Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сланина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Сланина

Серсеми! Точно в края на постите темичка си спретнали!

А иначе сериозно - чудя се дали баш сланинката не е най-българското ядене?!
    "Обаче с лук", както казваше онова дребосъче от "Куче в чекмедже".

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Абе, сложи ти от истинските продукти, пък иди за подправки. Аз ще го пазя
      Абе,да ти сваря едно парче месо само със сол ще ти се услади ли?Ако ще и контра филе-в Джърмани пробваха да ме съблазнят-е нема начин...
      ...ама ги научих на зелена леща(едрата,с домати,чесън,червен пипер и мащерка-варена),с печени свински гърди на фурна и леко на грил към финала/чер пипер и малце кимион/...

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
        Абе,да ти сваря едно парче месо само със сол ще ти се услади ли?...
        ти върви, върви за подправките, аз съм тука...

п.с. Причината, да съм толкова пренебрежителен към подправките е, че често съм ги подозирал в прикриване на недостатъци на основните продукти и рецептата. Какво да правиш, биография. Пък и нос. Но съм много далеч от отричането на подправките като част от кулинарията.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          ти върви, върви за подправките, аз съм тука...
          Отивам,ама ще взема и месото,да не се триумиш ще го бъде ли,докато се върна от Индия със свежи овкусители/на местна почва някой ментак ще затвърди становището ти за вложен треволак,само да се яде някак си мръвката.../.

Коментар

АНАТЕМААА!!! Неверници такива,неможахте да изтраете още някои ден,ами да разваляте на орта постите!!! Ма кат сте я зафанали ай да са фключа и аз.Преди няколко години една комита от наше село ме светна в страшна "машинация" и технология за опушване на сланинката.В едно кюмбе от чудо се запалва лек огън от предварително изсушени хвоинови клонки,ама по дебели без зеленина.След като се разгори огъня се задушава със запушване на комина.Пропуснах че сланинката се нарязва на ивици и се закача в горния краи на кюмбето.Опушването трае десетина минути.след опушването сланинката се потапя за около минута във вряла вода,за да се премахне киселия вкус..Ммм става мозък!!!!
            През лятото няма само да гоните михаля с джипките ,ами съберете хвоинови дръвчета и тогаз ша приказваме!!!!
            Най-добре е да имаш богати приятели!!!
            Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
              Абе подправки. а пък после много киселини.
              Без подправки нищо не става. Подправките са душата на яденето. Дори киселините си струват заради тях.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                Без подправки нищо не става. Подправките са душата на яденето. Дори киселините си струват заради тях.
                Да много си прав. но количеството да е умерено. а не да се прекалява.

Коментар

По време на пости тръгнали да ми говорят за сланина!!!

Дядо ми едно време я правеше така:

В едно специално за тази цел каче набива плътно един рез сланина. Отгоре поръсва с едра морска сол, ситно нарязан праз, кимион и чер пипер. Отгоре пак набива плътно ред сланина и същите подправки. Като нареди така 5-6 реда, допълва качето с пресен сняг.

После до края на лятото сланината се запазваше розова и без никакъв лош дъх. Лятото ходехме да косим и събираме сено. Въртиш косата до обяд, после сядаш вадиш от родопската торба големи розови домати и парче от тая сланина и това е най-вкусното ядене. После до вечерта продължаваш да косиш докато изгориш всичката тая сланина. На другия ден пак.

А вчера баща ми ми се обади че е купил една свинска глава. Ще прави варено-пушени свински бузи. Имаме си една печка за пушене, която не е ползвана от 10-тина години.Ама още помня вкусът им
                  Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Да покажа и аз мойта сланинка Рецептата е в 10 литра вода се разтваря едно кило морска сол слагат се 5-7 листа дафинов лист и десетина зърна черен пипер добавят се още и 3-4 нарязани скилидки чесън и сместа се кипва. Така нарязаните парчета сланина от наскоро закланото прасе се подреждат в тенекия от сирене или квадратна пластмасова кофа и се заливат с вече истиналата марината преседяват на хладно място около две седмици и са готови за консумация. Аз лично ги изваждам от маринатата и с нарязан праз лук в найлонов плик ги съхранявам във фризера. Консумират се обикновенно не много тънко нарязани поръсени с леко лют червен пипер поне кило вино може и с някоя препечена филийка хляб . Да ви е сладко !
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от sek.1; 01-01-10, 20:27.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                      Абе,да ти сваря едно парче месо само със сол ще ти се услади ли?Ако ще и контра филе-в Джърмани пробваха да ме съблазнят-е нема начин...
                      ...ама ги научих на зелена леща(едрата,с домати,чесън,червен пипер и мащерка-варена),с печени свински гърди на фурна и леко на грил към финала/чер пипер и малце кимион/...
                      Как да ги натъркам с чесън бе МаксеСуров ли или като шпиковане нешо.Иначе за сланината си има значение и надморската височина
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                        Как да ги натъркам с чесън бе МаксеСуров ли или като шпиковане нешо.Иначе за сланината си има значение и надморската височина
                        Счукан/пасиран с малко течност-може и кафяна чашка зелева чорба/,слагаш там и лютивия пипер и втриваш.Ако ти е саламурена сланината я остави да подсъхне в кивгир или на някоя сопа окачена.
                        После не я окачвай,а я сложи в тавичка час и което потече го втривай пак.После режи,подсушавай на бастун-каквото те дърпа.
                        п.п.-ако в тая каша сложиш и малко чимен/млян/,ще ходиш в църква да ми палиш свещ.Пикантен гъдел се случва на финала.
                        Последно редактирано от maxxx; 01-01-10, 21:40. Причина: пг

Коментар

Ям в момента една пача бабата правила от прасетоМале нема напиване А ако обърнем и на сланинаСвет ше ми се извиеа ти искаш да турим и подправки.............
                          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ям в момента една пача бабата правила от прасетоМале нема напиване А ако обърнем и на сланинаСвет ше ми се извиеа ти искаш да турим и подправки.............
                            Малко подправки. да наблегнем на пиенето. Но утре е ловен ден.

Коментар

Нали ти писах в други теми че при нас вече няма ловИзби се всичко до шушка са пуснеш кучетата и половин ден тичат и търсят
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Нали ти писах в други теми че при нас вече няма ловИзби се всичко до шушка са пуснеш кучетата и половин ден тичат и търсят
                                Е при нас още има. вече стегнах раницата и утре рано гас че трябва да подгрея уазката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
                                X