Най-добрата бира ли? Чакай да помисля. Така беше 1982 подземна бирария в Старое место Прага. Бирата....наливно пилзенско в литрови халби със малка хавлиена кърпа отдолу. Аз 17 годишен хлапак далече от родителското тяло какво повече ми трябваше . Пийнахме с приятелите по една повторихме и на третата бяхме под масата. Абе направо си се напихме. Е от тогава по- хубава бира не съм пил. НАЗДРАВЕ.
Тя се охлажда, ама след кег-а. Т.е. - бирата е студена, но кег-а - топъл.... Трябва да охлаждаме и кега, за да запази вкусовите си качества дълго време.... Над това си бием главите сега...
Хм, навремето съм виждал по панаирите как си хлаждат бирата и безалкохолното в полеви условия, може би ще ти свърши работа. С малко пари.
Значи, вземаш от някой изхвърлен или бракуван фризер ракла вътрешната вана, която е пластмасова. Майстор й пуска от вътрешната страна( да я опасва отвсякъде) медна серпентина за фреон и й монтира агрегат. Слагаш вътре кеговете, заливаш с вода до педя под тапата им и пускаш агрегата да охлажда.
Плюсове :
- поддържа бирата предостатъчно студена, без да замръзва и да убива бактериите й.
- Не е скъпо.
Минуси :
- не се сещам.
Разбира се живата, мътната и наливната.... Стъклата няма нито едно да има приемлив за мен вкус..... Дано не прозвучи като реклама, но е по темата и да кажа - тия дни отваряме първия в България магазин за наливна бира в бутилки - за дома, във Варна. Ще има десет вида наливна бира, мътна, търсим и жива, че е трудно с транспорта и съхранението - естествено ще се стараем винаги да е прясна - за целта търся сега специални хладилни вани за кеговете, някой ако има идея - да свирка....
Аз имам един хладилник правен по поръчка.Два метра дължина,метър ширина и метър и 20 висок.Замисъла беше да се слага на ремарке.В него охлаждам предварително кеговете.Стават супер.Ползвам ги за излизанията по поляните бира-скара.
Допълнително охлаждам бирата така:
в стар хладилник мраз 80 слагам серпентина от апарат за наливна бира,връзвам с маркучи главата и чешмата,пълня кутията с натрошен лед и-не ми трябва ток на поляната.
Може да помислиш за хладилна стаичка.
Другия вариант е сух лед-във Варна има.
Коментар