От: Некачествени хранителни продукти
Моркови и зеле
Ще споделя...какво ядем в момента, какво да ядем, какво да не ядем, надълго и широко.
Какво ядем в момента: МАСОВО ядем Европейския и световен внос на боклуци, но с конкурентни цени
Огромна част от месото предлагано в България е внос. Става въпрос както за охладено месо, предлагано на витрините по почти всички магазини, така и за замразено месо, пристигащо с тирове директно във месопреработващите фирми.
Огромна част от свинското месо пристига от Испания, Франция, Белгия. Тук се транжира, обезкостява и цъфва на витрината с надпис България
Отделно си се продава и пакетирано охладено месо внос, обработвано с всякакви "екстри" и със 20-дневен срок на годност.
Провел съм няколко мои си "разследвания" и мога да кажа, че промоциите във всички водещи хипермаркети са именно от такова месо- евтин внос се разопакова и се продава на насипната витрина като българско месо.
Лошото е, че не само магазинерите, а и доста от фирмите-доставчици прибягват до тези похвати. По този начин нямаш никаква гаранция за хубаво месо, дори и като пазаруваш в малката месарница. Нали и те го купуват месото от някъде
Как да си избираме месото? За предпочитане е да пазарувате от утвърдени фирми, които са от дълго време на пазара, най-важното е да е от проверен магазин. Веднъж като ви хареса месото върнете се пак там, а не в другия край на града, защото продават уж същото с 30ст по-евтино. Избягвайте прекалено ниските цени, няма как дадено месо да струва 5лв, да е българско и да е топ качество
Избягвайте прекалено лъскавото на вид месо- гаранция за наличие на химическо третиране, като месото е поело и немалко вода. Лъскавото месо в комбинация със сладникаво-кисела миризма говорят за употребата на препарат, за удължаване на годността (фреш). Миризмата идва от Витамин С в съдържанието на т.нар. "фрешове".
Една примерна рецепта, взета от производител на адитиви за ХВП, показва как с подходящите препарати,месото поема около 30% вода:
месо 10кг
окрехкотител 0.150кг (15гр на 1кг месо)
готварска сол 0.140кг (14гр на 1кг месо)
вода (студена) 3кг (300гр на кг месо)
Какво да ядете: Винаги предпочитайте прясно месо, пред пакетирано, мариновано, овкусено, вакумирано и замразено. Замразеното по правило си върви с 20% вода.
Да поговорим за каймите!!! Съвсем отговорно го заявявам, ако имате поне малко акъл НЕ КУПУВАЙТЕ готова кайма, без значение пакетирана, насипна, камо ли замразена.
Не се подлъгвайте по цената, имайте в предвид, че си купувате освен съмнителното месо още вода, сол и някой друг препарат+ соя, фибри,нишесте и т.н. за 6-7лв килото.
Какво може да се срещне в готовите кайми и продукти от кайма е обширна тема, за да не задълбавам ви казвам- не ви трябва готова кайма.
Какво да ядете: ВИНАГИ предпочитайте да направят каймата пред очите ви. Избирате си дадено парче месо и го смилат пред вас. Така, освен че си купувате само месото, без да плащате за вода и сол по 7-8лв килото, виждате и дакво ядете. Видът и типът месо зависят от личните ви предпочитания, но не забравяйте, че хубаватаа кайма си иска да има и малко тлъсто месо освен ако не става въпрос за диети и хранене на болни хора.
Темата за колбасите: колкото са по-трайни, толкова по-малко боклуци имат в тях. И толкова цената им е по-висока. И обратното- малотрайните са пълни с боклуци- кожи, сланина, нишесте и т.н. но са на ниска цена. Няма как кренвирш от 3-4лв килото да е качествен и от месо.
Последния качествен кранвирш който опитах, беше на цена 10лв за килограм.
Утре продължаваме....
Първоначално публикуван от Kozzzec
Преглед на мнение
Ще споделя...какво ядем в момента, какво да ядем, какво да не ядем, надълго и широко.
Какво ядем в момента: МАСОВО ядем Европейския и световен внос на боклуци, но с конкурентни цени
Огромна част от месото предлагано в България е внос. Става въпрос както за охладено месо, предлагано на витрините по почти всички магазини, така и за замразено месо, пристигащо с тирове директно във месопреработващите фирми.
Огромна част от свинското месо пристига от Испания, Франция, Белгия. Тук се транжира, обезкостява и цъфва на витрината с надпис България
Отделно си се продава и пакетирано охладено месо внос, обработвано с всякакви "екстри" и със 20-дневен срок на годност.
Провел съм няколко мои си "разследвания" и мога да кажа, че промоциите във всички водещи хипермаркети са именно от такова месо- евтин внос се разопакова и се продава на насипната витрина като българско месо.
Лошото е, че не само магазинерите, а и доста от фирмите-доставчици прибягват до тези похвати. По този начин нямаш никаква гаранция за хубаво месо, дори и като пазаруваш в малката месарница. Нали и те го купуват месото от някъде
Как да си избираме месото? За предпочитане е да пазарувате от утвърдени фирми, които са от дълго време на пазара, най-важното е да е от проверен магазин. Веднъж като ви хареса месото върнете се пак там, а не в другия край на града, защото продават уж същото с 30ст по-евтино. Избягвайте прекалено ниските цени, няма как дадено месо да струва 5лв, да е българско и да е топ качество
Избягвайте прекалено лъскавото на вид месо- гаранция за наличие на химическо третиране, като месото е поело и немалко вода. Лъскавото месо в комбинация със сладникаво-кисела миризма говорят за употребата на препарат, за удължаване на годността (фреш). Миризмата идва от Витамин С в съдържанието на т.нар. "фрешове".
Една примерна рецепта, взета от производител на адитиви за ХВП, показва как с подходящите препарати,месото поема около 30% вода:
месо 10кг
окрехкотител 0.150кг (15гр на 1кг месо)
готварска сол 0.140кг (14гр на 1кг месо)
вода (студена) 3кг (300гр на кг месо)
Какво да ядете: Винаги предпочитайте прясно месо, пред пакетирано, мариновано, овкусено, вакумирано и замразено. Замразеното по правило си върви с 20% вода.
Да поговорим за каймите!!! Съвсем отговорно го заявявам, ако имате поне малко акъл НЕ КУПУВАЙТЕ готова кайма, без значение пакетирана, насипна, камо ли замразена.
Не се подлъгвайте по цената, имайте в предвид, че си купувате освен съмнителното месо още вода, сол и някой друг препарат+ соя, фибри,нишесте и т.н. за 6-7лв килото.
Какво може да се срещне в готовите кайми и продукти от кайма е обширна тема, за да не задълбавам ви казвам- не ви трябва готова кайма.
Какво да ядете: ВИНАГИ предпочитайте да направят каймата пред очите ви. Избирате си дадено парче месо и го смилат пред вас. Така, освен че си купувате само месото, без да плащате за вода и сол по 7-8лв килото, виждате и дакво ядете. Видът и типът месо зависят от личните ви предпочитания, но не забравяйте, че хубаватаа кайма си иска да има и малко тлъсто месо освен ако не става въпрос за диети и хранене на болни хора.
Темата за колбасите: колкото са по-трайни, толкова по-малко боклуци имат в тях. И толкова цената им е по-висока. И обратното- малотрайните са пълни с боклуци- кожи, сланина, нишесте и т.н. но са на ниска цена. Няма как кренвирш от 3-4лв килото да е качествен и от месо.
Последния качествен кранвирш който опитах, беше на цена 10лв за килограм.
Утре продължаваме....
Коментар