... ти в коя страна живееш, че този стандарт, аз не го знам, нещо ми е непознат.
Не искам да го приемаш като заяждане, но изобщо не съм съгласен с теб!
...
В тази, в която тези пари ти ги взимат за да ти кажат "добър ден" в автосервиз ...
От: Вярно ли е, че прегледите поскъпват през Януари?
Аз доколкото си спомням и съм запознат размерът на т.нар. потребителска такса е нормативно определен като 1% от МРЗ. Мотиви и т.н. си има законотворецът. Като има и списък от потребители освободени от такса. Също с някакви мотиви.
По лични впечатления, доста от "джипитата" не си я събират когато знаят, че пациента има много ниски доходи....
- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Аз доколкото си спомням и съм запознат размерът на т.нар. потребителска такса е нормативно определен като 1% от МРЗ. Мотиви и т.н. си има законотворецът. Като има и списък от потребители освободени от такса. Също с някакви мотиви.
По лични впечатления, доста от "джипитата" не си я събират когато знаят, че пациента има много ниски доходи....
Майка ми,лека и пръст!Имаше болест,освобождаваща я от таксата,но си я плащаше,докато не разбра...
Първоначално публикуван от iliyankostov
Колега не го приемам като заяждане!!! Не знам дали знаеш какво означава да станеш добър лекар, но не по диплома! През 1993 работих в Щатите и там гледах един диспут точно по тази тематика. И там мнението беше, че да станеш добър лечител е необходимо поне осем години да работиш като стажант и специализант и чак между 35-40 можеш вече да печелиш от своите знания и умения. Затова време един търговец или бизнесмен какво прави. Подкрепям Чавдар, че за мен не е нормално тези пари да ти ги вземат за куп ламарина или за квадрат керамика. Съжалявам, но ако искаме наистина да имаме здравеопазване , трябва нещата диаметрално да се променят. А за бедните съм съгласен , че трябва да се погрижи държавата, но не по начин по който го прави сега.
Поздрави,
Трябва нещата да се променят - да... За това и се дава гласност на тази тема. А трябва да се настъпват не може така... Сега дочух, че и Лекарите иска ли да стачкуват и тях ги разбирам и всички... но просто, никой не мисли, за хората който нямат пари. Ах, тази държава.
Не трябва да се допускат такива неща какво се е случило с майката на Димитър Колев. (съжалявам много, за майка ти)...
Ядосвам се като чета тези неща, как хората точат пари от бедните или от слабите и безпомощни хора. На ум си казвам, как може да не кажеш на този човек, че тези неща са напълно безплатни. УЖАС.
Цялата ни държава е объркана. Както има един много точен текст. Всичко е пълен хаус, само престъпността е организирана.
Aз такова... да погледна нещата от другата страна. Колко човека ще прегледа днес това GP , има и сестра на заплата, и режийни. Не казвам, че са малко или много. 20 души на смяна - специалист извън докторлъците взема по-голяма надница, докато си пита ушите, че му плащат малко.
Другата страна
1. Защо здр. осигуряване е задължително, че и глоби?
2. Защо обслужват неосигурени?
3. Защо вече няма и животоспасяващи лекарства? Тая система не работи, защо я крепят насила?
4. Какво значи "безработен"? Аз що не съм безработен и да се припичам всеки ден? Ама всеки ден ми дрънкат 3 часовника да ставам.
Искам право на избор. Другото ще си дойде на мястото.
п.с. pe4en го е написал брилянтно. И тезата му въобще не е срещу бедните, дори напротив.
Не бе човек, не искам да ми събират здравни осигуровки, 17 кинта за безработен и 40 за работещ месечно. Близо 500 лева годишно, и мъкна едни термоси с инсулин, щото в провинцията няма. 700 лева глоба за безработен здравно неосигурен, и да, по-тъмнозелените като мен плащат редовно вноската. Ходи у Факултето да си събереш глобите. После не мога да се доредя до доктора от чавета, че и нагли, да ни пререждат, майката била многодетна. Да не дава Господ да стигаш до направление, щото все няма, до мен рядко стигат. Хем задължително, хем насреща - като бацила в казармата. От кръста нагоре - аналгин, от кръста надолу - аспирин.
Искам да си плащам на частно. Там - ще се застраховам ли, кеш ли, на ходжа ли ще ходя да ми бае - не ща някой "да мисли за мен". То си е моя работа.
Да, ама НЯМА да ти дадат право на избор!!!
Защото ти когато си млад и НЕПОЛЗВАШ системата САМО ЩЕ НАЛИВАШ!!
Два милиона да плащат по 50лв месечно са едни 100милиона от такива дето почти не посещават семейният си доктор, камо ли болничните пътеки!!!
Това са едни милиард и 200милиона СИГУРНА пара!!!-ИЗРЕКЕТИРАНА!!
Та от тази лепта почва да се захранва цялата матрапазка и престъпна структура, наречена ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!
Докторите..., ми те се усетиха , че гтребва да лъжат мажат, изписват, надписват и ОПРАВДАВАТ РАЗХОДИ, та белким и те закачат достойни кинти...
Какви са назначенията на възлови позиции в касата, и в болниците...Ами Партиини!!
Тук разговорът приключва...НЕ, мерси НЕМА нито една партия дето ще ми се грижи за моето здраве .., щото тя доказано се грижи единствено за препирането и усвояването на всевъзможно много пари, до които се докопа!!!
Какви са Дистрибуторите на лекарства.., кой ги пуска и им ОСРЕБРЯВА десетократни надценки с парите на бедните и рекетирани добросъвестни пладци!!Техните лекарства се изписват и от Джи питата, дето са на процент към фармацевтите, и мааат най скъпите илачи на народа, зер имат по голям процент за джоба си..
Клиничните пътеки в болниците се нагласяват така , че с минимум разход - разбирай лечение, се изкарват най-много разходи на единица преминал болен през отделенията...
За часпромите и прехвърлянето на клиенти от държавни, към частни практики не ми се говори...Е, защо изписват по-болни и неизлекувани пациенти, за да се лекуват на частно...А, нали за същите тези хора се е платило колосално за клинична пътека от касата!!
Та къде тук виждате ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!?- това е престъпна организирана група, много по страшна от КИЛЪРИТЕ и НАГЛИТЕ!!
Къде са истинските НАГЛИ...и за какво здраве става дума, тук става дума само за пари!!!
СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !
То при всички положения става въпрос за пари. Ама когато няма волята на двете страни, а се действа със заплаха (вноска, иначе глоба, после ЧСИ, после с полиция на улицата) - това как се казва?
Как да си потърся правата, като кажат, че няма инсулин, а без това се мре? Вече съм платил задължителната вноска, а вадят клинични пътеки и затварят болници? В тая схема съм насила, а отговорност насреща - каква?
Тая вноска няма да сбърка здрав човек. Ама като почнат да те въртят за много пари като се разболееш, а в повечето случаи си и без доходи, заради което???
Коментар