До: Как се прави ракия?
Казанът за ракия не е рефрактор и при варенето на ракия не се цели разделяне на фракциите, защото "ракия" е именно смес/разтвор от всички тях. Една от съставките е вода /с доста голямо присъствие/, а тя кипи при сто градуса. За различните температури на кипене на метанола и етанола съм писал два пъти. 110 градуса е препоръчителна температура за първата дестилация, при повторната е по-ниска /за да се намали количеството вода в крайния продукт/.
"Първакът" в никакъв случай не е метанол. Той дори може и да се пие /това също съм го писал на две места/, просто в него концентрацията на метанол е най-голяма, в него най-голяма е и концентрацията на етанол, което също способствува, за да е по-добре да не се пие. Много голямата концентрация на спирт в първака е в резултат именно на постъпателното повишаване на температурата във материала. Той излиза, когато още водата не се изпарява достатъчно интензивно.
Първоначално публикуван от inp
Преглед на мнение
Казанът за ракия не е рефрактор и при варенето на ракия не се цели разделяне на фракциите, защото "ракия" е именно смес/разтвор от всички тях. Една от съставките е вода /с доста голямо присъствие/, а тя кипи при сто градуса. За различните температури на кипене на метанола и етанола съм писал два пъти. 110 градуса е препоръчителна температура за първата дестилация, при повторната е по-ниска /за да се намали количеството вода в крайния продукт/.
"Първакът" в никакъв случай не е метанол. Той дори може и да се пие /това също съм го писал на две места/, просто в него концентрацията на метанол е най-голяма, в него най-голяма е и концентрацията на етанол, което също способствува, за да е по-добре да не се пие. Много голямата концентрация на спирт в първака е в резултат именно на постъпателното повишаване на температурата във материала. Той излиза, когато още водата не се изпарява достатъчно интензивно.
Коментар