да го изблъскат от върха. Нещо като СУМО.

        Б.Купешки играчки. Имал съм само две.

        8."Буквите". Дървени кубчета с налепени по страните български букви. Правим набор от букви и съчиняваме думи. Нещо, като кубчето на Рубик. От кучетата редях високи "крепости", замъци, къщи... Най-обикновената и най-полезна играчка ,която съм имал.

        9.Много скъпа играчка- танк. Подариха ми я за Нова година, кацнала върху клонче чемшир в саксия. Танкът с истински вериги и стреля искри от оръдието.

        В.Хитри трикове. Леля ми Цветанка ме научи.
        Вземате гладка дървена, или желязна летва и я поставяте водоравно върху вертикалните си длани в двата края.
        Бавно събирате дланите си, докато се съберат. Летвата си остава хоризонтална.

        Тази задача си обясних чак в института. Тук трябва статика, триене на телата в покой и движение...

        Вие?

        Коментар


        • #79
          От: Забравени играчки

          Да съживя малко темата ,прочетох я цялата ,просто за един миг се върнах някъде там в доброто безгрижно детство-то прашки то димки то лагерни колички(много лош спомен за задника ми се появи току що)но никой не спомена да е карал колело(Школник,Балканче с облегалка,Украйна с рамка).Всичко това е оставило доста трайни белези по тялото ми.Сега децата също карат колела но като че ли тръпката не е същата .Слагахме по 2,3,4 фара ,захранвани от няколко динама,чантички,светлоотразители и всякакви циганийки по колелото .Като малък не съм слизал от колелото а на скоро брат ми си купи бегач от тези по 200лв и реших да покарам ,е не съм забравил да карам ама краката ми са забравили да въртят педалите .
          Човек колкото и добре да живеее накрая се жени

          Коментар


          • #80
            От: Забравени играчки

            Абе никой ли от вас не е ходил за риба ама не с въдица. Тръгвахме сутрин по рекичката на село и се прибирахме вечер. Рибата я слагахме направо в гащите докато сме завардили подмолите на някой камък, а после ги нанизвахме на воден папур завързан на клюп в единия край. От лагерниците имахме и наприятни спомени особено когато сядахме да ги караме с ония гладките шорти от екипа за физическа подготовка. Много гадно се изплъзвахме от дъските. Пролетната ваканция пък си правехме...... свирки ама от върба. Избера се клонка с дебелина колкото пръст на ръка и с ножката я отрязваме. Прави се леко срязване на кората напречно на дължината на клонката и се започваше едно почукване с дръжката на ножката по кората. Когата мъзгата/сока на дървото/ е тръгнала след процедурата с почукването кората лесно се отдела от клонката. Зарязваше се обеленото дърво и като върнем кората на която предварително сме направили отвор вече свирката е готова. колко димки с амониева селитра сме направили незнам но поне 2-3 подцинковани кофи вече небяха толкова подцинковани след процедурата с разтвора. даже и плета на съседите запалихме та се наложи да го гасим с готовия раздвор. И всичко това само преди 20-25 годинки.
            Honda CR-V I 2000 г.
            0 осем 96 осем три 3 сто и 10

            Коментар


            • #81
              От: Забравени играчки

              Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
              По едно време ме бяха снабдили с химически комплект, нещо от рода на "Юний химик" се казваше. Това нещо в днешно време, с разните там стандарти за безопасност, няма да дадат на децата да го гледат дори през бронирано стъкло, камоли да правят опити! То бяха един куп вещества в твърдо състояние, че даже и малки бутилки с натриена основа и солна киселина! За безопасността на "играчката" допринасяха най-различни лабораторни стъкларии, както и малък спиртник с таблетки сух спирт абе, идилия, ама освен един неуспешен опит да запаля пердетата и малко петна по дрехите, не успях да направя някоя тотална щета
              Майка ми е инженер химик и ми беше купила такъв комплект си идеята да ме запали по химията . Дълго време комплека прашасва по шкафовете в къщи докато един ден мама ме видя в двора как паля калиев перманганат и глицерин и веднага усети моя нездрав интерес към химията . Комплекта беше изнесен от къщата със страшна скорост и с това приключиха мамините опити да ме направи химик .
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

              Коментар


              • #82
                От: Забравени играчки

                Здравейте, колеги! Последните коментари ме подсетиха , че пазя няколко от конструкторите с метални части с дупки,колелца,оси и ...Реших да ги споделя с Вас, като Ви ги покажа/във вида в момента/! "Нащраках" ги и ето как изглеждат:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012052.JPG
Прегледи:1
Размер:651.8 КБ
ID:5345860Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012053.JPG
Прегледи:1
Размер:700.2 КБ
ID:5345861Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012054.JPG
Прегледи:1
Размер:652.6 КБ
ID:5345862Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012055.JPG
Прегледи:1
Размер:726.0 КБ
ID:5345863Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012056.JPG
Прегледи:1
Размер:223.8 КБ
ID:5345864Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012057.jpg
Прегледи:1
Размер:92.7 КБ
ID:5345865Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012058.JPG
Прегледи:1
Размер:800.9 КБ
ID:5345866Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012059.JPG
Прегледи:1
Размер:773.9 КБ
ID:5345867Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012060.JPG
Прегледи:1
Размер:489.9 КБ
ID:5345868Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08022012062.JPG
Прегледи:1
Размер:417.9 КБ
ID:5345869

                Последния конструктор позволяваше направата на бинокъл,микроскоп... Надявам се, че снимките ще позволят на колегите, които не са ги виждали/по различни причини/, да разберат как са изглеждали, а на другите като мен, които сме ги имали и играли с тях, да си ги припомним визуално. Друго си е спомен на снимка или "в движение"! Приятно спомняне !!!

                P.S. Книжките на големия конструктор/снимки 7 и 8/ и тази с показаните страници/багера, крана../, ако някой проявява интерес, мога да ги сканирам/имам скенер/ и да му ги пратя!
                Лада-2107 , 1.5л, 1989г

                Коментар


                • #83
                  От: Забравени играчки

                  Еееех спомени .Случайно попаднах на темата и я изчетох на един дъх.Благодаря на всички,че макар и за малко ме върнахте в детството.Освен всички описани тук магарий ще ви припомня още някоя най вероятно позабравена.Пльокало-фумастер отрязан равно в двата края за да се получи тръбичка с еднакъв диаметър,бутало от клонче старателно издялкано за да движи свободно тръбичката и амуниции от джидживка.Вкарваш първата и внимателно я избутваш до края на тръбичката след нея втората и леко нагнетяваш с буталото,прицелваш се и удряш с длан. Ами кондезаторите,тия които вадехме от самозарядните фенерчета.Вадиш кондензатора, посредством щипка за пране го зареждаш за секунди в контакта и си търсиш жертва(обикновено нищо не подозиращ съученик).Между другото така научихме кучето на мой приятел да не взима храна от непознат.На горкото животно му стигаха два токови удара по носа( като прикриваш изводите на кондезатора под порче салам),и от тогава до края на живота си ръмжеше всеки които се опита да му подхвърли нещо.А тигрова маз под очите,а оледалце прикрепено към гукенката(сещате за какво служеше)малййййй.

                  Коментар


                  • #84
                    От: Забравени играчки

                    Я и аз...
                    В разтвора на амониевата селитра по мой патент разтваряхме няколко опаковки аспирин. С поялника на аспирина се сещате какво става нали. И димките бяха такива приятни. После ми се върна в Химически войски...
                    Йод и амоняк 1:1 през филтърна хартия. след като изсъхне при удар с нещо остро плякаше добре.
                    Като по големи: запалки от гранати, заровени детонатори в нафта с амониева селитра и фитил (грандиозен взрив с дупка 1 кубик). Пистолет с малокалибрени, на който задната част се заби в стената зад мен минавайки покрай главата ми. Вторият беше по сполучлив.
                    Абе деца идиотчета с късмет.

                    Коментар


                    • #85
                      От: Забравени играчки

                      Йод и амоняк 1:1 през филтърна хартия. след като изсъхне при удар с нещо остро плякаше добре.


                      Направо си гърмеше здраво.
                      Преди много години, с такова петно с площ около 1/4м2, "преместих" една готварска печка на дърва и котката половин година не смееше да влезе в кухнята.
                      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                      Из "Златния телец"

                      Коментар


                      • #86
                        От: Забравени играчки

                        За гърмене,аз правех бомби от минюм и бронз,много ефектни и покъртителни,правех по цели чанти,имах един варел бронз,а минюм се продаваше в железариите.Димки от силитра и вестници.
                        SUZUKI VITARA V6
                        HONDA CBR 919RR
                        MERCEDES ML
                        MAN TGA D2O COMANREIL 18-430

                        Коментар


                        • #87
                          От: Забравени играчки

                          Еееех че хубави спомени. Да добавя и аз една магария,която правех с димките от амониева селитра. В една стара плевня бях намерил забравен чувал селитра, ама не на топчета а на нещо като люспи. За година-две се свърши и бях много разочарован от качествата на тази топчестата. А магарията беше подходяща по размер димка пъхната в бутилка от ракия и тапа от ПВЦ-Кола , палиш,завърташ бързо и бягаш.Пръскаше бутилката и си думкаше доволно.С алуминиевата капачка не пръскаше бутилката а хвърчеше тапата размазвайки резбата.По едно време се бях замислил и за голяма димка в цистерна,но така и не стигнах до там.Наборите от квартала още си ме знаят като бомбаджия
                          Гледам в ляво- няма нищо, гледам в дясно пак няма нищо и си викам: Аааааа тука има нещо!

                          Няма вече Диско,няма вече Pinz...

                          Коментар


                          • #88
                            От: Забравени играчки

                            Оптичните конструктори бяха три- този от горната снимка, Optiк Кabinet и Optiк Labinet. Уникални неща.
                            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X